Opleiding

Lichaamsgericht Coach

Gemiddeld beoordeeld
met een 8,8

Niveau

Post-HBO beroepsopleiding

Duur

6 maanden (12 lesdagen)

Locatie

Landgoed Huize Scherpenzeel

Studiebelasting

4 uur per week

Algemeen

Programma

Locatie & Data

Investering

Studiewijze

FAQ

Tijdens onze opleiding Lichaamsgericht Coach leer je in 6 maanden anderen bewust te worden van hun lichaam en dieper in contact te komen met hun gevoelens en verlangens. Je leert met zelfvertrouwen de meest effectieve lichaamsgerichte technieken toe te passen en anderen de beste versie van zichzelf te worden.

 

Omschrijving

Resultaat

Na het volgen van de opleiding Lichaamsgericht Coach zul je:

 • Kennis, vaardigheden en attitude ontwikkeld hebben om cliënten op een holistische en diepgaande wijze te begeleiden naar persoonlijke groei, welzijn en vervulling.
 • Mensen helpen in contact te komen met de signalen van hun lichaam zodat zij deze beter begrijpen en daardoor passende keuzes te kunnen maken in werk, gezondheid en een vitaal leven.
 • Bekend zijn met een breed scala aan lichaamsgerichte technieken en je weet deze effectief te integreren in het coaching proces.
 • Een diepgaand begrip ontwikkeld hebben van hoe het lichaam en de geest met elkaar verbonden zijn en hoe ze elkaar beïnvloeden.
 • Bekend zijn met de lichamelijke gevolgen van stress en burn-out en je kunt cliënten hierin begeleiden.
 • Weten hoe je subtiele signalen van het lichaam waarneemt en interpreteert, zoals houding, ademhaling, spierspanning en gebaren. Dit stelt je in staat om verborgen emoties en innerlijke processen bij cliënten op te merken en te begrijpen.
 • Vaardigheden ontwikkeld hebben in het identificeren van emotionele, mentale en fysieke blokkades bij cliënten.
 • Cliënten helpen met het ontwikkelen van vaardigheden in zelfreflectie, zelfobservatie en zelfregulatie, wat essentieel is voor persoonlijke groei en transformatie.

Voordelen

Doelgroep

Tijdens onze opleiding Lichaamsgericht Coach leer je in 6 maanden anderen bewust te worden van hun lichaam en dieper in contact te komen met hun gevoelens en verlangens. Je leert met zelfvertrouwen de meest effectieve lichaamsgerichte technieken toe te passen en anderen de beste versie van zichzelf te worden.

 

Lesprogramma:

De volgende onderwerpen komen aan bod tijdens de opleiding Lichaamsgericht Coach:

Module 1:  Lichaamsbewustzijn

Focussen

Focussen is een techniek die wordt gebruikt om te leren luisteren naar de signalen van jouw lichaam. Het is als het ware luisteren naar fluisteren: de subtiele signalen van het lichaam aandachtig doorvoelen tot daaruit betekenis naar boven komt. Het is gericht op bewustwording van de beleving, het vergroten van lichaamsbewustzijn en het zelfherstellend vermogen van het lichaam. Dat wat afgesplitst wordt, kan pas verder komen en de vorm krijgen die het nodig heeft als het in het lichaam gevoeld wordt.

Bodyreading

Binnen de opleiding maken we gebruik van het model van de karakterstrukturen vaunt de onderkenning dat overlevingsstrategieen ook hun doorwerking hebben op lichaamshouding, lichaams pantsering beweging en adempatroon. Ook om die reden is bodyreading een belangrijke peiler bij lichaamsgerichte coaching. 


Module 2:  Ontspanning en vitaliteit

Haptonomisch coachen:

Haptonomie betekent letterlijk de leer van het menselijk gevoel en gevoelsleven (hapsis = gevoelscontact). Haptonomie richt zich op de ontwikkeling van het gevoelsleven en het contact tussen mensen. Haptonomie gaat ervan uit dat gevoelens gekoppeld zijn aan het lichaam en de lichaamsbeleving. Onze taal zit vol met uitspraken en gezegdes waarin dit terugkomt: ‘verstijfd van angst zijn’, ‘geen vaste grond onder de voeten hebben’, ‘hardnekkig zijn’. Niet luisteren naar je gevoelens heeft consequenties voor je lichaam en vertaalt zich in lichamelijke spanning. De bewustwording en ontwikkeling van de tastzin en het luisteren naar de signalen van het lichaam zijn krachtige middelen om in contact te komen met gevoelens. Lichamelijke aanraking vanuit haptonomische principes is daarom een belangrijk onderwerp in deze opleiding. Je leert een aantal basistechnieken uit de haptonomie en hoe je die integreert in lichaamsgericht coachen.

Polyvagaaltheorie:

De polyvagaaltheorie, ontwikkeld door Dr. Stephen Porges, is een concept in de neurowetenschappen dat de werking van het autonome zenuwstelsel beschrijft in relatie tot sociale verbinding, stressrespons en emotieregulatie.

De theorie stelt dat het autonome zenuwstelsel, dat verantwoordelijk is voor het reguleren van lichaamsfuncties zoals hartslag, ademhaling en spijsvertering, bestaat uit drie delen: de ventrale vagale, de sympathische en de dorsale vagale subsystemen.

 • De ventrale vagale systeem is geassocieerd met sociale betrokkenheid en kalmerende reacties. Het stelt ons in staat om veilige sociale interacties aan te gaan en te genieten van verbondenheid met anderen.
 • Het sympathische zenuwstelsel wordt geactiveerd tijdens stressvolle situaties, wat leidt tot de “vecht-of-vlucht” respons, waarbij het lichaam wordt voorbereid om te vechten of te vluchten in een bedreigende situatie.
 • Het dorsale vagale systeem is betrokken bij bevriezing of collaps responsen, die optreden wanneer een individu zich onveilig voelt en geen uitweg ziet uit een bedreigende situatie.

De polyvagaaltheorie legt uit hoe deze subsystemen met elkaar interageren om onze reacties op sociale en emotionele situaties te beïnvloeden. Het benadrukt het belang van het creëren van veilige omgevingen en het opbouwen van sterke sociale banden voor emotionele welzijn en regulatie.

Stress en het gevoel van onveiligheid:

Als mensen zich veilig voelen dan is er ruimte voor verbinding – met zichzelf, met anderen en de wereld om zich heen. In deze (fysieke) staat zijn gezondheid, groei en herstel mogelijk. De huidige maatschappij zet ons gevoel van veiligheid stevig onder druk. Bij een gevoel van onveiligheid staan zelfbescherming en overleven centraal en lijken we vast te zitten in een herhaling van zetten. De weg zelf terug weten te vinden naar het gevoel van veiligheid lijkt van doorslaggevend belang, ook binnen coaching en therapie.

Module 3: Transformatie en verbinding

Overlevingsstrategieën

Een overlevingsstrategie is een gedragspatroon dat je als kind hebt ontwikkeld om te kunnen (over)leven met je onvervulde emotionele behoeften. Dit patroon kan ook zijn ontstaan door voorbeeldgedrag van je opvoeders. Door jezelf een manier aan te leren om met vervelende gevoelens om te gaan kun je ze beter aan en lukt het je om moeilijke situaties te doorstaan.

Overlevingsstrategieën staan de vervulling van jouw normale behoeften in de weg. Een overlevingsstrategie wordt problematisch als je er last van begint te krijgen, omdat je er ook in situaties waarin dat niet nodig is op teruggrijpt. Het kan zijn dat je in meerdere situaties verschillende overlevingsstrategieën gebruikt.

Bio-energetica

Bio-energetica is een vorm van begeleiding die zich vooral richt op spierblokkades in het lichaam. Deze hangen direct samen met psychische afweermechanismen. Bewuste aandacht, een diepere ademhaling en tal van lichamelijke bewegingen en houdingen zijn in de bio-energetica manieren om geblokkeerde energie weer in beweging te brengen. Daardoor ontspannen de spieren zich en komt er meer doorstroming van energie. Daarnaast komen er door het bevrijden van de blokkades ook vaak oude en vastgezette emoties vrij. De verschillende soorten spierblokkades worden in de bio energetica opleiding behandeld en je leert hoe je je cliënten kunt helpen deze los te laten.

Karakterstructuren

De theorie van karakterstructuren relateert de in de jeugdjaren gevormde persoonlijkheid aan bewuste en onbewuste gedragspatronen op latere leeftijd. De zes karakterstructuren hebben hun oorsprong in de karakterstructurenleer van Wilhelm Reich. Je leert over  karakterstructuren, hun kenmerken, kwaliteiten en ontwikkelingsmogelijkheden.

Energetisch lichaamswerk

Ook bij energetisch lichaamswerk is het contact met het lichaam de manier om in contact te komen met de eigen energie en om het bewustzijn te verruimen. Onder energetisch lichaamswerk wordt het verhelpen van blokkades in je energiesysteem verstaan. Als het energiesysteem blokkades heeft, stroomt de energie niet goed door. Wanneer er een betere doorstroming is, is het energiesysteem gezonder en het lichaam dus ook. Daarnaast is het zo dat hoe hoger de trillingsfrequentie is, hoe meer de energie verbonden is met universele intelligentie en hoe meer informatie de energie bevat.

Opstellingen werk:

Bij het werken met opstellingen krijg je inzicht in de basisprincipes en uitgangspunten van het opstellingenwerk. Je leert dit toe te passen in individuele begeleiding.

Tijdens de lesdagen leer je werken met opstellingen door b.v. iets wat iemand wil bereiken, of  de afhankelijkheidspatronen die iemand ervaart in een verbinding op te stellen en dit proces op een zorgvuldige en lichaamsgerichte manier te begeleiden.

Onderdeel van deze module zijn ook de begrippen magische taak en dienende taak

Praktijkvoering

Je krijgt tips over praktijkvoering en het werven van cliënten. De docenten hebben zelf veel praktijkervaring waaruit ze kunnen putten.

Verplichte literatuur

TitelAuteurEAN
HaptotherapieEls Plooij9789026522758
FocussenErna de Bruijn9789401417655
Word wie je bentTijn Ponjee9789081646239
Bio energetische oefeningenA & L Lowen9789021588568
De MaskermakerWibe Veenbaas9789078395010

Tijdens onze opleiding Lichaamsgericht Coach leer je in 6 maanden anderen bewust te worden van hun lichaam en dieper in contact te komen met hun gevoelens en verlangens. Je leert met zelfvertrouwen de meest effectieve lichaamsgerichte technieken toe te passen en anderen de beste versie van zichzelf te worden.

 

Startende opleidingen

De opleiding tot Lichaamsgericht Coach is een dagopleiding en bestaat uit 12 lesdagen.
De opleidingsdagen zijn van 10.00-17.00u.

Twee keer per jaar starten nieuwe lesgroepen, wij hebben groepen die in de weekenden les hebben en groepen die op een vaste doordeweekse dag, om de week,  les hebben.

 

Loading...

Leslocatie:

Onze opleidingslocatie bevindt zich in Scherpenzeel, praktisch het geografisch centrum van Nederland.

De lessen vinden plaats in het kasteel en het koetshuis op het landgoed ‘Kasteel Huize Scherpenzeel’. Ondanks de rustige ligging is het centrum van Scherpenzeel slechts enkele loopminuten verwijderd.

We zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer, de buslijn Amersfoort-Veenendaal stopt bij ons voor de deur. Tevens beschikken we over gratis parkeergelegenheid op het landgoed.

Tijdens onze opleiding Lichaamsgericht Coach leer je in 6 maanden anderen bewust te worden van hun lichaam en dieper in contact te komen met hun gevoelens en verlangens. Je leert met zelfvertrouwen de meest effectieve lichaamsgerichte technieken toe te passen en anderen de beste versie van zichzelf te worden.

 

Investering

Investering (inclusief syllabus en examen)€3385,-
Of betaal in 4 termijnen van€871,-

 

Additionele kosten voor studieboeken (± 130,=)

 • Wij bieden mogelijkheden tot gespreide betaling van het lesgeld in vier termijnen, tegen 100 Euro meerkosten.
 • Het lesgeld is aan een halfjaarlijkse prijsverhoging onderhevig.
 • Lesgroepen starten bij een minimum aantal van 10 inschrijvingen.

Facturatie:

De factuur voor de opleidingskosten wordt na de eerste lesdag toegestuurd. Wil je de factuur eerder ontvangen, dan kun je dat bij inschrijving aangeven.

Belastingvoordeel:

Ben je ondernemer of ZZP-er? Wanneer je een opleiding volgt voor jouw bedrijfsactiviteit, nieuwe ontwikkelingen of het op peil houden van jouw kennis, zijn de kosten (deels) fiscaal aftrekbaar! Lees meer.

Betaling door werkgever:

Mogelijk heeft jouw werkgever een opleidingsbudget waarmee jij je kunt ontwikkelen en mogelijk doorgroeien binnen jouw carrière. Je kunt nagaan wat de mogelijkheden zijn binnen jouw organisatie door je arbeidsvoorwaarden erop na te slaan of door dit na te vragen bij je leidinggevende of HR. Indien gewenst kunnen wij een offerte opstellen voor jouw werkgever.

Jouw opleiding betaald krijgen door het UWV

Het UWV heeft met Psychodynamica een overeenkomst gesloten voor de uitvoering van scholing. Bekijk hier het stappenplan om een opleiding via het UWV vergoed te kunnen krijgen.

Tijdens onze opleiding Lichaamsgericht Coach leer je in 6 maanden anderen bewust te worden van hun lichaam en dieper in contact te komen met hun gevoelens en verlangens. Je leert met zelfvertrouwen de meest effectieve lichaamsgerichte technieken toe te passen en anderen de beste versie van zichzelf te worden.

 

Docenten

Docenten

Klik op de foto’s voor meer informatie.

Carin Mannak
Marit van Overschot
Mark de Waard
Tijn Ponjee
Begeleiding

Begeleiding

Voor een optimale begeleiding tijdens de lesdagen en het oefenen, zijn op de meeste lesdagen een docent aanwezig en een of meer assistenten.

Toelatingscriteria

Toelatingscriteria

Voor deelname aan de opleiding Lichaamsgericht Coach wensen wij bij voorkeur HBO vooropleiding of HBO denkniveau, minimaal MBO IV en openstaand voor zelfreflectie en feedback.

Leervormen

Leervormen

De opleiding Lichaamsgericht Coach is zeer praktijkgericht. Wij bieden een breed scala aan leervormen waaronder praktijksimulaties, groepswerkvormen en rollenspellen.

Tijdens de lesdagen trachten we de verschillende leerstijlen van onze studenten te bedienen, zodat elke student optimaal kan leren.

Studiebelasting

Studiebelasting

Voor deze opleiding mag je uitgaan van een studiebelasting van 2-4 uur per week, naast het volgen van de lesdagen. Deze studiebelasting bestaat uit:

 • Voorbereiding voor de volgende lesdag
 • Literatuur lezen
 • Samenkomsten intervisiegroep
Studiemateriaal

Studiemateriaal

Bij de opleiding Lichaamsgericht Coach wordt een hard-copy syllabus uitgereikt.

Certificering

Certificering

KTNO-registratie:

Onze opleiding Lichaamsgericht Coach is geaccrediteerd door het KTNO. Kwaliteit en Toetsing Natuurgerichte Opleidingen (KTNO) is een online platform voor kwaliteitsborging van vakopleidingen, modules en bij- of nascholingen in het particulier onderwijs, met ruime ervaring in complementaire gezondheidszorg (CAM-zorg). De accreditatietrajecten richten zich op beoordeling, verbetering en ontwikkeling van kwaliteit.


NRTO-registratie:

Dit keurmerk is de erkenning voor kwaliteit en professionaliteit in de private opleidingsbranche. Door het NRTO-keurmerk kunnen klanten ervan uitgaan dat de Academie voor Psychodynamica voldoet aan hoge kwaliteitseisen op het gebied van transparantie over producten en diensten, adequate dienstverlening, professionele omgang met klanten en deskundigheid van het personeel.

Een onafhankelijke, externe certificerende instelling toetst of een aanbieder aan de kwaliteitseisen voldoet. Het NRTO-keurmerk wordt afgegeven door de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO), de branchevereniging voor private opleiders.

Zie voor meer informatie www.nrto.nl/keurmerk.

 

CRKBO-registratie:

De Academie voor Psychodynamica is geregistreerd bij het Centraal Register Kort Beroeps Onderwijs (CRKBO). Dit betekent dat wij ons onderwijsaanbod BTW-vrij mogen aanbieden. De uitgevoerde audit ligt in lijn met de beginselen van de kwaliteitscode voor kort beroepsonderwijs: zorgvuldigheidsbeginsel, rechtszekerheidsbeginsel, redelijkheidsbeginsel, betrouwbaarheidsbeginsel en kenbaarheidsbeginsel.

 

Studietaken

Studietaken

Aan het begin van de opleiding worden praktijkgroepen samengesteld van vier of meer personen. Doel van deze groepen is het in klein verband intrainen van technieken die op de lesdagen gedoceerd worden. De praktijkgroepen komen minimaal eens per maand een dagdeel samen.

Tijdens onze opleiding Lichaamsgericht Coach leer je in 6 maanden anderen bewust te worden van hun lichaam en dieper in contact te komen met hun gevoelens en verlangens. Je leert met zelfvertrouwen de meest effectieve lichaamsgerichte technieken toe te passen en anderen de beste versie van zichzelf te worden.

 

Hoe weet ik of een opleiding Lichaamsgericht Coach bij mij past?

Wat is Lichaamsgerichte coaching?

Tijdens de opleiding Lichaamsgericht Coach leer je op ervaringsgerichte wijze een krachtige verbinding te leggen tussen lichaam en geest. Daardoor komen cliënten dieper in contact met hun gevoelens en verlangens. Deze vorm van coaching is met name geschikt voor het werken met stress en burn-out klachten, psychosomatische klachten en het herwinnen van vitaliteit op mentaal, emotioneel en fysiek niveau.

 

Wat is het verschil tussen een éénjarige en een meerjarige opleiding?

Wat is het verschil tussen Lichaamsgerichte coaching en gewone coaching?

Welke opleiding is het meest geschikt voor mij?

Wat zijn de toelatingseisen voor de opleiding Lichaamsgericht Coach?

Hoeveel tijd heb ik nodig voor de opleiding Lichaamsgericht Coach?

Is de opleiding Lichaamsgericht Coach te combineren met een (fulltime) baan?

Kan ik vrijstelling krijgen voor bepaalde lesvakken?

Wie zijn mijn medestudenten?

Wat zijn mijn beroepsmogelijkheden met de opleiding Lichaamsgericht Coach?

Waar kan ik de lesroosters vinden?

Tot wanneer kan ik annuleren?

Wanneer ontvang ik mijn studiemateriaal?

Ik heb een vraag over de inhoud van het lesmateriaal, waar kan ik terecht?

Moet ik het studiemateriaal zelf aanschaffen?

Wat zijn de kosten van de opleiding Lichaamsgericht Coach?

Kan ik de studiekosten terugvragen via de belastingdienst?

Zijn de opleidingskosten inclusief of exclusief BTW?

Wat zijn de betalingsvoorwaarden?

Kan ik de opleiding Lichaamsgericht Caoch in termijnen betalen?

Staat de opleiding Lichaamsgericht Coach in het UWV scholingsregister?

Wat moet ik doen om mijn diploma Lichaamsgericht Coach te krijgen?

Wanneer ontvang ik mijn diploma Lichaamsgericht Coach?

Waar vinden de lesdagen plaats?

Waar kan ik mij afmelden voor een lesdag?

Hoe kan ik een lesdag inhalen?

Waar vind ik het adres van de leslocatie?

Kan ik parkeren bij de leslocatie?

Is de leslocatie bereikbaar met het openbaar vervoer?

Vinden er lesdagen plaats tijdens schoolvakanties?

Is de lunch tijdens de lesdagen inbegrepen?

Kan ik mijn opleiding Lichaamsgericht Coach tijdelijk onderbreken?

Hebben jullie een klachtenregeling?

Wat zijn ECT’s?

Hoe gaan jullie om met mijn persoonlijke gegevens?

Welke beroepen zijn geen vrije beroepen?

Waar kan ik een beroepsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten?

Wat is een ethische code?

Wat houdt Post-HBO in?

Carin Mannak

Carin Mannak

Opleidingsadvies

Sfeerimpressie

Nog geen opleidingskeuze gemaakt?

Introductiemiddagen

De beste manier om een volledige indruk van onze opleiding Lichaamsgericht Coach te krijgen is door deel te nemen aan een introductiemiddag. Hierdoor krijg je een goede indruk van de inhoud van de inhoud van de opleiding en onze mooie leslocatie. Als je niet kunt deelnemen aan een introductiemiddag, ben je uiteraard van harte welkom voor een persoonlijk oriëntatiegesprek.

De eerstvolgende introductiemiddagen zijn op:

 • Donderdag 5 september 2024
 • Donderdag 26 september 2024

De introductiemiddag start om 15.00 uur en duurt tot ca. 17.00 uur. Deelname is gratis.

Ik meld mij aan voor de introductiemiddag

 

Andere opleidingen

Project ME

Psychodynamisch Therapeut

Familieopstellingen

Professioneel Coach

Leefstijlcoach

Kindercoach

Ademcoach

Coachend Leiderschap

Professioneel Trainer