banner

STAP-budget aanvragen

Studiekosten zijn sinds begin 2022 niet meer aftrekbaar van de belasting. Hiervoor is het STAP budget in de plaats gekomen, een subsidie van maximaal € 1.000 voor het volgen van een opleiding of training. STAP staat voor Stimulering Arbeidsmarkt Positie.

Voor werkende én werkzoekenden

Met het STAP-budget wil de overheid mensen helpen om zich te ontwikkelen tijdens hun loopbaan. De subsidie geldt voor zowel werkenden als werkzoekenden. Met het STAP-budget kun je een opleiding of training volgen met €1.000,- voordeel. Dit kan per persoon één keer per jaar. Je bent vrij om zelf een opleiding of training te kiezen. Je kunt je kennis verdiepen, maar ook kiezen voor een andere richting.

Hoe werkt het aanmelden?

Via onze website kun je een STAP-aanmelding doen. In bovenstaande afbeelding zie je hoe het proces er globaal uitziet. Hieronder lees je per stap alle details. Heb je hulp nodig? Bel met ons via 033-2778873 of mail naar info@psychodynamica.nl

Zo maak jij gebruik van het STAP budget

#1 Kies een opleiding en meldt je aan via onze website
Zodra je een keuze gemaakt hebt voor een te volgen opleiding, meld je je via onze website aan, door op de opleidingspagina te klikken op de blauwe button ‘Aanmelden STAP’. Na je aanmelding ontvang je van ons een bevestigingsmail dat we jouw aanmelding in goede orde hebben ontvangen. Let op: dit is nog niet het STAP-aanmeldingsbewijs.

#2 Wij sturen je een STAP-aanmeldingsbewijs
Wij gaan voor je aan de slag en verstrekken binnen enkele werkdagen een STAP-aanmeldingsbewijs (een Pdf-bestand). Het STAP-aanmeldingsbewijs heb je nodig voor het indienen van je aanvraag bij het UWV. Houd je mailbox (inclusief spam) dus goed in de gaten!

#3 Jij vraagt het STAP-budget aan bij het UWV
Met het STAP-aanmeldingsbewijs kun je het STAP-budget aanvragen in het STAP-portaal van het UWV. Je dient hiervoor in te loggen met je DigiD. Doe dit zo snel mogelijk want er wordt gewerkt met aanvraagtijdvakken met een beperkt budget. Na aanvraag doet het UWV binnen twee weken uitspraak over de eventuele toekenning. Wij worden ook geïnformeerd bij toekenning. Let op: je krijgt maar één toekenning per kalenderjaar, ongeacht de investeringsprijs van de opleiding.

#4 Wij nemen contact met je op
Bij toekenning van het STAP-budget kunnen wij je laten starten met de opleiding. Voorafgaand aan de opleiding nemen wij telefonisch en/of per e-mail contact met je op. Onder andere om je te laten weten of de opleiding van start gaat.

#5 Je kunt van start!
Het gaat beginnen! Je kunt nu deelnemen aan je opleiding!

#6 Afronding
Na afronding van de opleiding dienen wij een bewijs van deelname (het resultaat van de opleiding: ‘succesvol’ of ‘niet succesvol’) in bij het UWV. UWV beslist of het STAP-budget definitief wordt toegekend of, als niet aan de studieverplichtingen is voldaan, afgewezen. Hiervan ontvang jij bericht van het UWV.

Hulp nodig?
Wij staan voor je klaar! Bij vragen bel: 033-2778873

 

Belangrijk!

Aanvraagtijdvakken
Er wordt gewerkt met aanvraagtijdvakken. Per aanvraagtijdvak is één gelijk deel van het totale subsidiebedrag beschikbaar. Indien het budget van een aanvraagtijdvak op is, dan kun je bij start van het volgende aanvraagtijdvak opnieuw een aanvraag doen.

Een STAP-aanmelding moet hieraan voldoen
STAP-budget wordt alleen toegekend door het UWV indien de opleiding of training minimaal 4 weken na het moment van aanvragen en binnen 3 maanden na sluiting van het betreffende aanvraagtijdvak start.

Geef wijzigingen door
Is er sprake van een wijziging? Wijzigt bijvoorbeeld de stad waarin je les hebt, of wijzigt de startdatum? Dan dien jij dit door te geven aan het UWV.

Nog geen opleidingskeuze gemaakt? Doe hier de:

Kies uit één van onze HBO en post-HBO opleidingen

Nog geen opleidingskeuze gemaakt? Doe hier de:

Veelgestelde vragen

1. Wat is het STAP-budget?
2. Wat zijn voorwaarden om gebruik te mogen maken van het STAP-budget?
3. Hoe meld ik mij aan voor een opleiding met het STAP-budget?
4. Is er onbeperkt plek?
5. Hoe ver van tevoren kan ik mij aanmelden?