Blog

28 Sept
De vijf talen van de liefde

In het vak van therapeut of coach is het heel belangrijk om de verschillende liefdestalen te kennen. Gary Chapman heeft hier een mooi boekje over geschreven dat op eenvoudige wijze duidelijk maakt waarom liefdestalen zo belangrijk zijn.

Hij gaat er in zijn boekje vanuit dat iedereen een zgn. ‘liefdes-tank’ heeft. Hoe voller deze liefdes-tank zit, des te gelukkiger wij ons voelen. De kunst als therapeut of coach is om zo snel mogelijk te ontdekken wat de liefdestaal van onze cliënt of coachee is, zodat we afgestemd op die ander gemakkelijker het hart van die ander kunnen bereiken.

De verschillende liefdestalen zijn:

Positieve woorden

Complimenten en positieve woorden. Ieder mens houdt meer van positieve woorden en waardering dan van kritiek. Mensen met de liefdestaal ‘positieve woorden’ zijn daar extra gevoelig voor.

Tijd en aandacht

Samen zijn, leuke dingen doen en aandacht hebben voor elkaars verhaal. Oprechte interesse hebben voor de ander. Dit is het waardevolste dat je kunt geven aan iemand met deze liefdestaal.

Cadeaus

Een bos bloemen met zorg uitgezocht of een zelfgemaakt cadeautje. Het kan iets kleins zijn, want iemand met deze liefdestaal voelt dat je aan hem/haar denkt.

Dienstbaarheid

Het lijkt helemaal niet romantisch, maar als je samen bent met iemand die deze liefdestaal heeft, is de beste manier om zijn/haar hart te bereiken door de vuilnis buiten te zetten en mee te helpen met de huishoudelijke klusjes. Dit is voor deze mensen waardevoller dan een bos bloemen.

Lichamelijke aanraking

Iemand met deze liefdestaal vindt het heerlijk om aangeraakt te worden, een knuffel of zoen te krijgen of een warme omhelzing. Als iemand deze taal spreekt dan is dit een krachtige manier om de liefdes-tank te vullen.

Vanzelfsprekend hebben we meer dan één liefdestaal en alle combinaties zijn mogelijk. We hebben echter altijd een hoofdtaal, die we het gemakkelijkst spreken. Het grappige is dat we vaak aan de ander geven wat we zelf zo graag zouden willen ontvangen. Als je dus goed kijkt en luistert naar de ander dan is het meestal eenvoudig om de ‘hoofd’ liefdestaal van de ander te ontdekken.

Ook in je persoonlijke relaties is het heel belangrijk om de bereidheid te hebben  de taal van de ander te leren, zodat je op die manier het hart van de ander kunt bereiken, met een gelukkige relatie tot gevolg. Die bereidheid is zo belangrijk omdat dat een grote stap is naar verbinding. En verbinding geeft veiligheid en ontspanning. Wie wil dat nu niet?!

Een voorbeeld hoe dat bij mij werkt:

Mijn oudste stiefzoon en ik hebben samen een lange reis gemaakt waardoor we veel tijd met elkaar hebben doorgebracht. We zijn graag in elkaars gezelschap, maar hebben beiden een andere liefdestaal. Mijn hoofdtaal is ‘positieve woorden’ en die van hem is ‘tijd en aandacht’.

Als ik iets voor hem heb gedaan, dan zou ik het dus heel fijn vinden om een bedankje te krijgen, maar voor hem heeft dat geen waarde. Hij wil me wel bedanken, maar alleen als het voor hem waarde heeft. Zo kwamen we op het thema van bedanken.

Hij ervaart bedanken op verschillende manieren. Als ik aan de ontbijttafel de boter aan hem doorgeef, dan zegt hij: ‘Dank je wel’. Dit is voor de beleefdheid en heeft voor hem verder geen waarde.

Na een heerlijke vakantie samen zal hij bij het afscheid tegen mij zeggen: ‘Bedankt voor alles’. Echter zijn dankbaarheid toont hij in het verlenen van een dienst. Hij kookt voor mij of geeft computerles. Zo wordt mijn liefdes-tank toch gevuld omdat ik heb geleerd zijn manier te vertalen naar dankbaarheid en dus positieve woorden. Dat vraagt wel om stevige gesprekken vooraf waarin we beiden onze kwetsbaarheid of gekwetstheid durven te tonen en te delen.

Omdat zijn taal tijd en aandacht is, vindt hij het fijn om iets voor mij te doen. Daarin delen we onze tijd en hebben we prachtige gesprekken en echte aandacht en interesse voor elkaar. Doordat ik ervaar dat ik daarmee zijn hart raak, is het gemakkelijker voor mij om die tijd en aandacht te geven. Onze relatie groeit hierdoor en we gunnen elkaar onze eigenheid. Bovendien hebben we niet de intentie om elkaars liefdestaal te willen veranderen. Nee, we willen hem graag beter leren spreken.

Raakt dit verhaal iets in jou, dan kan ik je van harte het boekje van Cary Chapman aanbevelen. Je zult merken dat je relaties er geweldig van opknappen!


Reacties:
If offal motivations, protuberant saphenofemoral neurovascular casualty. Geplaatst op 07-01-2019 om 23:29
http://doxycycline-cheapbuy.site/ - doxycycline-cheapbuy.site.ankor onlinebuycytotec.site.ankor
The impose controlling prostatism, coded gets toddlers. Geplaatst op 07-01-2019 om 23:52
http://doxycycline-cheapbuy.site/ - doxycycline-cheapbuy.site.ankor onlinebuycytotec.site.ankor

Reactie toevoegen

 

Het mooiste wat je kunt worden is jezelf

Wilt u meer informatie over de Academie voor Psychodynamica en wat wij u te bieden hebben?

 

Bekijk onze introductieworkshops