Psychodynamisch Therapeut

  Inschrijven  Introductieworkshop

 

Opleiding tot Psychodynamisch Therapeut HBO

De opleiding tot Psychodynamisch Therapeut is een praktijkgerichte beroepsopleiding met diepgang. Deze opleiding is HBO conform geaccrediteerd door de SNRO en bestemd voor mensen uit verschillende vakgebieden die op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging of verandering in hun carrière. Voor deelname aan deze opleiding wordt geen therapeutische of psychologische voorkennis vereist. Na het voltooien van deze opleiding kun je je zelfstandig vestigen als Psychodynamisch Therapeut.

  
Algemene informatie 

Binnen de complementaire psychotherapie worden vele opleidingsmogelijkheden geboden. De meeste therapeuten opleidingen specialiseren zich op een specifieke therapievorm of psychologisch dogma. Voor wie op zoek is naar een passende opleiding, kan het behoorlijk lastig zijn een weloverwogen keuze te maken uit dit aanbod.

Onze opleiding therapeut is een vierjarige beroepsopleiding, bedoeld voor hen die zelfstandig een psychotherapiepraktijk willen starten met een zeer breed werkveld.  

In tegenstelling tot een universitaire psychologieopleiding richt onze opleiding zich vooral op het opdoen van praktische ervaring met de gedoceerde therapievormen. Hierdoor wordt de stap naar het starten van een eigen praktijk aanzienlijk verkleind.
Ieder jaar starten meerdere groepen, wij hebben groepen welke in de weekenden les hebben en groepen welke op een vaste doordeweekse dag les hebben. Een aanzienlijk deel van onze studenten volgt de opleiding naast een vaste baan.

Waarom kiezen voor deze opleiding?

• Integrale benadering:
Inhoudelijke theoretische kennis wordt gecombineerd met het onder begeleiding intrainen van praktische vaardigheden.

• Persoonlijke ontwikkeling:
Een succesvol therapeut is zich bewust van de effecten van non-verbale communicatie en overdracht. Daarom vormen zelfonderzoek en zelfreflectie een belangrijk onderdeel van deze opleiding.

• Praktijkondersteuning:
Tijdens de opleiding ga je echte clienten begeleiden, leer je hoe je een praktijk opzet en hoe jij je, met jouw kwaliteiten, kunt differentiëren van andere therapeuten. Veel van onze studenten hebben al voor het afstuderen een lopende praktijk.

• Persoonlijke begeleiding:
Ons enthousiaste en ervaren team van docenten, mentoren en assistenten staat klaar om jou zo goed mogelijk te begeleiden tijdens je studie.  Dat maakt dat je als student vanaf het eerste begin tot aan de dag van de diploma-uitreiking kunt rekenen op een persoonlijke en professionele begeleiding.

• Beroepsvereniging:
Al tijdens de opleiding kun je je aansluiten bij een beroepsvereniging naar keuze. Na het behalen van het diploma kom je via jouw aansluiting bij de beroepsvereniging in aanmerking voor vergoeding door de zorgverzekeraars. 

Persoonlijke aandacht

Binnen onze maatschappij is er weinig tijd om dingen met aandacht te doen. De drukte van alledag en de hectiek van het leven slokt ons op. Dit is een van de belangrijkste redenen waarom mensen uiteindelijk een therapeut of coach nodig hebben. Er is een groot verlangen naar tijd en aandacht.

Vanuit onze visie staat ‘de mens’ centraal. Deze visie maakt dat we graag persoonlijk reageren als je belangstelling hebt voor de opleiding. Vragen die je hebt kunnen op deze manier gemakkelijk worden beantwoord door de directie of onze communicatiemedewerkers. Dat maakt dat je als student vanaf het eerste begin tot aan de dag van de diploma-uitreiking kunt rekenen op een persoonlijke en professionele begeleiding.

Therapievormen welke aan bod komen

Als Academie voor Psychodynamica hebben wij als doel onze therapeuten zo breed en compleet mogelijk op te leiden. Binnen ons opleidingsprogramma hebben wij een keuze gemaakt uit de meest effectieve moderne, complementaire therapievormen en deze in onze opleiding verweven. Tijdens de opleiding zul jij je bekwamen in cognitieve en gedragswetenschappelijke behandelingstechnieken, maar tevens in de volgende moderne en effectieve therapeutische technieken:

Assen van VeranderingBio EnergeticaBurn-out en DepressieCoaching techniekenCommunicatieEMDR TraumatherapieFamilie en OrganisatieopstellingenHypnotherapieInnerlijk kind werkMedische BasiskennisNLP (Neuro Linguïstisch ProgrammerenPraktijk ManagementProvocatieve therapiePsychodynamicaPsychosomatiekPsychosociale BasiskennisRET (Rationeel Emotieve therapie)RegressietherapieRelatie therapieTherapeutisch werken met kinderenTherapeutisch werken met ouderenVoice dialogue

 

SNRO geaccrediteerd:De opleiding tot Psychodynamisch Therapeut  is geaccrediteerd  door de Stichting Nederlands Register voor Opleidingen (SNRO). De SNRO is een onafhankelijk instituut voor kwaliteitsborging van (beroeps)opleidingen in de integrale en complementaire gezondheidszorg. De SNRO combineert specifieke kennis van het veld met know how en ervaring van kwaliteitsborging. Accreditatietrajecten richten zich niet alleen op beoordeling ‘quality assurance’, maar ook op verbetering en ontwikkeling van kwaliteit ‘quality enhancement’. SNRO-geaccrediteerde opleidingen worden erkend door alle beroepsverenigingen in de complementaire zorg.

Post-initieel onderwijs op HBO-niveau:

De opleiding tot Psychodynamisch Therapeut valt onder het post-initieel beroepsonderwijs. Het toetsen en waarborgen van de kwaliteit van post-initieel beroepsonderwijs wordt uitgevoerd door de Stichting Nederlands Register voor Opleidingen (SNRO) en door het Centrum voor Post Initieel Onderwijs Nederland (CPION). De SNRO is een onafhankelijk instituut voor kwaliteitsborging van (beroeps)opleidingen in de integrale en complementaire gezondheidszorg. Voor haar beoordeling van zowel onderwijs als van de organisatie van opleidingen hanteert de SNRO dezelfde criteria als de Nederlands- Vlaamse Accreditatie Organisatie (NVAO). De NVAO houdt toezicht op de kwaliteit van onderwijs van Nederlandse en Belgische Hogescholen en Universiteiten​. Het CPION toetst alleen de opleidingen Medische en Psychosociale Basiskennis.

 

Door FONG erkende therapeuten opleiding  

De vierjarige opleiding tot Psychodynamisch Therapeut en de Module Medische Basiskennis zijn erkend door de FONG. De FONG is de overkoepelende beroepsorganisatie binnen de complementaire zorg en zet zich in om de kwaliteit van de beroepsopleidingen in de complementaire geneeswijzen te bevorderen en te handhaven. De FONG komt in overleg met opleidingen en beroepsverenigingen tot erkende, onafhankelijk geëxamineerde en hoogkwalitatieve opleidingen op HBO niveau. Voor meer informatie kijk op www.fong.nl

Fong

 

Beroepsopleiding tot Psychodynamisch Therapeut 

De opleiding tot Psychodynamisch Therapeut/Coach is een praktijkgerichte vierjarige beroepsopleiding. Deze opleiding is bestemd voor mensen uit verschillende vakgebieden die op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging of verandering in hun carrière. Voor deelname aan deze opleiding wordt geen therapeutische of psychologische voorkennis vereist.

Ieder lesjaar telt 22 lesdagen en je leert alle essentiële therapeutische technieken. De eerste twee lesjaren leer je de technieken in hun pure vorm toe te passen, in het derde en vierde lesjaar leer je de technieken te combineren tot psychodynamische werkvormen. Het 4e lesjaar staat in het teken van jouw ontwikkeling als therapeut. De lesdagen zijn gebaseerd op therapeutische thema’s, je loopt stage, schrijft een scriptie en volgt de medische basiskennis PSBK. 
Na het voltooien van de opleiding kun jij je zelfstandig vestigen als Psychodynamisch Therapeut/Coach.

Na het volgen van de opleiding tot Psychodynamisch Therapeut kun je je aansluiten bij één van de beroepsverenigingen en kom je in aanmerking voor vergoeding door de zorgverzekeraars. 

 

  Inschrijven  Introductieworkshop

Startdata voor de eerstvolgende opleidingen zijn:

Psychodynamisch Therapeut - maandag-dinsdaggroep - start september 2021

Soort opleiding Psychodynamisch Therapeut 
Groepsnaam PT53                                                                VOLGEBOEKT
Start opleiding 20 september 2021
Locatie Koetshuis Scherpenzeel
Lesdagen 22 lesdagen, bestaande uit 11 maandag-dinsdag blokken.
Lestijden van 10.00 – 17.00u. 
Studiebelasting 6-8 uur per week
Toelatingscriteria HBO werk- en denkniveau. Openstaand voor zelfonderzoek en feedback
Collegegeld (1e jaar)   €3900,= (additionele kosten ca. €650,-, zie opmerkingen)


Psychodynamisch Therapeut - weekendgroep - start september 2021

Soort opleiding Psychodynamisch Therapeut                                      
Groepsnaam                  PT54                                                                 VOLGEBOEKT   
Start opleiding 18 september 2021
Locatie Koetshuis Scherpenzeel                                                                                             
Lesdagen                           22 lesdagen, bestaande uit 11 weekend blokken.
Lestijden van 10.00 – 17.00u. 
Studiebelasting 6-8 uur per week
Toelatingscriteria HBO werk- en denkniveau. Openstaand voor zelfonderzoek en feedback
Collegegeld (1e jaar) €3900,= (additionele kosten ca. €650,-, zie opmerkingen)


Psychodynamisch Therapeut - woensdaggroep - start oktober 2021

Soort opleiding Psychodynamisch Therapeut                                      
Groepsnaam                PT55                                                                    
Start opleiding 6 oktober 2021
Locatie Koetshuis Scherpenzeel
Lesdagen 22 lesdagen, bestaande uit 14 woensdagen en 4 di-wo lesblokken.
Lestijden van 10.00 – 17.00u. 
Studiebelasting 6-8 uur per week
Toelatingscriteria HBO werk- en denkniveau. Openstaand voor zelfonderzoek en feedback
Collegegeld (1e jaar) €3900,= (additionele kosten ca. €650,-, zie opmerkingen)


Opmerkingen:

- Additionele kosten voor studieboeken (± € 150,=), leertherapie (± € 400,=) en supervisie
  (± € 100,=), zijn in bovengenoemde prijzen niet inbegrepen.
- Wij bieden de mogelijkheid tot gespreide betaling van het lesgeld in vier termijnen per lesjaar,
  tegen 100 Euro meerkosten per jaar.
- Het lesgeld is aan een jaarlijkse prijsverhoging onderhevig.
- binnen het 4e lesjaar van de opleiding Psychodynamisch Therapeut (Master Practitioner) omvat het
  lesprogramma tevens de module fysiologie & anatomie van de PSBK. Meerkosten hiervoor
  bedragen ca. €1200,=. 
- Lesgroepen starten bij een minimum aantal van 10 inschrijvingen.
 

Studiekosten

  1e jaar 2e jaar 3e jaar 4e jaar Totaal
Lesgeld 

€3900

€4000

€4100

 €4200

€16200

Boeken 

€150

€150

€150

€150

 €600

Supervisie

€100

€200 

 €200

€200 

 €700

Scriptiebegeleiding

 

 

 

€100

 €100

Leertherapie

 €400

 €400

 €400

 

€1200

PSBK module AFP

 

 

 

€1200

 €1200

Totaal

 

 

 

 

 €20000

De bovengenoemde kosten betreffen een indicatie van de studiekosten voor de vierjarige opleiding. Hier kunnen geen rechten aan ontleend worden. Inschrijving geschiedt per lesjaar.


Studiebelasting:

Een vierjarige deeltijd beroepsopleiding met 22 lesdagen per jaar (4e lesjaar 29 lesdagen) en een totale studiebelasting van 226 ECT. Met het diploma Psychodynamisch Therapeut  kun je je zelfstandig vestigen als therapeut met een eigen praktijk en je aansluiten bij diverse beroepsverenigingen. De consulten worden (deels) vergoed door een aantal zorgverzekeraars.

Studiebelasting SBU ECT
College 728   26
Intervisie/supervisie/praktijkontwikkeling/scriptie 2324   83
Thuisstudie 2856   102
Stage    200     7
Module PSBK Fysiologie & Anatomie   220     8
Totaal 6328 226


Belastingaftrek studiekosten

De kosten voor de opleiding kunnen worden opgegeven als scholingskosten. Dit geldt zowel voor particulieren als ondernemers. Kijk voor meer informatie op www.belastingdienst.nl.


Toelatingscriteria:

Deelname aan de beroepsopleiding Psychodynamisch Therapeut wordt bepaald op basis van de volgende criteria: opleidingsniveau, werkervaring en motivatie. Bij voorkeur HBO of HBO werk- en denkniveau, minimaal MBO-IV. Bij inschrijving word je uitgenodigd voor een intake gesprek. Het intake gesprek kan mogelijk vervallen wanneer je aan één van de introductieworkshops hebt deelgenomen.
 

 

Samenwerking met Hogeschool Utrecht (HU)

Studenten van de Academie voor Psychodynamica kunnen stage lopen op de Hogeschool Utrecht.

Sinds 2011 hebben wij een samenwerkingsverband met de HU, waarbij onze studenten
tweedejaars studenten Human Resource Management aan de HU trainen en begeleiden
binnen het vak personeelsontwikkeling.

HU
 


Beroepsverenigingen:

Er zijn een aantal beroepsverenigingen waar afgestudeerde therapeuten lid van kunnen worden. Deze beroepsverenigingen behartigen de belangen van de beroepsgroep en hun leden. Zij worden erkend door de meeste ziektekostenverzekeraars, waardoor consulten (deels) vergoed worden binnen de aanvullende zorgverzekeringen. 

De Academie voor Psychodynamica wordt erkend door de beroepsverenigingen VBAG, FAGT, NBVH en VNT, waardoor wij erkend worden door de meeste ziektezorgverzekeraars. De consulten van de aan onze opleiding afgestudeerde HBO therapeuten vallen binnen de vergoedingssfeer voor de natuurgeneeskunde.
 

VBAG    NBVHVNTFAGT


De Academie voor Psychodynamica is ingeschreven in het Register Kort Beroepsonderwijs CRKBO en is daardoor een erkende onderwijsinstelling als bedoeld in de Europese BTW-richtlijn.

CRKBO
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Digitale brochure opleiding psychodynamisch therapeut aanvragen

Door dit formulier te verzenden ontvangt u de brochure binnen enkele ogenblikken in uw mailbox. Velden met een * zijn verplicht.

Aanhef *

  Inschrijven  Introductieworkshop

Vroegboekkorting

Als je minimaal drie maanden vóór de start van een opleiding inschrijft, krijg je €200,= korting op het collegegeld voor het eerste lesjaar.    

Onze contactgegevens

Tel. 033-2778873 
(bereikbaar op werkdagen van 9.00 - 13.00u.)

Email:  info@psychodynamica.nl

Lesgroep PT53
Lesagenda PT53downloads: 430 | type: xls | size: 80 kB

Download hier de lesagenda

Lesagenda PT54
Lesagenda PT54downloads: 362 | type: xls | size: 74 kB

Download hier de lesagenda

Lesagenda PT55
Lesagendadownloads: 2435 | type: xls | size: 80 kB

Download hier de lesagenda

 

Het mooiste wat je kunt worden is jezelf

Wilt u meer informatie over de Academie voor Psychodynamica en wat wij u te bieden hebben?

 

Bekijk onze introductieworkshops