Kernkwaliteiten

Kernkwaliteiten zijn eigenschappen die tot het wezen (de kern) van een persoon behoren; ze doordringen ons als mens en stellen al onze in het oog springende eigenschappen in een bepaald licht. De kernkwaliteit 'kleurt' een mens; het is de specifieke kracht waar we bij hem of haar direct aan denken. 

Een kernkwaliteit is te herkennen aan iemands bijzondere eigenschap, waarover deze zelf zegt: 'Dat kan toch iedereen.' Feitelijk kan niet iedereen dat en als je de achterliggende kernkwaliteit weg zou halen, zou je de ander zelfs niet eens meer herkennen. Dat komt doordat die ene kernkwaliteit alle andere, minder uitgesproken kwaliteiten door­dringt. Een kernkwaliteit is dan ook altijd potentieel aanwezig. Je kunt een kernkwaliteit niet naar believen aan­ of uitzetten, je kunt hem wel verborgen houden. 

Hoe duidelijker het beeld dat we van onze kernkwaliteiten hebben, des te bewuster kunnen we die laten doorstralen in ons werk en in ons privé leven. Wie als kernkwaliteit bijvoorbeeld 'doorzettingsvermogen ' heeft, weet dat hij juist in kwesties waar een lange adem nodig is, goed zal kunnen functioneren. En hij weet ook dat 'vasthouden' iets is dat hij altijd zal kunnen, zowel op z'n werk als in de privé-sfeer.

 

 

Het mooiste wat je kunt worden is jezelf

Wilt u meer informatie over de Academie voor Psychodynamica en wat wij u te bieden hebben?

 

Bekijk onze introductieworkshops