Blog

02 Nov
Schuld en Schaamte

Na twee dagen Innerlijk kind opleidingsdagen raakt het me altijd weer hoe wij vanuit onze opvoeding gevoel van schuld en schaamte meekrijgen. Onze ouders geven ons het beste van wat zij in huis hebben mee in de opvoeding en toch gaat het vaak mis. Meestal in ogenschijnlijk onschuldige opmerkingen. Deze opmerkingen bepalen voor een groot deel hoe wij als volwassen mensen over onszelf denken.

Er zijn gezinnen die op schuld zijn gebaseerd en gezinnen die op schaamte zijn gebaseerd. Schuld gaat over gedrag en schaamte gaat over de persoon. Ik zal een voorbeeld geven ter illustratie.

Stel je laat als kind een kopje uit je handen vallen tijden het afwassen en het kopje spat op de harde keukenvloer uit elkaar. Een ouder die met ‘schuld’ reageert zal zeggen dat het jammer is dat het kopje is gevallen en dat je het kunt opruimen door de scherven bij elkaar te vegen en weg te gooien. Misschien zal die ouder dan nog zeggen dat dit een mooie gelegenheid is om een nieuw kopje te gaan kopen.

Een ouder die met ‘schaamte’ reageert zal heel anders zijn. De boodschap zal gaan over hoe onhandig je bent en dat jij altijd degene bent die dingen kapot maakt. Mopperend en zuchtend ruimt de ouder zelf de scherven op. Als kind kun je jezelf dan alleen maar slecht voelen.

Uit het tweede voorbeeld komen de veel negatieve overtuigingen over onszelf voort. Denk daarbij aan:

·       Ik ben nu eenmaal onhandig

·       Ik deug toch nergens voor

·       Vraag mij maar niet want ik verpest het toch

In ons werk als begeleider bij het Innerlijke kind werk komen we veel van dit soort overtuigingen tegen. In het proces gaan we terug naar de momenten in ons leven waarbij we deze wonden hebben opgelopen. We laten onze emoties hierover vrij stromen en kunnen daarna de overtuigingen loslaten. Dit loslaten is een proces wat tijd vraagt. Dat heeft te maken met het feit dat we de neiging hebben ons aan oude patronen vast te houden.

We hebben echter nu wel ervaren hoe het is om erkenning te krijgen voor de pijn. Hierdoor is er bewustzijn ontstaan en krijgen we de mogelijkheid om te kiezen. We kunnen op ‘de oude’ manier met onszelf blijven omgaan of we erkennen innerlijk dat het oude pijn is en dat we het nu anders mogen doen en voelen.

De kern van de transformatie is dat we onze gevoelens over het verleden mogen veranderen. Een boeiend en interessant proces.

Een bijzonder boekje waarin Brené Brown ook schrijft over dit onderwerp is: De moed van imperfectie.  

 


Reacties:
Niet gevonden

Reactie toevoegen

 

Het mooiste wat je kunt worden is jezelf

Wilt u meer informatie over de Academie voor Psychodynamica en wat wij u te bieden hebben?

 

Bekijk onze introductieworkshops