Blog

22 Sept
Hoe word ik kindercoach?

Door: Susan te raa 

"Weet u wel dat iedereen mij heel vervelend vindt?" zegt Roy, terwijl hij op school in mijn kamer komt. 

"Ik heb namelijk een mega dik dossier en iedereen vindt mij hier lastig".

Hij zegt het met een glimlach, omdat hij niet meer beter weet dan dit beeld dat men van hem schetst. Ik vraag of hij wil gaan zitten en zeg dat ik het dossier nog niet gelezen heb. Ik ben meer geïnteresseerd in zijn kwaliteiten en vraag daar dan ook naar. Roy valt stil en weet even niet meer iets uit te brengen. "Hoezo?" zegt hij verward. "Dat weet ik echt niet! Waarom wil u dat weten? Dan ben ik aan het opscheppen?". Na enige uitleg (dat ik kindercoach ben en graag uit wil gaan van de talenten en kwaliteiten van kinderen; dat ik in mogelijkheden wil denken) kan Roy er een paar bedenken. Dat zijn leiderschap ook een kwaliteit is, en niet alleen maar storend, laat Roy groeien van trots. Als ik daarna ook met Roy spreek over zijn familie, het gezin waar hij uitkomt, spreekt hij vol trots, maar ook met tranen over zijn vader.

Zijn vader is er niet meer, is lange tijd ziek geweest en een jaar geleden overleden. Roy is zich bewust van zijn verantwoordelijkheden en vindt dat hij goed voor zijn zusje en moeder moet zorgen. Zij hebben het immers al moeilijk genoeg. We spreken samen over 'de plek' die hij nu thuis inneemt en over de verantwoordelijkheid die hij nu draagt, maar misschien niet helemaal bij hem hoort. Dat er ook ruimte mag zijn voor (eigen) verdriet is bijna ondenkbaar. Roy wordt er stil van, zucht eens diep en huilt stille tranen. "Ik mis mijn papa zo....." zegt hij en ik kan niet anders dan dit grote verdriet erkennen.

Dat het mij als kindercoach ook raakt, leert me om zelf ook therapie te blijven volgen.

Je wordt, mijn inziens, ook een betere kindercoach als je blijft werken aan je eigen verdriet, zorgen, problemen. Want 'de stenen die je op je weg laat liggen, doen je eigen kinderen struikelen'.

Alleen je eigen kinderen? Ik denk ook de kinderen die in je praktijk komen. Om die reden leer je op de academie een goede kindercoach te worden, door eerst te werken aan jezelf. Daarnaast leer je om ladingen te herkennen en vanuit een hulpvraag van het kind tot de kern te komen. Je zal de opleiding verlaten met een 'schat' aan technieken waarmee je kinderen weer vooruit kan laten kijken, naar hun toekomst, hun mogelijkheden, talenten en kwaliteiten!

Veel afgestudeerde studenten starten een eigen praktijk en / of werken als coach op een school. De eerste studenten die prachtig nieuw spelmateriaal ontwikkelen voor kinderen timmeren ook hard aan de weg. We zijn trots op deze prachtige mensen die er voor (gaan) zorgen dat kinderen zich gehoord en gezien voelen!

 

 


Reacties:
Zjfshdiwh iwhdwhd iwd Geplaatst op 16-04-2018 om 12:02
Zjfshdiwh iwhdwhd iwd w https://ugfedh374gt3.com
The allowance quietness, universalizable curing, spacers resolve. Geplaatst op 05-03-2019 om 04:36
http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/ - Amoxicillin No Prescription Amoxicillin 500 Mg http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/

Reactie toevoegen

 

Het mooiste wat je kunt worden is jezelf

Wilt u meer informatie over de Academie voor Psychodynamica en wat wij u te bieden hebben?

 

Bekijk onze introductieworkshops