banner

Opleiding Lichaamsgericht Coach

 • Al 19 jaar de beste in verdiepende coachopleidingen
 • Kleinschalig en persoonlijk
 • Praktijkgerichte opleiding met diepgang
 • Geen voorkennis vereist
 • Schrijf nu in, betaal na de eerste lesdag

In het kort

Startdata
17 oktober, 2024
Bekijk alle startdata
Duur
5 maanden (6 lesblokken op do.-vr.)
Locatie
Landgoed Huize Scherpenzeel
Studiebelasting
2 uur per week
Investering
€3385,-

Meer informatie?

Carin Mannak

Opleidingsadvies

Loading...

Nog geen opleidingskeuze gemaakt?

Introductieworkshops

De beste manier om een volledige indruk van onze opleiding Lichaamsgericht Coach te krijgen is door deel te nemen aan een introductieworkshop. Hierdoor krijg je een goede indruk van de inhoud van de opleiding, hoe wij werken en je maakt kennis met de docent. Als je niet kunt deelnemen aan een introductieworkshop, ben je uiteraard van harte welkom voor een persoonlijk oriëntatiegesprek live of on-line.

De introductieworkshops vinden live plaats op landgoed Huize Scherpenzeel.

De eerstvolgende introductieworkshops zijn op:

 • Woensdag 27 maart 2024 (van 15.30-18.00u.)
 • Vrijdag 31 mei 2024 (van 14.00-16.30u.)
 • Dinsdag 2 juli 2024 (van 14.00-16.30u.)

Deelname is gratis.

Ik meld mij aan voor de introductiemiddag

Opleiding Lichaamsgericht Coach

Ben je gepassioneerd door de kracht van het menselijk lichaam en geïntrigeerd door de diepte van menselijke emoties? Wil je anderen begeleiden naar een leven vol zelfbewustzijn, veerkracht en authentieke groei? Dan is onze opleiding lichaamsgericht coachen zeker iets voor jou!

Een Lichaamsgericht Coach begeleidt mensen met stress of burn-out klachten, of preventie daarvan.

Wij werken vanuit een holistische benadering van coaching, waarbij we het lichaam als een essentiële bron van wijsheid en genezing erkennen. Onze ervaren en deskundige trainers combineren technieken uit de psychologie, neurowetenschappen, bio energetica en lichaamsgerichte therapieën om een diepgaand begrip van de menselijke ervaring te bieden.

Tijdens onze opleiding dompelen we je onder in een inspirerende leeromgeving waarin je niet alleen theoretische kennis opdoet, maar ook hands-on ervaring krijgt door middel van praktische oefeningen, live demonstraties en persoonlijke begeleiding. Je leert hoe je subtiele lichaamssignalen kunt interpreteren, blokkades kunt identificeren en effectieve interventies kunt ontwerpen om groei en transformatie te faciliteren.

Deze opleiding is geschikt als je al coach bent maar ook vanuit een lichaamsgerichte invalshoek wilt leren begeleiden maar ook wanneer je beperkte coachervaring hebt. Na afronding ben je in staat om vanuit diverse lichaamsgerichte methodes en daarbij horende gesprekstechniek cliënten te ondersteunen naar diepere verbinding met het eigen lichaamsbewustzijn, stress en onveiligheid thematiek te begeleiden en te ondersteunen in het vinden van diepere zingeving en levensenergie.

Durf jezelf uit te dagen en een verschil te maken in het leven van anderen. Schrijf je vandaag nog in voor onze opleiding Lichaamsgericht Coach en ontdek de kracht van het lichaam om transformatie te stimuleren!

Ben je op zoek naar een haptonomie opleiding? Een belangrijk onderdeel van onze opleiding Lichaamsgericht Coachen is Haptonomisch coachen. Je leert hierbij een aantal basistechnieken uit de haptonomie en hoe je die integreert in lichaamsgericht coachen.

Wat leer je tijdens de opleiding?

Tijdens de opleiding Lichaamsgericht Coach leer je op ervaringsgerichte wijze een krachtige verbinding te leggen tussen lichaam en geest. Daardoor komen cliënten dieper in contact met hun gevoelens en verlangens. Deze vorm van bio energetica is met name geschikt voor het werken met stress en burn-out klachten, psychosomatische klachten en het herwinnen van vitaliteit op mentaal, emotioneel en fysiek niveau. Deze opleiding is geaccrediteerd en geregistreerd door het KTNO (Kwaliteit en Toetsing Natuurgerichte Opleidingen).

 

 

Docenten

Klik op de foto’s voor meer informatie.

  Carin Mannak
  Marit van Overschot
  Mark de Waard
  Tijn Ponjee
Lesrooster

Lesrooster

DatumLesdagInhoudDocent
17 okt.Lesdag 1Kennismaking, uitleg inhoud opleiding
Haptonomisch coachen
Bodyreading
Marit
18 okt.Lesdag 2Haptonomisch coachen  en focussen 1
Ontspanning en vitaliteit.
Marit
28 nov.Lesdag 3Ervaringsoefeningen: gronding, grenzen en ruimte. Haptonomisch coachen en focussen 2Carin
29 nov.Lesdag 4Haptonomisch coachen en overlevingsstrategieënCarin
9 jan.Lesdag 5Stress en het gevoel van onveiligheid
Polyvagaal theorie
Veiligheid – onveiligheid.
Marit
10 jan.Lesdag 6Energetisch lichaamswerk
Opstellingenwerk (werken met intentie en chakra’s)
Marit
13 febr.Lesdag 7Bio-energetica 1Mark
14 febr.Lesdag 8Bio-energetica 2Mark
13 mrt.Lesdag 9KarakterstructurenTijn
14 mrt.Lesdag 10Energetisch werk
Opstellingenwerk (kabbalah, energetische verstrikkingen)
Carin
10 apr.Lesdag 11Energetisch lichaamswerk
Opstellingenwerk (magische en dienende taak). Procesbegeleiding
Methodisch werken
Marit
11 apr.Lesdag 12Eindsupervisie.
Gezamenlijke afronding
Carin/Marit
Voordelen

Waarom kiezen voor de opleiding Lichaamsgericht Coach?

 • Integrale benadering:Inhoudelijke theoretische kennis wordt gecombineerd met het onder begeleiding intrainen van praktische vaardigheden.
 • Persoonlijke ontwikkeling:
  Zelfonderzoek en zelfreflectie zijn een belangrijk onderdeel van deze opleiding Lichaamsgericht Coach. Het lespakket biedt krachtige therapeutische vaardigheden met betrekking tot verwerken van levensvragen en trauma’s aan.
 • De docenten:
  Carin Mannak, Marit van Overschot, Mark de Waard en Tijn Ponjee zijn de docenten van deze opleiding. Zij hebben ruime ervaring als lichaamsgericht therapeut en docent. Daarnaast zijn zij therapeut en docent op het gebied van ademcoaching en lichaamsgerichte traumatherapie.
 • Kleinschalig
  De Academie voor Psychodynamica is een kleinschalig opleidingsinstituut, waar veel persoonlijke aandacht en begeleiding is voor onze studenten.
 • Persoonlijke begeleiding:
  Ons enthousiaste en ervaren team van docenten en assistenten staat klaar om jou zo goed mogelijk te begeleiden tijdens je studie.  Dat maakt dat je als student gedurende de hele opleiding kunt rekenen op een persoonlijke en professionele begeleiding.
 • Certificering:
  De opleiding tot Lichaamsgericht Coach  is erkend door de KTNO, de NRTO en CRKBO.
Investering

Investering

Investering (inclusief syllabus en examen)€3385,-
Of betaal in 4 termijnen van€871,-

Additionele kosten voor studieboeken (± 130,=)

 • Wij bieden mogelijkheden tot gespreide betaling van het lesgeld in vier termijnen, tegen 100 Euro meerkosten.
 • Het lesgeld is aan een halfjaarlijkse prijsverhoging onderhevig.
 • Lesgroepen starten bij een minimum aantal van 10 inschrijvingen.

Facturatie:

De factuur voor de opleidingskosten wordt na de eerste lesdag toegestuurd. Wil je de factuur eerder ontvangen, dan kun je dat bij inschrijving aangeven.

Belastingvoordeel:

Ben je ondernemer of ZZP-er? Wanneer je een opleiding volgt voor jouw bedrijfsactiviteit, nieuwe ontwikkelingen of het op peil houden van jouw kennis, zijn de kosten (deels) fiscaal aftrekbaar! Lees meer.

Betaling door werkgever:

Mogelijk heeft jouw werkgever een opleidingsbudget waarmee jij je kunt ontwikkelen en mogelijk doorgroeien binnen jouw carrière. Je kunt nagaan wat de mogelijkheden zijn binnen jouw organisatie door je arbeidsvoorwaarden erop na te slaan of door dit na te vragen bij je leidinggevende of HR. Indien gewenst kunnen wij een offerte opstellen voor jouw werkgever.

Jouw opleiding betaald krijgen door het UWV

Het UWV heeft met Psychodynamica een overeenkomst gesloten voor de uitvoering van scholing. Bekijk hier het stappenplan om een opleiding via het UWV vergoed te kunnen krijgen.

Lesprogramma

Lesprogramma:

De volgende onderwerpen komen aan bod tijdens de opleiding Lichaamsgericht Coach:

Module 1:  Lichaamsbewustzijn

Focussen

Focussen is een techniek die wordt gebruikt om te leren luisteren naar de signalen van jouw lichaam. Het is als het ware luisteren naar fluisteren: de subtiele signalen van het lichaam aandachtig doorvoelen tot daaruit betekenis naar boven komt. Het is gericht op bewustwording van de beleving, het vergroten van lichaamsbewustzijn en het zelfherstellend vermogen van het lichaam. Dat wat afgesplitst wordt, kan pas verder komen en de vorm krijgen die het nodig heeft als het in het lichaam gevoeld wordt.

Bodyreading

Binnen de opleiding maken we gebruik van het model van de karakterstrukturen vaunt de onderkenning dat overlevingsstrategieen ook hun doorwerking hebben op lichaamshouding, lichaams pantsering beweging en adempatroon. Ook om die reden is bodyreading een belangrijke peiler bij lichaamsgerichte coaching. 


Module 2:  Ontspanning en vitaliteit

Haptonomisch coachen:

Haptonomie betekent letterlijk de leer van het menselijk gevoel en gevoelsleven (hapsis = gevoelscontact). Haptonomie richt zich op de ontwikkeling van het gevoelsleven en het contact tussen mensen. Haptonomie gaat ervan uit dat gevoelens gekoppeld zijn aan het lichaam en de lichaamsbeleving. Onze taal zit vol met uitspraken en gezegdes waarin dit terugkomt: ‘verstijfd van angst zijn’, ‘geen vaste grond onder de voeten hebben’, ‘hardnekkig zijn’. Niet luisteren naar je gevoelens heeft consequenties voor je lichaam en vertaalt zich in lichamelijke spanning. De bewustwording en ontwikkeling van de tastzin en het luisteren naar de signalen van het lichaam zijn krachtige middelen om in contact te komen met gevoelens. Lichamelijke aanraking vanuit haptonomische principes is daarom een belangrijk onderwerp in deze opleiding. Je leert een aantal basistechnieken uit de haptonomie en hoe je die integreert in lichaamsgericht coachen.

Polyvagaaltheorie:

De polyvagaaltheorie, ontwikkeld door Dr. Stephen Porges, is een concept in de neurowetenschappen dat de werking van het autonome zenuwstelsel beschrijft in relatie tot sociale verbinding, stressrespons en emotieregulatie.

De theorie stelt dat het autonome zenuwstelsel, dat verantwoordelijk is voor het reguleren van lichaamsfuncties zoals hartslag, ademhaling en spijsvertering, bestaat uit drie delen: de ventrale vagale, de sympathische en de dorsale vagale subsystemen.

 • De ventrale vagale systeem is geassocieerd met sociale betrokkenheid en kalmerende reacties. Het stelt ons in staat om veilige sociale interacties aan te gaan en te genieten van verbondenheid met anderen.
 • Het sympathische zenuwstelsel wordt geactiveerd tijdens stressvolle situaties, wat leidt tot de “vecht-of-vlucht” respons, waarbij het lichaam wordt voorbereid om te vechten of te vluchten in een bedreigende situatie.
 • Het dorsale vagale systeem is betrokken bij bevriezing of collaps responsen, die optreden wanneer een individu zich onveilig voelt en geen uitweg ziet uit een bedreigende situatie.

De polyvagaaltheorie legt uit hoe deze subsystemen met elkaar interageren om onze reacties op sociale en emotionele situaties te beïnvloeden. Het benadrukt het belang van het creëren van veilige omgevingen en het opbouwen van sterke sociale banden voor emotionele welzijn en regulatie.

Stress en het gevoel van onveiligheid:

Als mensen zich veilig voelen dan is er ruimte voor verbinding – met zichzelf, met anderen en de wereld om zich heen. In deze (fysieke) staat zijn gezondheid, groei en herstel mogelijk. De huidige maatschappij zet ons gevoel van veiligheid stevig onder druk. Bij een gevoel van onveiligheid staan zelfbescherming en overleven centraal en lijken we vast te zitten in een herhaling van zetten. De weg zelf terug weten te vinden naar het gevoel van veiligheid lijkt van doorslaggevend belang, ook binnen coaching en therapie.

 

Module 3: Transformatie en verbinding

Overlevingsstrategieën

Een overlevingsstrategie is een gedragspatroon dat je als kind hebt ontwikkeld om te kunnen (over)leven met je onvervulde emotionele behoeften. Dit patroon kan ook zijn ontstaan door voorbeeldgedrag van je opvoeders. Door jezelf een manier aan te leren om met vervelende gevoelens om te gaan kun je ze beter aan en lukt het je om moeilijke situaties te doorstaan.

Overlevingsstrategieën staan de vervulling van jouw normale behoeften in de weg. Een overlevingsstrategie wordt problematisch als je er last van begint te krijgen, omdat je er ook in situaties waarin dat niet nodig is op teruggrijpt. Het kan zijn dat je in meerdere situaties verschillende overlevingsstrategieën gebruikt.

Bio-energetica

Bio-energetica is een vorm van begeleiding die zich vooral richt op spierblokkades in het lichaam. Deze hangen direct samen met psychische afweermechanismen. Bewuste aandacht, een diepere ademhaling en tal van lichamelijke bewegingen en houdingen zijn in de bio-energetica manieren om geblokkeerde energie weer in beweging te brengen. Daardoor ontspannen de spieren zich en komt er meer doorstroming van energie. Daarnaast komen er door het bevrijden van de blokkades ook vaak oude en vastgezette emoties vrij. De verschillende soorten spierblokkades worden in de bio energetica opleiding behandeld en je leert hoe je je cliënten kunt helpen deze los te laten.

Karakterstructuren

De theorie van karakterstructuren relateert de in de jeugdjaren gevormde persoonlijkheid aan bewuste en onbewuste gedragspatronen op latere leeftijd. De zes karakterstructuren hebben hun oorsprong in de karakterstructurenleer van Wilhelm Reich. Je leert over  karakterstructuren, hun kenmerken, kwaliteiten en ontwikkelingsmogelijkheden.

Energetisch lichaamswerk

Ook bij energetisch lichaamswerk is het contact met het lichaam de manier om in contact te komen met de eigen energie en om het bewustzijn te verruimen. Onder energetisch lichaamswerk wordt het verhelpen van blokkades in je energiesysteem verstaan. Als het energiesysteem blokkades heeft, stroomt de energie niet goed door. Wanneer er een betere doorstroming is, is het energiesysteem gezonder en het lichaam dus ook. Daarnaast is het zo dat hoe hoger de trillingsfrequentie is, hoe meer de energie verbonden is met universele intelligentie en hoe meer informatie de energie bevat.

Opstellingen werk:

Bij het werken met opstellingen krijg je inzicht in de basisprincipes en uitgangspunten van het opstellingenwerk. Je leert dit toe te passen in individuele begeleiding.

Tijdens de lesdagen leer je werken met opstellingen door b.v. iets wat iemand wil bereiken, of  de afhankelijkheidspatronen die iemand ervaart in een verbinding op te stellen en dit proces op een zorgvuldige en lichaamsgerichte manier te begeleiden.

Onderdeel van deze module zijn ook de begrippen magische taak en dienende taak

Praktijkvoering

Je krijgt tips over praktijkvoering en het werven van cliënten. De docenten hebben zelf veel praktijkervaring waaruit ze kunnen putten.

 

Literatuur

 

TitelAuteurEAN
HaptotherapieEls Plooij9789026522758
FocussenErna de Bruijn9789401417655
Word wie je bentTijn Ponjee9789081646239
Bio energetische oefeningenA & L Lowen9789021588568
De MaskermakerWibe Veenbaas9789078395010
Studiebelasting

Studiebelasting:

Gemiddeld 6 uur per week naast de lesdagen voor huiswerkopdrachten, literatuur, oefenen in een intervisiegroep.

 

StudiebelastingSBU’s
College (12 lesdagen)120
Thuisstudie40
Totaal160

 

Diplomering

Praktijkexamen

Tijdens het praktijkexamen dien je in staat te zijn een consult Lichaamsgerichte Coaching te demonstreren, met een externe cliënt, onder begeleiding van een docent of supervisor.

Diplomering

De laatste lesdag bestaat uit het praktijkexamen, de afronding van de opleiding en diplomering. Indien je hebt deelgenomen aan het praktijkexamen en alle opdrachten met een voldoende hebt afgesloten, ontvang je je diploma Lichaamsgericht Coach. Indien je niet hebt deelgenomen aan het examen, of deze niet met een voldoende hebt afgerond, ontvang je een bewijs van deelname.

Accreditatie

KTNO-registratie:

Kwaliteit en Toetsing Natuurgerichte Opleidingen (KTNO) is een online platform voor kwaliteitsborging van vakopleidingen, modules en bij- of nascholingen in het particulier onderwijs, met ruime ervaring in complementaire gezondheidszorg (CAM-zorg). De accreditatietrajecten richten zich op beoordeling, verbetering en ontwikkeling van kwaliteit.

NRTO-registratie:

Dit keurmerk is de erkenning voor kwaliteit en professionaliteit in de private opleidingsbranche. Door het NRTO-keurmerk kunnen klanten ervan uitgaan dat de Academie voor Psychodynamica voldoet aan hoge kwaliteitseisen op het gebied van transparantie over producten en diensten, adequate dienstverlening, professionele omgang met klanten en deskundigheid van het personeel.

Een onafhankelijke, externe certificerende instelling toetst of een aanbieder aan de kwaliteitseisen voldoet. Het NRTO-keurmerk wordt afgegeven door de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO), de branchevereniging voor private opleiders.

Zie voor meer informatie www.nrto.nl/keurmerk.


CRKBO-registratie:

De Academie voor Psychodynamica is geregistreerd bij het Centraal Register Kort Beroeps Onderwijs (CRKBO). Dit betekent dat wij ons onderwijsaanbod BTW-vrij mogen aanbieden. De uitgevoerde audit ligt in lijn met de beginselen van de kwaliteitscode voor kort beroepsonderwijs: zorgvuldigheidsbeginsel, rechtszekerheidsbeginsel, redelijkheidsbeginsel, betrouwbaarheidsbeginsel en kenbaarheidsbeginsel.

 

Toelatingscriteria

Toelatingscriteria

Voor deelname aan de opleiding Lichaamsgericht Coach wensen wij bij voorkeur HBO vooropleiding of HBO denkniveau, minimaal MBO IV en openstaand voor zelfreflectie en feedback.

 

Einddoelen

Einddoelen

 • Als Lichaamsgericht Coach heb je de kennis, vaardigheden en attitude om cliënten op een holistische en diepgaande manier te begeleiden naar persoonlijke groei, welzijn en vervulling.
 • Je helpt mensen in contact te komen met de signalen van hun lichaam en deze beter te begrijpen, om zo passende keuzes te maken in werk, gezondheid en een vitaal leven.
 • Je bent bekend met een breed scala aan lichaamsgerichte technieken en je weet deze effectief te integreren in het coaching proces.
 • Je hebt een diepgaand begrip ontwikkeld van hoe het lichaam en de geest met elkaar verbonden zijn en hoe ze elkaar beïnvloeden. Dit omvat het verkennen van de relatie tussen fysieke sensaties, emoties, gedachten en gedragingen.
 • Je bent bekend met de lichamelijke gevolgen van stress en burn-out en kunt cliënten hierin begeleiden.
 • Je weet hoe je subtiele signalen van het lichaam waarneemt en interpreteert, zoals houding, ademhaling, spierspanning en gebaren. Dit stelt je in staat om verborgen emoties en innerlijke processen bij cliënten op te merken en te begrijpen.
 • Je ontwikkelt vaardigheden in het identificeren van emotionele, mentale en fysieke blokkades bij cliënten.
 • Je helpt cliënten met het ontwikkelen van vaardigheden in zelfreflectie, zelfobservatie en zelfregulatie, wat essentieel is voor persoonlijke groei en transformatie.
Opleidingslocatie

Opleidingslocatie opleiding Lichaamsgericht Coach

De lessen vinden plaats in het kasteel en het koetshuis op het ‘Landgoed Huize Scherpenzeel’. Ondanks de rustige ligging is het centrum van Scherpenzeel slechts enkele loopminuten verwijderd.

We zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer, de buslijn Amersfoort-Veenendaal stopt bij ons voor de deur. Tevens beschikken we over gratis parkeergelegenheid op het landgoed.

 

Veelgestelde vragen

Studiekeuze:

Hoe weet ik of een opleiding Lichaamsgericht Coach bij mij past?

De meest belangrijke informatie over onze opleiding Lichaamsgericht Coach, vind je in de opleidingsbrochure. Om een nog betere indruk van de opleiding te krijgen, kun je het best deelnemen aan een introductiemiddag. Hier krijg je informatie over de inhoud van de opleiding Lichaamsgericht Coach en maak je kennis met de docent.

Wat is Lichaamsgerichte coaching?

Tijdens de opleiding Lichaamsgericht Coach leer je op ervaringsgerichte wijze een krachtige verbinding te leggen tussen lichaam en geest. Daardoor komen cliënten dieper in contact met hun gevoelens en verlangens. Deze vorm van coaching is met name geschikt voor het werken met stress en burn-out klachten, psychosomatische klachten en het herwinnen van vitaliteit op mentaal, emotioneel en fysiek niveau.

Wat is het verschil tussen een éénjarige en een meerjarige opleiding?

Onze opleiding Lichaamsgericht Coach duurt ongeveer 5 maanden. In deze tijd leer je alle basiskennis en -technieken, benodigd om startbekwaam als Lichaamsgericht Coach aan de slag te kunnen.

Onze opleiding tot Psychodynamisch Therapeut duurt vier jaar. Tijdens deze periode leer je alle kennis en technieken om als therapeut en coach aan de slag te kunnen. De eerste twee jaar zijn gericht op vakgericht onderwijs en zelfonderzoek. Het 3e en 4e lesjaar zijn gericht op thema gericht onderwijs en ontwikkeling van therapeutschap en het opbouwen van jouw therapeutische praktijk

Wat is het verschil tussen Lichaamsgerichte coaching en gewone coaching?

Bij coaching kijken we vooral naar hoe je het probleem (coachvraag) in het heden ervaart en wat we nu kunnen doen om daar verbetering in te brengen. Hierbij kijken we naar Wie ben ik? Wat wil ik? En Wat kan ik?

Als Lichaamsgericht Coach heb je de kennis, vaardigheden en attitude om cliënten op een holistische en diepgaande manier te begeleiden naar persoonlijke groei, welzijn en vervulling.

 

Inschrijving:

Welke opleiding is het meest geschikt voor mij?

Om een goede keuze te maken uit onze opleidingen, organiseren wij meerdere keren per jaar introductie (mid)dagen. Tijdens deze dagen kun je presentaties van de specifieke opleidingen bijwonen en kennismaken met onze docenten en medewerkers. Inschrijven voor onze intro’s kan via deze link. https://www.psychodynamica.nl/introductiedagen/

Voor een persoonlijk gesprek op maat ben je altijd welkom om een vrijblijvende afspraak te maken met onze studieadviseurs.

Op onze website kun je ook een studiekeuzetest invullen. Deze helpt je snel tot een verantwoorde studiekeuze te komen.

https://www.psychodynamica.nl/studiekeuzetest/

 

Wat zijn de toelatingseisen voor de opleiding Lichaamsgericht Coach?

 Vooropleiding

Voor deelname aan onze opleiding Lichaamsgericht Coach vragen wij een HBO werk- en denkniveau, minimaal MBO IV en openstaand voor zelfonderzoek en feedback.

Heb je een wat ouder diploma en/of twijfel je aan het niveau, neem gerust contact op met onze studieadviseur. Zij kijkt samen met jou naar de mogelijkheden.

Leeftijdsgrenzen

Wij stellen in principe geen leeftijdsgrenzen aan onze studenten. Onze ervaring leert dat je minimaal 18 jaar dient te zijn om cliënten op een volwassen manier te kunnen begeleiden.

Fysieke beperkingen

Voor al onze opleidingen geldt dat fysieke beperkingen in principe geen belemmering hoeven te zijn voor het volgen van een studie. Wij hebben studenten begeleid met een visuele of auditieve handicap. De meeste lesruimtes zijn rolstoel toegankelijk. Met zwangerschap wordt, indien nodig, voldoende rekening gehouden.

Hoeveel tijd heb ik nodig voor de opleiding Lichaamsgericht Coach?

Contacturen

Voor de opleiding Lichaamsgericht Coach geldt dat je gemiddeld één lesblok van twee dagen per maand hebt. Je hebt 6 effectieve lesuren per lesdag, waarbij theorie en praktijk voortdurend worden afgewisseld.

Studiebelastingsuren (SBU)

SBU’s bestaan uit contacturen maal een factor voor voorbereiding of literatuurstudie. EC’s staan voor European Credits, waarbij een EC staat voor 28 studie uren. Het aantal uren zelfstudie is afhankelijk van het soort opleiding en jouw persoonlijke leervermogen. Contacturen met een docent zijn gemiddeld 6 uren per lesdag. Zelfstudie bestaat uit het maken van een portfolio, bestuderen van het lesmateriaal en de literatuur, specifieke opdrachten en intervisie bijeenkomsten met je medestudenten. Kijk bij de opleiding van je keuze naar het aantal SBU’s en EC’s.

Verhouding theorie-praktijk

De opleiding Lichaamsgericht coach heeft een verhouding van gemiddeld 50% leren door te ervaren, 30% leren van elkaar en 20% theorie. De werkvormen die tijdens de les worden gebruikt, zijn erop gericht om de theorie direct in de praktijk te kunnen toepassen.

Is de opleiding Lichaamsgericht Coach te combineren met een (fulltime) baan?

De meeste van onze studenten combineren de opleiding Lichaamsgericht Coach met een baan. Zij die fulltime werken kiezen vaak voor een weekendopleiding. Zij die meer tijd beschikbaar hebben, kiezen vaak voor een doordeweekse opleiding.

Kan ik vrijstelling krijgen voor bepaalde lesvakken?

Het is voor individuele lessen binnen de opleiding Lichaamsgericht Coach niet mogelijk om vrijstelling te krijgen. Voor hen die een vervolgopleiding volgen binnen ons instituut, zijn vaak wel bepaalde vrijstellingen van toepassing.

Wie zijn mijn medestudenten?

Het profiel van een gemiddelde student binnen de opleiding Lichaamsgericht Coach is; tussen de 20 en 50 jaar, werkend (fulltime of deeltijd), wil graag anderen helpen en is op zoek naar verdieping. De achtergronden van onze studenten zijn zeer divers; onderwijs, maatschappelijk werk, bankwezen, HRM en IT.

Wat zijn mijn beroepsmogelijkheden met de opleiding Lichaamsgericht Coach?

Met een diploma Lichaamsgericht Coach van de Academie voor Psychodynamica kun je:

 • In het bedrijfsleven aan de slag. Veel organisaties hebben behoefte aan deskundigen op het gebied van Lichaamsgerichte coaching.
 • Je specialiseren of verder ontwikkelen binnen je huidige baan.

Waar kan ik de lesroosters vinden?

Deze vind je op de betreffende opleidingspagina bij ‘startdata eerstvolgende opleidingen’. Hier vind je bij elke opleiding Lichaamsgericht Coach een link naar het lesrooster.

Tot wanneer kan ik annuleren?

Gedurende veertien dagen na inschrijving bestaat de mogelijkheid volgens het consumentenrecht, deelname aan de opleiding Lichaamsgericht Coach kosteloos te annuleren. Voor meer details zie onze Algemene Voorwaarden.

 

Studiemateriaal

Wanneer ontvang ik mijn studiemateriaal?

Na inschrijving via onze website en betaling van de factuur, ontvang je van ons een bevestigingsmail met een toegangscode voor jouw persoonlijke account. Ongeveer 2 weken voorafgaand van de eerste lesdag heb je toegang tot het lesmateriaal van de opleiding Lichaamsgericht Coach.

Ik heb een vraag over de inhoud van het lesmateriaal, waar kan ik terecht?

Voor vragen over de inhoud van het lesmateriaal van de opleiding Lichaamsgericht Coach, kun je terecht bij de betreffende docent.

Moet ik het studiemateriaal zelf aanschaffen?

Het digitale studiemateriaal van de opleiding is inbegrepen in de prijs van de opleiding Lichaamsgericht Coach. Studieboeken dien je zelf aan te schaffen. Zie hiervoor ‘studiekosten’ op de betreffende opleidingspagina.

 

Financiële zaken

Wat zijn de kosten van de opleiding Lichaamsgericht Coach?

De studiekosten zijn inclusief het digitale lesmateriaal. Bijkomende kosten worden vermeld op de opleidingspagina onder het kopje ‘studiekosten’. Bijkomende kosten bestaan uit:

Literatuur

Enkele boeken worden aangemerkt als verplichte literatuur. Deze hoef je niet verplicht aan te schaffen, maar moeten wel worden gelezen. Binnen het lesmateriaal wordt soms verwezen naar aanbevolen boeken. Deze hoef je niet te kopen, maar zijn ondersteunend aan de opleiding Lichaamsgericht Coach.

Lunch
In Scherpenzeel bieden wij je tijdens de pauzes koffie en thee aan. De kosten voor de lunch zijn niet inbegrepen.

Tegemoetkoming studiekosten
Het STAP budget is helaas niet meer beschikbaar voor deze opleiding.

Kan ik de studiekosten terugvragen via de belastingdienst?

Vanaf 2022 kun je als particulier studiekosten voor bijvoorbeeld hobby of toekomstig beroep / functie niet meer aftrekken van de belasting.

Zijn de opleidingskosten inclusief of exclusief BTW?

Als opleidingsinstituut zijn wij vrijgesteld van BTW. Op onze facturen voor het lesgeld is daarom 0% BTW vermeld. Over de bijkomende kosten als boeken en leercoaching kan evt. wel BTW geheven worden.

Wat zijn de betalingsvoorwaarden?

Onze betalingsvoorwaarden kun je lezen in onze Algemene voorwaarden.

Kan ik de opleiding Lichaamsgericht Caoch in termijnen betalen?

Het is mogelijk om de opleiding Lichaamsgericht Coach in 4 termijnen te betalen, meerkosten hiervoor bedragen 100 Euro. Op het inschrijfformulier op de website kun je aangeven of je vooraf of in 4 termijnen wilt betalen.

Staat de opleiding Lichaamsgericht Coach in het UWV scholingsregister?

De afgelopen jaren hebben veel studenten met steun van het UWV hun diploma behaald. Zowel de overheid als het bedrijfsleven realiseren zich dat preventie de meest duurzame oplossing is voor de stijgende ziektekosten. Hierdoor nemen ook de kansen voor onze afgestudeerde studenten toe op de arbeidsmarkt. Vandaar dat het UWV steeds vaker bereid is om mee te betalen aan de studiekosten.

De opleiding Lichaamsgericht Coach staat in het UWV scholingsregister, zie voor details het UWV stappenplan.

Ben je ondernemer of ZZP-er? Wanneer je een opleiding volgt voor jouw bedrijfsactiviteit, nieuwe ontwikkelingen of het op peil houden van jouw kennis, zijn de kosten nog wél (deels) fiscaal aftrekbaar! Lees meer.

 

Examens

Wat moet ik doen om mijn diploma Lichaamsgericht Coach te krijgen?

Aanwezigheidsplicht

Wij hanteren een aanwezigheidsplicht, waarbij je maximaal 2 lesdagen mag missen. In geval van overmacht kun je de gemiste lesdag binnen een andere lesgroep inhalen.

Wanneer ontvang ik mijn diploma Lichaamsgericht Coach?

Je ontvangt ongeveer 4 weken nadat je bent geslaagd voor het examen je diploma Lichaamsgericht Coach per post.

 

Lesdagen

Waar vinden de lesdagen plaats?

De opleiding Lichaamsgericht Coach vindt plaats op onze basislocatie in Scherpenzeel Gelderland.

Waar kan ik mij afmelden voor een lesdag?

Als je onverhoopt een lesdag van de opleiding Lichaamsgericht Coach moet missen, dan kun je je afmelden door een mail te sturen naar ons secretariaat: info@psychodynamica.nl

Hoe kan ik een lesdag inhalen?

Stuur een email naar info@psychodynamica.nl met jouw naam, lesgroep en de lesdagcode van de in te halen lesdag. Hierna zal het secretariaat per mail aangeven waar, wanneer en in welke lesgroep je de betreffende les kunt inhalen. Je kunt ook ‘voorhalen’; wanneer je al weet dat je in de toekomst een  lesdag gaat missen, b.v. vanwege een vakantie.

Waar vind ik het adres van de leslocatie?

Onze leslocatie is in Scherpenzeel.

Burgemeester Royaardslaan 3
3925 GG Scherpenzeel

Kan ik parkeren bij de leslocatie?

Bij onze leslocatie kun je gratis parkeren

Is de leslocatie bereikbaar met het openbaar vervoer?

Onze leslocatie is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Zie hiervoor ‘leslocatie’ op de opleidingspagina Lichaamsgericht Coach.

Vinden er lesdagen plaats tijdens schoolvakanties?

Tijdens de zomervakantie van half juli tot half augustus vinden er geen lessen plaats, dit geldt ook voor de periode kerst en oud en nieuw. Wij kunnen helaas geen rekening houden met de schoolvakanties en regio gebonden vakanties.

Is de lunch tijdens de lesdagen inbegrepen?

Voor de lesgroepen van de opleiding Lichaamsgericht Coach in Scherpenzeel geldt dat wij zorgen voor koffie, thee en koekjes. De lunch is niet inbegrepen. De meeste studenten nemen zelf een lunch mee of maken gebruik van één van de horeca gelegenheden op loopafstand van de leslocatie.

 

Overige vragen

Kan ik mijn opleiding Lichaamsgericht Coach tijdelijk onderbreken?

Het kan voorkomen dat je de opleiding tijdelijk moet onderbreken vanwege b.v. een zwangerschap of ziekte. Wij bieden de mogelijkheid om binnen 1 jaar weer aan te sluiten bij een volgende lesgroep, mits er bij de start van die lesgroep plaats over is. Kosten voor overstappen naar een andere lesgroep bedragen in dat geval 300 Euro.

Hebben jullie een klachtenregeling?

Wij doen er alles aan om klachten te voorkomen. Mocht je desondanks toch ergens ontevreden over zijn, dan proberen wij voor jou een goede oplossing te vinden. Jouw klacht wordt altijd serieus genomen en onderzocht. Klachten zien wij als leermomenten. Bekijk hier onze klachtenprocedure. Ondanks onze zorgvuldigheid kan het voorkomen dat we er samen niet uitkomen. Je klacht kan dan worden voorgelegd aan de onafhankelijke geschillencommissie van de NRTO.

Wat zijn EC’s?

Een studiepunt staat voor het aantal uren onderwijs dat je hebt gevolgd en wordt uitgedrukt in het European Credit Transfer System (ECTS of EC). Zoals de naam al zegt, is dit een systeem dat in heel Europa gelijk is en waardoor studiebelasting van opleidingen met elkaar wordt vergeleken. Een EC staat voor 28 studie uren, ongeacht of je tijdens deze uren een les hebt bijgewoond of thuis aan opdrachten hebt gewerkt.

Hoe gaan jullie om met mijn persoonlijke gegevens?

Per 25 mei 2018 is de Nederlandse wetgeving rondom privacy vervangen door een Europese wet, de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Wij houden ons strikt aan de eisen die deze wet aan ons stelt.

Welke beroepen zijn geen vrije beroepen?

Een vrij beroep betekent meestal dat je diensten aanbiedt en geen producten. De Kamer van Koophandel kijkt dan naar andere vereisten bij een inschrijving. In de zorg zijn een aantal beroepen die onder streng toezicht staan van de overheid en BIG-geregistreerd moeten zijn met alle eisen van dien. Ademcoach, Lichaamsgericht Coach, Professioneel Coach, Kindercoach en Leefstijlcoach zijn vrije beroepen.

Waar kan ik een beroepsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten?

Individuele beroepsaansprakelijkheidsverzekeringen zijn behoorlijk prijzig. Als je als Lichaamsgericht Coach lid bent van een beroepsvereniging, heb je bijna altijd ook een beroeps- en/of bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Deze worden door beroepsverenigingen collectief afgesloten. Ben je geen lid, informeer dan bij de verzekeringsmaatschappij waar je ook je reguliere verzekeringen hebt afgesloten. Meer alternatieven zijn www.catcollectief of www.klachtenportaalzorg.nl.

Wat is een ethische code?

Een ethische code is een set van gedragsregels die je van een Lichaamsgericht Coach mag verwachten. Door een opleiding bij ons te volgen verbind je je aan de ethische gedragscode van de NRTO (zie NTRO keurmerk) op onze website. Deze kun je ook gebruiken als je een eigen praktijk start. Van een beroepsvereniging ontvang je ook een ethische code met de regels waar de vereniging voor staat.

Wat houdt Post-HBO in?

In Nederland maken we onderscheid tussen 2 soorten opleidingen: Regulier en particulier.

Regulier onderwijs wordt geaccrediteerd door de NVAO en is dan een opleidingsinstituut dat valt onder de overheid. Deze opleidingen worden geregistreerd in het CROHO. DUO is de beheerder van CROHO. Voor deze opleiding kun je studiefinanciering bij de overheid (via DUO) aanvragen).

Particuliere opleidingsinstituten moeten zelf bepalen of ze een accreditatie op hbo of mbo willen en daarvoor moeten ze ook een particulier (dus niet gesubsidieerde) instantie raadplegen. NOBCO en BLCN zijn bv. zulke instanties. Hoewel zij dezelfde criteria hanteren als bij het reguliere onderwijs geldt dit niet als regulier. Daarom heten deze opleiding ook Post-hbo of Post-mbo. Dientengevolge kunnen deze opleidingen ook niet ingeschreven worden in het CROHO. Dus vallen ze niet onder DUO. Dus kun je niet bij de overheid een financiering aanvragen.

 

Wat leer je tijdens de opleiding?
Docenten
Lesrooster
Voordelen
Investering
Lesprogramma
Literatuur
Studiebelasting
Diplomering
Accreditatie
Toelatingscriteria
Einddoelen
Opleidingslocatie
Veelgestelde vragen

Tijdens de opleiding Lichaamsgericht Coach leer je op ervaringsgerichte wijze een krachtige verbinding te leggen tussen lichaam en geest. Daardoor komen cliënten dieper in contact met hun gevoelens en verlangens. Deze vorm van bio energetica is met name geschikt voor het werken met stress en burn-out klachten, psychosomatische klachten en het herwinnen van vitaliteit op mentaal, emotioneel en fysiek niveau. Deze opleiding is geaccrediteerd en geregistreerd door het KTNO (Kwaliteit en Toetsing Natuurgerichte Opleidingen).

 

 

Klik op de foto’s voor meer informatie.

  Carin Mannak
  Marit van Overschot
  Mark de Waard
  Tijn Ponjee

Lesrooster

DatumLesdagInhoudDocent
17 okt.Lesdag 1Kennismaking, uitleg inhoud opleiding
Haptonomisch coachen
Bodyreading
Marit
18 okt.Lesdag 2Haptonomisch coachen  en focussen 1
Ontspanning en vitaliteit.
Marit
28 nov.Lesdag 3Ervaringsoefeningen: gronding, grenzen en ruimte. Haptonomisch coachen en focussen 2Carin
29 nov.Lesdag 4Haptonomisch coachen en overlevingsstrategieënCarin
9 jan.Lesdag 5Stress en het gevoel van onveiligheid
Polyvagaal theorie
Veiligheid – onveiligheid.
Marit
10 jan.Lesdag 6Energetisch lichaamswerk
Opstellingenwerk (werken met intentie en chakra’s)
Marit
13 febr.Lesdag 7Bio-energetica 1Mark
14 febr.Lesdag 8Bio-energetica 2Mark
13 mrt.Lesdag 9KarakterstructurenTijn
14 mrt.Lesdag 10Energetisch werk
Opstellingenwerk (kabbalah, energetische verstrikkingen)
Carin
10 apr.Lesdag 11Energetisch lichaamswerk
Opstellingenwerk (magische en dienende taak). Procesbegeleiding
Methodisch werken
Marit
11 apr.Lesdag 12Eindsupervisie.
Gezamenlijke afronding
Carin/Marit

Waarom kiezen voor de opleiding Lichaamsgericht Coach?

 • Integrale benadering:Inhoudelijke theoretische kennis wordt gecombineerd met het onder begeleiding intrainen van praktische vaardigheden.
 • Persoonlijke ontwikkeling:
  Zelfonderzoek en zelfreflectie zijn een belangrijk onderdeel van deze opleiding Lichaamsgericht Coach. Het lespakket biedt krachtige therapeutische vaardigheden met betrekking tot verwerken van levensvragen en trauma’s aan.
 • De docenten:
  Carin Mannak, Marit van Overschot, Mark de Waard en Tijn Ponjee zijn de docenten van deze opleiding. Zij hebben ruime ervaring als lichaamsgericht therapeut en docent. Daarnaast zijn zij therapeut en docent op het gebied van ademcoaching en lichaamsgerichte traumatherapie.
 • Kleinschalig
  De Academie voor Psychodynamica is een kleinschalig opleidingsinstituut, waar veel persoonlijke aandacht en begeleiding is voor onze studenten.
 • Persoonlijke begeleiding:
  Ons enthousiaste en ervaren team van docenten en assistenten staat klaar om jou zo goed mogelijk te begeleiden tijdens je studie.  Dat maakt dat je als student gedurende de hele opleiding kunt rekenen op een persoonlijke en professionele begeleiding.
 • Certificering:
  De opleiding tot Lichaamsgericht Coach  is erkend door de KTNO, de NRTO en CRKBO.

Investering

Investering (inclusief syllabus en examen)€3385,-
Of betaal in 4 termijnen van€871,-

Additionele kosten voor studieboeken (± 130,=)

 • Wij bieden mogelijkheden tot gespreide betaling van het lesgeld in vier termijnen, tegen 100 Euro meerkosten.
 • Het lesgeld is aan een halfjaarlijkse prijsverhoging onderhevig.
 • Lesgroepen starten bij een minimum aantal van 10 inschrijvingen.

Facturatie:

De factuur voor de opleidingskosten wordt na de eerste lesdag toegestuurd. Wil je de factuur eerder ontvangen, dan kun je dat bij inschrijving aangeven.

Belastingvoordeel:

Ben je ondernemer of ZZP-er? Wanneer je een opleiding volgt voor jouw bedrijfsactiviteit, nieuwe ontwikkelingen of het op peil houden van jouw kennis, zijn de kosten (deels) fiscaal aftrekbaar! Lees meer.

Betaling door werkgever:

Mogelijk heeft jouw werkgever een opleidingsbudget waarmee jij je kunt ontwikkelen en mogelijk doorgroeien binnen jouw carrière. Je kunt nagaan wat de mogelijkheden zijn binnen jouw organisatie door je arbeidsvoorwaarden erop na te slaan of door dit na te vragen bij je leidinggevende of HR. Indien gewenst kunnen wij een offerte opstellen voor jouw werkgever.

Jouw opleiding betaald krijgen door het UWV

Het UWV heeft met Psychodynamica een overeenkomst gesloten voor de uitvoering van scholing. Bekijk hier het stappenplan om een opleiding via het UWV vergoed te kunnen krijgen.

Lesprogramma:

De volgende onderwerpen komen aan bod tijdens de opleiding Lichaamsgericht Coach:

Module 1:  Lichaamsbewustzijn

Focussen

Focussen is een techniek die wordt gebruikt om te leren luisteren naar de signalen van jouw lichaam. Het is als het ware luisteren naar fluisteren: de subtiele signalen van het lichaam aandachtig doorvoelen tot daaruit betekenis naar boven komt. Het is gericht op bewustwording van de beleving, het vergroten van lichaamsbewustzijn en het zelfherstellend vermogen van het lichaam. Dat wat afgesplitst wordt, kan pas verder komen en de vorm krijgen die het nodig heeft als het in het lichaam gevoeld wordt.

Bodyreading

Binnen de opleiding maken we gebruik van het model van de karakterstrukturen vaunt de onderkenning dat overlevingsstrategieen ook hun doorwerking hebben op lichaamshouding, lichaams pantsering beweging en adempatroon. Ook om die reden is bodyreading een belangrijke peiler bij lichaamsgerichte coaching. 


Module 2:  Ontspanning en vitaliteit

Haptonomisch coachen:

Haptonomie betekent letterlijk de leer van het menselijk gevoel en gevoelsleven (hapsis = gevoelscontact). Haptonomie richt zich op de ontwikkeling van het gevoelsleven en het contact tussen mensen. Haptonomie gaat ervan uit dat gevoelens gekoppeld zijn aan het lichaam en de lichaamsbeleving. Onze taal zit vol met uitspraken en gezegdes waarin dit terugkomt: ‘verstijfd van angst zijn’, ‘geen vaste grond onder de voeten hebben’, ‘hardnekkig zijn’. Niet luisteren naar je gevoelens heeft consequenties voor je lichaam en vertaalt zich in lichamelijke spanning. De bewustwording en ontwikkeling van de tastzin en het luisteren naar de signalen van het lichaam zijn krachtige middelen om in contact te komen met gevoelens. Lichamelijke aanraking vanuit haptonomische principes is daarom een belangrijk onderwerp in deze opleiding. Je leert een aantal basistechnieken uit de haptonomie en hoe je die integreert in lichaamsgericht coachen.

Polyvagaaltheorie:

De polyvagaaltheorie, ontwikkeld door Dr. Stephen Porges, is een concept in de neurowetenschappen dat de werking van het autonome zenuwstelsel beschrijft in relatie tot sociale verbinding, stressrespons en emotieregulatie.

De theorie stelt dat het autonome zenuwstelsel, dat verantwoordelijk is voor het reguleren van lichaamsfuncties zoals hartslag, ademhaling en spijsvertering, bestaat uit drie delen: de ventrale vagale, de sympathische en de dorsale vagale subsystemen.

 • De ventrale vagale systeem is geassocieerd met sociale betrokkenheid en kalmerende reacties. Het stelt ons in staat om veilige sociale interacties aan te gaan en te genieten van verbondenheid met anderen.
 • Het sympathische zenuwstelsel wordt geactiveerd tijdens stressvolle situaties, wat leidt tot de “vecht-of-vlucht” respons, waarbij het lichaam wordt voorbereid om te vechten of te vluchten in een bedreigende situatie.
 • Het dorsale vagale systeem is betrokken bij bevriezing of collaps responsen, die optreden wanneer een individu zich onveilig voelt en geen uitweg ziet uit een bedreigende situatie.

De polyvagaaltheorie legt uit hoe deze subsystemen met elkaar interageren om onze reacties op sociale en emotionele situaties te beïnvloeden. Het benadrukt het belang van het creëren van veilige omgevingen en het opbouwen van sterke sociale banden voor emotionele welzijn en regulatie.

Stress en het gevoel van onveiligheid:

Als mensen zich veilig voelen dan is er ruimte voor verbinding – met zichzelf, met anderen en de wereld om zich heen. In deze (fysieke) staat zijn gezondheid, groei en herstel mogelijk. De huidige maatschappij zet ons gevoel van veiligheid stevig onder druk. Bij een gevoel van onveiligheid staan zelfbescherming en overleven centraal en lijken we vast te zitten in een herhaling van zetten. De weg zelf terug weten te vinden naar het gevoel van veiligheid lijkt van doorslaggevend belang, ook binnen coaching en therapie.

 

Module 3: Transformatie en verbinding

Overlevingsstrategieën

Een overlevingsstrategie is een gedragspatroon dat je als kind hebt ontwikkeld om te kunnen (over)leven met je onvervulde emotionele behoeften. Dit patroon kan ook zijn ontstaan door voorbeeldgedrag van je opvoeders. Door jezelf een manier aan te leren om met vervelende gevoelens om te gaan kun je ze beter aan en lukt het je om moeilijke situaties te doorstaan.

Overlevingsstrategieën staan de vervulling van jouw normale behoeften in de weg. Een overlevingsstrategie wordt problematisch als je er last van begint te krijgen, omdat je er ook in situaties waarin dat niet nodig is op teruggrijpt. Het kan zijn dat je in meerdere situaties verschillende overlevingsstrategieën gebruikt.

Bio-energetica

Bio-energetica is een vorm van begeleiding die zich vooral richt op spierblokkades in het lichaam. Deze hangen direct samen met psychische afweermechanismen. Bewuste aandacht, een diepere ademhaling en tal van lichamelijke bewegingen en houdingen zijn in de bio-energetica manieren om geblokkeerde energie weer in beweging te brengen. Daardoor ontspannen de spieren zich en komt er meer doorstroming van energie. Daarnaast komen er door het bevrijden van de blokkades ook vaak oude en vastgezette emoties vrij. De verschillende soorten spierblokkades worden in de bio energetica opleiding behandeld en je leert hoe je je cliënten kunt helpen deze los te laten.

Karakterstructuren

De theorie van karakterstructuren relateert de in de jeugdjaren gevormde persoonlijkheid aan bewuste en onbewuste gedragspatronen op latere leeftijd. De zes karakterstructuren hebben hun oorsprong in de karakterstructurenleer van Wilhelm Reich. Je leert over  karakterstructuren, hun kenmerken, kwaliteiten en ontwikkelingsmogelijkheden.

Energetisch lichaamswerk

Ook bij energetisch lichaamswerk is het contact met het lichaam de manier om in contact te komen met de eigen energie en om het bewustzijn te verruimen. Onder energetisch lichaamswerk wordt het verhelpen van blokkades in je energiesysteem verstaan. Als het energiesysteem blokkades heeft, stroomt de energie niet goed door. Wanneer er een betere doorstroming is, is het energiesysteem gezonder en het lichaam dus ook. Daarnaast is het zo dat hoe hoger de trillingsfrequentie is, hoe meer de energie verbonden is met universele intelligentie en hoe meer informatie de energie bevat.

Opstellingen werk:

Bij het werken met opstellingen krijg je inzicht in de basisprincipes en uitgangspunten van het opstellingenwerk. Je leert dit toe te passen in individuele begeleiding.

Tijdens de lesdagen leer je werken met opstellingen door b.v. iets wat iemand wil bereiken, of  de afhankelijkheidspatronen die iemand ervaart in een verbinding op te stellen en dit proces op een zorgvuldige en lichaamsgerichte manier te begeleiden.

Onderdeel van deze module zijn ook de begrippen magische taak en dienende taak

Praktijkvoering

Je krijgt tips over praktijkvoering en het werven van cliënten. De docenten hebben zelf veel praktijkervaring waaruit ze kunnen putten.

 

 

TitelAuteurEAN
HaptotherapieEls Plooij9789026522758
FocussenErna de Bruijn9789401417655
Word wie je bentTijn Ponjee9789081646239
Bio energetische oefeningenA & L Lowen9789021588568
De MaskermakerWibe Veenbaas9789078395010

Studiebelasting:

Gemiddeld 6 uur per week naast de lesdagen voor huiswerkopdrachten, literatuur, oefenen in een intervisiegroep.

 

StudiebelastingSBU’s
College (12 lesdagen)120
Thuisstudie40
Totaal160

 

Praktijkexamen

Tijdens het praktijkexamen dien je in staat te zijn een consult Lichaamsgerichte Coaching te demonstreren, met een externe cliënt, onder begeleiding van een docent of supervisor.

Diplomering

De laatste lesdag bestaat uit het praktijkexamen, de afronding van de opleiding en diplomering. Indien je hebt deelgenomen aan het praktijkexamen en alle opdrachten met een voldoende hebt afgesloten, ontvang je je diploma Lichaamsgericht Coach. Indien je niet hebt deelgenomen aan het examen, of deze niet met een voldoende hebt afgerond, ontvang je een bewijs van deelname.

KTNO-registratie:

Kwaliteit en Toetsing Natuurgerichte Opleidingen (KTNO) is een online platform voor kwaliteitsborging van vakopleidingen, modules en bij- of nascholingen in het particulier onderwijs, met ruime ervaring in complementaire gezondheidszorg (CAM-zorg). De accreditatietrajecten richten zich op beoordeling, verbetering en ontwikkeling van kwaliteit.

NRTO-registratie:

Dit keurmerk is de erkenning voor kwaliteit en professionaliteit in de private opleidingsbranche. Door het NRTO-keurmerk kunnen klanten ervan uitgaan dat de Academie voor Psychodynamica voldoet aan hoge kwaliteitseisen op het gebied van transparantie over producten en diensten, adequate dienstverlening, professionele omgang met klanten en deskundigheid van het personeel.

Een onafhankelijke, externe certificerende instelling toetst of een aanbieder aan de kwaliteitseisen voldoet. Het NRTO-keurmerk wordt afgegeven door de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO), de branchevereniging voor private opleiders.

Zie voor meer informatie www.nrto.nl/keurmerk.


CRKBO-registratie:

De Academie voor Psychodynamica is geregistreerd bij het Centraal Register Kort Beroeps Onderwijs (CRKBO). Dit betekent dat wij ons onderwijsaanbod BTW-vrij mogen aanbieden. De uitgevoerde audit ligt in lijn met de beginselen van de kwaliteitscode voor kort beroepsonderwijs: zorgvuldigheidsbeginsel, rechtszekerheidsbeginsel, redelijkheidsbeginsel, betrouwbaarheidsbeginsel en kenbaarheidsbeginsel.

 

Toelatingscriteria

Voor deelname aan de opleiding Lichaamsgericht Coach wensen wij bij voorkeur HBO vooropleiding of HBO denkniveau, minimaal MBO IV en openstaand voor zelfreflectie en feedback.

 

Einddoelen

 • Als Lichaamsgericht Coach heb je de kennis, vaardigheden en attitude om cliënten op een holistische en diepgaande manier te begeleiden naar persoonlijke groei, welzijn en vervulling.
 • Je helpt mensen in contact te komen met de signalen van hun lichaam en deze beter te begrijpen, om zo passende keuzes te maken in werk, gezondheid en een vitaal leven.
 • Je bent bekend met een breed scala aan lichaamsgerichte technieken en je weet deze effectief te integreren in het coaching proces.
 • Je hebt een diepgaand begrip ontwikkeld van hoe het lichaam en de geest met elkaar verbonden zijn en hoe ze elkaar beïnvloeden. Dit omvat het verkennen van de relatie tussen fysieke sensaties, emoties, gedachten en gedragingen.
 • Je bent bekend met de lichamelijke gevolgen van stress en burn-out en kunt cliënten hierin begeleiden.
 • Je weet hoe je subtiele signalen van het lichaam waarneemt en interpreteert, zoals houding, ademhaling, spierspanning en gebaren. Dit stelt je in staat om verborgen emoties en innerlijke processen bij cliënten op te merken en te begrijpen.
 • Je ontwikkelt vaardigheden in het identificeren van emotionele, mentale en fysieke blokkades bij cliënten.
 • Je helpt cliënten met het ontwikkelen van vaardigheden in zelfreflectie, zelfobservatie en zelfregulatie, wat essentieel is voor persoonlijke groei en transformatie.

Opleidingslocatie opleiding Lichaamsgericht Coach

De lessen vinden plaats in het kasteel en het koetshuis op het ‘Landgoed Huize Scherpenzeel’. Ondanks de rustige ligging is het centrum van Scherpenzeel slechts enkele loopminuten verwijderd.

We zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer, de buslijn Amersfoort-Veenendaal stopt bij ons voor de deur. Tevens beschikken we over gratis parkeergelegenheid op het landgoed.

 

Studiekeuze:

Hoe weet ik of een opleiding Lichaamsgericht Coach bij mij past?

De meest belangrijke informatie over onze opleiding Lichaamsgericht Coach, vind je in de opleidingsbrochure. Om een nog betere indruk van de opleiding te krijgen, kun je het best deelnemen aan een introductiemiddag. Hier krijg je informatie over de inhoud van de opleiding Lichaamsgericht Coach en maak je kennis met de docent.

Wat is Lichaamsgerichte coaching?

Tijdens de opleiding Lichaamsgericht Coach leer je op ervaringsgerichte wijze een krachtige verbinding te leggen tussen lichaam en geest. Daardoor komen cliënten dieper in contact met hun gevoelens en verlangens. Deze vorm van coaching is met name geschikt voor het werken met stress en burn-out klachten, psychosomatische klachten en het herwinnen van vitaliteit op mentaal, emotioneel en fysiek niveau.

Wat is het verschil tussen een éénjarige en een meerjarige opleiding?

Onze opleiding Lichaamsgericht Coach duurt ongeveer 5 maanden. In deze tijd leer je alle basiskennis en -technieken, benodigd om startbekwaam als Lichaamsgericht Coach aan de slag te kunnen.

Onze opleiding tot Psychodynamisch Therapeut duurt vier jaar. Tijdens deze periode leer je alle kennis en technieken om als therapeut en coach aan de slag te kunnen. De eerste twee jaar zijn gericht op vakgericht onderwijs en zelfonderzoek. Het 3e en 4e lesjaar zijn gericht op thema gericht onderwijs en ontwikkeling van therapeutschap en het opbouwen van jouw therapeutische praktijk

Wat is het verschil tussen Lichaamsgerichte coaching en gewone coaching?

Bij coaching kijken we vooral naar hoe je het probleem (coachvraag) in het heden ervaart en wat we nu kunnen doen om daar verbetering in te brengen. Hierbij kijken we naar Wie ben ik? Wat wil ik? En Wat kan ik?

Als Lichaamsgericht Coach heb je de kennis, vaardigheden en attitude om cliënten op een holistische en diepgaande manier te begeleiden naar persoonlijke groei, welzijn en vervulling.

 

Inschrijving:

Welke opleiding is het meest geschikt voor mij?

Om een goede keuze te maken uit onze opleidingen, organiseren wij meerdere keren per jaar introductie (mid)dagen. Tijdens deze dagen kun je presentaties van de specifieke opleidingen bijwonen en kennismaken met onze docenten en medewerkers. Inschrijven voor onze intro’s kan via deze link. https://www.psychodynamica.nl/introductiedagen/

Voor een persoonlijk gesprek op maat ben je altijd welkom om een vrijblijvende afspraak te maken met onze studieadviseurs.

Op onze website kun je ook een studiekeuzetest invullen. Deze helpt je snel tot een verantwoorde studiekeuze te komen.

https://www.psychodynamica.nl/studiekeuzetest/

 

Wat zijn de toelatingseisen voor de opleiding Lichaamsgericht Coach?

 Vooropleiding

Voor deelname aan onze opleiding Lichaamsgericht Coach vragen wij een HBO werk- en denkniveau, minimaal MBO IV en openstaand voor zelfonderzoek en feedback.

Heb je een wat ouder diploma en/of twijfel je aan het niveau, neem gerust contact op met onze studieadviseur. Zij kijkt samen met jou naar de mogelijkheden.

Leeftijdsgrenzen

Wij stellen in principe geen leeftijdsgrenzen aan onze studenten. Onze ervaring leert dat je minimaal 18 jaar dient te zijn om cliënten op een volwassen manier te kunnen begeleiden.

Fysieke beperkingen

Voor al onze opleidingen geldt dat fysieke beperkingen in principe geen belemmering hoeven te zijn voor het volgen van een studie. Wij hebben studenten begeleid met een visuele of auditieve handicap. De meeste lesruimtes zijn rolstoel toegankelijk. Met zwangerschap wordt, indien nodig, voldoende rekening gehouden.

Hoeveel tijd heb ik nodig voor de opleiding Lichaamsgericht Coach?

Contacturen

Voor de opleiding Lichaamsgericht Coach geldt dat je gemiddeld één lesblok van twee dagen per maand hebt. Je hebt 6 effectieve lesuren per lesdag, waarbij theorie en praktijk voortdurend worden afgewisseld.

Studiebelastingsuren (SBU)

SBU’s bestaan uit contacturen maal een factor voor voorbereiding of literatuurstudie. EC’s staan voor European Credits, waarbij een EC staat voor 28 studie uren. Het aantal uren zelfstudie is afhankelijk van het soort opleiding en jouw persoonlijke leervermogen. Contacturen met een docent zijn gemiddeld 6 uren per lesdag. Zelfstudie bestaat uit het maken van een portfolio, bestuderen van het lesmateriaal en de literatuur, specifieke opdrachten en intervisie bijeenkomsten met je medestudenten. Kijk bij de opleiding van je keuze naar het aantal SBU’s en EC’s.

Verhouding theorie-praktijk

De opleiding Lichaamsgericht coach heeft een verhouding van gemiddeld 50% leren door te ervaren, 30% leren van elkaar en 20% theorie. De werkvormen die tijdens de les worden gebruikt, zijn erop gericht om de theorie direct in de praktijk te kunnen toepassen.

Is de opleiding Lichaamsgericht Coach te combineren met een (fulltime) baan?

De meeste van onze studenten combineren de opleiding Lichaamsgericht Coach met een baan. Zij die fulltime werken kiezen vaak voor een weekendopleiding. Zij die meer tijd beschikbaar hebben, kiezen vaak voor een doordeweekse opleiding.

Kan ik vrijstelling krijgen voor bepaalde lesvakken?

Het is voor individuele lessen binnen de opleiding Lichaamsgericht Coach niet mogelijk om vrijstelling te krijgen. Voor hen die een vervolgopleiding volgen binnen ons instituut, zijn vaak wel bepaalde vrijstellingen van toepassing.

Wie zijn mijn medestudenten?

Het profiel van een gemiddelde student binnen de opleiding Lichaamsgericht Coach is; tussen de 20 en 50 jaar, werkend (fulltime of deeltijd), wil graag anderen helpen en is op zoek naar verdieping. De achtergronden van onze studenten zijn zeer divers; onderwijs, maatschappelijk werk, bankwezen, HRM en IT.

Wat zijn mijn beroepsmogelijkheden met de opleiding Lichaamsgericht Coach?

Met een diploma Lichaamsgericht Coach van de Academie voor Psychodynamica kun je:

 • In het bedrijfsleven aan de slag. Veel organisaties hebben behoefte aan deskundigen op het gebied van Lichaamsgerichte coaching.
 • Je specialiseren of verder ontwikkelen binnen je huidige baan.

Waar kan ik de lesroosters vinden?

Deze vind je op de betreffende opleidingspagina bij ‘startdata eerstvolgende opleidingen’. Hier vind je bij elke opleiding Lichaamsgericht Coach een link naar het lesrooster.

Tot wanneer kan ik annuleren?

Gedurende veertien dagen na inschrijving bestaat de mogelijkheid volgens het consumentenrecht, deelname aan de opleiding Lichaamsgericht Coach kosteloos te annuleren. Voor meer details zie onze Algemene Voorwaarden.

 

Studiemateriaal

Wanneer ontvang ik mijn studiemateriaal?

Na inschrijving via onze website en betaling van de factuur, ontvang je van ons een bevestigingsmail met een toegangscode voor jouw persoonlijke account. Ongeveer 2 weken voorafgaand van de eerste lesdag heb je toegang tot het lesmateriaal van de opleiding Lichaamsgericht Coach.

Ik heb een vraag over de inhoud van het lesmateriaal, waar kan ik terecht?

Voor vragen over de inhoud van het lesmateriaal van de opleiding Lichaamsgericht Coach, kun je terecht bij de betreffende docent.

Moet ik het studiemateriaal zelf aanschaffen?

Het digitale studiemateriaal van de opleiding is inbegrepen in de prijs van de opleiding Lichaamsgericht Coach. Studieboeken dien je zelf aan te schaffen. Zie hiervoor ‘studiekosten’ op de betreffende opleidingspagina.

 

Financiële zaken

Wat zijn de kosten van de opleiding Lichaamsgericht Coach?

De studiekosten zijn inclusief het digitale lesmateriaal. Bijkomende kosten worden vermeld op de opleidingspagina onder het kopje ‘studiekosten’. Bijkomende kosten bestaan uit:

Literatuur

Enkele boeken worden aangemerkt als verplichte literatuur. Deze hoef je niet verplicht aan te schaffen, maar moeten wel worden gelezen. Binnen het lesmateriaal wordt soms verwezen naar aanbevolen boeken. Deze hoef je niet te kopen, maar zijn ondersteunend aan de opleiding Lichaamsgericht Coach.

Lunch
In Scherpenzeel bieden wij je tijdens de pauzes koffie en thee aan. De kosten voor de lunch zijn niet inbegrepen.

Tegemoetkoming studiekosten
Het STAP budget is helaas niet meer beschikbaar voor deze opleiding.

Kan ik de studiekosten terugvragen via de belastingdienst?

Vanaf 2022 kun je als particulier studiekosten voor bijvoorbeeld hobby of toekomstig beroep / functie niet meer aftrekken van de belasting.

Zijn de opleidingskosten inclusief of exclusief BTW?

Als opleidingsinstituut zijn wij vrijgesteld van BTW. Op onze facturen voor het lesgeld is daarom 0% BTW vermeld. Over de bijkomende kosten als boeken en leercoaching kan evt. wel BTW geheven worden.

Wat zijn de betalingsvoorwaarden?

Onze betalingsvoorwaarden kun je lezen in onze Algemene voorwaarden.

Kan ik de opleiding Lichaamsgericht Caoch in termijnen betalen?

Het is mogelijk om de opleiding Lichaamsgericht Coach in 4 termijnen te betalen, meerkosten hiervoor bedragen 100 Euro. Op het inschrijfformulier op de website kun je aangeven of je vooraf of in 4 termijnen wilt betalen.

Staat de opleiding Lichaamsgericht Coach in het UWV scholingsregister?

De afgelopen jaren hebben veel studenten met steun van het UWV hun diploma behaald. Zowel de overheid als het bedrijfsleven realiseren zich dat preventie de meest duurzame oplossing is voor de stijgende ziektekosten. Hierdoor nemen ook de kansen voor onze afgestudeerde studenten toe op de arbeidsmarkt. Vandaar dat het UWV steeds vaker bereid is om mee te betalen aan de studiekosten.

De opleiding Lichaamsgericht Coach staat in het UWV scholingsregister, zie voor details het UWV stappenplan.

Ben je ondernemer of ZZP-er? Wanneer je een opleiding volgt voor jouw bedrijfsactiviteit, nieuwe ontwikkelingen of het op peil houden van jouw kennis, zijn de kosten nog wél (deels) fiscaal aftrekbaar! Lees meer.

 

Examens

Wat moet ik doen om mijn diploma Lichaamsgericht Coach te krijgen?

Aanwezigheidsplicht

Wij hanteren een aanwezigheidsplicht, waarbij je maximaal 2 lesdagen mag missen. In geval van overmacht kun je de gemiste lesdag binnen een andere lesgroep inhalen.

Wanneer ontvang ik mijn diploma Lichaamsgericht Coach?

Je ontvangt ongeveer 4 weken nadat je bent geslaagd voor het examen je diploma Lichaamsgericht Coach per post.

 

Lesdagen

Waar vinden de lesdagen plaats?

De opleiding Lichaamsgericht Coach vindt plaats op onze basislocatie in Scherpenzeel Gelderland.

Waar kan ik mij afmelden voor een lesdag?

Als je onverhoopt een lesdag van de opleiding Lichaamsgericht Coach moet missen, dan kun je je afmelden door een mail te sturen naar ons secretariaat: info@psychodynamica.nl

Hoe kan ik een lesdag inhalen?

Stuur een email naar info@psychodynamica.nl met jouw naam, lesgroep en de lesdagcode van de in te halen lesdag. Hierna zal het secretariaat per mail aangeven waar, wanneer en in welke lesgroep je de betreffende les kunt inhalen. Je kunt ook ‘voorhalen’; wanneer je al weet dat je in de toekomst een  lesdag gaat missen, b.v. vanwege een vakantie.

Waar vind ik het adres van de leslocatie?

Onze leslocatie is in Scherpenzeel.

Burgemeester Royaardslaan 3
3925 GG Scherpenzeel

Kan ik parkeren bij de leslocatie?

Bij onze leslocatie kun je gratis parkeren

Is de leslocatie bereikbaar met het openbaar vervoer?

Onze leslocatie is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Zie hiervoor ‘leslocatie’ op de opleidingspagina Lichaamsgericht Coach.

Vinden er lesdagen plaats tijdens schoolvakanties?

Tijdens de zomervakantie van half juli tot half augustus vinden er geen lessen plaats, dit geldt ook voor de periode kerst en oud en nieuw. Wij kunnen helaas geen rekening houden met de schoolvakanties en regio gebonden vakanties.

Is de lunch tijdens de lesdagen inbegrepen?

Voor de lesgroepen van de opleiding Lichaamsgericht Coach in Scherpenzeel geldt dat wij zorgen voor koffie, thee en koekjes. De lunch is niet inbegrepen. De meeste studenten nemen zelf een lunch mee of maken gebruik van één van de horeca gelegenheden op loopafstand van de leslocatie.

 

Overige vragen

Kan ik mijn opleiding Lichaamsgericht Coach tijdelijk onderbreken?

Het kan voorkomen dat je de opleiding tijdelijk moet onderbreken vanwege b.v. een zwangerschap of ziekte. Wij bieden de mogelijkheid om binnen 1 jaar weer aan te sluiten bij een volgende lesgroep, mits er bij de start van die lesgroep plaats over is. Kosten voor overstappen naar een andere lesgroep bedragen in dat geval 300 Euro.

Hebben jullie een klachtenregeling?

Wij doen er alles aan om klachten te voorkomen. Mocht je desondanks toch ergens ontevreden over zijn, dan proberen wij voor jou een goede oplossing te vinden. Jouw klacht wordt altijd serieus genomen en onderzocht. Klachten zien wij als leermomenten. Bekijk hier onze klachtenprocedure. Ondanks onze zorgvuldigheid kan het voorkomen dat we er samen niet uitkomen. Je klacht kan dan worden voorgelegd aan de onafhankelijke geschillencommissie van de NRTO.

Wat zijn EC’s?

Een studiepunt staat voor het aantal uren onderwijs dat je hebt gevolgd en wordt uitgedrukt in het European Credit Transfer System (ECTS of EC). Zoals de naam al zegt, is dit een systeem dat in heel Europa gelijk is en waardoor studiebelasting van opleidingen met elkaar wordt vergeleken. Een EC staat voor 28 studie uren, ongeacht of je tijdens deze uren een les hebt bijgewoond of thuis aan opdrachten hebt gewerkt.

Hoe gaan jullie om met mijn persoonlijke gegevens?

Per 25 mei 2018 is de Nederlandse wetgeving rondom privacy vervangen door een Europese wet, de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Wij houden ons strikt aan de eisen die deze wet aan ons stelt.

Welke beroepen zijn geen vrije beroepen?

Een vrij beroep betekent meestal dat je diensten aanbiedt en geen producten. De Kamer van Koophandel kijkt dan naar andere vereisten bij een inschrijving. In de zorg zijn een aantal beroepen die onder streng toezicht staan van de overheid en BIG-geregistreerd moeten zijn met alle eisen van dien. Ademcoach, Lichaamsgericht Coach, Professioneel Coach, Kindercoach en Leefstijlcoach zijn vrije beroepen.

Waar kan ik een beroepsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten?

Individuele beroepsaansprakelijkheidsverzekeringen zijn behoorlijk prijzig. Als je als Lichaamsgericht Coach lid bent van een beroepsvereniging, heb je bijna altijd ook een beroeps- en/of bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Deze worden door beroepsverenigingen collectief afgesloten. Ben je geen lid, informeer dan bij de verzekeringsmaatschappij waar je ook je reguliere verzekeringen hebt afgesloten. Meer alternatieven zijn www.catcollectief of www.klachtenportaalzorg.nl.

Wat is een ethische code?

Een ethische code is een set van gedragsregels die je van een Lichaamsgericht Coach mag verwachten. Door een opleiding bij ons te volgen verbind je je aan de ethische gedragscode van de NRTO (zie NTRO keurmerk) op onze website. Deze kun je ook gebruiken als je een eigen praktijk start. Van een beroepsvereniging ontvang je ook een ethische code met de regels waar de vereniging voor staat.

Wat houdt Post-HBO in?

In Nederland maken we onderscheid tussen 2 soorten opleidingen: Regulier en particulier.

Regulier onderwijs wordt geaccrediteerd door de NVAO en is dan een opleidingsinstituut dat valt onder de overheid. Deze opleidingen worden geregistreerd in het CROHO. DUO is de beheerder van CROHO. Voor deze opleiding kun je studiefinanciering bij de overheid (via DUO) aanvragen).

Particuliere opleidingsinstituten moeten zelf bepalen of ze een accreditatie op hbo of mbo willen en daarvoor moeten ze ook een particulier (dus niet gesubsidieerde) instantie raadplegen. NOBCO en BLCN zijn bv. zulke instanties. Hoewel zij dezelfde criteria hanteren als bij het reguliere onderwijs geldt dit niet als regulier. Daarom heten deze opleiding ook Post-hbo of Post-mbo. Dientengevolge kunnen deze opleidingen ook niet ingeschreven worden in het CROHO. Dus vallen ze niet onder DUO. Dus kun je niet bij de overheid een financiering aanvragen.