banner

Ademcoach

 • Al 19 jaar de beste in verdiepende coachopleidingen
 • Praktijkgerichte opleiding met diepgang
 • Kleinschalig en persoonlijk
 • Combinatie van Ademwerk en Haptonomie
 • Geen voorkennis vereist
 • KTNO geaccrediteerd
 • Schrijf nu in, betaal na de eerste lesdag

In het kort

Startdata

17 april, 2024

Bekijk alle startdata
Duur

4 maanden (10 lesdagen)

Locatie

Landgoed Huize Scherpenzeel

Studiebelasting

2 uur per week

Kosten

€2885,-

Meer informatie?

Carin Mannak

Opleidingsadvies

Loading...

Nog geen opleidingskeuze gemaakt?

Introductieworkshops

De beste manier om een volledige indruk van onze opleiding te krijgen is door deel te nemen aan een introductieworkshop. Hierdoor krijg je een goede indruk van de inhoud van de opleiding, hoe wij werken en je maakt kennis met de docent. Als je niet kunt deelnemen aan een introductieworkshop, ben je uiteraard van harte welkom voor een persoonlijk oriëntatiegesprek live of on-line.

De introductieworkshops vinden live plaats op landgoed Huize Scherpenzeel.

De eerstvolgende introductieworkshops zijn op:

 • Woensdag 27 maart 2024 (van 15.30-18.00u.)
 • Vrijdag 31 mei 2024 (van 14.00-16.30u.)
 • Dinsdag 2 juli 2024 (van 14.00-16.30u.)

Deelname is gratis.

Ik meld mij aan voor de introductiemiddag

Omschrijving opleiding Ademcoach

In de hectische wereld waarin wij leven, hebben steeds meer mensen last van stress, angst- en paniekstoornissen en burn-out. Een gevolg van stress is dat deze psychische spanningen zich vastzetten in het lichaam.

Een ademcoach begeleidt mensen met stress gerelateerde klachten. Door specifieke ademtechnieken in te zetten, begeleidt de Ademcoach je met het loslaten van spanningen die zich in het lichaam hebben vastgezet.

De opleiding tot Ademcoach leert jou welke ademtechnieken er zijn, hoe je deze kan toepassen en hoe je jouw cliënt hierin kan begeleiden. Als Ademcoach kan jij anderen begeleiden zodat zij zich meer ontspannen voelen, meer plezier ervaren en weer volop zin hebben in het leven.

 

Algemeen

In 10 dagen verdiep je je kennis in alle aspecten van de ademhaling en leer je de belangrijkste ademhalingstechnieken toe te passen.

De opleiding Ademcoach is een gedegen, professionele opleiding waarin je leert te coachen vanuit de invalshoek van de ademhaling. Hierbij  wordt extra lesstof gaangeboden zodat je dit op een professionele manier kunt doen: gesprekstechnieken (focussen), werken via haptonomische aanraking, ademobservatie en analyse, procesbegeleiding.

Na het succesvol volgen van de lessen mag je je dan ook Ademcoach noemen.

De beroepsopleiding tot Ademcoach wordt gegeven door docenten met ruime ervaring als therapeut en docent, ondersteund door een kundig team. Daarnaast ontvang je een overzichtelijke syllabus.

Voel je je aangetrokken tot ademwerk? Wil je ademcoaching toevoegen aan de coaching methodes die je al aanbiedt? Dan is dit zeker een mooie, leerzame opleiding voor jou!

 

 

 

Docenten

Klik op de foto’s voor meer informatie.

  Carin Mannak
  Marit van Overschot
Lesrooster

Lesgroep AC03 (woensdaggroep)

AC03DatumDocent
Lesdag 117 apr. Carin
Lesdag 21 mei. Marit
Lesdag 322 mei. Carin
Lesdag 45 juni. Carin
Lesdag 512 juni. Carin
Lesdag 63 juli. Carin
Lesdag 74 sept. Marit
Lesdag 818 sept. Carin
Lesdag 92 okt. Carin
Lesdag 109 okt. Carin


Lesgroep AC04 (donderdaggroep)

AC04DatumDocent
Lesdag 1:10 oktober Carin
Lesdag 2:24 oktober Marit
Lesdag 3:14 november Carin
Lesdag 4:21 november Carin
Lesdag 5:5 december Carin
Lesdag 6:12 december Carin
Lesdag 7:9 januari Marit
Lesdag 8:23 januari Carin
Lesdag 9:6 februari Carin
Lesdag 10:20 februari Carin/Marit

 

Wat is Ademcoaching?

Net als ons lichaam is onze adem sterk verbonden met onze gevoelswereld en ons gevoel van welbevinden. Zo kunnen we stikken van woede, ademloos toezien, naar lucht happen of een zucht van verlichting slaken.

In de loop van je leven kun je, meestal onbewust, een adempatroon ontwikkelen waarmee je je gevoelens en emoties controleert. Je ademt bv. tamelijk oppervlakkig, je bent niet meer goed in staat om ontspannen en diep uit te ademen, je ervaart een lichamelijke beklemming wanneer je wat dieper ademt.

Door dit te doen, door onze ademhaling te gaan beheersen, zijn we in staat gevoelens te onderdrukken en minder te voelen. Van dergelijke mechanismen zijn we ons meestal niet bewust, de effecten ervan zijn echter wel merkbaar in ons dagelijks leven.

Onderdrukte gevoelens en een onvolledige ademhaling leiden bijvoorbeeld tot lichamelijke klachten, gevoelens van ontevredenheid, gebrek aan energie, angsten en spanningen waardoor we niet kunnen functioneren zoals we willen. We ervaren vaak een vervlakking van ons levensgevoel of zijn juist over emotioneel. Het adempatroon dat we in allerlei fases van ons leven hebben opgebouwd houdt emoties en gedragingen in stand.

Door ademcoaching wordt je je bewust van jouw adempatroon en leer je dit adempatroon te doorbreken  Er komt ruimte om te voelen en om te ervaren waarvoor je ademt zoals je ademt. En er komt ruimte om te ervaren dat je anders kunt reageren. De ontspannen en vrijere ademhaling leert je dat je ontspannen en vrij kunt leven.

Via diverse methodes van ademhaling, de ondersteunende begeleiding daarbij en het gesprek, wordt een veilige situatie gecreëerd om te oefenen in wat ademen voor jou kan betekenen.

Daarnaast is het mogelijk om op deze manier verwerking te vinden voor onverwerkte ervaringen en nieuwe energie te vinden, je weer meer vrij te voelen, letterlijk en figuurlijk meer ademruimte te hebben en het contact te herstellen met zelfvertrouwen, levenslust en liefde.

Ademcoaching is een weg tot verandering van gedragspatronen en een groeiproces naar persoonlijke kracht en levensgeluk.

Voordelen

Waarom kiezen voor de opleiding Ademcoach?

 • Integrale benadering:Inhoudelijke theoretische kennis wordt gecombineerd met het onder begeleiding intrainen van praktische vaardigheden.
 • Persoonlijke ontwikkeling:
  Zelfonderzoek en zelfreflectie zijn een belangrijk onderdeel van deze Ademcoach opleiding. Het lespakket biedt krachtige therapeutische vaardigheden met betrekking tot verwerken van levensvragen en trauma’s aan.
 • De docenten:
  Carin Mannak en Marit van Overschot zijn de docenten van deze opleiding. Zij hebben ruime ervaring als ademtherapeut en docent. Daarnaast zijn zij therapeut en docent op het gebied van lichaamsgerichte coaching en lichaamsgerichte traumatherapie.
 • Kleinschalig
  De Academie voor Psychodynamica is een kleinschalig opleidingsinstituut, waar veel persoonlijke aandacht en begeleiding is voor onze studenten.
 • Persoonlijke begeleiding:
  Ons enthousiaste en ervaren team van docenten en assistenten staat klaar om jou zo goed mogelijk te begeleiden tijdens je studie.  Dat maakt dat je als student gedurende de hele opleiding kunt rekenen op een persoonlijke en professionele begeleiding.
 • Certificering:
  De opleiding tot Ademcoach is erkend door de KTNO, de NRTO en CRKBO.
Studiekosten

Studiekosten

Opleidingskosten (inclusief syllabus en examen)€2885,-
Of betaal in 4 termijnen van€746,-

Additionele kosten voor studieboeken (± 70,=)

 • Wij bieden mogelijkheden tot gespreide betaling van het lesgeld in vier termijnen, tegen 100 Euro meerkosten.
 • Het lesgeld is aan een halfjaarlijkse prijsverhoging onderhevig.
 • Lesgroepen starten bij een minimum aantal van 10 inschrijvingen.

 

Lesprogramma

Lesprogramma:

Binnen de opleiding Ademcoach komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Diverse adem methodes (verbonden ademhaling, Reichiaans ademwerk,ervaarbare ademhaling (Ilse Middendorf)).
 • Ademobservatie en analyse
 • Intake (indicatie en contraindicatie)
 • Adempatronen en karakterstrukturen
 • Praktisch niveau ademcoaching
 • Adem en regressie: adembrug en lichaamsbrug,
 • Geboorte sessie
 • Ademcoaching en gesprekstechniek (Focussen)
 • Ademhaling en werken via haptonomische aanraking
 • Ademhaling en stress begeleiding (Polyvagaaltheorie)
 • Astma, Hyperventilatie, COPD, Apneu
 • Ademen met kinderen en zwangere vrouwen
 • Werken met affirmaties
 • Procesbegeleiding

 

Studiebelasting

Studiebelasting:

StudiebelastingSBU’s
College (10 lesdagen)70
Thuisstudie40
Totaal110

 

Accreditatie

KTNO-registratie:

Kwaliteit en Toetsing Natuurgerichte Opleidingen (KTNO) is een online platform voor kwaliteitsborging van vakopleidingen, modules en bij- of nascholingen in het particulier onderwijs, met ruime ervaring in complementaire gezondheidszorg (CAM-zorg). De accreditatietrajecten richten zich op beoordeling, verbetering en ontwikkeling van kwaliteit.

NRTO-registratie:

Dit keurmerk is de erkenning voor kwaliteit en professionaliteit in de private opleidingsbranche. Door het NRTO-keurmerk kunnen klanten ervan uitgaan dat de Academie voor Psychodynamica voldoet aan hoge kwaliteitseisen op het gebied van transparantie over producten en diensten, adequate dienstverlening, professionele omgang met klanten en deskundigheid van het personeel.

Een onafhankelijke, externe certificerende instelling toetst of een aanbieder aan de kwaliteitseisen voldoet. Het NRTO-keurmerk wordt afgegeven door de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO), de branchevereniging voor private opleiders.

Zie voor meer informatie www.nrto.nl/keurmerk.


CRKBO-registratie:

De Academie voor Psychodynamica is geregistreerd bij het Centraal Register Kort Beroeps Onderwijs (CRKBO). Dit betekent dat wij ons onderwijsaanbod BTW-vrij mogen aanbieden. De uitgevoerde audit ligt in lijn met de beginselen van de kwaliteitscode voor kort beroepsonderwijs: zorgvuldigheidsbeginsel, rechtszekerheidsbeginsel, redelijkheidsbeginsel, betrouwbaarheidsbeginsel en kenbaarheidsbeginsel.

 

Toelatingscriteria

Toelatingscriteria

Om toegelaten te worden tot de opleiding Ademcoach vragen we een basis van begeleidings- of coachingservaring. Je kunt hierover eventueel overleggen met de docent Carin Mannak.

Heb je nog geen ervaring, dan adviseren wij je om eerst de opleiding Lichaamsgericht Coach te volgen. Zo kun je in een jaar tijd Lichaamsgericht Ademcoach worden.

Einddoelen

Einddoelen

 • Als ademcoach ben je in staat om cliënten met persoonlijke- of werk gerelateerde problematiek, resultaatgericht te coachen vanuit een niet-hiërarchische positie.
 • Je zet zowel verstand als gevoel in, ten behoeve van het coachproces.
 • Je kent zowel je mogelijkheden als je grenzen als ademcoach.
 • Je begeleidt de cliënt op de zoektocht naar wie hij/zij werkelijk is, naar een betere gezondheid, meer rust en een toenemend zelfbewustzijn.
 • Je onderzoekt onderliggende (therapeutische)problematiek die aan de coachvraag ten grondslag ligt.
 • Je onderzoekt de interactiepatronen tussen de cliënt en zijn/haar omgeving.
 • Je herkent de adempatronen en kan ze analyseren.
 • Als ademcoach weet je ademtechnieken effectief in te zetten als bewustwordingstool in een coach- of therapeutisch traject.
 • Je bent als ademcoach in staat specifieke ademhalingstechnieken te kiezen ten bate van transformeren van specifieke beperkende ademhalingspatronen.
 • Je bent in staat je cliënt te bewust te maken hoe hij/zij zelf het bestaande ademhalingspatroon kan transformeren naar een natuurlijker ademhaling. Zo help je de cliënt zich te bevrijden van oude patronen en blokkades.
 • Je bent als ademcoach in staat mensen weer in contact met hun lichaam te brengen.
 • Je kunt mensen tijdens een ademsessie vol en intens leren ademen.
 • Je leert je cliënt ademhalingstechniek te gebruiken om emoties zoals plezier, enthousiasme en blijdschap, maar ook verdriet, angst en boosheid beter te voelen en te verwerken.
 • Je bent in staat om therapeutische technieken zoals suggestieve vaardigheden, positieve affirmaties in te zetten tijdens ademsessies. Dit zorgt voor permanente veranderingen in oude, niet functionele patronen.
Opleidingslocatie

Opleidingslocatie opleiding Ademcoach

De lessen vinden plaats in het kasteel en het koetshuis op het ‘Landgoed Huize Scherpenzeel’. Ondanks de rustige ligging is het centrum van Scherpenzeel slechts enkele loopminuten verwijderd.

We zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer, de buslijn Amersfoort-Veenendaal stopt bij ons voor de deur. Tevens beschikken we over gratis parkeergelegenheid op het landgoed.

 

Veelgestelde vragen

Studiekeuze:

Hoe weet ik of een opleiding Ademcoach bij mij past?

De meest belangrijke informatie over onze opleiding Ademcoach, vind je in de opleidingsbrochure. Om een nog betere indruk van de opleiding te krijgen, kun je het best deelnemen aan een introductiemiddag. Hier krijg je informatie over de inhoud van de opleiding Ademcoach en maak je kennis met de docent.

Wat is Ademcoaching?

Ademcoaching is een therapeutische schoonmaak van vastgezette emoties en patronen in je lichaam en geest.
De specifieke ademhalingstechniek, ‘transformational breathing’ zorgt ervoor, dat bijvoorbeeld meer zuurstof op cel niveau wordt opgenomen.gaan we vooral op zoek naar wat er mis is gegaan binnen het systeem.

Wat is het verschil tussen een éénjarige en een meerjarige opleiding?

Onze opleiding Ademcoach duurt ongeveer 5 maanden. In deze tijd leer je alle basiskennis en -technieken, benodigd om startbekwaam als Ademcoach aan de slag te kunnen.

Onze opleiding tot Psychodynamisch Therapeut duurt vier jaar. Tijdens deze periode leer je alle kennis en technieken om als therapeut en coach aan de slag te kunnen. De eerste twee jaar zijn gericht op vakgericht onderwijs en zelfonderzoek. Het 3e en 4e lesjaar zijn gericht op thema gericht onderwijs en ontwikkeling van therapeutschap en het opbouwen van jouw therapeutische praktijk

Wat is het verschil tussen Ademcoaching en gewone coaching?

Bij coaching kijken we vooral naar hoe je het probleem (coachvraag) in het heden ervaart en wat we nu kunnen doen om daar verbetering in te brengen. Hierbij kijken we naar Wie ben ik? Wat wil ik? En Wat kan ik?

Ademcoaching is een therapeutische schoonmaak van vastgezette emoties en patronen in je lichaam en geest.
De specifieke ademhalingstechniek, ‘transformational breathing’ zorgt ervoor, dat bijvoorbeeld meer zuurstof op cel niveau wordt opgenomen.gaan we vooral op zoek naar wat er mis is gegaan binnen het systeem.

 

Inschrijving:

Welke opleiding is het meest geschikt voor mij?

Om een goede keuze te maken uit onze opleidingen, organiseren wij meerdere keren per jaar introductie (mid)dagen. Tijdens deze dagen kun je presentaties van de specifieke opleidingen bijwonen en kennismaken met onze docenten en medewerkers. Inschrijven voor onze intro’s kan via deze link. https://www.psychodynamica.nl/introductiedagen/

Voor een persoonlijk gesprek op maat ben je altijd welkom om een vrijblijvende afspraak te maken met onze studieadviseurs.

Wat zijn de toelatingseisen voor de opleiding Ademcoach?

 Vooropleiding

Voor deelname aan onze opleiding Ademcoach vragen wij een HBO werk- en denkniveau, minimaal MBO IV en openstaand voor zelfonderzoek en feedback.

Heb je een wat ouder diploma en/of twijfel je aan het niveau, neem gerust contact op met onze studieadviseur. Zij kijkt samen met jou naar de mogelijkheden.

Leeftijdsgrenzen

Wij stellen in principe geen leeftijdsgrenzen aan onze studenten. Onze ervaring leert dat je minimaal 18 jaar dient te zijn om cliënten op een volwassen manier te kunnen begeleiden.

Fysieke beperkingen

Voor al onze opleidingen geldt dat fysieke beperkingen in principe geen belemmering hoeven te zijn voor het volgen van een studie. Wij hebben studenten begeleid met een visuele of auditieve handicap. De meeste lesruimtes zijn rolstoel toegankelijk. Met zwangerschap wordt, indien nodig, voldoende rekening gehouden.

Hoeveel tijd heb ik nodig voor de opleiding Ademcoach?

Contacturen

Voor de opleiding Ademcoach geldt dat je gemiddeld één lesblok van twee dagen per maand hebt. Je hebt 6 effectieve lesuren per lesdag, waarbij theorie en praktijk voortdurend worden afgewisseld.

Studiebelastingsuren (SBU)

SBU’s bestaan uit contacturen maal een factor voor voorbereiding of literatuurstudie. EC’s staan voor European Credits, waarbij een EC staat voor 28 studie uren. Het aantal uren zelfstudie is afhankelijk van het soort opleiding en jouw persoonlijke leervermogen. Contacturen met een docent zijn gemiddeld 6 uren per lesdag. Zelfstudie bestaat uit het maken van een portfolio, bestuderen van het lesmateriaal en de literatuur, specifieke opdrachten en intervisie bijeenkomsten met je medestudenten. Kijk bij de opleiding van je keuze naar het aantal SBU’s en EC’s.

Verhouding theorie-praktijk

De opleiding Ademcoach heeft een verhouding van gemiddeld 50% leren door te ervaren, 30% leren van elkaar en 20% theorie. De werkvormen die tijdens de les worden gebruikt, zijn erop gericht om de theorie direct in de praktijk te kunnen toepassen.

Is de opleiding Ademcoach te combineren met een (fulltime) baan?

De meeste van onze studenten combineren de opleiding Ademcoach met een baan. Zij die fulltime werken kiezen vaak voor een weekendopleiding. Zij die meer tijd beschikbaar hebben, kiezen vaak voor een doordeweekse opleiding.

Kan ik vrijstelling krijgen voor bepaalde lesvakken?

Het is voor individuele lessen binnen de opleiding Ademcoach niet mogelijk om vrijstelling te krijgen. Voor hen die een vervolgopleiding volgen binnen ons instituut, zijn vaak wel bepaalde vrijstellingen van toepassing.

Wie zijn mijn medestudenten?

Het profiel van een gemiddelde student binnen de opleiding Ademcoach is; tussen de 20 en 50 jaar, werkend (fulltime of deeltijd), wil graag anderen helpen en is op zoek naar verdieping. De achtergronden van onze studenten zijn zeer divers; onderwijs, maatschappelijk werk, bankwezen, HRM en IT.

Wat zijn mijn beroepsmogelijkheden met de opleiding Ademcoach?

Met een diploma Ademcoach van de Academie voor Psychodynamica kun je:

 • In het bedrijfsleven aan de slag. Veel organisaties hebben behoefte aan deskundigen op het gebied van ademcoaching.
 • Je specialiseren of verder ontwikkelen binnen je huidige baan.

Waar kan ik de lesroosters vinden?

Deze vind je op de betreffende opleidingspagina bij ‘startdata eerstvolgende opleidingen’. Hier vind je bij elke opleiding Ademcoach een link naar het lesrooster.

Tot wanneer kan ik annuleren?

Gedurende veertien dagen na inschrijving bestaat de mogelijkheid volgens het consumentenrecht, deelname aan de opleiding Ademcoach kosteloos te annuleren. Voor meer details zie onze Algemene Voorwaarden.

 

Studiemateriaal

Wanneer ontvang ik mijn studiemateriaal?

Na inschrijving via onze website en betaling van de factuur, ontvang je van ons een bevestigingsmail met een toegangscode voor jouw persoonlijke account. Ongeveer 2 weken voorafgaand van de eerste lesdag heb je toegang tot het lesmateriaal van de opleiding Ademcoach.

Ik heb een vraag over de inhoud van het lesmateriaal, waar kan ik terecht?

Voor vragen over de inhoud van het lesmateriaal van de opleiding Ademcoach, kun je terecht bij de betreffende docent.

Moet ik het studiemateriaal zelf aanschaffen?

Het digitale studiemateriaal van de opleiding is inbegrepen in de prijs van de opleiding Ademcoach. Studieboeken dien je zelf aan te schaffen. Zie hiervoor ‘studiekosten’ op de betreffende opleidingspagina.

 

Financiële zaken

Wat zijn de kosten van de opleiding Ademcoach?

De studiekosten zijn inclusief het digitale lesmateriaal. Bijkomende kosten worden vermeld op de opleidingspagina onder het kopje ‘studiekosten’. Bijkomende kosten bestaan uit:

Literatuur

Enkele boeken worden aangemerkt als verplichte literatuur. Deze hoef je niet verplicht aan te schaffen, maar moeten wel worden gelezen. Binnen het lesmateriaal wordt soms verwezen naar aanbevolen boeken. Deze hoef je niet te kopen, maar zijn ondersteunend aan de opleiding Ademcoach.

Lunch
In Scherpenzeel bieden wij je tijdens de pauzes koffie en thee aan. De kosten voor de lunch zijn niet inbegrepen.

Tegemoetkoming studiekosten
Het STAP budget is helaas niet meer beschikbaar voor deze opleiding.

Kan ik de studiekosten terugvragen via de belastingdienst?

Vanaf 2022 kun je als particulier studiekosten voor bijvoorbeeld hobby of toekomstig beroep / functie niet meer aftrekken van de belasting.

Zijn de opleidingskosten inclusief of exclusief BTW?

Als opleidingsinstituut zijn wij vrijgesteld van BTW. Op onze facturen voor het lesgeld is daarom 0% BTW vermeld. Over de bijkomende kosten als boeken en leercoaching kan evt. wel BTW geheven worden.

Wat zijn de betalingsvoorwaarden?

Onze betalingsvoorwaarden kun je lezen in onze Algemene voorwaarden.

Kan ik de opleiding Ademcoach in termijnen betalen?

Het is mogelijk om de opleiding Ademcoach in 4 termijnen te betalen, meerkosten hiervoor bedragen 100 Euro. Op het inschrijfformulier op de website kun je aangeven of je vooraf of in 4 termijnen wilt betalen.

Staat de opleiding Ademcoach in het UWV scholingsregister?

De afgelopen jaren hebben veel studenten met steun van het UWV hun diploma behaald. Zowel de overheid als het bedrijfsleven realiseren zich dat preventie de meest duurzame oplossing is voor de stijgende ziektekosten. Hierdoor nemen ook de kansen voor onze afgestudeerde studenten toe op de arbeidsmarkt. Vandaar dat het UWV steeds vaker bereid is om mee te betalen aan de studiekosten.

De opleiding Ademcoach staat in het UWV scholingsregister, zie voor details het UWV stappenplan.

Ben je ondernemer of ZZP-er? Wanneer je een opleiding volgt voor jouw bedrijfsactiviteit, nieuwe ontwikkelingen of het op peil houden van jouw kennis, zijn de kosten nog wél (deels) fiscaal aftrekbaar! Lees meer.

 

Examens

Wat moet ik doen om mijn diploma Ademcoach te krijgen?

Aanwezigheidsplicht

Wij hanteren een aanwezigheidsplicht, waarbij je maximaal 2 lesdagen mag missen. In geval van overmacht kun je de gemiste lesdag binnen een andere lesgroep inhalen.

Wanneer ontvang ik mijn diploma Ademcoach?

Je ontvangt ongeveer 4 weken nadat je bent geslaagd voor het examen je diploma Ademcoach per post.

 

Lesdagen

Waar vinden de lesdagen plaats?

De opleiding Ademcoach vindt plaats op onze basislocatie in Scherpenzeel Gelderland.

Waar kan ik mij afmelden voor een lesdag?

Als je onverhoopt een lesdag van de opleiding Ademcoach moet missen, dan kun je je afmelden door een mail te sturen naar ons secretariaat: info@psychodynamica.nl

Hoe kan ik een lesdag inhalen?

Stuur een email naar info@psychodynamica.nl met jouw naam, lesgroep en de lesdagcode van de in te halen lesdag. Hierna zal het secretariaat per mail aangeven waar, wanneer en in welke lesgroep je de betreffende les kunt inhalen. Je kunt ook ‘voorhalen’; wanneer je al weet dat je in de toekomst een  lesdag gaat missen, b.v. vanwege een vakantie.

Waar vind ik het adres van de leslocatie?

Onze leslocatie is in Scherpenzeel.

Burgemeester Royaardslaan 3
3925 GG Scherpenzeel

Kan ik parkeren bij de leslocatie?

Bij onze leslocatie kun je gratis parkeren

Is de leslocatie bereikbaar met het openbaar vervoer?

Onze leslocatie is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Zie hiervoor ‘leslocatie’ op de opleidingspagina Ademcoach.

Vinden er lesdagen plaats tijdens schoolvakanties?

Tijdens de zomervakantie van half juli tot half augustus vinden er geen lessen plaats, dit geldt ook voor de periode kerst en oud en nieuw. Wij kunnen helaas geen rekening houden met de schoolvakanties en regio gebonden vakanties.

Is de lunch tijdens de lesdagen inbegrepen?

Voor de lesgroepen van de opleiding Ademcoach in Scherpenzeel geldt dat wij zorgen voor koffie, thee en koekjes. De lunch is niet inbegrepen. De meeste studenten nemen zelf een lunch mee of maken gebruik van één van de horeca gelegenheden op loopafstand van de leslocatie.

 

Overige vragen

Kan ik mijn opleiding Familieopstellingen tijdelijk onderbreken?

Het kan voorkomen dat je de opleiding Ademcoach tijdelijk moet onderbreken vanwege b.v. een zwangerschap of ziekte. Wij bieden de mogelijkheid om binnen 1 jaar weer aan te sluiten bij een volgende lesgroep, mits er bij de start van die lesgroep plaats over is. Kosten voor overstappen naar een andere lesgroep bedragen in dat geval 300 Euro.

Hebben jullie een klachtenregeling?

Wij doen er alles aan om klachten te voorkomen. Mocht je desondanks toch ergens ontevreden over zijn, dan proberen wij voor jou een goede oplossing te vinden. Jouw klacht wordt altijd serieus genomen en onderzocht. Klachten zien wij als leermomenten. Bekijk hier onze klachtenprocedure. Ondanks onze zorgvuldigheid kan het voorkomen dat we er samen niet uitkomen. Je klacht kan dan worden voorgelegd aan de onafhankelijke geschillencommissie van de NRTO.

Wat zijn EC’s?

Een studiepunt staat voor het aantal uren onderwijs dat je hebt gevolgd en wordt uitgedrukt in het European Credit Transfer System (ECTS of EC). Zoals de naam al zegt, is dit een systeem dat in heel Europa gelijk is en waardoor studiebelasting van opleidingen met elkaar wordt vergeleken. Een EC staat voor 28 studie uren, ongeacht of je tijdens deze uren een les hebt bijgewoond of thuis aan opdrachten hebt gewerkt.

Hoe gaan jullie om met mijn persoonlijke gegevens?

Per 25 mei 2018 is de Nederlandse wetgeving rondom privacy vervangen door een Europese wet, de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Wij houden ons strikt aan de eisen die deze wet aan ons stelt.

Welke beroepen zijn geen vrije beroepen?

Een vrij beroep betekent meestal dat je diensten aanbiedt en geen producten. De Kamer van Koophandel kijkt dan naar andere vereisten bij een inschrijving. In de zorg zijn een aantal beroepen die onder streng toezicht staan van de overheid en BIG-geregistreerd moeten zijn met alle eisen van dien. Ademcoach, Professioneel Coach, Kindercoach en Leefstijlcoach zijn vrije beroepen.

Waar kan ik een beroepsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten?

Individuele beroepsaansprakelijkheidsverzekeringen zijn behoorlijk prijzig. Als je als Ademcoach lid bent van een beroepsvereniging, heb je bijna altijd ook een beroeps- en/of bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Deze worden door beroepsverenigingen collectief afgesloten. Ben je geen lid, informeer dan bij de verzekeringsmaatschappij waar je ook je reguliere verzekeringen hebt afgesloten. Meer alternatieven zijn www.catcollectief of www.klachtenportaalzorg.nl.

Wat is een ethische code?

Een ethische code is een set van gedragsregels die je van een Ademcoach mag verwachten. Door een opleiding bij ons te volgen verbind je je aan de ethische gedragscode van de NRTO (zie NTRO keurmerk) op onze website. Deze kun je ook gebruiken als je een eigen praktijk start. Van een beroepsvereniging ontvang je ook een ethische code met de regels waar de vereniging voor staat.

Wat houdt Post-HBO in?

In Nederland maken we onderscheid tussen 2 soorten opleidingen: Regulier en particulier.

Regulier onderwijs wordt geaccrediteerd door de NVAO en is dan een opleidingsinstituut dat valt onder de overheid. Deze opleidingen worden geregistreerd in het CROHO. DUO is de beheerder van CROHO. Voor deze opleiding kun je studiefinanciering bij de overheid (via DUO) aanvragen).

Particuliere opleidingsinstituten moeten zelf bepalen of ze een accreditatie op hbo of mbo willen en daarvoor moeten ze ook een particulier (dus niet gesubsidieerde) instantie raadplegen. NOBCO en BLCN zijn bv. zulke instanties. Hoewel zij dezelfde criteria hanteren als bij het reguliere onderwijs geldt dit niet als regulier. Daarom heten deze opleiding ook Post-hbo of Post-mbo. Dientengevolge kunnen deze opleidingen ook niet ingeschreven worden in het CROHO. Dus vallen ze niet onder DUO. Dus kun je niet bij de overheid een financiering aanvragen.

 

Algemeen
Docenten
Lesrooster
Wat is Ademcoaching?
Voordelen
Studiekosten
Lesprogramma
Studiebelasting
Accreditatie
Toelatingscriteria
Einddoelen
Opleidingslocatie
Veelgestelde vragen

In 10 dagen verdiep je je kennis in alle aspecten van de ademhaling en leer je de belangrijkste ademhalingstechnieken toe te passen.

De opleiding Ademcoach is een gedegen, professionele opleiding waarin je leert te coachen vanuit de invalshoek van de ademhaling. Hierbij  wordt extra lesstof gaangeboden zodat je dit op een professionele manier kunt doen: gesprekstechnieken (focussen), werken via haptonomische aanraking, ademobservatie en analyse, procesbegeleiding.

Na het succesvol volgen van de lessen mag je je dan ook Ademcoach noemen.

De beroepsopleiding tot Ademcoach wordt gegeven door docenten met ruime ervaring als therapeut en docent, ondersteund door een kundig team. Daarnaast ontvang je een overzichtelijke syllabus.

Voel je je aangetrokken tot ademwerk? Wil je ademcoaching toevoegen aan de coaching methodes die je al aanbiedt? Dan is dit zeker een mooie, leerzame opleiding voor jou!

 

 

 

Klik op de foto’s voor meer informatie.

  Carin Mannak
  Marit van Overschot

Lesgroep AC03 (woensdaggroep)

AC03DatumDocent
Lesdag 117 apr. Carin
Lesdag 21 mei. Marit
Lesdag 322 mei. Carin
Lesdag 45 juni. Carin
Lesdag 512 juni. Carin
Lesdag 63 juli. Carin
Lesdag 74 sept. Marit
Lesdag 818 sept. Carin
Lesdag 92 okt. Carin
Lesdag 109 okt. Carin


Lesgroep AC04 (donderdaggroep)

AC04DatumDocent
Lesdag 1:10 oktober Carin
Lesdag 2:24 oktober Marit
Lesdag 3:14 november Carin
Lesdag 4:21 november Carin
Lesdag 5:5 december Carin
Lesdag 6:12 december Carin
Lesdag 7:9 januari Marit
Lesdag 8:23 januari Carin
Lesdag 9:6 februari Carin
Lesdag 10:20 februari Carin/Marit

 

Net als ons lichaam is onze adem sterk verbonden met onze gevoelswereld en ons gevoel van welbevinden. Zo kunnen we stikken van woede, ademloos toezien, naar lucht happen of een zucht van verlichting slaken.

In de loop van je leven kun je, meestal onbewust, een adempatroon ontwikkelen waarmee je je gevoelens en emoties controleert. Je ademt bv. tamelijk oppervlakkig, je bent niet meer goed in staat om ontspannen en diep uit te ademen, je ervaart een lichamelijke beklemming wanneer je wat dieper ademt.

Door dit te doen, door onze ademhaling te gaan beheersen, zijn we in staat gevoelens te onderdrukken en minder te voelen. Van dergelijke mechanismen zijn we ons meestal niet bewust, de effecten ervan zijn echter wel merkbaar in ons dagelijks leven.

Onderdrukte gevoelens en een onvolledige ademhaling leiden bijvoorbeeld tot lichamelijke klachten, gevoelens van ontevredenheid, gebrek aan energie, angsten en spanningen waardoor we niet kunnen functioneren zoals we willen. We ervaren vaak een vervlakking van ons levensgevoel of zijn juist over emotioneel. Het adempatroon dat we in allerlei fases van ons leven hebben opgebouwd houdt emoties en gedragingen in stand.

Door ademcoaching wordt je je bewust van jouw adempatroon en leer je dit adempatroon te doorbreken  Er komt ruimte om te voelen en om te ervaren waarvoor je ademt zoals je ademt. En er komt ruimte om te ervaren dat je anders kunt reageren. De ontspannen en vrijere ademhaling leert je dat je ontspannen en vrij kunt leven.

Via diverse methodes van ademhaling, de ondersteunende begeleiding daarbij en het gesprek, wordt een veilige situatie gecreëerd om te oefenen in wat ademen voor jou kan betekenen.

Daarnaast is het mogelijk om op deze manier verwerking te vinden voor onverwerkte ervaringen en nieuwe energie te vinden, je weer meer vrij te voelen, letterlijk en figuurlijk meer ademruimte te hebben en het contact te herstellen met zelfvertrouwen, levenslust en liefde.

Ademcoaching is een weg tot verandering van gedragspatronen en een groeiproces naar persoonlijke kracht en levensgeluk.

Waarom kiezen voor de opleiding Ademcoach?

 • Integrale benadering:Inhoudelijke theoretische kennis wordt gecombineerd met het onder begeleiding intrainen van praktische vaardigheden.
 • Persoonlijke ontwikkeling:
  Zelfonderzoek en zelfreflectie zijn een belangrijk onderdeel van deze Ademcoach opleiding. Het lespakket biedt krachtige therapeutische vaardigheden met betrekking tot verwerken van levensvragen en trauma’s aan.
 • De docenten:
  Carin Mannak en Marit van Overschot zijn de docenten van deze opleiding. Zij hebben ruime ervaring als ademtherapeut en docent. Daarnaast zijn zij therapeut en docent op het gebied van lichaamsgerichte coaching en lichaamsgerichte traumatherapie.
 • Kleinschalig
  De Academie voor Psychodynamica is een kleinschalig opleidingsinstituut, waar veel persoonlijke aandacht en begeleiding is voor onze studenten.
 • Persoonlijke begeleiding:
  Ons enthousiaste en ervaren team van docenten en assistenten staat klaar om jou zo goed mogelijk te begeleiden tijdens je studie.  Dat maakt dat je als student gedurende de hele opleiding kunt rekenen op een persoonlijke en professionele begeleiding.
 • Certificering:
  De opleiding tot Ademcoach is erkend door de KTNO, de NRTO en CRKBO.

Studiekosten

Opleidingskosten (inclusief syllabus en examen)€2885,-
Of betaal in 4 termijnen van€746,-

Additionele kosten voor studieboeken (± 70,=)

 • Wij bieden mogelijkheden tot gespreide betaling van het lesgeld in vier termijnen, tegen 100 Euro meerkosten.
 • Het lesgeld is aan een halfjaarlijkse prijsverhoging onderhevig.
 • Lesgroepen starten bij een minimum aantal van 10 inschrijvingen.

 

Lesprogramma:

Binnen de opleiding Ademcoach komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Diverse adem methodes (verbonden ademhaling, Reichiaans ademwerk,ervaarbare ademhaling (Ilse Middendorf)).
 • Ademobservatie en analyse
 • Intake (indicatie en contraindicatie)
 • Adempatronen en karakterstrukturen
 • Praktisch niveau ademcoaching
 • Adem en regressie: adembrug en lichaamsbrug,
 • Geboorte sessie
 • Ademcoaching en gesprekstechniek (Focussen)
 • Ademhaling en werken via haptonomische aanraking
 • Ademhaling en stress begeleiding (Polyvagaaltheorie)
 • Astma, Hyperventilatie, COPD, Apneu
 • Ademen met kinderen en zwangere vrouwen
 • Werken met affirmaties
 • Procesbegeleiding

 

Studiebelasting:

StudiebelastingSBU’s
College (10 lesdagen)70
Thuisstudie40
Totaal110

 

KTNO-registratie:

Kwaliteit en Toetsing Natuurgerichte Opleidingen (KTNO) is een online platform voor kwaliteitsborging van vakopleidingen, modules en bij- of nascholingen in het particulier onderwijs, met ruime ervaring in complementaire gezondheidszorg (CAM-zorg). De accreditatietrajecten richten zich op beoordeling, verbetering en ontwikkeling van kwaliteit.

NRTO-registratie:

Dit keurmerk is de erkenning voor kwaliteit en professionaliteit in de private opleidingsbranche. Door het NRTO-keurmerk kunnen klanten ervan uitgaan dat de Academie voor Psychodynamica voldoet aan hoge kwaliteitseisen op het gebied van transparantie over producten en diensten, adequate dienstverlening, professionele omgang met klanten en deskundigheid van het personeel.

Een onafhankelijke, externe certificerende instelling toetst of een aanbieder aan de kwaliteitseisen voldoet. Het NRTO-keurmerk wordt afgegeven door de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO), de branchevereniging voor private opleiders.

Zie voor meer informatie www.nrto.nl/keurmerk.


CRKBO-registratie:

De Academie voor Psychodynamica is geregistreerd bij het Centraal Register Kort Beroeps Onderwijs (CRKBO). Dit betekent dat wij ons onderwijsaanbod BTW-vrij mogen aanbieden. De uitgevoerde audit ligt in lijn met de beginselen van de kwaliteitscode voor kort beroepsonderwijs: zorgvuldigheidsbeginsel, rechtszekerheidsbeginsel, redelijkheidsbeginsel, betrouwbaarheidsbeginsel en kenbaarheidsbeginsel.

 

Toelatingscriteria

Om toegelaten te worden tot de opleiding Ademcoach vragen we een basis van begeleidings- of coachingservaring. Je kunt hierover eventueel overleggen met de docent Carin Mannak.

Heb je nog geen ervaring, dan adviseren wij je om eerst de opleiding Lichaamsgericht Coach te volgen. Zo kun je in een jaar tijd Lichaamsgericht Ademcoach worden.

Einddoelen

 • Als ademcoach ben je in staat om cliënten met persoonlijke- of werk gerelateerde problematiek, resultaatgericht te coachen vanuit een niet-hiërarchische positie.
 • Je zet zowel verstand als gevoel in, ten behoeve van het coachproces.
 • Je kent zowel je mogelijkheden als je grenzen als ademcoach.
 • Je begeleidt de cliënt op de zoektocht naar wie hij/zij werkelijk is, naar een betere gezondheid, meer rust en een toenemend zelfbewustzijn.
 • Je onderzoekt onderliggende (therapeutische)problematiek die aan de coachvraag ten grondslag ligt.
 • Je onderzoekt de interactiepatronen tussen de cliënt en zijn/haar omgeving.
 • Je herkent de adempatronen en kan ze analyseren.
 • Als ademcoach weet je ademtechnieken effectief in te zetten als bewustwordingstool in een coach- of therapeutisch traject.
 • Je bent als ademcoach in staat specifieke ademhalingstechnieken te kiezen ten bate van transformeren van specifieke beperkende ademhalingspatronen.
 • Je bent in staat je cliënt te bewust te maken hoe hij/zij zelf het bestaande ademhalingspatroon kan transformeren naar een natuurlijker ademhaling. Zo help je de cliënt zich te bevrijden van oude patronen en blokkades.
 • Je bent als ademcoach in staat mensen weer in contact met hun lichaam te brengen.
 • Je kunt mensen tijdens een ademsessie vol en intens leren ademen.
 • Je leert je cliënt ademhalingstechniek te gebruiken om emoties zoals plezier, enthousiasme en blijdschap, maar ook verdriet, angst en boosheid beter te voelen en te verwerken.
 • Je bent in staat om therapeutische technieken zoals suggestieve vaardigheden, positieve affirmaties in te zetten tijdens ademsessies. Dit zorgt voor permanente veranderingen in oude, niet functionele patronen.

Opleidingslocatie opleiding Ademcoach

De lessen vinden plaats in het kasteel en het koetshuis op het ‘Landgoed Huize Scherpenzeel’. Ondanks de rustige ligging is het centrum van Scherpenzeel slechts enkele loopminuten verwijderd.

We zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer, de buslijn Amersfoort-Veenendaal stopt bij ons voor de deur. Tevens beschikken we over gratis parkeergelegenheid op het landgoed.

 

Studiekeuze:

Hoe weet ik of een opleiding Ademcoach bij mij past?

De meest belangrijke informatie over onze opleiding Ademcoach, vind je in de opleidingsbrochure. Om een nog betere indruk van de opleiding te krijgen, kun je het best deelnemen aan een introductiemiddag. Hier krijg je informatie over de inhoud van de opleiding Ademcoach en maak je kennis met de docent.

Wat is Ademcoaching?

Ademcoaching is een therapeutische schoonmaak van vastgezette emoties en patronen in je lichaam en geest.
De specifieke ademhalingstechniek, ‘transformational breathing’ zorgt ervoor, dat bijvoorbeeld meer zuurstof op cel niveau wordt opgenomen.gaan we vooral op zoek naar wat er mis is gegaan binnen het systeem.

Wat is het verschil tussen een éénjarige en een meerjarige opleiding?

Onze opleiding Ademcoach duurt ongeveer 5 maanden. In deze tijd leer je alle basiskennis en -technieken, benodigd om startbekwaam als Ademcoach aan de slag te kunnen.

Onze opleiding tot Psychodynamisch Therapeut duurt vier jaar. Tijdens deze periode leer je alle kennis en technieken om als therapeut en coach aan de slag te kunnen. De eerste twee jaar zijn gericht op vakgericht onderwijs en zelfonderzoek. Het 3e en 4e lesjaar zijn gericht op thema gericht onderwijs en ontwikkeling van therapeutschap en het opbouwen van jouw therapeutische praktijk

Wat is het verschil tussen Ademcoaching en gewone coaching?

Bij coaching kijken we vooral naar hoe je het probleem (coachvraag) in het heden ervaart en wat we nu kunnen doen om daar verbetering in te brengen. Hierbij kijken we naar Wie ben ik? Wat wil ik? En Wat kan ik?

Ademcoaching is een therapeutische schoonmaak van vastgezette emoties en patronen in je lichaam en geest.
De specifieke ademhalingstechniek, ‘transformational breathing’ zorgt ervoor, dat bijvoorbeeld meer zuurstof op cel niveau wordt opgenomen.gaan we vooral op zoek naar wat er mis is gegaan binnen het systeem.

 

Inschrijving:

Welke opleiding is het meest geschikt voor mij?

Om een goede keuze te maken uit onze opleidingen, organiseren wij meerdere keren per jaar introductie (mid)dagen. Tijdens deze dagen kun je presentaties van de specifieke opleidingen bijwonen en kennismaken met onze docenten en medewerkers. Inschrijven voor onze intro’s kan via deze link. https://www.psychodynamica.nl/introductiedagen/

Voor een persoonlijk gesprek op maat ben je altijd welkom om een vrijblijvende afspraak te maken met onze studieadviseurs.

Wat zijn de toelatingseisen voor de opleiding Ademcoach?

 Vooropleiding

Voor deelname aan onze opleiding Ademcoach vragen wij een HBO werk- en denkniveau, minimaal MBO IV en openstaand voor zelfonderzoek en feedback.

Heb je een wat ouder diploma en/of twijfel je aan het niveau, neem gerust contact op met onze studieadviseur. Zij kijkt samen met jou naar de mogelijkheden.

Leeftijdsgrenzen

Wij stellen in principe geen leeftijdsgrenzen aan onze studenten. Onze ervaring leert dat je minimaal 18 jaar dient te zijn om cliënten op een volwassen manier te kunnen begeleiden.

Fysieke beperkingen

Voor al onze opleidingen geldt dat fysieke beperkingen in principe geen belemmering hoeven te zijn voor het volgen van een studie. Wij hebben studenten begeleid met een visuele of auditieve handicap. De meeste lesruimtes zijn rolstoel toegankelijk. Met zwangerschap wordt, indien nodig, voldoende rekening gehouden.

Hoeveel tijd heb ik nodig voor de opleiding Ademcoach?

Contacturen

Voor de opleiding Ademcoach geldt dat je gemiddeld één lesblok van twee dagen per maand hebt. Je hebt 6 effectieve lesuren per lesdag, waarbij theorie en praktijk voortdurend worden afgewisseld.

Studiebelastingsuren (SBU)

SBU’s bestaan uit contacturen maal een factor voor voorbereiding of literatuurstudie. EC’s staan voor European Credits, waarbij een EC staat voor 28 studie uren. Het aantal uren zelfstudie is afhankelijk van het soort opleiding en jouw persoonlijke leervermogen. Contacturen met een docent zijn gemiddeld 6 uren per lesdag. Zelfstudie bestaat uit het maken van een portfolio, bestuderen van het lesmateriaal en de literatuur, specifieke opdrachten en intervisie bijeenkomsten met je medestudenten. Kijk bij de opleiding van je keuze naar het aantal SBU’s en EC’s.

Verhouding theorie-praktijk

De opleiding Ademcoach heeft een verhouding van gemiddeld 50% leren door te ervaren, 30% leren van elkaar en 20% theorie. De werkvormen die tijdens de les worden gebruikt, zijn erop gericht om de theorie direct in de praktijk te kunnen toepassen.

Is de opleiding Ademcoach te combineren met een (fulltime) baan?

De meeste van onze studenten combineren de opleiding Ademcoach met een baan. Zij die fulltime werken kiezen vaak voor een weekendopleiding. Zij die meer tijd beschikbaar hebben, kiezen vaak voor een doordeweekse opleiding.

Kan ik vrijstelling krijgen voor bepaalde lesvakken?

Het is voor individuele lessen binnen de opleiding Ademcoach niet mogelijk om vrijstelling te krijgen. Voor hen die een vervolgopleiding volgen binnen ons instituut, zijn vaak wel bepaalde vrijstellingen van toepassing.

Wie zijn mijn medestudenten?

Het profiel van een gemiddelde student binnen de opleiding Ademcoach is; tussen de 20 en 50 jaar, werkend (fulltime of deeltijd), wil graag anderen helpen en is op zoek naar verdieping. De achtergronden van onze studenten zijn zeer divers; onderwijs, maatschappelijk werk, bankwezen, HRM en IT.

Wat zijn mijn beroepsmogelijkheden met de opleiding Ademcoach?

Met een diploma Ademcoach van de Academie voor Psychodynamica kun je:

 • In het bedrijfsleven aan de slag. Veel organisaties hebben behoefte aan deskundigen op het gebied van ademcoaching.
 • Je specialiseren of verder ontwikkelen binnen je huidige baan.

Waar kan ik de lesroosters vinden?

Deze vind je op de betreffende opleidingspagina bij ‘startdata eerstvolgende opleidingen’. Hier vind je bij elke opleiding Ademcoach een link naar het lesrooster.

Tot wanneer kan ik annuleren?

Gedurende veertien dagen na inschrijving bestaat de mogelijkheid volgens het consumentenrecht, deelname aan de opleiding Ademcoach kosteloos te annuleren. Voor meer details zie onze Algemene Voorwaarden.

 

Studiemateriaal

Wanneer ontvang ik mijn studiemateriaal?

Na inschrijving via onze website en betaling van de factuur, ontvang je van ons een bevestigingsmail met een toegangscode voor jouw persoonlijke account. Ongeveer 2 weken voorafgaand van de eerste lesdag heb je toegang tot het lesmateriaal van de opleiding Ademcoach.

Ik heb een vraag over de inhoud van het lesmateriaal, waar kan ik terecht?

Voor vragen over de inhoud van het lesmateriaal van de opleiding Ademcoach, kun je terecht bij de betreffende docent.

Moet ik het studiemateriaal zelf aanschaffen?

Het digitale studiemateriaal van de opleiding is inbegrepen in de prijs van de opleiding Ademcoach. Studieboeken dien je zelf aan te schaffen. Zie hiervoor ‘studiekosten’ op de betreffende opleidingspagina.

 

Financiële zaken

Wat zijn de kosten van de opleiding Ademcoach?

De studiekosten zijn inclusief het digitale lesmateriaal. Bijkomende kosten worden vermeld op de opleidingspagina onder het kopje ‘studiekosten’. Bijkomende kosten bestaan uit:

Literatuur

Enkele boeken worden aangemerkt als verplichte literatuur. Deze hoef je niet verplicht aan te schaffen, maar moeten wel worden gelezen. Binnen het lesmateriaal wordt soms verwezen naar aanbevolen boeken. Deze hoef je niet te kopen, maar zijn ondersteunend aan de opleiding Ademcoach.

Lunch
In Scherpenzeel bieden wij je tijdens de pauzes koffie en thee aan. De kosten voor de lunch zijn niet inbegrepen.

Tegemoetkoming studiekosten
Het STAP budget is helaas niet meer beschikbaar voor deze opleiding.

Kan ik de studiekosten terugvragen via de belastingdienst?

Vanaf 2022 kun je als particulier studiekosten voor bijvoorbeeld hobby of toekomstig beroep / functie niet meer aftrekken van de belasting.

Zijn de opleidingskosten inclusief of exclusief BTW?

Als opleidingsinstituut zijn wij vrijgesteld van BTW. Op onze facturen voor het lesgeld is daarom 0% BTW vermeld. Over de bijkomende kosten als boeken en leercoaching kan evt. wel BTW geheven worden.

Wat zijn de betalingsvoorwaarden?

Onze betalingsvoorwaarden kun je lezen in onze Algemene voorwaarden.

Kan ik de opleiding Ademcoach in termijnen betalen?

Het is mogelijk om de opleiding Ademcoach in 4 termijnen te betalen, meerkosten hiervoor bedragen 100 Euro. Op het inschrijfformulier op de website kun je aangeven of je vooraf of in 4 termijnen wilt betalen.

Staat de opleiding Ademcoach in het UWV scholingsregister?

De afgelopen jaren hebben veel studenten met steun van het UWV hun diploma behaald. Zowel de overheid als het bedrijfsleven realiseren zich dat preventie de meest duurzame oplossing is voor de stijgende ziektekosten. Hierdoor nemen ook de kansen voor onze afgestudeerde studenten toe op de arbeidsmarkt. Vandaar dat het UWV steeds vaker bereid is om mee te betalen aan de studiekosten.

De opleiding Ademcoach staat in het UWV scholingsregister, zie voor details het UWV stappenplan.

Ben je ondernemer of ZZP-er? Wanneer je een opleiding volgt voor jouw bedrijfsactiviteit, nieuwe ontwikkelingen of het op peil houden van jouw kennis, zijn de kosten nog wél (deels) fiscaal aftrekbaar! Lees meer.

 

Examens

Wat moet ik doen om mijn diploma Ademcoach te krijgen?

Aanwezigheidsplicht

Wij hanteren een aanwezigheidsplicht, waarbij je maximaal 2 lesdagen mag missen. In geval van overmacht kun je de gemiste lesdag binnen een andere lesgroep inhalen.

Wanneer ontvang ik mijn diploma Ademcoach?

Je ontvangt ongeveer 4 weken nadat je bent geslaagd voor het examen je diploma Ademcoach per post.

 

Lesdagen

Waar vinden de lesdagen plaats?

De opleiding Ademcoach vindt plaats op onze basislocatie in Scherpenzeel Gelderland.

Waar kan ik mij afmelden voor een lesdag?

Als je onverhoopt een lesdag van de opleiding Ademcoach moet missen, dan kun je je afmelden door een mail te sturen naar ons secretariaat: info@psychodynamica.nl

Hoe kan ik een lesdag inhalen?

Stuur een email naar info@psychodynamica.nl met jouw naam, lesgroep en de lesdagcode van de in te halen lesdag. Hierna zal het secretariaat per mail aangeven waar, wanneer en in welke lesgroep je de betreffende les kunt inhalen. Je kunt ook ‘voorhalen’; wanneer je al weet dat je in de toekomst een  lesdag gaat missen, b.v. vanwege een vakantie.

Waar vind ik het adres van de leslocatie?

Onze leslocatie is in Scherpenzeel.

Burgemeester Royaardslaan 3
3925 GG Scherpenzeel

Kan ik parkeren bij de leslocatie?

Bij onze leslocatie kun je gratis parkeren

Is de leslocatie bereikbaar met het openbaar vervoer?

Onze leslocatie is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Zie hiervoor ‘leslocatie’ op de opleidingspagina Ademcoach.

Vinden er lesdagen plaats tijdens schoolvakanties?

Tijdens de zomervakantie van half juli tot half augustus vinden er geen lessen plaats, dit geldt ook voor de periode kerst en oud en nieuw. Wij kunnen helaas geen rekening houden met de schoolvakanties en regio gebonden vakanties.

Is de lunch tijdens de lesdagen inbegrepen?

Voor de lesgroepen van de opleiding Ademcoach in Scherpenzeel geldt dat wij zorgen voor koffie, thee en koekjes. De lunch is niet inbegrepen. De meeste studenten nemen zelf een lunch mee of maken gebruik van één van de horeca gelegenheden op loopafstand van de leslocatie.

 

Overige vragen

Kan ik mijn opleiding Familieopstellingen tijdelijk onderbreken?

Het kan voorkomen dat je de opleiding Ademcoach tijdelijk moet onderbreken vanwege b.v. een zwangerschap of ziekte. Wij bieden de mogelijkheid om binnen 1 jaar weer aan te sluiten bij een volgende lesgroep, mits er bij de start van die lesgroep plaats over is. Kosten voor overstappen naar een andere lesgroep bedragen in dat geval 300 Euro.

Hebben jullie een klachtenregeling?

Wij doen er alles aan om klachten te voorkomen. Mocht je desondanks toch ergens ontevreden over zijn, dan proberen wij voor jou een goede oplossing te vinden. Jouw klacht wordt altijd serieus genomen en onderzocht. Klachten zien wij als leermomenten. Bekijk hier onze klachtenprocedure. Ondanks onze zorgvuldigheid kan het voorkomen dat we er samen niet uitkomen. Je klacht kan dan worden voorgelegd aan de onafhankelijke geschillencommissie van de NRTO.

Wat zijn EC’s?

Een studiepunt staat voor het aantal uren onderwijs dat je hebt gevolgd en wordt uitgedrukt in het European Credit Transfer System (ECTS of EC). Zoals de naam al zegt, is dit een systeem dat in heel Europa gelijk is en waardoor studiebelasting van opleidingen met elkaar wordt vergeleken. Een EC staat voor 28 studie uren, ongeacht of je tijdens deze uren een les hebt bijgewoond of thuis aan opdrachten hebt gewerkt.

Hoe gaan jullie om met mijn persoonlijke gegevens?

Per 25 mei 2018 is de Nederlandse wetgeving rondom privacy vervangen door een Europese wet, de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Wij houden ons strikt aan de eisen die deze wet aan ons stelt.

Welke beroepen zijn geen vrije beroepen?

Een vrij beroep betekent meestal dat je diensten aanbiedt en geen producten. De Kamer van Koophandel kijkt dan naar andere vereisten bij een inschrijving. In de zorg zijn een aantal beroepen die onder streng toezicht staan van de overheid en BIG-geregistreerd moeten zijn met alle eisen van dien. Ademcoach, Professioneel Coach, Kindercoach en Leefstijlcoach zijn vrije beroepen.

Waar kan ik een beroepsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten?

Individuele beroepsaansprakelijkheidsverzekeringen zijn behoorlijk prijzig. Als je als Ademcoach lid bent van een beroepsvereniging, heb je bijna altijd ook een beroeps- en/of bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Deze worden door beroepsverenigingen collectief afgesloten. Ben je geen lid, informeer dan bij de verzekeringsmaatschappij waar je ook je reguliere verzekeringen hebt afgesloten. Meer alternatieven zijn www.catcollectief of www.klachtenportaalzorg.nl.

Wat is een ethische code?

Een ethische code is een set van gedragsregels die je van een Ademcoach mag verwachten. Door een opleiding bij ons te volgen verbind je je aan de ethische gedragscode van de NRTO (zie NTRO keurmerk) op onze website. Deze kun je ook gebruiken als je een eigen praktijk start. Van een beroepsvereniging ontvang je ook een ethische code met de regels waar de vereniging voor staat.

Wat houdt Post-HBO in?

In Nederland maken we onderscheid tussen 2 soorten opleidingen: Regulier en particulier.

Regulier onderwijs wordt geaccrediteerd door de NVAO en is dan een opleidingsinstituut dat valt onder de overheid. Deze opleidingen worden geregistreerd in het CROHO. DUO is de beheerder van CROHO. Voor deze opleiding kun je studiefinanciering bij de overheid (via DUO) aanvragen).

Particuliere opleidingsinstituten moeten zelf bepalen of ze een accreditatie op hbo of mbo willen en daarvoor moeten ze ook een particulier (dus niet gesubsidieerde) instantie raadplegen. NOBCO en BLCN zijn bv. zulke instanties. Hoewel zij dezelfde criteria hanteren als bij het reguliere onderwijs geldt dit niet als regulier. Daarom heten deze opleiding ook Post-hbo of Post-mbo. Dientengevolge kunnen deze opleidingen ook niet ingeschreven worden in het CROHO. Dus vallen ze niet onder DUO. Dus kun je niet bij de overheid een financiering aanvragen.