Achtergrond:

Ik geef op de AVP het onderdeel “Medische Basiskennis”. Het gaat erom dat dit naast een verplicht onderdeel van de opleiding toch ook zeker een belangrijk onderdeel is.

Waarom is dat dan zo belangrijk zou je denken.

De eenheid mens bestaat feitelijk uit twee delen, de psyche en het lichaam. Voor een groot deel gaat de aandacht in de opleiding uit naar de psyche, maar toch mag het lichamelijke deel niet worden vergeten. Het is daarmee zeker van groot belang en niet alleen maar een verplichting om de lichamelijke kant te belicht te zien.

Hoe dat precies zit en welke samenhang iedereen dient te onderkennen leg ik natuurlijk het liefste uit in de lessen die ik geef.

Waarom doe ik dit:

Mijn motivatie heeft vooral te maken met de liefde voor mijn beroep: huisarts niet-praktiserend. Ook in het huisartsen vak staat de psychosomatiek centraal en heeft dat dus altijd mijn volle aandacht gehad. Het lesgeven in mijn oude functie, als huisarts, was natuurlijk meer individueel naar de patiënt(e) in kwestie, maar ik wil dan nu met mijn lesgeven nog steeds de opgedane kennis en ervaring uitdragen.

Contact:

René van Leeuwen, huisarts niet-praktiserend

rene.van.leeuwen@planet.nl