banner

Leefstijlcoach opleiding Post-HBO

 • Al 18 jaar de beste in coachopleidingen
 • Praktijkgerichte opleiding met diepgang
 • Kleinschalig en persoonlijk
 • Geaccrediteerd door de BLCN
 • Post-HBO geaccrediteerd door CPION
 • Schrijf nu in, betaal na de eerste lesdag

In het kort

Niveau

Post-HBO geaccrediteerde registeropleiding

Startdata

10 februari, 2024

Bekijk alle startdata
Duur

10 maanden (20 lesdagen)

Locatie

Landgoed Huize Scherpenzeel

Studiebelasting

6-8 uur per week

Kosten

€4300,- (additionele kosten ca. €780,-)
Profiteer van de vroegboekkorting

Meer informatie?

Jacqueline Vogelaar

Opleidingsadvies

Loading...

Introductiemiddagen

De beste manier om een volledige indruk van onze opleiding te krijgen is door deel te nemen aan een introductiemiddag. Hierdoor krijg je een goede indruk van de inhoud van de opleiding en je maakt kennis met onze docenten en mentoren. Als je niet kunt deelnemen aan een introductiemiddag, ben je uiteraard van harte welkom voor een persoonlijk oriëntatiegesprek.

De eerstvolgende introductiemiddagen zijn op:

 • Donderdag 25 januari 2024
 • Donderdag 28 maart 2024
 • Woensdag 22 mei 2024
 • Maandag 1 juli 2024

De introductiemiddag start om 13.00 uur en duurt tot ca. 16.00 uur. Deelname is gratis.

Ik meld mij aan voor de introductiemiddag

Omschrijving opleiding Leefstijlcoach
Je wilt mensen begeleiden bij Leefstijlgerelateerde vraagstukken en bent op zoek naar een erkende opleiding tot Leefstijlcoach. Onze beroepsopleiding tot Leefstijlcoach is een praktijkgerichte coachopleiding met diepgang, bedoeld voor hen die zich als zelfstandig Leefstijlcoach willen vestigen of coachgericht binnen een organisatie willen werken.

Het lesprogramma omvat alle basiskennis en -technieken, welke nodig zijn om coachgerichte persoonlijke- en organisatievraagstukken op effectieve wijze te begeleiden. Door de vele praktijkervaring die je opdoet tijdens de opleiding, ben je na diplomering meer dan startbekwaam en kun je met zelfvertrouwen jouw coachingsvaardigheden inzetten.

Resultaat

Na het volgen van de opleiding Leefstijlcoach zul je:

 • Meer dan start-bekwaam zijn als Leefstijlcoach
 • Effectiever en diepgaander communiceren met anderen
 • Samen met jouw coachee effectieve voedings- en beweegplannen opstellen
 • Met zelfvertrouwen jouw leefstijl concept uitdragen bij bedrijven
 • Een prettige gesprekspartner zijn en beter doorvragen naar de diepere behoeften van anderen
 • Een gereedschapskist vol met praktische coachtools hebben, die je vol zelfvertrouwen inzet
 • Ontdekt hebben waar jouw passie ligt en wat jou bijzonder maakt als leefstijlcoach
Voordelen

Waarom kiezen voor deze opleiding?

 • Integrale benadering:
  Inhoudelijke theoretische kennis van het coachvak wordt gecombineerd met het onder begeleiding intrainen van praktische vaardigheden.
 • Kleinschalig
  De Academie voor Psychodynamica is een kleinschalig opleidingsinstituut, waar veel persoonlijke aandacht en begeleiding is voor onze studenten.
 • Persoonlijke ontwikkeling:
  Een succesvol coach is zich bewust van de effecten van non-verbale communicatie en overdracht. Daarom vormen zelfonderzoek en zelfreflectie een belangrijk onderdeel van deze coach opleiding.
 • Praktijkondersteuning:
  Al tijdens de opleiding ga je echte coachees begeleiden, leer je hoe je een coach praktijk opzet en hoe jij je, met jouw kwaliteiten, kunt differentiëren van andere coaches.
 • Persoonlijke begeleiding:
  Ons enthousiaste en ervaren team van docenten, mentoren en assistenten staat klaar om jou zo goed mogelijk te begeleiden tijdens je studie. Dat maakt dat je als student vanaf het eerste begin tot aan de dag van de diploma-uitreiking kunt rekenen op een persoonlijke en professionele begeleiding.
 • Certificering:
  De opleiding Leefstijlcoach is als Post-HBO Registeropleiding geaccrediteerd door het CPION. Na succesvolle afronding van de opleiding kun je een officieel diploma van de Stichting Post Hoger Beroeps Onderwijs Nederland aanvragen.
 • Beroepsvereniging:
  Na het afronden van deze opleiding kom je in aanmerking voor een basis aansluiting bij het NOBCO. Lees hiervoor de voorwaarden op de website van de NOBCO.
Onze docenten

Klik op de foto’s voor meer informatie​


Cor van Ewijk
Communicatie, NLP en Verslavingen 
Jacqueline Vogelaar

Voeding & Psyche

Marjon van der Kraan

Acceptance and commitment therapy (ACT)

Claudia Kleine

Burn-out en stress

Hanna ter Welle

Mindfulness

Kirsten Kok

Ondernemerschap en vitaliteit in het bedrijfsleven

Desiree Vergers

Beweging & belastbaarheid

Mark de Waard

Systemisch werk (Familieopstellingen)

 

Wat doet een Leefstijlcoach?

Wat doet een Leefstijlcoach?

Een Leefstijlcoach richt zich op coaching, voeding, beweging, slaap en stressmanagement. Belangrijke onderdelen in het begeleiden van mensen met een ongezonde leefstijl.

Waar echter vaak aan voorbij gegaan wordt, is het vinden van de reden waarom de coachee niet in staat is om een gezonde leefstijl te hanteren of vol te houden.

We weten inmiddels wel wat de voorwaarden zijn voor een gezonde leefstijl: voldoende bewegen, gezond eten en een juiste mindset. Hoe komt het dan dat niet iedereen een gezonde leefstijl hanteert en dat juist een groeiend percentage mensen te kampen heeft met overgewicht en een ongezonde leefstijl?

Het antwoord is simpel; omdat ze wel een verlangen hebben om gezond te leven, maar belemmerd worden door psychische en emotionele blokkades.

Onze opleiding Leefstijlcoach richt zich naast de bekende leefstijl elementen, ook op het onderzoeken van de vraag waarom iemand nog geen gezonde leefstijl hanteert. Hier kunnen allerlei oorzaken aan ten grondslag liggen: verslaving, misbruik, emotionele problemen of psychotrauma. Wanneer de psychische en emotionele blokkades weggenomen worden, is de weg vrij naar een duurzame gedragsverandering, een gezonde leefstijl en wordt de kans op terugval aanzienlijk verminderd.

In de begeleiding passen wij moderne coachings- en therapeutische interventietechnieken toe, zoals: ACT, NLP en Mindfulness.

Het beroep van Leefstijlcoach kun je zowel zelfstandig in een praktijk of als aanvulling in je bestaande functie uitvoeren. Als Leefstijlcoach leer je mensen één op één te begeleiden en in kleine groepen.

Studiekosten

Studiekosten

De opleidingskosten 2024 bedragen €4300,-

Vroegboekkorting:

Als je minimaal 3 maanden voor de start van de opleiding inschrijft, krijg je 200 Euro vroegboekkorting.

Opmerkingen:

 • Additionele kosten voor studieboeken (± €280,=), intervisie onder supervisie (€100,=) en leercoachsessies (± €400,=) zijn in  bovengenoemde kosten niet inbegrepen.
 • Wij bieden mogelijkheden tot gespreide betaling van het collegegeld in vier termijnen, tegen 100 Euro meerkosten.
 • Het collegegeld voor de coach opleiding is aan een jaarlijkse prijsverhoging onderhevig.
 • Lesgroepen starten bij een minimum aantal van 10 inschrijvingen.

CPION registratie:

Tevens kun je je inschrijven in het Post HBO register van het CPION. De kosten voor inschrijving in het CPION Post HBO register bedragen €120,-

Lesprogramma

Lesprogramma

Het lesprogramma van de opleiding Leefstijlcoach is verdiepend, breed en compleet. Hieronder vind je een overzicht van de lesvakken welke aan bod komen:

Communicatie

Het zal je niet verbazen dat goede communicatieve vaardigheden essentieel zijn in het contact met anderen. Daarom leer je binnen dit blok om bewuster om te gaan met communicatieve vaardigheden.

We kijken daarbij niet alleen naar de verbale en non-verbale aspecten, maar ook naar hoe jij de communicatie met anderen beïnvloed. Door je bewust te worden van factoren als overdracht, tegenoverdracht en projectie, kun je jouw communicatie positief beïnvloeden en zul je een prettige gesprekspartner zijn voor anderen.

Intake en Leefstijlanalyse

Een goede intake, of zoals wij het noemen een ‘leefstijlanalyse’, vormt de basis en het startpunt van al je interventies. Je krijgt daardoor een goed en objectief beeld van de fysieke en psychische gezondheid van je cliënt. Ook is een intake van belang om samen met je cliënt te onderzoeken naar wat haalbaar is en welke stappen er kunnen worden gemaakt. En ook belangrijk: het vormt een goed meetpunt om achteraf samen te bepalen of je traject succesvol is geweest.

Maar wat is een goede leefstijlanalyse, hoe kun je dit op een voor jou passende en gestructureerde manier aanpakken? Je leert op deze dag om relevante informatie uit te vragen en om zo een compleet beeld van de situatie te krijgen.

Wij introduceren een aantal basistesten die je zou kunnen gebruiken om je inzicht te geven in de gezondheid en fitheid van je cliënt. Je gaat daar tijdens deze dag praktisch mee aan de slag en kunt zo onderzoeken welke testen bij jouw manier van werken aansluiten. Maar ook gaan we aan de slag met het praktisch oefenen om alle verzamelde gegevens te analyseren en op een voor de cliënt begrijpelijke wijze te ordenen.

Deze dag geeft je veel praktische handvatten om een goede start te maken met je cliënt en het traject op een professionele manier te kunnen blijven monitoren en waar nodig, altijd bij te kunnen stellen.

Medische basiskennis

Tijdens de dag Leefstijlanalyse ga je aan de slag met het gebruik van testen om op een gestructureerde manier informatie te verzamelen over de fitheid van je cliënt. Deze dag gaan we je meer praktische informatie geven over een aantal basiselementen die gerelateerd zijn aan gezondheid en fitheid. We gaan op een praktijk georiënteerde manier biologische en medische basiskennis samen onderzoeken. Doel van de dag is om je praktische handvatten te geven over een aantal basiselementen, bijvoorbeeld:

 • Wat zijn relevante lichaamswaarden in het kader van overgewicht, voeding, stress en beweging.
 • De stofwisseling: vetverbranding, glucosestofwisseling, invloed van stress op
  het lichaam.
 • Hormonale veranderingen in verschillende levensfases ( bijvoorbeeld puberteit en
  overgang) .
 • We gaan kenmerken bespreken van leefstijl gerelateerde aandoeningen waaronder
  obesitas, diabetes, hart- en vaatziektes.

En vooral gaan we praktisch aan de slag met het onderzoeken van de mogelijkheden die je hebt om deze aandoeningen met leefstijl te beïnvloeden.

Aan het einde van het 2-daagse thema Intake ben je in staat om op een gestructureerde manier een goede leefstijlanalyse uit te voeren, waarin je zowel de psychische als fysieke fitheid in beeld kunt brengen en

 • deze op een heldere manier terug kunt koppelen naar jouw cliënt
 • samen een plan kunt maken met de juiste interventies
 • aan het einde van het traject terug kunt kijken en je succes kunt meten

 

Acceptance and Commitment Therapy (ACT)

Voordat iemand kan veranderen, moet hij eerst de huidige, ongewenste situatie te erkennen en te accepteren. Pas daarna kan iemand effectief een veranderingsproces aangaan.

Acceptance and Commitment Therapy (ACT) is een nieuwe vorm van cognitieve gedragstherapie, ontwikkeld door de Amerikaanse psycholoog Steven Hayes. ACT is effectief gebleken bij het vergroten van het algemeen welzijn van een cliënt. De kern van ACT is de filosofie dat het vechten tegen onvermijdelijke omstandigheden uiteindelijk ten koste gaat van een vitaal en waardevol leven.

In deze module leer je dat niet de inhoud van het denken centraal staat, maar dat de focus ligt op het aangaan van een andere relatie met je gedachten. Je leert niet om positiever te denken of om van belemmerende gedachten of gevoelens af te komen, want pijn en lijden maken nu eenmaal deel uit van het bestaan. Je leert wèl hoe je op een andere, slimmere manier om kunt gaan met vervelende gedachten, gevoelens en ervaringen.

ACT zorgt ervoor dat cliënten echt in actie komen en in staat zijn om hun aandacht te richten op de dingen die ze werkelijk belangrijk vinden in het leven. ACT is gestoeld op zes pijlers: Mindfulness, Acceptatie, Zelf als context, Defusie, Waarden en Toegewijde actie.

Betekenis van deze zuilen in het kort:

 • Acceptatie:
  Het actief uitnodigen van vervelende gedachten,
  gevoelens en omstandigheden en op een flexibele
  manier omgaan met de obstakels die je tegenkomt.
 • Defusie:
  Loskomen en afstand nemen van je gedachten,
  zodat deze je minder snel zullen raken.
 • Zelf als Context:
  Een andere, meer flexibele relatie met je zelf(beeld).
 • Hier en Nu:
  In contact komen met het hier en nu.
 • Waarden:
  Ontdekken wat je werkelijk belangrijk vindt in
  het leven.
 • Toegewijd Handelen:
  Dingen gaan ondernemen op basis van je waarden.

Deze ACT-vaardigheden zorgen er samen voor dat de psychologische flexibiliteit van cliënten vergroot wordt. Het doel van ACT is dus niet zo zeer het reduceren van klachten, maar het ontwikkelen van persoonlijke veerkracht.

 

Voeding & Psyche

Als je een goede leefstijlanalyse hebt gemaakt is de volgende stap natuurlijk om de juiste interventies samen met je cliënt te gaan bepalen. Tijdens deze dag staat de leefstijl interventie ‘gezonde voeding’ centraal. Deze interventie vormt één van de pijlers van leefstijl interventies. Of je nu de focus legt op voeding of dat je het als onderdeel gaat gebruiken om een basisgezondheid te creëren, op een of andere manier zul je altijd het onderwerp voeding in je leefstijlanalyse bespreken.

Kennis van voeding is dan belangrijk, jij kunt er natuurlijk op je eigen manier weer mee verder en de accenten leggen die jij persoonlijk belangrijk vindt. Voeding is emotie en voeding is vooral individueel.

Tijdens deze dag gaan we kijken naar:

 • De invloed van voeding op de gezondheid.
 • In kaart brengen wat de behoefte is aan energie van mannen vrouwen en kinderen.
 • We gaan de verschillende voedingshypes bespreken en bediscussiëren. De feiten en fabels over voeding. Met daarbij ook het effect van een goede nachtrust in relatie tot voeding en psyche.

Maar ook gaan we praktisch aan de slag, je leert deze dag:

 • Een voedingsanalyse uit te voeren.
 • Gezonde en ongezonde kenmerken aan te wijzen in een voedingspatroon.
 • Een globaal voedingsadvies te formuleren op basis van de kenmerken van een individu en de resultaten uit zijn individuele leefstijlanalyse.

 

Beweging en Belastbaarheid

Een goed beweegpatroon is essentieel voor een gezonde leefstijl. Sporten en bewegen is o.a. goed voor je hart, bloedvaten, bloeddruk, cholesterol, botten, spieren, gewicht en geheugen. Zelfs je humeur wordt er beter van. Ondanks al deze voordelen vinden veel mensen het lastig om voldoende te bewegen, met alle nadelige gevolgen van dien.

Tijdens de lesdag over Beweging en Belastbaarheid leer je welke verschillende beweegpatronen en –Hoeveel beweging heeft iemand eigenlijk nodig om gezond te leven? Welke beweegpatronen sluiten aan bij de verschillende doelgroepen waar je als Leefstijlcoach mee te maken hebt?

We staan stil bij de voordelen van bewegen maar ook bij de risico’s waar beginnende sporters rekening mee moeten houden. En op welke manieren kun je extra beweging op een slimme manier integreren in je dagelijkse leven?

Je leert om een persoonlijk beweegplan op te stellen voor je cliënten, waarbij je verschillende succesfactoren integreert die helpen om het bewegen als gewoontegedrag te implementeren. Verwacht een actieve lesdag waarbij je zelf ook veel in beweging komt. Bewegen is goed, meer bewegen is beter!


Neurolinguïstisch programmeren (NLP)

Neurolinguïstisch programmeren is de studie van interne en externe communicatie, subjectieve ervaringen en de ontwikkeling van methodes en technieken om dit te veranderen. Deze leer is samengesteld uit diverse wetenschappelijke velden zoals neurolinguïstiek en hypnotherapie.

NLP helpt mensen zichzelf in een positieve zin te ontwikkelen. NLP gebruikt kennis van de verbinding tussen lichaam en geest om bewust veranderingen in herinneringen, emotie en gedrag te bewerkstelligen.

Tijdens deze lesdag leer je te werken met modellen om coachees te helpen beperkende overtuigingen en beperkende emoties, die hun huidige leefstijl beïnvloeden, te verwerken.


Burn-out en stress

Je leert tijdens de module Burn-out en Stress wat maakt dat jouw coachee last heeft van stress door de oorzaken en gevolgen van stress te herkennen en te begrijpen. Vervolgens kun je dit vertalen in een aanpak naar coachees waarin je samenwerkt aan zowel de oorzaak van de stress als de effecten van stress op lichaam en geest. De diversiteit aan oorzaken van stress maakt dat iedere hulpvraag en elk traject uniek is.

Jij zult samen met de coachee een ontdekkingsreis aangaan die voert naar oude bekende wegen, maar ook naar nieuwe paden die nodig zijn om duurzame verandering te kunnen bewerkstelligen.

We besteden aandacht aan hoe langdurige stress uiteindelijk kan leiden tot een burn-out. Je leert hoe je tijdig kunt ingrijpen en preventief kunt werken om burn-out te voorkomen, maar ook hoe iemand die al burn-out is, kunt begeleiden. Hiervoor wordt een holistisch model gehanteerd waarin zes herstel bevorderende factoren de revue passeren om op zo effectief mogelijke wijze mensen te begeleiden bij hun herstelproces. In de holistische aanpak wordt uitgegaan van zes herstelfactoren die elkaar beïnvloeden. Het gaat om acceptatie, balans tussen inspanning en ontspanning, contact met lichaam en hart, stofwisseling, steun en zelfinzicht. Door alle factoren aan bod te laten komen, leer je de coachee zijn persoonlijke balans terug te vinden.

Aan het einde van de dag ben je in staat om met de geleerde kennis en vaardigheden mensen met stress- en burn-outklachten te begeleiden op hun weg naar herstel.

 

Ondernemerschap

Je hebt je bekwaamd in alle coachtechnieken, maar hoe zet je nu een bloeiende praktijk op? Een groot percentage afgestudeerde Leefstijlcoaches komt er uiteindelijk niet toe werkelijk een eigen praktijk te starten. In de meeste gevallen wordt dit veroorzaakt

door onvoldoende zelfverzekerdheid, voortkomend uit onbekendheid met bedrijfsvoeringaspecten. Het is ons streven dat iedere therapeut die afstudeert aan onze opleiding uiteindelijk ook werkelijk zijn/haar kennis in de praktijk brengt.

Want wat komt er allemaal bij kijken? Website, pitchen, marketing, funnels, online of offline, adverteren, SEO, Google Adwords, verkopen, acquisitie, social media, tarieven, pakketten? En dan heb je het nog niet eens over alle randvoorwaarden als belastingen, reserves, verzekeringen, boekhouding en administratie.

In de module Ondernemen leren we je de basis voor het starten van je praktijk. Maar ook de randvoorwaarden, offertes maken en het Pyramidemodel dat je aan je klanten kunt aanbieden komt aan bod. Hoe benader je bedrijven? Welke taal spreken zij? Welke do’s en dont’s? Wat is jouw pitch? Waar vind je de connectie? Op al deze vragen gaan we gezamenlijk het antwoord zoeken.

 

Vitaliteit in het bedrijfsleven

Group of diverse people having a business meeting

Duurzame inzetbaarheid gaat om het gezond, energiek en productief houden van werknemers. In de huidige functie, maar ook bij toekomstig werk. Het doel is om werknemers vanaf de start van de loopbaan, tot aan het pensioen, werk te laten verrichten waarbij zij zowel fysiek als mentaal gezond blijven. Zo blijven werknemers gelukkig en verkleint de kans op verzuim.

Maar duurzame inzetbaarheid gaat verder dan alleen zorgen dat werknemers de mogelijkheid geboden wordt om gezond en vitaal te zijn en te blijven. Het betekent ook dat iemand niet perse zijn volledige werkende leven hetzelfde beroep zal uitvoeren, maar flexibel ingezet kan worden.

Tijdens deze lesdag leer je hoe je een leefstijlprogramma ontwikkelt voor de individuele begeleiding in het bedrijfsleven.

 

Mindfulness

Dit is een vorm van aandachttraining met als uitgangspunt dat lichaam en geest één zijn. Mindfulness is gebaseerd op eeuwenoude oosterse meditatietechnieken uit het Zenboeddhisme.

Jon Kabat-Zinn de bedenker van Mindfulness, heeft deze technieken vertaald naar onze westerse denkwijze en heeft onderzoek verricht naar de praktische toepasbaarheid. In medisch onderzoek ontdekte hij dat meditatie ofwel aandachttraining een zeer effectieve methode is om stress en pijn te bestrijden. Momenteel wordt in Amerika veel gewerkt met deze benadering in stressreductie klinieken.

We hebben van onze ouders meegekregen dat, om gezond te leven, we goed moeten eten, sporten en voldoende nachtrust nodig hebben. Gezien de maatschappij steeds meer eisen stelt en de druk om te presteren hoog is, komen we steeds minder toe aan deze basisvoorwaarden. We hebben niet echt geleerd wat ervoor nodig is om verantwoord met grote druk om te gaan en tegelijkertijd onze vaardigheden in te blijven zetten en ons verder te ontwikkelen. Veel coachees hebben stressproblemen of bevinden zich in een crisis, waardoor zij zingeving zoeken. Je zou kunnen zeggen dat er een chronisch tekort is aan flow; werkelijk kunnen genieten van wat je doet.

Gebleken is dat er drie manieren zijn om nieuwe neurologische verbindingen in de hersenen aan te maken:

 • Aerobisch sporten;
  hierdoor wordt veel zuurstof naar je lichaamscellen gestuurd.
 • Aandachttraining/meditatie.
 • Uitdagende nieuwe dingen doen.

Met deze nieuwe neurologische verbindingen kunnen we onze emotionele reactierespons wat oprekken en leren we meer flexibel met situaties om te gaan. Door vaardigheid te ontwikkelen in focussen op de aandacht en de adem, komen we meer in contact met ons innerlijke leiderschap.

We ontwikkelen van reactief naar proactief en op deze wijze komen we in contact met ons Authentieke Zelf. Het wil niet zeggen dat onze emoties er niet meer zijn, maar ze zullen niet langer onze keuzes bepalen. Je gaat voelen dat je kunt kiezen voor wat je werkelijk wilt. Je komt zogezegd in contact met wie je in wezen bent, wat je wilt en wat je kunt.

 

Familieopstellingen

De bedenker van familie-opstellingen Bert Hellinger, ontdekte dat het mogelijk is om oude pijn en onbegrepen reactiepatronen te ontrafelen zonder alle betrokkenen zelf erbij te halen. Door willekeurige mensen als ‘representant’ voor familieleden (door generaties heen) op te stellen in een ruimte, wordt duidelijk voelbaar hoe men zich tot elkaar en de vrager (degene wiens familie wordt opgesteld) verhoudt en hoe men elkaar beïnvloedt. Bovendien is het mogelijk om helend te werken door bewust te schuiven met de opstelling en daardoor tot verwerking van oude pijn te komen.

 

Verslavingen


Een ongezonde leefstijl uit zich vaak in verslavingsgedrag, hierbij kun je denken aan eetverslaving, alcohol verslaving, rookverslaving en drugsverslaving. Verslavingen ontstaan vaak als gevolg van onverwerkte psychische en emotionele problematiek.

Tijdens deze lesdag leer je technieken die je kunt inzetten om samen met jouw coachee te onderzoeken welke onderliggende problemen de verslavings-problematiek veroorzaken. Door het verkrijgen van inzicht en emotionele verwerking van deze problemen, heeft de coachee een betere kans om effectief een gezonde leefstijl aan te nemen.

Tijdens deze lesdag leer je drie technieken:

Ego State:   

Verslavingsproblematiek uit zich vaak in innerlijke conflicten bij de coachee. Door in gesprek te gaan met deze innerlijke conflicterende persoonlijkheidsdelen en de oorzaak van het conflict te onderzoeken, zal de coachee inzicht verkrijgen in zijn verslavingsgedrag.

Hypnose:     

Je leert hoe je een coachee middels hypnose een transformatie kunt laten maken van ongezond naar gezond gedrag.

DTUR protocol:

Verslavingsgedrag uit zich vaak in ‘trigger’ momenten, waarop de coachee een niet te stoppen drang ervaart om toe te geven aan de verslaving. Door deze ‘trigger’ momenten uit te doven, zal de coachee makkelijker weerstand kunnen bieden aan het verslavingsgedrag.

Studiebelasting

Studiebelasting:

Voor deze opleiding mag je uitgaan van een studiebelasting van 6-8 uur per week, naast het volgen van de lesdagen. Deze studiebelasting bestaat uit:

 • Voorbereiding voor de volgende lesdag
 • Samenkomsten intervisiegroep
 • Leercoaching sessies
 • Praktijksessies met coachees
 • Verslaglegging
Studietaken

Studietaken

Naast het volgen van de lesdagen dien je tijdens de opleiding een aantal studietaken uit te voeren:

Persoonlijk Ontwikkelthema

Aan het begin van de opleiding kies je een persoonlijk ontwikkelthema waaraan je tijdens de opleiding werkt. Dit thema zal verder uitgediept worden tijdens de lesdagen, in de praktijkgroep en tijdens de leercoaching.

Praktijkgroepen

Aan het begin van de opleiding worden praktijkgroepen samengesteld van vier of meer personen. Doel van deze groepen is het in klein verband intrainen van technieken die op de lesdagen gedoceerd worden. De praktijkgroepen komen minimaal eens per maand samen.

Leercoaching

Tijdens de opleiding volgt de student minimaal vier coachsessies bij een gediplomeerd coach/therapeut. Doel is het persoonlijk jaarthema uit te diepen en bekend te raken met de praktische werkwijze van coaches.

Praktijkontwikkeling

Tijdens de opleiding begeleidt de student minimaal 4 coachees van buiten de opleiding in minimaal 4 coachsessies. Het doel hiervan is dat je voldoende praktische ervaring opdoet en je eigen leerpunten als Leefstijlcoach duidelijk krijgt.

Examen

De opleiding wordt afgesloten met een schriftelijk examen over de gedoceerde lesstof en de verplichte literatuur. Tevens laat je middels een praktijksessie zien dat je een coaching sessie kunt leiden met de geleerde technieken. Beoordeling van de praktijksessie geschiedt door een ervaren coach/supervisor. Om voor het diploma Leefstijlcoach in aanmerking te komen, dienen zowel het schriftelijk examen als de praktijksessie met een voldoende afgesloten te worden.

Toepassingsvormen

Toepassingsvormen:

Een Leefstijlcoach begeleidt coachees bij uiteenlopende vraagstukken zoals:

 • Leefstijl gerelateerde problematiek
 • Optimaliseren van communicatieve vaardigheden
 • Omgaan met veranderingen
 • Stress- en emotiemanagement
 • Zingevingsvraagstukken
 • Ontkrachten van beperkende overtuigingen en emoties

 

Beroepsperspectief

Beroepsperspectief:

Als Leefstijlcoach word je opgeleid om zelfstandig een eigen coachpraktijk te starten. Onze afgestudeerde coaches vinden echter ook werk binnen bedrijven, scholen, ziekenhuizen, (welzijns)organisaties  en trainingsbureaus.

Certificeringen

Certificeringen:

BLCN

BLCN en Kabiz 

De opleiding Leefstijlcoach is geaccrediteerd door de Kwaliteitsregistratie en Accreditatie Beroepsbeoefenaren in de Zorg (KABIZ) en de Beroepsvereniging Leefstijlcoaches Nederland (BLCN). Na afronding van deze opleiding kun je je aansluiten bij de BLCN. Je moet dan wel als vooropleiding een afgeronde HBO- of WO-opleiding hebben.

BLCN accreditatie en mogelijkheid vergoeding basisverzekering

Aansluiting bij de BLCN geeft je als coach de mogelijkheid om (onder voorwaarden) in aanmerking te komen voor vergoeding vanuit de basisverzekering. Daarnaast laat je met een lidmaatschap van de BLCN zien dat je een professionele leefstijlcoach bent, waarmee je je onderscheid in het veld van leefstijlcoaches. Voor alle voordelen van lidmaatschap, kijk je op de pagina van BLCN.

 

NOBCO:

Als je aan alle studietaken hebt voldaan en het examen met een voldoende hebt afgerond, kom je in aanmerking voor het diploma Leefstijlcoach. Je komt dan in aanmerking voor een basisaansluiting bij de NOBCO ( lees de voorwaarden op de website van de NOBCO). Voor aansluiting bij de NOBCO dien je een HBO vooropleiding te hebben.

Tevens kun je je inschrijven in het Post HBO register van het CPION (kosten voor inschrijving in het CPION Post HBO register bedragen €120,-

Heb je alle lesdagen gevolgd, het examen met een voldoende afgerond, maar de studietaken niet afgerond, dan krijg je een certificaat. Volg je alle lesdagen, dan kom je in aanmerking voor een bewijs van deelname.

Post HBO certificering:

De opleiding Professioneel Coach is gecertificeerd door de Stichting Post Hoger Beroepsonderwijs Nederland (SPHBO). Daarmee is de opleiding een erkende registeropleiding waarvan gediplomeerden worden opgenomen in het register van de stichting. Dit register kan door bijvoorbeeld personeelsfunctionarissen worden geraadpleegd die getuigschriften willen verifiëren. Stichting Post HBO Nederland is een onderdeel van het Centrum voor Post Initieel Onderwijs Nederland (CPION). Meer informatie is te vinden op www.cpion.nl.

CRKBO-registratie:

De Academie voor Psychodynamica is geregistreerd bij het Centraal Register Kort Beroeps Onderwijs (CRKBO). Dit betekent dat wij ons onderwijsaanbod BTW-vrij mogen aanbieden. De uitgevoerde audit ligt in lijn met de beginselen van de kwaliteitscode voor kort beroepsonderwijs: zorgvuldigheidsbeginsel, rechtszekerheidsbeginsel, redelijkheidsbeginsel, betrouwbaarheidsbeginsel en kenbaarheidsbeginsel.

 

Vergoeding vanuit de basisverzekering

Vergoeding vanuit de basisverzekering

Op social media en in het nieuws wordt de laatste tijd vaak gemeldt dat Leefstijlcoaching vergoed wordt vanuit de basisverzekering. Dit is deels juist, maar geldt slechts voor een klein deel van de coachees welke extreem overgewicht hebben. Verder dient de Leefstijlcoach aan een aantal eisen te voldoen:

 • Je hebt een leefstijlcoach opleiding met een diploma afgerond op Post Hbo-niveau en de opleiding is geaccrediteerd door BLCN
 • Je bent lid van de BLCN
 • Je bent in het bezit van een officieel erkend hbo-, bachelor- of wo-diploma (van willekeurig vakgebied)
 • Je bent in het bezit van de licentie voor het COOL-, Beweegkuur – of SLIMMER -programma (verplichte deelname aan de startinstructie)
 • Verwijzing door de huisarts
 • De coachee heeft extreem overgewicht met een Body Mass Index (BMI) vanaf 30
 • 25 en een verhoogd risico op hart- en vaataandoeningen en diabetes type 2
 • 25 en artrose of slaapapneu
Toelatingscriteria

Toelatingscriteria:

Deelname aan de beroepsopleiding tot Leefstijlcoach wordt bepaald op basis van de volgende criteria: opleidingsniveau, werkervaring en motivatie. Bij voorkeur HBO of HBO denkniveau, minimaal MBO IV en openstaand voor zelfonderzoek en feedback.
Indien je niet deel neemt aan een introductieworkshop, word je uitgenodigd voor een intake gesprek.

Opleidingslocatie

De lessen vinden plaats in het kasteel en het koetshuis op het ‘Landgoed Huize Scherpenzeel’ in Scherpenzeel Gelderland. Ondanks de rustige ligging is het centrum van Scherpenzeel slechts enkele loopminuten verwijderd. We zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer, de buslijn Amersfoort-Veenendaal stopt bij ons voor de deur. Tevens beschikken we over gratis parkeergelegenheid op het landgoed.

Veelgestelde vragen

Studiekeuze:

Hoe weet ik of een coachopleiding bij mij past?

De meest belangrijke informatie over onze opleiding Leefstijlcoach, vind je in de opleidingsbrochure. Om een nog betere indruk van de coachopleiding te krijgen, kun je het best deelnemen aan een introductiemiddag. Hier krijg je informatie over de inhoud van de opleiding en de studietaken. Tevens maak je kennis met enkele docenten en de leslocatie.

Wat is het verschil tussen een éénjarige en een meerjarige opleiding?

Onze Leefstijlcoach opleiding duurt ongeveer 10 maanden. In deze tijd leer je alle basiskennis en -technieken, benodigd om startbekwaam als Leefstijlcoach aan de slag te kunnen.

Onze opleiding tot Psychodynamisch Therapeut duurt vier jaar. Tijdens deze periode leer je alle kennis en technieken om als therapeut en coach aan de slag te kunnen. De eerste twee jaar zijn gericht op vakgericht onderwijs en zelfonderzoek. Het 3e en 4e lesjaar zijn gericht op thema gericht onderwijs en ontwikkeling van therapeutschap en het opbouwen van jouw therapeutische praktijk

Wat is het verschil tussen therapie en coaching?

Bij coaching kijken we vooral naar hoe je het probleem (coachvraag) in het heden ervaart en wat we nu kunnen doen om daar verbetering in te brengen. Hierbij kijken we naar Wie ben ik? Wat wil ik? En Wat kan ik?

Bij therapie gaan we vooral op zoek naar waar en wanneer de problematiek is ontstaan in het verleden. Therapie is erop gericht om cognitief inzicht te verschaffen en emotionele ladingen uit het verleden te verwerken, zodat je in het heden vrijer kunt leven.

Wat is het verschil tussen coaching en training?

Bij coaching kijken we vooral naar hoe je het probleem (coachvraag) in het heden ervaart en wat we nu kunnen doen om daar verbetering in te brengen. Hierbij kijken we naar Wie ben ik? Wat wil ik? En Wat kan ik?

Trainen is het organiseren van activiteiten die erop gericht zijn om bij bepaalde doelgroepen zodanige leerprocessen op te roepen, dat vooraf beoogde resultaten op het gebied van kennis, vaardigheden of houding, worden bereikt.

Inschrijving:

Welke opleiding is het meest geschikt voor mij?

Om een goede keuze te maken uit onze opleidingen, organiseren wij meerdere keren per jaar introductie (mid)dagen. Tijdens deze dagen kun je presentaties van de specifieke opleidingen bijwonen en kennismaken met onze docenten en medewerkers. Inschrijven voor onze intro’s kan via deze link. https://www.psychodynamica.nl/introductiedagen/

Voor een persoonlijk gesprek op maat ben je altijd welkom om een vrijblijvende afspraak te maken met onze studieadviseurs.

Wat zijn de toelatingseisen voor de opleiding Leefstijlcoach?

 Vooropleiding

Voor onze Leefstijlcoach opleiding vragen wij een HBO werk- en denkniveau, minimaal MBO IV en openstaand voor zelfonderzoek en feedback.

Heb je een wat ouder diploma en/of twijfel je aan het niveau, neem gerust contact op met onze studieadviseur. Zij kijkt samen met jou naar de mogelijkheden.

Leeftijdsgrenzen

Wij stellen in principe geen leeftijdsgrenzen aan onze studenten. Onze ervaring leert dat je minimaal 18 jaar dient te zijn om coachees op een volwassen manier te kunnen begeleiden.

Fysieke beperkingen

Voor al onze opleidingen geldt dat fysieke beperkingen in principe geen belemmering hoeven te zijn voor het volgen van een studie. Wij hebben studenten begeleid met een visuele of auditieve handicap. De meeste lesruimtes zijn rolstoel toegankelijk. Met zwangerschap wordt, indien nodig, voldoende rekening gehouden.

Hoeveel tijd heb ik nodig voor de opleiding Leefstijlcoach?

Contacturen

Voor de Leefstijlcoach opleiding geldt dat je gemiddeld één dag per veertien dagen les hebt, of eens per maand een lesblok van twee aaneengesloten lesdagen. Je hebt 6 effectieve lesuren per lesdag, waarbij theorie en praktijk voortdurend worden afgewisseld.

Studiebelastingsuren (SBU)

SBU’s bestaan uit contacturen maal een factor voor voorbereiding of literatuurstudie. EC’s staan voor European Credits, waarbij een EC staat voor 28 studie uren. Het aantal uren zelfstudie is afhankelijk van het soort opleiding en jouw persoonlijke leervermogen. Contacturen met een docent zijn gemiddeld 6 uren per lesdag. Zelfstudie bestaat uit het maken van een portfolio, bestuderen van het lesmateriaal en de literatuur, specifieke opdrachten en intervisie bijeenkomsten met je medestudenten. Kijk bij de opleiding van je keuze naar het aantal SBU’s en EC’s.

Verhouding theorie-praktijk

De opleiding Leefstijlcoach heeft een verhouding van gemiddeld 50% leren door te ervaren, 30% leren van elkaar en 20% theorie. De werkvormen die tijdens de les worden gebruikt, zijn erop gericht om de theorie direct in de praktijk te kunnen toepassen.

Is de Leefstijlcoach opleiding te combineren met een (fulltime) baan?

De meeste van onze studenten combineren de Leefstijlcoach opleiding met een baan. Zij die fulltime werken kiezen vaak voor een weekendopleiding. Zij die meer tijd beschikbaar hebben, kiezen vaak voor een doordeweekse Leefstijlcoach opleiding.

Kan ik vrijstelling krijgen voor bepaalde lesvakken?

Het is voor individuele lessen niet mogelijk om vrijstelling te krijgen. Voor hen die een vervolgopleiding volgen binnen ons instituut, zijn vaak wel bepaalde vrijstellingen van toepassing.

Is de opleiding Leefstijlcoach erkend?

De opleiding Leefstijlcoach is Post-HBO geaccrediteerd door het CPION. Na diplomering kun je je laten inschrijven in het CPION Post-HBO register. De kosten voor inschrijving bedragen 75 Euro.

Kan ik mij als Leefstijlcoach aansluiten bij een beroepsvereniging?

Ja dat kan. Er zijn meerdere beroepsverenigingen voor coaches. De meest bekende is de NOBCO. Na het behalen van het diploma Leefstijlcoach kom je in aanmerking voor een basisaansluiting bij de NOBCO. Zie hiervoor de voorwaarden op de website van de NOBCO.

Wie zijn mijn medestudenten?

Het profiel van een gemiddelde student binnen de opleiding Leefstijlcoach is; tussen de 20 en 50 jaar, werkend (fulltime of deeltijd), wil graag anderen helpen en is op zoek naar verdieping. De achtergronden van onze studenten zijn zeer divers; onderwijs, maatschappelijk werk, bankwezen, HRM en IT.

Wat zijn mijn beroepsmogelijkheden met de opleiding Leefstijlcoach?

Met een diploma Leefstijlcoach van de Academie voor Psychodynamica kun je:

 • Zelfstandig een eigen Leefstijlcoach praktijk starten. Meer informatie over beroepsverenigingen en wettelijke verplichtingen vind je op onze opleidingspagina.
 • Als zelfstandig coach je verder professionaliseren en je behandelmethoden uitbreiden.
 • In het bedrijfsleven aan de slag. Veel organisaties hebben behoefte aan deskundigen op het gebied van Leefstijlcoaching.
 • Je specialiseren of verder ontwikkelen binnen je huidige baan.

Waar kan ik de lesroosters vinden?

Deze vind je op de betreffende opleidingspagina bij ‘startdata eerstvolgende opleidingen’. Hier vind je bij elke Leefstijlcoach opleiding een link naar het lesrooster.

Tot wanneer kan ik annuleren?

Gedurende veertien dagen na inschrijving bestaat de mogelijkheid volgens consumentenrecht kosteloos te annuleren. Voor meer details zie onze Algemene Voorwaarden.

 

Studiemateriaal

Wanneer ontvang ik mijn studiemateriaal?

Na inschrijving via onze website ontvang je van ons een bevestigingsmail met een toegangscode voor jouw persoonlijke account. Ongeveer 2 weken voorafgaand van de eerste lesdag heb je toegang tot de digitale leeromgeving. Hier vind je al het benodigde lesmateriaal voor de opleiding Leefstijlcoach.

Ik heb een vraag over de inhoud van het lesmateriaal, waar kan ik terecht?

Voor vragen over de inhoud van het lesmateriaal kun je terecht bij de betreffende docent. Heb je andere praktische vragen, dan kun je terecht bij jouw mentor.

Moet ik het studiemateriaal zelf aanschaffen?

Het digitale studiemateriaal van de opleiding is inbegrepen in de prijs van de Leefstijlcoach opleiding. Studieboeken dien je zelf aan te schaffen. Zie hiervoor ‘studiekosten’ op de betreffende opleidingspagina.

 

Financiële zaken

Wat zijn de kosten van de opleiding Leefstijlcoach?

De studiekosten zijn inclusief het digitale lesmateriaal. Bijkomende kosten worden vermeld op de opleidingspagina onder het kopje ‘studiekosten’. Bijkomende kosten bestaan uit:

Literatuur

Enkele boeken worden aangemerkt als verplichte literatuur. Deze hoef je niet verplicht aan te schaffen, maar moeten wel worden gelezen. De kosten bedragen ongeveer 350 Euro. Binnen het lesmateriaal wordt soms verwezen naar aanbevolen boeken. Deze hoef je niet te kopen, maar zijn ondersteunend aan de opleiding.

Supervisie:
Kosten voor begeleiding door een supervisor tijdens twee intervisie bijeenkomsten. Deze kosten worden vaak gedeeld door de deelnemers. Wij geven hiervoor een stelpost op van 100 Euro per persoon.

Leercoaching:
Tijdens de Leefstijlcoach opleiding volg je 4 sessies bij een erkend coach. Doel hiervan is het uitwerken van jouw persoonlijke leerthema wat onderdeel is van jouw Persoonlijk Ontwikkelplan (POP). Kosten hiervoor zijn variabel en afhankelijk van de gekozen begeleider. Wij geven hiervoor een stelpost op van 400 Euro.

Lunch
In Scherpenzeel bieden wij je tijdens de pauzes koffie en thee aan. De kosten voor de lunch zijn niet inbegrepen. Voor de Leefstijlcoach opleidingen in Sassenheim en Tilburg geldt dat deze inclusief catering zijn, dit betreft koffie, thee, frisdrank en een versnapering tijdens de pauzes en een lunch. Hiervoor rekenen wij 350 Euro meerkosten.

Vroegboekkorting:

Voor hen die zich minimaal 3 maanden voor de start van de Leefstijlcoach opleiding inschrijven, bieden wij een vroegboekkorting van 200 Euro.

Zijn de opleidingskosten inclusief of exclusief BTW?

Als opleidingsinstituut zijn wij vrijgesteld van BTW. Op onze facturen voor het lesgeld is daarom 0% BTW vermeld. Over de bijkomende kosten als boeken en leercoaching kan evt. wel BTW geheven worden.

Wat zijn de betalingsvoorwaarden?

Onze betalingsvoorwaarden kun je lezen in onze Algemene voorwaarden.

Kan ik de Leefstijlcoach opleiding in termijnen betalen?

Het is mogelijk om de Leefstijlcoach opleiding in 4 termijnen te betalen, meerkosten hiervoor bedragen 100 Euro. Op het inschrijfformulier op de website kun je aangeven of je vooraf of in 4 termijnen wilt betalen.

Kan ik gebruik maken van een vroegboekkorting?

Ja dat kan. Als je minimaal 3 maanden voor de start van de Leefstijlcoach opleiding inschrijft, kom je in aanmerking voor een vroegboekkorting van 200 Euro.

Staat de opleiding Leefstijlcoach in het UWV scholingsregister?

De afgelopen jaren hebben veel studenten met steun van het UWV hun diploma behaald. Zowel de overheid als het bedrijfsleven realiseren zich dat preventie de meest duurzame oplossing is voor de stijgende ziektekosten. Hierdoor nemen ook de kansen voor onze afgestudeerde studenten toe op de arbeidsmarkt. Vandaar dat het UWV steeds vaker bereid is om mee te betalen aan de studiekosten.

De opleiding Leefstijlcoach staat in het UWV scholingsregister, zie voor details het UWV stappenplan.

Ben je ondernemer of ZZP-er? Wanneer je een opleiding volgt voor jouw bedrijfsactiviteit, nieuwe ontwikkelingen of het op peil houden van jouw kennis, zijn de kosten nog wél (deels) fiscaal aftrekbaar! Lees meer.

 

Examens

Wat moet ik doen om mijn diploma Leefstijlcoach te krijgen?

Aanwezigheidsplicht

Wij hanteren een aanwezigheidsplicht, waarbij je maximaal 2 lesdagen mag missen. In geval van overmacht kun je de gemiste lesdag binnen een andere lesgroep inhalen. Het kan gebeuren dat je de lesdag inhaalt in een lesgroep van een andere opleiding die dezelfde lesdag heeft.

Toetsing

De Leefstijlcoach opleiding wordt afgesloten met een examen, waarbij zowel de theorie als de praktijk wordt getoetst. Beide onderdelen dienen met een voldoende te worden afgesloten.

Studietaken

Naast het volgen van de lesdagen dien je te voldoen aan een aantal studietaken. De opleiding specifieke studietaken vind je op de opleidingspagina Leefstijlcoach.

Hoeveel kost het examen?

Deelname aan het examen Leefstijlcoach is inbegrepen in het lesgeld. Voor een herexamen bedragen de kosten 50 Euro.

Is het examen verplicht?

Voor het behalen van het diploma Leefstijlcoach is het verplicht om examen te doen. Je kunt er ook voor kiezen om geen examen te doen. Als je wel alle lesdagen hebt gevolgd krijg je een bewijs van deelname.

Waar vindt het examen/tentamen plaats?

Het examen Leefstijlcoach vindt plaats op de betreffende leslocatie. Herexamens vinden plaats in Scherpenzeel op centrale herexamen dagen.

Hoe kan ik mij afmelden voor het examen?

Afmelden voor het examen kan door een mail te sturen naar onze administratie info@psychodynamica.nl. Je kunt je vervolgens aanmelden voor een herexamen door een mail te sturen naar de examencommissie. Kosten voor een herexamen Leefstijlcoach bedragen 50 Euro.

Hoe lang worden mijn examens bewaard?

Jouw examen wordt door ons 5 jaar bewaard. Als je een portfolio maakt tijdens je opleiding, bewaar je deze thuis. Het portfolio moet wel tot 5 jaar na je examen voor ons opvraagbaar blijven.

Wanneer krijg ik de uitslag van mijn examen?

Binnen 3 weken na het examen Leefstijlcoach krijg je via de mail jouw uitslag van de examencommissie.

Kan ik de resultaten van mijn examen inzien?

Op verzoek kun je het gemaakte examen inzien. Gedurende 2 maanden na de uitslag van het examen,  hebben belanghebbenden recht op inzage van het werk. Hiervoor dien je een inzageverzoek te richten aan de examencommissie.

Waar vind ik het examenreglement?

Het examenreglement vind je bij de documenten van de studietaken, binnen de digitale leeromgeving.

Kan ik een herexamen doen?

Wanneer je zakt voor het examen Leefstijlcoach, dan heb je recht op 1 herexamen. Kosten hiervoor bedragen 50 Euro. Herexamens vinden plaats op centrale herexamendagen. Je kunt je opgeven voor een herexamen door een mail te sturen naar de examencommissie.

Wanneer ontvang ik mijn diploma Leefstijlcoach?

Je ontvangt ongeveer 4 weken nadat je bent geslaagd voor het examen je diploma Leefstijlcoach per post.

Wat is het verschil tussen een diploma, certificaat of bewijs van deelname?

Heb je zowel het theorie examen als het praktijkexamen Leefstijlcoach met een voldoende afgerond en heb je alle studietaken afgerond, dan krijg je een diploma. Heb je alle lesdagen gevolgd, het examen met een voldoende afgerond, maar de studietaken niet afgerond, dan krijg je een certificaat. Volg je alleen de lesdagen, dan kom je in aanmerking voor een bewijs van deelname.

 

Lesdagen

Waar vinden de lesdagen plaats?

De meeste Leefstijlcoach opleidingen vinden plaats op onze basislocatie in Scherpenzeel. Sommige Leefstijlcoach opleidingen vinden plaats op onze leslocaties in Sassenheim of Tilburg. Inhaallessen vinden plaats in Scherpenzeel.

Waar kan ik mij afmelden voor een lesdag?

Als je onverhoopt een lesdag moet missen, dan kun je je afmelden door een mail te sturen naar ons secretariaat: info@psychodynamica.nl

Hoe kan ik een lesdag inhalen?

Stuur een email naar info@psychodynamica.nl met jouw naam, lesgroep en de lesdagcode van de in te halen lesdag. Hierna zal het secretariaat per mail aangeven waar, wanneer en in welke lesgroep je de betreffende les kunt inhalen. Je kunt ook ‘voorhalen’; wanneer je al weet dat je in de toekomst een  lesdag gaat missen, b.v. vanwege een vakantie.

Waar vind ik het adres van de leslocatie?

Onze basisleslocatie is in Scherpenzeel.

Burgemeester Royaardslaan 3
3925 GG Scherpenzeel

Sommige Leefstijlcoach opleidingen worden in Sassenheim of Tilburg verzorgd. Zie hiervoor ‘leslocatie’ op de opleidingspagina.

Kan ik parkeren bij de leslocatie?

Bij onze leslocaties kun je gratis parkeren

Is de leslocatie bereikbaar met het openbaar vervoer?

Onze leslocaties zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Zie hiervoor ‘leslocatie’ op de opleidingspagina Leefstijlcoach.

Vinden er lesdagen plaats tijdens schoolvakanties?

Tijdens de zomervakantie van half juli tot half augustus vinden er geen lessen plaats, dit geldt ook voor de periode kerst en oud en nieuw. Wij kunnen helaas geen rekening houden met de schoolvakanties en regio gebonden vakanties.

Hoe kom ik in contact met mijn docenten en medestudenten?

Na inschrijving krijg je toegang tot onze digitale leeromgeving. Hier kun je middels de chatfunctie in contact komen met de docenten en medestudenten uit jouw lesgroep.

Is de lunch tijdens de lesdagen inbegrepen?

Voor de lesgroepen Leefstijlcoach in Scherpenzeel geldt dat wij zorgen voor koffie, thee en koekjes. De lunch is niet inbegrepen. De meeste studenten nemen zelf een lunch mee of maken gebruik van een van de horeca gelegenheden op loopafstand van de leslocatie. Voor de lesgroepen die les hebben in Sassenheim of Tilburg geldt dat de catering, inclusief de lunch, inbegrepen is.

 

Overige vragen

Kan ik mijn opleiding Leefstijlcoach tijdelijk onderbreken?

Het kan voorkomen dat je de opleiding Leefstijlcoach tijdelijk moet onderbreken vanwege b.v. een zwangerschap of ziekte. Wij bieden de mogelijkheid om binnen 1 jaar weer aan te sluiten bij een volgende lesgroep, mits er bij de start van die lesgroep plaats over is. Kosten voor overstappen naar een andere lesgroep bedragen in dat geval 300 Euro.

Hebben jullie een klachtenregeling?

Wij doen er alles aan om klachten te voorkomen. Mocht je desondanks toch ergens ontevreden over zijn, dan proberen wij voor jou een goede oplossing te vinden. Jouw klacht wordt altijd serieus genomen en onderzocht. Klachten zien wij als leermomenten. Bekijk hier onze klachtenprocedure. Ondanks onze zorgvuldigheid kan het voorkomen dat we er samen niet uitkomen. Je klacht kan dan worden voorgelegd aan de onafhankelijke geschillencommissie van de NRTO.

Is lid worden van een beroepsvereniging verplicht?

Lid worden van een beroepsvereniging is niet verplicht. Misschien volg je bij ons de Leefstijlcoach opleiding uit persoonlijke interesse of voor je eigen ontwikkeling, dan is aansluiten bij een beroepsvereniging niet van toepassing. Ook staat het je altijd vrij om mensen te begeleiden, oftewel je beroep uit te oefenen, zonder dat je bent aangesloten bij een beroepsvereniging. Let er wel op dat je aan de eisen van de WKKGZ en WTZA voldoet.

Wat zijn EC’s?

Een studiepunt staat voor het aantal uren onderwijs dat je hebt gevolgd en wordt uitgedrukt in het European Credit Transfer System (ECTS of EC). Zoals de naam al zegt, is dit een systeem dat in heel Europa gelijk is en waardoor studiebelasting van opleidingen met elkaar wordt vergeleken. Een EC staat voor 28 studie uren, ongeacht of je tijdens deze uren een les hebt bijgewoond of thuis aan opdrachten hebt gewerkt.

Moet ik aan de WKKGZ voldoen?

Als je beroepsmatig (je ontvangt geld) coacht of op een andere manier zorg verleent, dan moet je voldoen aan de eisen van de WKKGZ. Op de pagina Wettelijke Verplichtingen vind je meer informatie en ook een doorverwijzing naar een WKKGZ zelftest. Binnen de opleiding Leefstijlcoach werk je met oefencliënten. Meld altijd vooraf aan je oefencliënten dat je nog in opleiding bent en onder supervisie staat van de opleiding. Je mag geen geld vragen aan oefencliënten tenzij je al voldoet aan de voorwaarden vanuit de WKKGZ.

Als je valt onder de WKKGZ, dan is, per 1 januari 2022, ook de Wtza op jouw dienstverlening van toepassing. In de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza) zijn de toetredingsregels voor zorg- en jeugdhulpaanbieders vastgelegd, waaronder een meldplicht. Hoofddoel van de toetredingsregels is een verbetering van de zorgkwaliteit. De Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) houdt hierop toezicht. Daarnaast zorgen de regels voor een betere bewustwording van startende aanbieders. Nog voordat zij beginnen als zorg- of jeugdhulpaanbieder. Informeer jezelf over deze wet bijvoorbeeld via de websites van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport of de Kamer van Koophandel.

Hoe gaan jullie om met mijn persoonlijke gegevens?

Per 25 mei 2018 is de Nederlandse wetgeving rondom privacy vervangen door een Europese wet, de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Wij houden ons strikt aan de eisen die deze wet aan ons stelt.

Worden consulten van een Leefstijlcoach vergoed door de zorgverzekeraars?

Consulten van een Leefstijlcoach worden in principe niet vergoed. Zorgverzekeraars stellen dat je hiervoor een opleiding met minimaal 200 ECT dient te hebben, plus een diploma Psychosociale Medische Basiskennis PSBK. Onze opleiding Psychodynamisch Therapeut voldoet hier aan.

Welke beroepen zijn geen vrije beroepen?

Een vrij beroep betekent meestal dat je diensten aanbiedt en geen producten. De Kamer van Koophandel kijkt dan naar andere vereisten bij een inschrijving. In de zorg zijn een aantal beroepen die onder streng toezicht staan van de overheid en BIG-geregistreerd moeten zijn met alle eisen van dien. Coach, Professioneel Coach, Kindercoach en Leefstijlcoach zijn vrije beroepen.

Heeft het zin om als Leefstijlcoach lid te worden van een beroepsvereniging?

Om een Leefstijlcoach praktijk te voeren, is het niet noodzakelijk om lid te worden van een beroepsvereniging. Een lidmaatschap brengt behoorlijke kosten met zich mee, en de vraag is of de baten hoger zijn dan de kosten. Het is wel belangrijk dat je aan de eisen van de WKKGZ voldoet. Een belangrijke reden om lid te worden van een beroepsvereniging kan zijn om de collectieve beroepsaansprakelijkheidsregeling die sommige beroepsverenigingen bieden.

Als je als Leefstijlcoach niet bent aangesloten bij een beroepsvereniging, kun je dan wel WKKGZ aanvragen?

Ja, dat kan. Dan is inschrijven bij het www.catcollectief.nl een optie.

Waar kan ik een beroepsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten?

Individuele beroepsaansprakelijkheidsverzekeringen zijn behoorlijk prijzig. Als je als Leefstijlcoach lid bent van een beroepsvereniging, heb je bijna altijd ook een beroeps- en/of bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Deze worden door beroepsverenigingen collectief afgesloten. Ben je geen lid, informeer dan bij de verzekeringsmaatschappij waar je ook je reguliere verzekeringen hebt afgesloten. Meer alternatieven zijn www.catcollectief of www.klachtenportaalzorg.nl.

Wat is een ethische code?

Een ethische code is een set van gedragsregels die je van een Leefstijlcoach mag verwachten. Door een opleiding bij ons te volgen verbind je je aan de ethische gedragscode van de NRTO (zie NTRO keurmerk) op onze website. Deze kun je ook gebruiken als je een eigen praktijk start. Van een beroepsvereniging ontvang je ook een ethische code met de regels waar de vereniging voor staat.

Bij welke beroepsvereniging kan ik mij aansluiten?

De grootste beroepsvereniging voor coaches is de NOBCO. Als Leefstijlcoach kom je in aanmerking voor een basisaansluiting bij de NOBCO. Zie hiervoor de voorwaarden op de website van de NOBCO.

Hoe kom ik in aanmerking voor BTW vrijstelling?

Als je les geeft als Leefstijlcoach, zijn er mogelijkheden om je onderwijsuren vrijgesteld te krijgen van BTW. Voor je werk als coach moet je:

Een handeling verrichten die is gericht op de gezondheid van een mens.

De handeling persoonlijk en individueel verlenen (mag ook digitaal bijvoorbeeld e-coaching).

Gekwalificeerd zijn op het niveau van een BIG-registratie, zonder een formele medische opleiding te hebben.

Minstens een HBO-opleiding van 240 studiepunten (w.o. MPsBK) die is geaccrediteerd door CPION of SNRO.

Dit is een zeer korte samenvatting van de nieuwe wet. Je mag bijvoorbeeld ook op een andere manier aantonen aan de opleidingseis te voldoen. Het is daarom altijd verstandig om vooraf contact op te nemen met de belastingdienst. Hier lees je het volledige besluit van de Minister van Financiën over dit onderwerp. Artikel 4 is het meest belangrijk.

Wat houdt Post-HBO in?

In Nederland maken we onderscheid tussen 2 soorten opleidingen: Regulier en particulier.

Regulier onderwijs wordt geaccrediteerd door de NVAO en is dan een opleidingsinstituut dat valt onder de overheid. Deze opleidingen worden geregistreerd in het CROHO. DUO is de beheerder van CROHO. Voor deze opleiding kun je studiefinanciering bij de overheid (via DUO) aanvragen).

Particuliere opleidingsinstituten moeten zelf bepalen of ze een accreditatie op hbo of mbo willen en daarvoor moeten ze ook een particulier (dus niet gesubsidieerde) instantie raadplegen. NOBCO en BLCN zijn bv. zulke instanties. Hoewel zij dezelfde criteria hanteren als bij het reguliere onderwijs geldt dit niet als regulier. Daarom heten deze opleiding ook Post-hbo of Post-mbo. Dientengevolge kunnen deze opleidingen ook niet ingeschreven worden in het CROHO. Dus vallen ze niet onder DUO. Dus kun je niet bij de overheid een financiering aanvragen.

Waarom een CPION diploma?

Het CPION diploma geeft aan dat je een officieel geaccrediteerde post-hbo opleiding hebt gevolgd. Je diploma wordt dan gekenmerkt met een nummer en ingeschreven in het post-hbo register.
Dit dient als een bewijs. Soms vragen werkgevers hierom of wil je dat zelf officieel bevestigd hebben.

 

Resultaat
Voordelen
Onze docenten
Wat doet een Leefstijlcoach?
Studiekosten
Lesprogramma
Studiebelasting
Studietaken
Toepassingsvormen
Beroepsperspectief
Certificeringen
Vergoeding vanuit de basisverzekering
Toelatingscriteria
Opleidingslocatie
Veelgestelde vragen

Na het volgen van de opleiding Leefstijlcoach zul je:

 • Meer dan start-bekwaam zijn als Leefstijlcoach
 • Effectiever en diepgaander communiceren met anderen
 • Samen met jouw coachee effectieve voedings- en beweegplannen opstellen
 • Met zelfvertrouwen jouw leefstijl concept uitdragen bij bedrijven
 • Een prettige gesprekspartner zijn en beter doorvragen naar de diepere behoeften van anderen
 • Een gereedschapskist vol met praktische coachtools hebben, die je vol zelfvertrouwen inzet
 • Ontdekt hebben waar jouw passie ligt en wat jou bijzonder maakt als leefstijlcoach

Waarom kiezen voor deze opleiding?

 • Integrale benadering:
  Inhoudelijke theoretische kennis van het coachvak wordt gecombineerd met het onder begeleiding intrainen van praktische vaardigheden.
 • Kleinschalig
  De Academie voor Psychodynamica is een kleinschalig opleidingsinstituut, waar veel persoonlijke aandacht en begeleiding is voor onze studenten.
 • Persoonlijke ontwikkeling:
  Een succesvol coach is zich bewust van de effecten van non-verbale communicatie en overdracht. Daarom vormen zelfonderzoek en zelfreflectie een belangrijk onderdeel van deze coach opleiding.
 • Praktijkondersteuning:
  Al tijdens de opleiding ga je echte coachees begeleiden, leer je hoe je een coach praktijk opzet en hoe jij je, met jouw kwaliteiten, kunt differentiëren van andere coaches.
 • Persoonlijke begeleiding:
  Ons enthousiaste en ervaren team van docenten, mentoren en assistenten staat klaar om jou zo goed mogelijk te begeleiden tijdens je studie. Dat maakt dat je als student vanaf het eerste begin tot aan de dag van de diploma-uitreiking kunt rekenen op een persoonlijke en professionele begeleiding.
 • Certificering:
  De opleiding Leefstijlcoach is als Post-HBO Registeropleiding geaccrediteerd door het CPION. Na succesvolle afronding van de opleiding kun je een officieel diploma van de Stichting Post Hoger Beroeps Onderwijs Nederland aanvragen.
 • Beroepsvereniging:
  Na het afronden van deze opleiding kom je in aanmerking voor een basis aansluiting bij het NOBCO. Lees hiervoor de voorwaarden op de website van de NOBCO.

Klik op de foto’s voor meer informatie​


Cor van Ewijk
Communicatie, NLP en Verslavingen 
Jacqueline Vogelaar

Voeding & Psyche

Marjon van der Kraan

Acceptance and commitment therapy (ACT)

Claudia Kleine

Burn-out en stress

Hanna ter Welle

Mindfulness

Kirsten Kok

Ondernemerschap en vitaliteit in het bedrijfsleven

Desiree Vergers

Beweging & belastbaarheid

Mark de Waard

Systemisch werk (Familieopstellingen)

 

Wat doet een Leefstijlcoach?

Een Leefstijlcoach richt zich op coaching, voeding, beweging, slaap en stressmanagement. Belangrijke onderdelen in het begeleiden van mensen met een ongezonde leefstijl.

Waar echter vaak aan voorbij gegaan wordt, is het vinden van de reden waarom de coachee niet in staat is om een gezonde leefstijl te hanteren of vol te houden.

We weten inmiddels wel wat de voorwaarden zijn voor een gezonde leefstijl: voldoende bewegen, gezond eten en een juiste mindset. Hoe komt het dan dat niet iedereen een gezonde leefstijl hanteert en dat juist een groeiend percentage mensen te kampen heeft met overgewicht en een ongezonde leefstijl?

Het antwoord is simpel; omdat ze wel een verlangen hebben om gezond te leven, maar belemmerd worden door psychische en emotionele blokkades.

Onze opleiding Leefstijlcoach richt zich naast de bekende leefstijl elementen, ook op het onderzoeken van de vraag waarom iemand nog geen gezonde leefstijl hanteert. Hier kunnen allerlei oorzaken aan ten grondslag liggen: verslaving, misbruik, emotionele problemen of psychotrauma. Wanneer de psychische en emotionele blokkades weggenomen worden, is de weg vrij naar een duurzame gedragsverandering, een gezonde leefstijl en wordt de kans op terugval aanzienlijk verminderd.

In de begeleiding passen wij moderne coachings- en therapeutische interventietechnieken toe, zoals: ACT, NLP en Mindfulness.

Het beroep van Leefstijlcoach kun je zowel zelfstandig in een praktijk of als aanvulling in je bestaande functie uitvoeren. Als Leefstijlcoach leer je mensen één op één te begeleiden en in kleine groepen.

Studiekosten

De opleidingskosten 2024 bedragen €4300,-

Vroegboekkorting:

Als je minimaal 3 maanden voor de start van de opleiding inschrijft, krijg je 200 Euro vroegboekkorting.

Opmerkingen:

 • Additionele kosten voor studieboeken (± €280,=), intervisie onder supervisie (€100,=) en leercoachsessies (± €400,=) zijn in  bovengenoemde kosten niet inbegrepen.
 • Wij bieden mogelijkheden tot gespreide betaling van het collegegeld in vier termijnen, tegen 100 Euro meerkosten.
 • Het collegegeld voor de coach opleiding is aan een jaarlijkse prijsverhoging onderhevig.
 • Lesgroepen starten bij een minimum aantal van 10 inschrijvingen.

CPION registratie:

Tevens kun je je inschrijven in het Post HBO register van het CPION. De kosten voor inschrijving in het CPION Post HBO register bedragen €120,-

Lesprogramma

Het lesprogramma van de opleiding Leefstijlcoach is verdiepend, breed en compleet. Hieronder vind je een overzicht van de lesvakken welke aan bod komen:

Communicatie

Het zal je niet verbazen dat goede communicatieve vaardigheden essentieel zijn in het contact met anderen. Daarom leer je binnen dit blok om bewuster om te gaan met communicatieve vaardigheden.

We kijken daarbij niet alleen naar de verbale en non-verbale aspecten, maar ook naar hoe jij de communicatie met anderen beïnvloed. Door je bewust te worden van factoren als overdracht, tegenoverdracht en projectie, kun je jouw communicatie positief beïnvloeden en zul je een prettige gesprekspartner zijn voor anderen.

Intake en Leefstijlanalyse

Een goede intake, of zoals wij het noemen een ‘leefstijlanalyse’, vormt de basis en het startpunt van al je interventies. Je krijgt daardoor een goed en objectief beeld van de fysieke en psychische gezondheid van je cliënt. Ook is een intake van belang om samen met je cliënt te onderzoeken naar wat haalbaar is en welke stappen er kunnen worden gemaakt. En ook belangrijk: het vormt een goed meetpunt om achteraf samen te bepalen of je traject succesvol is geweest.

Maar wat is een goede leefstijlanalyse, hoe kun je dit op een voor jou passende en gestructureerde manier aanpakken? Je leert op deze dag om relevante informatie uit te vragen en om zo een compleet beeld van de situatie te krijgen.

Wij introduceren een aantal basistesten die je zou kunnen gebruiken om je inzicht te geven in de gezondheid en fitheid van je cliënt. Je gaat daar tijdens deze dag praktisch mee aan de slag en kunt zo onderzoeken welke testen bij jouw manier van werken aansluiten. Maar ook gaan we aan de slag met het praktisch oefenen om alle verzamelde gegevens te analyseren en op een voor de cliënt begrijpelijke wijze te ordenen.

Deze dag geeft je veel praktische handvatten om een goede start te maken met je cliënt en het traject op een professionele manier te kunnen blijven monitoren en waar nodig, altijd bij te kunnen stellen.

Medische basiskennis

Tijdens de dag Leefstijlanalyse ga je aan de slag met het gebruik van testen om op een gestructureerde manier informatie te verzamelen over de fitheid van je cliënt. Deze dag gaan we je meer praktische informatie geven over een aantal basiselementen die gerelateerd zijn aan gezondheid en fitheid. We gaan op een praktijk georiënteerde manier biologische en medische basiskennis samen onderzoeken. Doel van de dag is om je praktische handvatten te geven over een aantal basiselementen, bijvoorbeeld:

 • Wat zijn relevante lichaamswaarden in het kader van overgewicht, voeding, stress en beweging.
 • De stofwisseling: vetverbranding, glucosestofwisseling, invloed van stress op
  het lichaam.
 • Hormonale veranderingen in verschillende levensfases ( bijvoorbeeld puberteit en
  overgang) .
 • We gaan kenmerken bespreken van leefstijl gerelateerde aandoeningen waaronder
  obesitas, diabetes, hart- en vaatziektes.

En vooral gaan we praktisch aan de slag met het onderzoeken van de mogelijkheden die je hebt om deze aandoeningen met leefstijl te beïnvloeden.

Aan het einde van het 2-daagse thema Intake ben je in staat om op een gestructureerde manier een goede leefstijlanalyse uit te voeren, waarin je zowel de psychische als fysieke fitheid in beeld kunt brengen en

 • deze op een heldere manier terug kunt koppelen naar jouw cliënt
 • samen een plan kunt maken met de juiste interventies
 • aan het einde van het traject terug kunt kijken en je succes kunt meten

 

Acceptance and Commitment Therapy (ACT)

Voordat iemand kan veranderen, moet hij eerst de huidige, ongewenste situatie te erkennen en te accepteren. Pas daarna kan iemand effectief een veranderingsproces aangaan.

Acceptance and Commitment Therapy (ACT) is een nieuwe vorm van cognitieve gedragstherapie, ontwikkeld door de Amerikaanse psycholoog Steven Hayes. ACT is effectief gebleken bij het vergroten van het algemeen welzijn van een cliënt. De kern van ACT is de filosofie dat het vechten tegen onvermijdelijke omstandigheden uiteindelijk ten koste gaat van een vitaal en waardevol leven.

In deze module leer je dat niet de inhoud van het denken centraal staat, maar dat de focus ligt op het aangaan van een andere relatie met je gedachten. Je leert niet om positiever te denken of om van belemmerende gedachten of gevoelens af te komen, want pijn en lijden maken nu eenmaal deel uit van het bestaan. Je leert wèl hoe je op een andere, slimmere manier om kunt gaan met vervelende gedachten, gevoelens en ervaringen.

ACT zorgt ervoor dat cliënten echt in actie komen en in staat zijn om hun aandacht te richten op de dingen die ze werkelijk belangrijk vinden in het leven. ACT is gestoeld op zes pijlers: Mindfulness, Acceptatie, Zelf als context, Defusie, Waarden en Toegewijde actie.

Betekenis van deze zuilen in het kort:

 • Acceptatie:
  Het actief uitnodigen van vervelende gedachten,
  gevoelens en omstandigheden en op een flexibele
  manier omgaan met de obstakels die je tegenkomt.
 • Defusie:
  Loskomen en afstand nemen van je gedachten,
  zodat deze je minder snel zullen raken.
 • Zelf als Context:
  Een andere, meer flexibele relatie met je zelf(beeld).
 • Hier en Nu:
  In contact komen met het hier en nu.
 • Waarden:
  Ontdekken wat je werkelijk belangrijk vindt in
  het leven.
 • Toegewijd Handelen:
  Dingen gaan ondernemen op basis van je waarden.

Deze ACT-vaardigheden zorgen er samen voor dat de psychologische flexibiliteit van cliënten vergroot wordt. Het doel van ACT is dus niet zo zeer het reduceren van klachten, maar het ontwikkelen van persoonlijke veerkracht.

 

Voeding & Psyche

Als je een goede leefstijlanalyse hebt gemaakt is de volgende stap natuurlijk om de juiste interventies samen met je cliënt te gaan bepalen. Tijdens deze dag staat de leefstijl interventie ‘gezonde voeding’ centraal. Deze interventie vormt één van de pijlers van leefstijl interventies. Of je nu de focus legt op voeding of dat je het als onderdeel gaat gebruiken om een basisgezondheid te creëren, op een of andere manier zul je altijd het onderwerp voeding in je leefstijlanalyse bespreken.

Kennis van voeding is dan belangrijk, jij kunt er natuurlijk op je eigen manier weer mee verder en de accenten leggen die jij persoonlijk belangrijk vindt. Voeding is emotie en voeding is vooral individueel.

Tijdens deze dag gaan we kijken naar:

 • De invloed van voeding op de gezondheid.
 • In kaart brengen wat de behoefte is aan energie van mannen vrouwen en kinderen.
 • We gaan de verschillende voedingshypes bespreken en bediscussiëren. De feiten en fabels over voeding. Met daarbij ook het effect van een goede nachtrust in relatie tot voeding en psyche.

Maar ook gaan we praktisch aan de slag, je leert deze dag:

 • Een voedingsanalyse uit te voeren.
 • Gezonde en ongezonde kenmerken aan te wijzen in een voedingspatroon.
 • Een globaal voedingsadvies te formuleren op basis van de kenmerken van een individu en de resultaten uit zijn individuele leefstijlanalyse.

 

Beweging en Belastbaarheid

Een goed beweegpatroon is essentieel voor een gezonde leefstijl. Sporten en bewegen is o.a. goed voor je hart, bloedvaten, bloeddruk, cholesterol, botten, spieren, gewicht en geheugen. Zelfs je humeur wordt er beter van. Ondanks al deze voordelen vinden veel mensen het lastig om voldoende te bewegen, met alle nadelige gevolgen van dien.

Tijdens de lesdag over Beweging en Belastbaarheid leer je welke verschillende beweegpatronen en –Hoeveel beweging heeft iemand eigenlijk nodig om gezond te leven? Welke beweegpatronen sluiten aan bij de verschillende doelgroepen waar je als Leefstijlcoach mee te maken hebt?

We staan stil bij de voordelen van bewegen maar ook bij de risico’s waar beginnende sporters rekening mee moeten houden. En op welke manieren kun je extra beweging op een slimme manier integreren in je dagelijkse leven?

Je leert om een persoonlijk beweegplan op te stellen voor je cliënten, waarbij je verschillende succesfactoren integreert die helpen om het bewegen als gewoontegedrag te implementeren. Verwacht een actieve lesdag waarbij je zelf ook veel in beweging komt. Bewegen is goed, meer bewegen is beter!


Neurolinguïstisch programmeren (NLP)

Neurolinguïstisch programmeren is de studie van interne en externe communicatie, subjectieve ervaringen en de ontwikkeling van methodes en technieken om dit te veranderen. Deze leer is samengesteld uit diverse wetenschappelijke velden zoals neurolinguïstiek en hypnotherapie.

NLP helpt mensen zichzelf in een positieve zin te ontwikkelen. NLP gebruikt kennis van de verbinding tussen lichaam en geest om bewust veranderingen in herinneringen, emotie en gedrag te bewerkstelligen.

Tijdens deze lesdag leer je te werken met modellen om coachees te helpen beperkende overtuigingen en beperkende emoties, die hun huidige leefstijl beïnvloeden, te verwerken.


Burn-out en stress

Je leert tijdens de module Burn-out en Stress wat maakt dat jouw coachee last heeft van stress door de oorzaken en gevolgen van stress te herkennen en te begrijpen. Vervolgens kun je dit vertalen in een aanpak naar coachees waarin je samenwerkt aan zowel de oorzaak van de stress als de effecten van stress op lichaam en geest. De diversiteit aan oorzaken van stress maakt dat iedere hulpvraag en elk traject uniek is.

Jij zult samen met de coachee een ontdekkingsreis aangaan die voert naar oude bekende wegen, maar ook naar nieuwe paden die nodig zijn om duurzame verandering te kunnen bewerkstelligen.

We besteden aandacht aan hoe langdurige stress uiteindelijk kan leiden tot een burn-out. Je leert hoe je tijdig kunt ingrijpen en preventief kunt werken om burn-out te voorkomen, maar ook hoe iemand die al burn-out is, kunt begeleiden. Hiervoor wordt een holistisch model gehanteerd waarin zes herstel bevorderende factoren de revue passeren om op zo effectief mogelijke wijze mensen te begeleiden bij hun herstelproces. In de holistische aanpak wordt uitgegaan van zes herstelfactoren die elkaar beïnvloeden. Het gaat om acceptatie, balans tussen inspanning en ontspanning, contact met lichaam en hart, stofwisseling, steun en zelfinzicht. Door alle factoren aan bod te laten komen, leer je de coachee zijn persoonlijke balans terug te vinden.

Aan het einde van de dag ben je in staat om met de geleerde kennis en vaardigheden mensen met stress- en burn-outklachten te begeleiden op hun weg naar herstel.

 

Ondernemerschap

Je hebt je bekwaamd in alle coachtechnieken, maar hoe zet je nu een bloeiende praktijk op? Een groot percentage afgestudeerde Leefstijlcoaches komt er uiteindelijk niet toe werkelijk een eigen praktijk te starten. In de meeste gevallen wordt dit veroorzaakt

door onvoldoende zelfverzekerdheid, voortkomend uit onbekendheid met bedrijfsvoeringaspecten. Het is ons streven dat iedere therapeut die afstudeert aan onze opleiding uiteindelijk ook werkelijk zijn/haar kennis in de praktijk brengt.

Want wat komt er allemaal bij kijken? Website, pitchen, marketing, funnels, online of offline, adverteren, SEO, Google Adwords, verkopen, acquisitie, social media, tarieven, pakketten? En dan heb je het nog niet eens over alle randvoorwaarden als belastingen, reserves, verzekeringen, boekhouding en administratie.

In de module Ondernemen leren we je de basis voor het starten van je praktijk. Maar ook de randvoorwaarden, offertes maken en het Pyramidemodel dat je aan je klanten kunt aanbieden komt aan bod. Hoe benader je bedrijven? Welke taal spreken zij? Welke do’s en dont’s? Wat is jouw pitch? Waar vind je de connectie? Op al deze vragen gaan we gezamenlijk het antwoord zoeken.

 

Vitaliteit in het bedrijfsleven

Group of diverse people having a business meeting

Duurzame inzetbaarheid gaat om het gezond, energiek en productief houden van werknemers. In de huidige functie, maar ook bij toekomstig werk. Het doel is om werknemers vanaf de start van de loopbaan, tot aan het pensioen, werk te laten verrichten waarbij zij zowel fysiek als mentaal gezond blijven. Zo blijven werknemers gelukkig en verkleint de kans op verzuim.

Maar duurzame inzetbaarheid gaat verder dan alleen zorgen dat werknemers de mogelijkheid geboden wordt om gezond en vitaal te zijn en te blijven. Het betekent ook dat iemand niet perse zijn volledige werkende leven hetzelfde beroep zal uitvoeren, maar flexibel ingezet kan worden.

Tijdens deze lesdag leer je hoe je een leefstijlprogramma ontwikkelt voor de individuele begeleiding in het bedrijfsleven.

 

Mindfulness

Dit is een vorm van aandachttraining met als uitgangspunt dat lichaam en geest één zijn. Mindfulness is gebaseerd op eeuwenoude oosterse meditatietechnieken uit het Zenboeddhisme.

Jon Kabat-Zinn de bedenker van Mindfulness, heeft deze technieken vertaald naar onze westerse denkwijze en heeft onderzoek verricht naar de praktische toepasbaarheid. In medisch onderzoek ontdekte hij dat meditatie ofwel aandachttraining een zeer effectieve methode is om stress en pijn te bestrijden. Momenteel wordt in Amerika veel gewerkt met deze benadering in stressreductie klinieken.

We hebben van onze ouders meegekregen dat, om gezond te leven, we goed moeten eten, sporten en voldoende nachtrust nodig hebben. Gezien de maatschappij steeds meer eisen stelt en de druk om te presteren hoog is, komen we steeds minder toe aan deze basisvoorwaarden. We hebben niet echt geleerd wat ervoor nodig is om verantwoord met grote druk om te gaan en tegelijkertijd onze vaardigheden in te blijven zetten en ons verder te ontwikkelen. Veel coachees hebben stressproblemen of bevinden zich in een crisis, waardoor zij zingeving zoeken. Je zou kunnen zeggen dat er een chronisch tekort is aan flow; werkelijk kunnen genieten van wat je doet.

Gebleken is dat er drie manieren zijn om nieuwe neurologische verbindingen in de hersenen aan te maken:

 • Aerobisch sporten;
  hierdoor wordt veel zuurstof naar je lichaamscellen gestuurd.
 • Aandachttraining/meditatie.
 • Uitdagende nieuwe dingen doen.

Met deze nieuwe neurologische verbindingen kunnen we onze emotionele reactierespons wat oprekken en leren we meer flexibel met situaties om te gaan. Door vaardigheid te ontwikkelen in focussen op de aandacht en de adem, komen we meer in contact met ons innerlijke leiderschap.

We ontwikkelen van reactief naar proactief en op deze wijze komen we in contact met ons Authentieke Zelf. Het wil niet zeggen dat onze emoties er niet meer zijn, maar ze zullen niet langer onze keuzes bepalen. Je gaat voelen dat je kunt kiezen voor wat je werkelijk wilt. Je komt zogezegd in contact met wie je in wezen bent, wat je wilt en wat je kunt.

 

Familieopstellingen

De bedenker van familie-opstellingen Bert Hellinger, ontdekte dat het mogelijk is om oude pijn en onbegrepen reactiepatronen te ontrafelen zonder alle betrokkenen zelf erbij te halen. Door willekeurige mensen als ‘representant’ voor familieleden (door generaties heen) op te stellen in een ruimte, wordt duidelijk voelbaar hoe men zich tot elkaar en de vrager (degene wiens familie wordt opgesteld) verhoudt en hoe men elkaar beïnvloedt. Bovendien is het mogelijk om helend te werken door bewust te schuiven met de opstelling en daardoor tot verwerking van oude pijn te komen.

 

Verslavingen


Een ongezonde leefstijl uit zich vaak in verslavingsgedrag, hierbij kun je denken aan eetverslaving, alcohol verslaving, rookverslaving en drugsverslaving. Verslavingen ontstaan vaak als gevolg van onverwerkte psychische en emotionele problematiek.

Tijdens deze lesdag leer je technieken die je kunt inzetten om samen met jouw coachee te onderzoeken welke onderliggende problemen de verslavings-problematiek veroorzaken. Door het verkrijgen van inzicht en emotionele verwerking van deze problemen, heeft de coachee een betere kans om effectief een gezonde leefstijl aan te nemen.

Tijdens deze lesdag leer je drie technieken:

Ego State:   

Verslavingsproblematiek uit zich vaak in innerlijke conflicten bij de coachee. Door in gesprek te gaan met deze innerlijke conflicterende persoonlijkheidsdelen en de oorzaak van het conflict te onderzoeken, zal de coachee inzicht verkrijgen in zijn verslavingsgedrag.

Hypnose:     

Je leert hoe je een coachee middels hypnose een transformatie kunt laten maken van ongezond naar gezond gedrag.

DTUR protocol:

Verslavingsgedrag uit zich vaak in ‘trigger’ momenten, waarop de coachee een niet te stoppen drang ervaart om toe te geven aan de verslaving. Door deze ‘trigger’ momenten uit te doven, zal de coachee makkelijker weerstand kunnen bieden aan het verslavingsgedrag.

Studiebelasting:

Voor deze opleiding mag je uitgaan van een studiebelasting van 6-8 uur per week, naast het volgen van de lesdagen. Deze studiebelasting bestaat uit:

 • Voorbereiding voor de volgende lesdag
 • Samenkomsten intervisiegroep
 • Leercoaching sessies
 • Praktijksessies met coachees
 • Verslaglegging

Studietaken

Naast het volgen van de lesdagen dien je tijdens de opleiding een aantal studietaken uit te voeren:

Persoonlijk Ontwikkelthema

Aan het begin van de opleiding kies je een persoonlijk ontwikkelthema waaraan je tijdens de opleiding werkt. Dit thema zal verder uitgediept worden tijdens de lesdagen, in de praktijkgroep en tijdens de leercoaching.

Praktijkgroepen

Aan het begin van de opleiding worden praktijkgroepen samengesteld van vier of meer personen. Doel van deze groepen is het in klein verband intrainen van technieken die op de lesdagen gedoceerd worden. De praktijkgroepen komen minimaal eens per maand samen.

Leercoaching

Tijdens de opleiding volgt de student minimaal vier coachsessies bij een gediplomeerd coach/therapeut. Doel is het persoonlijk jaarthema uit te diepen en bekend te raken met de praktische werkwijze van coaches.

Praktijkontwikkeling

Tijdens de opleiding begeleidt de student minimaal 4 coachees van buiten de opleiding in minimaal 4 coachsessies. Het doel hiervan is dat je voldoende praktische ervaring opdoet en je eigen leerpunten als Leefstijlcoach duidelijk krijgt.

Examen

De opleiding wordt afgesloten met een schriftelijk examen over de gedoceerde lesstof en de verplichte literatuur. Tevens laat je middels een praktijksessie zien dat je een coaching sessie kunt leiden met de geleerde technieken. Beoordeling van de praktijksessie geschiedt door een ervaren coach/supervisor. Om voor het diploma Leefstijlcoach in aanmerking te komen, dienen zowel het schriftelijk examen als de praktijksessie met een voldoende afgesloten te worden.

Toepassingsvormen:

Een Leefstijlcoach begeleidt coachees bij uiteenlopende vraagstukken zoals:

 • Leefstijl gerelateerde problematiek
 • Optimaliseren van communicatieve vaardigheden
 • Omgaan met veranderingen
 • Stress- en emotiemanagement
 • Zingevingsvraagstukken
 • Ontkrachten van beperkende overtuigingen en emoties

 

Beroepsperspectief:

Als Leefstijlcoach word je opgeleid om zelfstandig een eigen coachpraktijk te starten. Onze afgestudeerde coaches vinden echter ook werk binnen bedrijven, scholen, ziekenhuizen, (welzijns)organisaties  en trainingsbureaus.

Certificeringen:

BLCN

BLCN en Kabiz 

De opleiding Leefstijlcoach is geaccrediteerd door de Kwaliteitsregistratie en Accreditatie Beroepsbeoefenaren in de Zorg (KABIZ) en de Beroepsvereniging Leefstijlcoaches Nederland (BLCN). Na afronding van deze opleiding kun je je aansluiten bij de BLCN. Je moet dan wel als vooropleiding een afgeronde HBO- of WO-opleiding hebben.

BLCN accreditatie en mogelijkheid vergoeding basisverzekering

Aansluiting bij de BLCN geeft je als coach de mogelijkheid om (onder voorwaarden) in aanmerking te komen voor vergoeding vanuit de basisverzekering. Daarnaast laat je met een lidmaatschap van de BLCN zien dat je een professionele leefstijlcoach bent, waarmee je je onderscheid in het veld van leefstijlcoaches. Voor alle voordelen van lidmaatschap, kijk je op de pagina van BLCN.

 

NOBCO:

Als je aan alle studietaken hebt voldaan en het examen met een voldoende hebt afgerond, kom je in aanmerking voor het diploma Leefstijlcoach. Je komt dan in aanmerking voor een basisaansluiting bij de NOBCO ( lees de voorwaarden op de website van de NOBCO). Voor aansluiting bij de NOBCO dien je een HBO vooropleiding te hebben.

Tevens kun je je inschrijven in het Post HBO register van het CPION (kosten voor inschrijving in het CPION Post HBO register bedragen €120,-

Heb je alle lesdagen gevolgd, het examen met een voldoende afgerond, maar de studietaken niet afgerond, dan krijg je een certificaat. Volg je alle lesdagen, dan kom je in aanmerking voor een bewijs van deelname.

Post HBO certificering:

De opleiding Professioneel Coach is gecertificeerd door de Stichting Post Hoger Beroepsonderwijs Nederland (SPHBO). Daarmee is de opleiding een erkende registeropleiding waarvan gediplomeerden worden opgenomen in het register van de stichting. Dit register kan door bijvoorbeeld personeelsfunctionarissen worden geraadpleegd die getuigschriften willen verifiëren. Stichting Post HBO Nederland is een onderdeel van het Centrum voor Post Initieel Onderwijs Nederland (CPION). Meer informatie is te vinden op www.cpion.nl.

CRKBO-registratie:

De Academie voor Psychodynamica is geregistreerd bij het Centraal Register Kort Beroeps Onderwijs (CRKBO). Dit betekent dat wij ons onderwijsaanbod BTW-vrij mogen aanbieden. De uitgevoerde audit ligt in lijn met de beginselen van de kwaliteitscode voor kort beroepsonderwijs: zorgvuldigheidsbeginsel, rechtszekerheidsbeginsel, redelijkheidsbeginsel, betrouwbaarheidsbeginsel en kenbaarheidsbeginsel.

 

Vergoeding vanuit de basisverzekering

Op social media en in het nieuws wordt de laatste tijd vaak gemeldt dat Leefstijlcoaching vergoed wordt vanuit de basisverzekering. Dit is deels juist, maar geldt slechts voor een klein deel van de coachees welke extreem overgewicht hebben. Verder dient de Leefstijlcoach aan een aantal eisen te voldoen:

 • Je hebt een leefstijlcoach opleiding met een diploma afgerond op Post Hbo-niveau en de opleiding is geaccrediteerd door BLCN
 • Je bent lid van de BLCN
 • Je bent in het bezit van een officieel erkend hbo-, bachelor- of wo-diploma (van willekeurig vakgebied)
 • Je bent in het bezit van de licentie voor het COOL-, Beweegkuur – of SLIMMER -programma (verplichte deelname aan de startinstructie)
 • Verwijzing door de huisarts
 • De coachee heeft extreem overgewicht met een Body Mass Index (BMI) vanaf 30
 • 25 en een verhoogd risico op hart- en vaataandoeningen en diabetes type 2
 • 25 en artrose of slaapapneu

Toelatingscriteria:

Deelname aan de beroepsopleiding tot Leefstijlcoach wordt bepaald op basis van de volgende criteria: opleidingsniveau, werkervaring en motivatie. Bij voorkeur HBO of HBO denkniveau, minimaal MBO IV en openstaand voor zelfonderzoek en feedback.
Indien je niet deel neemt aan een introductieworkshop, word je uitgenodigd voor een intake gesprek.

De lessen vinden plaats in het kasteel en het koetshuis op het ‘Landgoed Huize Scherpenzeel’ in Scherpenzeel Gelderland. Ondanks de rustige ligging is het centrum van Scherpenzeel slechts enkele loopminuten verwijderd. We zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer, de buslijn Amersfoort-Veenendaal stopt bij ons voor de deur. Tevens beschikken we over gratis parkeergelegenheid op het landgoed.

Studiekeuze:

Hoe weet ik of een coachopleiding bij mij past?

De meest belangrijke informatie over onze opleiding Leefstijlcoach, vind je in de opleidingsbrochure. Om een nog betere indruk van de coachopleiding te krijgen, kun je het best deelnemen aan een introductiemiddag. Hier krijg je informatie over de inhoud van de opleiding en de studietaken. Tevens maak je kennis met enkele docenten en de leslocatie.

Wat is het verschil tussen een éénjarige en een meerjarige opleiding?

Onze Leefstijlcoach opleiding duurt ongeveer 10 maanden. In deze tijd leer je alle basiskennis en -technieken, benodigd om startbekwaam als Leefstijlcoach aan de slag te kunnen.

Onze opleiding tot Psychodynamisch Therapeut duurt vier jaar. Tijdens deze periode leer je alle kennis en technieken om als therapeut en coach aan de slag te kunnen. De eerste twee jaar zijn gericht op vakgericht onderwijs en zelfonderzoek. Het 3e en 4e lesjaar zijn gericht op thema gericht onderwijs en ontwikkeling van therapeutschap en het opbouwen van jouw therapeutische praktijk

Wat is het verschil tussen therapie en coaching?

Bij coaching kijken we vooral naar hoe je het probleem (coachvraag) in het heden ervaart en wat we nu kunnen doen om daar verbetering in te brengen. Hierbij kijken we naar Wie ben ik? Wat wil ik? En Wat kan ik?

Bij therapie gaan we vooral op zoek naar waar en wanneer de problematiek is ontstaan in het verleden. Therapie is erop gericht om cognitief inzicht te verschaffen en emotionele ladingen uit het verleden te verwerken, zodat je in het heden vrijer kunt leven.

Wat is het verschil tussen coaching en training?

Bij coaching kijken we vooral naar hoe je het probleem (coachvraag) in het heden ervaart en wat we nu kunnen doen om daar verbetering in te brengen. Hierbij kijken we naar Wie ben ik? Wat wil ik? En Wat kan ik?

Trainen is het organiseren van activiteiten die erop gericht zijn om bij bepaalde doelgroepen zodanige leerprocessen op te roepen, dat vooraf beoogde resultaten op het gebied van kennis, vaardigheden of houding, worden bereikt.

Inschrijving:

Welke opleiding is het meest geschikt voor mij?

Om een goede keuze te maken uit onze opleidingen, organiseren wij meerdere keren per jaar introductie (mid)dagen. Tijdens deze dagen kun je presentaties van de specifieke opleidingen bijwonen en kennismaken met onze docenten en medewerkers. Inschrijven voor onze intro’s kan via deze link. https://www.psychodynamica.nl/introductiedagen/

Voor een persoonlijk gesprek op maat ben je altijd welkom om een vrijblijvende afspraak te maken met onze studieadviseurs.

Wat zijn de toelatingseisen voor de opleiding Leefstijlcoach?

 Vooropleiding

Voor onze Leefstijlcoach opleiding vragen wij een HBO werk- en denkniveau, minimaal MBO IV en openstaand voor zelfonderzoek en feedback.

Heb je een wat ouder diploma en/of twijfel je aan het niveau, neem gerust contact op met onze studieadviseur. Zij kijkt samen met jou naar de mogelijkheden.

Leeftijdsgrenzen

Wij stellen in principe geen leeftijdsgrenzen aan onze studenten. Onze ervaring leert dat je minimaal 18 jaar dient te zijn om coachees op een volwassen manier te kunnen begeleiden.

Fysieke beperkingen

Voor al onze opleidingen geldt dat fysieke beperkingen in principe geen belemmering hoeven te zijn voor het volgen van een studie. Wij hebben studenten begeleid met een visuele of auditieve handicap. De meeste lesruimtes zijn rolstoel toegankelijk. Met zwangerschap wordt, indien nodig, voldoende rekening gehouden.

Hoeveel tijd heb ik nodig voor de opleiding Leefstijlcoach?

Contacturen

Voor de Leefstijlcoach opleiding geldt dat je gemiddeld één dag per veertien dagen les hebt, of eens per maand een lesblok van twee aaneengesloten lesdagen. Je hebt 6 effectieve lesuren per lesdag, waarbij theorie en praktijk voortdurend worden afgewisseld.

Studiebelastingsuren (SBU)

SBU’s bestaan uit contacturen maal een factor voor voorbereiding of literatuurstudie. EC’s staan voor European Credits, waarbij een EC staat voor 28 studie uren. Het aantal uren zelfstudie is afhankelijk van het soort opleiding en jouw persoonlijke leervermogen. Contacturen met een docent zijn gemiddeld 6 uren per lesdag. Zelfstudie bestaat uit het maken van een portfolio, bestuderen van het lesmateriaal en de literatuur, specifieke opdrachten en intervisie bijeenkomsten met je medestudenten. Kijk bij de opleiding van je keuze naar het aantal SBU’s en EC’s.

Verhouding theorie-praktijk

De opleiding Leefstijlcoach heeft een verhouding van gemiddeld 50% leren door te ervaren, 30% leren van elkaar en 20% theorie. De werkvormen die tijdens de les worden gebruikt, zijn erop gericht om de theorie direct in de praktijk te kunnen toepassen.

Is de Leefstijlcoach opleiding te combineren met een (fulltime) baan?

De meeste van onze studenten combineren de Leefstijlcoach opleiding met een baan. Zij die fulltime werken kiezen vaak voor een weekendopleiding. Zij die meer tijd beschikbaar hebben, kiezen vaak voor een doordeweekse Leefstijlcoach opleiding.

Kan ik vrijstelling krijgen voor bepaalde lesvakken?

Het is voor individuele lessen niet mogelijk om vrijstelling te krijgen. Voor hen die een vervolgopleiding volgen binnen ons instituut, zijn vaak wel bepaalde vrijstellingen van toepassing.

Is de opleiding Leefstijlcoach erkend?

De opleiding Leefstijlcoach is Post-HBO geaccrediteerd door het CPION. Na diplomering kun je je laten inschrijven in het CPION Post-HBO register. De kosten voor inschrijving bedragen 75 Euro.

Kan ik mij als Leefstijlcoach aansluiten bij een beroepsvereniging?

Ja dat kan. Er zijn meerdere beroepsverenigingen voor coaches. De meest bekende is de NOBCO. Na het behalen van het diploma Leefstijlcoach kom je in aanmerking voor een basisaansluiting bij de NOBCO. Zie hiervoor de voorwaarden op de website van de NOBCO.

Wie zijn mijn medestudenten?

Het profiel van een gemiddelde student binnen de opleiding Leefstijlcoach is; tussen de 20 en 50 jaar, werkend (fulltime of deeltijd), wil graag anderen helpen en is op zoek naar verdieping. De achtergronden van onze studenten zijn zeer divers; onderwijs, maatschappelijk werk, bankwezen, HRM en IT.

Wat zijn mijn beroepsmogelijkheden met de opleiding Leefstijlcoach?

Met een diploma Leefstijlcoach van de Academie voor Psychodynamica kun je:

 • Zelfstandig een eigen Leefstijlcoach praktijk starten. Meer informatie over beroepsverenigingen en wettelijke verplichtingen vind je op onze opleidingspagina.
 • Als zelfstandig coach je verder professionaliseren en je behandelmethoden uitbreiden.
 • In het bedrijfsleven aan de slag. Veel organisaties hebben behoefte aan deskundigen op het gebied van Leefstijlcoaching.
 • Je specialiseren of verder ontwikkelen binnen je huidige baan.

Waar kan ik de lesroosters vinden?

Deze vind je op de betreffende opleidingspagina bij ‘startdata eerstvolgende opleidingen’. Hier vind je bij elke Leefstijlcoach opleiding een link naar het lesrooster.

Tot wanneer kan ik annuleren?

Gedurende veertien dagen na inschrijving bestaat de mogelijkheid volgens consumentenrecht kosteloos te annuleren. Voor meer details zie onze Algemene Voorwaarden.

 

Studiemateriaal

Wanneer ontvang ik mijn studiemateriaal?

Na inschrijving via onze website ontvang je van ons een bevestigingsmail met een toegangscode voor jouw persoonlijke account. Ongeveer 2 weken voorafgaand van de eerste lesdag heb je toegang tot de digitale leeromgeving. Hier vind je al het benodigde lesmateriaal voor de opleiding Leefstijlcoach.

Ik heb een vraag over de inhoud van het lesmateriaal, waar kan ik terecht?

Voor vragen over de inhoud van het lesmateriaal kun je terecht bij de betreffende docent. Heb je andere praktische vragen, dan kun je terecht bij jouw mentor.

Moet ik het studiemateriaal zelf aanschaffen?

Het digitale studiemateriaal van de opleiding is inbegrepen in de prijs van de Leefstijlcoach opleiding. Studieboeken dien je zelf aan te schaffen. Zie hiervoor ‘studiekosten’ op de betreffende opleidingspagina.

 

Financiële zaken

Wat zijn de kosten van de opleiding Leefstijlcoach?

De studiekosten zijn inclusief het digitale lesmateriaal. Bijkomende kosten worden vermeld op de opleidingspagina onder het kopje ‘studiekosten’. Bijkomende kosten bestaan uit:

Literatuur

Enkele boeken worden aangemerkt als verplichte literatuur. Deze hoef je niet verplicht aan te schaffen, maar moeten wel worden gelezen. De kosten bedragen ongeveer 350 Euro. Binnen het lesmateriaal wordt soms verwezen naar aanbevolen boeken. Deze hoef je niet te kopen, maar zijn ondersteunend aan de opleiding.

Supervisie:
Kosten voor begeleiding door een supervisor tijdens twee intervisie bijeenkomsten. Deze kosten worden vaak gedeeld door de deelnemers. Wij geven hiervoor een stelpost op van 100 Euro per persoon.

Leercoaching:
Tijdens de Leefstijlcoach opleiding volg je 4 sessies bij een erkend coach. Doel hiervan is het uitwerken van jouw persoonlijke leerthema wat onderdeel is van jouw Persoonlijk Ontwikkelplan (POP). Kosten hiervoor zijn variabel en afhankelijk van de gekozen begeleider. Wij geven hiervoor een stelpost op van 400 Euro.

Lunch
In Scherpenzeel bieden wij je tijdens de pauzes koffie en thee aan. De kosten voor de lunch zijn niet inbegrepen. Voor de Leefstijlcoach opleidingen in Sassenheim en Tilburg geldt dat deze inclusief catering zijn, dit betreft koffie, thee, frisdrank en een versnapering tijdens de pauzes en een lunch. Hiervoor rekenen wij 350 Euro meerkosten.

Vroegboekkorting:

Voor hen die zich minimaal 3 maanden voor de start van de Leefstijlcoach opleiding inschrijven, bieden wij een vroegboekkorting van 200 Euro.

Zijn de opleidingskosten inclusief of exclusief BTW?

Als opleidingsinstituut zijn wij vrijgesteld van BTW. Op onze facturen voor het lesgeld is daarom 0% BTW vermeld. Over de bijkomende kosten als boeken en leercoaching kan evt. wel BTW geheven worden.

Wat zijn de betalingsvoorwaarden?

Onze betalingsvoorwaarden kun je lezen in onze Algemene voorwaarden.

Kan ik de Leefstijlcoach opleiding in termijnen betalen?

Het is mogelijk om de Leefstijlcoach opleiding in 4 termijnen te betalen, meerkosten hiervoor bedragen 100 Euro. Op het inschrijfformulier op de website kun je aangeven of je vooraf of in 4 termijnen wilt betalen.

Kan ik gebruik maken van een vroegboekkorting?

Ja dat kan. Als je minimaal 3 maanden voor de start van de Leefstijlcoach opleiding inschrijft, kom je in aanmerking voor een vroegboekkorting van 200 Euro.

Staat de opleiding Leefstijlcoach in het UWV scholingsregister?

De afgelopen jaren hebben veel studenten met steun van het UWV hun diploma behaald. Zowel de overheid als het bedrijfsleven realiseren zich dat preventie de meest duurzame oplossing is voor de stijgende ziektekosten. Hierdoor nemen ook de kansen voor onze afgestudeerde studenten toe op de arbeidsmarkt. Vandaar dat het UWV steeds vaker bereid is om mee te betalen aan de studiekosten.

De opleiding Leefstijlcoach staat in het UWV scholingsregister, zie voor details het UWV stappenplan.

Ben je ondernemer of ZZP-er? Wanneer je een opleiding volgt voor jouw bedrijfsactiviteit, nieuwe ontwikkelingen of het op peil houden van jouw kennis, zijn de kosten nog wél (deels) fiscaal aftrekbaar! Lees meer.

 

Examens

Wat moet ik doen om mijn diploma Leefstijlcoach te krijgen?

Aanwezigheidsplicht

Wij hanteren een aanwezigheidsplicht, waarbij je maximaal 2 lesdagen mag missen. In geval van overmacht kun je de gemiste lesdag binnen een andere lesgroep inhalen. Het kan gebeuren dat je de lesdag inhaalt in een lesgroep van een andere opleiding die dezelfde lesdag heeft.

Toetsing

De Leefstijlcoach opleiding wordt afgesloten met een examen, waarbij zowel de theorie als de praktijk wordt getoetst. Beide onderdelen dienen met een voldoende te worden afgesloten.

Studietaken

Naast het volgen van de lesdagen dien je te voldoen aan een aantal studietaken. De opleiding specifieke studietaken vind je op de opleidingspagina Leefstijlcoach.

Hoeveel kost het examen?

Deelname aan het examen Leefstijlcoach is inbegrepen in het lesgeld. Voor een herexamen bedragen de kosten 50 Euro.

Is het examen verplicht?

Voor het behalen van het diploma Leefstijlcoach is het verplicht om examen te doen. Je kunt er ook voor kiezen om geen examen te doen. Als je wel alle lesdagen hebt gevolgd krijg je een bewijs van deelname.

Waar vindt het examen/tentamen plaats?

Het examen Leefstijlcoach vindt plaats op de betreffende leslocatie. Herexamens vinden plaats in Scherpenzeel op centrale herexamen dagen.

Hoe kan ik mij afmelden voor het examen?

Afmelden voor het examen kan door een mail te sturen naar onze administratie info@psychodynamica.nl. Je kunt je vervolgens aanmelden voor een herexamen door een mail te sturen naar de examencommissie. Kosten voor een herexamen Leefstijlcoach bedragen 50 Euro.

Hoe lang worden mijn examens bewaard?

Jouw examen wordt door ons 5 jaar bewaard. Als je een portfolio maakt tijdens je opleiding, bewaar je deze thuis. Het portfolio moet wel tot 5 jaar na je examen voor ons opvraagbaar blijven.

Wanneer krijg ik de uitslag van mijn examen?

Binnen 3 weken na het examen Leefstijlcoach krijg je via de mail jouw uitslag van de examencommissie.

Kan ik de resultaten van mijn examen inzien?

Op verzoek kun je het gemaakte examen inzien. Gedurende 2 maanden na de uitslag van het examen,  hebben belanghebbenden recht op inzage van het werk. Hiervoor dien je een inzageverzoek te richten aan de examencommissie.

Waar vind ik het examenreglement?

Het examenreglement vind je bij de documenten van de studietaken, binnen de digitale leeromgeving.

Kan ik een herexamen doen?

Wanneer je zakt voor het examen Leefstijlcoach, dan heb je recht op 1 herexamen. Kosten hiervoor bedragen 50 Euro. Herexamens vinden plaats op centrale herexamendagen. Je kunt je opgeven voor een herexamen door een mail te sturen naar de examencommissie.

Wanneer ontvang ik mijn diploma Leefstijlcoach?

Je ontvangt ongeveer 4 weken nadat je bent geslaagd voor het examen je diploma Leefstijlcoach per post.

Wat is het verschil tussen een diploma, certificaat of bewijs van deelname?

Heb je zowel het theorie examen als het praktijkexamen Leefstijlcoach met een voldoende afgerond en heb je alle studietaken afgerond, dan krijg je een diploma. Heb je alle lesdagen gevolgd, het examen met een voldoende afgerond, maar de studietaken niet afgerond, dan krijg je een certificaat. Volg je alleen de lesdagen, dan kom je in aanmerking voor een bewijs van deelname.

 

Lesdagen

Waar vinden de lesdagen plaats?

De meeste Leefstijlcoach opleidingen vinden plaats op onze basislocatie in Scherpenzeel. Sommige Leefstijlcoach opleidingen vinden plaats op onze leslocaties in Sassenheim of Tilburg. Inhaallessen vinden plaats in Scherpenzeel.

Waar kan ik mij afmelden voor een lesdag?

Als je onverhoopt een lesdag moet missen, dan kun je je afmelden door een mail te sturen naar ons secretariaat: info@psychodynamica.nl

Hoe kan ik een lesdag inhalen?

Stuur een email naar info@psychodynamica.nl met jouw naam, lesgroep en de lesdagcode van de in te halen lesdag. Hierna zal het secretariaat per mail aangeven waar, wanneer en in welke lesgroep je de betreffende les kunt inhalen. Je kunt ook ‘voorhalen’; wanneer je al weet dat je in de toekomst een  lesdag gaat missen, b.v. vanwege een vakantie.

Waar vind ik het adres van de leslocatie?

Onze basisleslocatie is in Scherpenzeel.

Burgemeester Royaardslaan 3
3925 GG Scherpenzeel

Sommige Leefstijlcoach opleidingen worden in Sassenheim of Tilburg verzorgd. Zie hiervoor ‘leslocatie’ op de opleidingspagina.

Kan ik parkeren bij de leslocatie?

Bij onze leslocaties kun je gratis parkeren

Is de leslocatie bereikbaar met het openbaar vervoer?

Onze leslocaties zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Zie hiervoor ‘leslocatie’ op de opleidingspagina Leefstijlcoach.

Vinden er lesdagen plaats tijdens schoolvakanties?

Tijdens de zomervakantie van half juli tot half augustus vinden er geen lessen plaats, dit geldt ook voor de periode kerst en oud en nieuw. Wij kunnen helaas geen rekening houden met de schoolvakanties en regio gebonden vakanties.

Hoe kom ik in contact met mijn docenten en medestudenten?

Na inschrijving krijg je toegang tot onze digitale leeromgeving. Hier kun je middels de chatfunctie in contact komen met de docenten en medestudenten uit jouw lesgroep.

Is de lunch tijdens de lesdagen inbegrepen?

Voor de lesgroepen Leefstijlcoach in Scherpenzeel geldt dat wij zorgen voor koffie, thee en koekjes. De lunch is niet inbegrepen. De meeste studenten nemen zelf een lunch mee of maken gebruik van een van de horeca gelegenheden op loopafstand van de leslocatie. Voor de lesgroepen die les hebben in Sassenheim of Tilburg geldt dat de catering, inclusief de lunch, inbegrepen is.

 

Overige vragen

Kan ik mijn opleiding Leefstijlcoach tijdelijk onderbreken?

Het kan voorkomen dat je de opleiding Leefstijlcoach tijdelijk moet onderbreken vanwege b.v. een zwangerschap of ziekte. Wij bieden de mogelijkheid om binnen 1 jaar weer aan te sluiten bij een volgende lesgroep, mits er bij de start van die lesgroep plaats over is. Kosten voor overstappen naar een andere lesgroep bedragen in dat geval 300 Euro.

Hebben jullie een klachtenregeling?

Wij doen er alles aan om klachten te voorkomen. Mocht je desondanks toch ergens ontevreden over zijn, dan proberen wij voor jou een goede oplossing te vinden. Jouw klacht wordt altijd serieus genomen en onderzocht. Klachten zien wij als leermomenten. Bekijk hier onze klachtenprocedure. Ondanks onze zorgvuldigheid kan het voorkomen dat we er samen niet uitkomen. Je klacht kan dan worden voorgelegd aan de onafhankelijke geschillencommissie van de NRTO.

Is lid worden van een beroepsvereniging verplicht?

Lid worden van een beroepsvereniging is niet verplicht. Misschien volg je bij ons de Leefstijlcoach opleiding uit persoonlijke interesse of voor je eigen ontwikkeling, dan is aansluiten bij een beroepsvereniging niet van toepassing. Ook staat het je altijd vrij om mensen te begeleiden, oftewel je beroep uit te oefenen, zonder dat je bent aangesloten bij een beroepsvereniging. Let er wel op dat je aan de eisen van de WKKGZ en WTZA voldoet.

Wat zijn EC’s?

Een studiepunt staat voor het aantal uren onderwijs dat je hebt gevolgd en wordt uitgedrukt in het European Credit Transfer System (ECTS of EC). Zoals de naam al zegt, is dit een systeem dat in heel Europa gelijk is en waardoor studiebelasting van opleidingen met elkaar wordt vergeleken. Een EC staat voor 28 studie uren, ongeacht of je tijdens deze uren een les hebt bijgewoond of thuis aan opdrachten hebt gewerkt.

Moet ik aan de WKKGZ voldoen?

Als je beroepsmatig (je ontvangt geld) coacht of op een andere manier zorg verleent, dan moet je voldoen aan de eisen van de WKKGZ. Op de pagina Wettelijke Verplichtingen vind je meer informatie en ook een doorverwijzing naar een WKKGZ zelftest. Binnen de opleiding Leefstijlcoach werk je met oefencliënten. Meld altijd vooraf aan je oefencliënten dat je nog in opleiding bent en onder supervisie staat van de opleiding. Je mag geen geld vragen aan oefencliënten tenzij je al voldoet aan de voorwaarden vanuit de WKKGZ.

Als je valt onder de WKKGZ, dan is, per 1 januari 2022, ook de Wtza op jouw dienstverlening van toepassing. In de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza) zijn de toetredingsregels voor zorg- en jeugdhulpaanbieders vastgelegd, waaronder een meldplicht. Hoofddoel van de toetredingsregels is een verbetering van de zorgkwaliteit. De Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) houdt hierop toezicht. Daarnaast zorgen de regels voor een betere bewustwording van startende aanbieders. Nog voordat zij beginnen als zorg- of jeugdhulpaanbieder. Informeer jezelf over deze wet bijvoorbeeld via de websites van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport of de Kamer van Koophandel.

Hoe gaan jullie om met mijn persoonlijke gegevens?

Per 25 mei 2018 is de Nederlandse wetgeving rondom privacy vervangen door een Europese wet, de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Wij houden ons strikt aan de eisen die deze wet aan ons stelt.

Worden consulten van een Leefstijlcoach vergoed door de zorgverzekeraars?

Consulten van een Leefstijlcoach worden in principe niet vergoed. Zorgverzekeraars stellen dat je hiervoor een opleiding met minimaal 200 ECT dient te hebben, plus een diploma Psychosociale Medische Basiskennis PSBK. Onze opleiding Psychodynamisch Therapeut voldoet hier aan.

Welke beroepen zijn geen vrije beroepen?

Een vrij beroep betekent meestal dat je diensten aanbiedt en geen producten. De Kamer van Koophandel kijkt dan naar andere vereisten bij een inschrijving. In de zorg zijn een aantal beroepen die onder streng toezicht staan van de overheid en BIG-geregistreerd moeten zijn met alle eisen van dien. Coach, Professioneel Coach, Kindercoach en Leefstijlcoach zijn vrije beroepen.

Heeft het zin om als Leefstijlcoach lid te worden van een beroepsvereniging?

Om een Leefstijlcoach praktijk te voeren, is het niet noodzakelijk om lid te worden van een beroepsvereniging. Een lidmaatschap brengt behoorlijke kosten met zich mee, en de vraag is of de baten hoger zijn dan de kosten. Het is wel belangrijk dat je aan de eisen van de WKKGZ voldoet. Een belangrijke reden om lid te worden van een beroepsvereniging kan zijn om de collectieve beroepsaansprakelijkheidsregeling die sommige beroepsverenigingen bieden.

Als je als Leefstijlcoach niet bent aangesloten bij een beroepsvereniging, kun je dan wel WKKGZ aanvragen?

Ja, dat kan. Dan is inschrijven bij het www.catcollectief.nl een optie.

Waar kan ik een beroepsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten?

Individuele beroepsaansprakelijkheidsverzekeringen zijn behoorlijk prijzig. Als je als Leefstijlcoach lid bent van een beroepsvereniging, heb je bijna altijd ook een beroeps- en/of bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Deze worden door beroepsverenigingen collectief afgesloten. Ben je geen lid, informeer dan bij de verzekeringsmaatschappij waar je ook je reguliere verzekeringen hebt afgesloten. Meer alternatieven zijn www.catcollectief of www.klachtenportaalzorg.nl.

Wat is een ethische code?

Een ethische code is een set van gedragsregels die je van een Leefstijlcoach mag verwachten. Door een opleiding bij ons te volgen verbind je je aan de ethische gedragscode van de NRTO (zie NTRO keurmerk) op onze website. Deze kun je ook gebruiken als je een eigen praktijk start. Van een beroepsvereniging ontvang je ook een ethische code met de regels waar de vereniging voor staat.

Bij welke beroepsvereniging kan ik mij aansluiten?

De grootste beroepsvereniging voor coaches is de NOBCO. Als Leefstijlcoach kom je in aanmerking voor een basisaansluiting bij de NOBCO. Zie hiervoor de voorwaarden op de website van de NOBCO.

Hoe kom ik in aanmerking voor BTW vrijstelling?

Als je les geeft als Leefstijlcoach, zijn er mogelijkheden om je onderwijsuren vrijgesteld te krijgen van BTW. Voor je werk als coach moet je:

Een handeling verrichten die is gericht op de gezondheid van een mens.

De handeling persoonlijk en individueel verlenen (mag ook digitaal bijvoorbeeld e-coaching).

Gekwalificeerd zijn op het niveau van een BIG-registratie, zonder een formele medische opleiding te hebben.

Minstens een HBO-opleiding van 240 studiepunten (w.o. MPsBK) die is geaccrediteerd door CPION of SNRO.

Dit is een zeer korte samenvatting van de nieuwe wet. Je mag bijvoorbeeld ook op een andere manier aantonen aan de opleidingseis te voldoen. Het is daarom altijd verstandig om vooraf contact op te nemen met de belastingdienst. Hier lees je het volledige besluit van de Minister van Financiën over dit onderwerp. Artikel 4 is het meest belangrijk.

Wat houdt Post-HBO in?

In Nederland maken we onderscheid tussen 2 soorten opleidingen: Regulier en particulier.

Regulier onderwijs wordt geaccrediteerd door de NVAO en is dan een opleidingsinstituut dat valt onder de overheid. Deze opleidingen worden geregistreerd in het CROHO. DUO is de beheerder van CROHO. Voor deze opleiding kun je studiefinanciering bij de overheid (via DUO) aanvragen).

Particuliere opleidingsinstituten moeten zelf bepalen of ze een accreditatie op hbo of mbo willen en daarvoor moeten ze ook een particulier (dus niet gesubsidieerde) instantie raadplegen. NOBCO en BLCN zijn bv. zulke instanties. Hoewel zij dezelfde criteria hanteren als bij het reguliere onderwijs geldt dit niet als regulier. Daarom heten deze opleiding ook Post-hbo of Post-mbo. Dientengevolge kunnen deze opleidingen ook niet ingeschreven worden in het CROHO. Dus vallen ze niet onder DUO. Dus kun je niet bij de overheid een financiering aanvragen.

Waarom een CPION diploma?

Het CPION diploma geeft aan dat je een officieel geaccrediteerde post-hbo opleiding hebt gevolgd. Je diploma wordt dan gekenmerkt met een nummer en ingeschreven in het post-hbo register.
Dit dient als een bewijs. Soms vragen werkgevers hierom of wil je dat zelf officieel bevestigd hebben.