banner

Professioneel Trainer opleiding 

 • De meest complete trainersopleiding in Nederland
 • Kleinschalig en persoonlijk
 • Praktijkgericht lesprogramma met diepgang
 • Schrijf nu in, betaal na de eerste lesdag
 • Post-HBO geaccrediteerd door het CPION
 • NOBTRA geaccrediteerd

In het kort

Niveau
CPION Post-HBO registeropleiding
Duur
7 maanden (16 lesdagen + examen)
Locatie
Landgoed Huize Scherpenzeel
Studiebelasting
3 uur per week
Investering
€4785,- (additionele kosten ca. €120,-)Profiteer van de vroegboekkorting!

Meer informatie?

Sonja van der Stelt

Opleidingsadvies

Loading...

Nog geen opleidingskeuze gemaakt?

Introductiemiddagen

De beste manier om een volledige indruk van onze opleiding te krijgen is door deel te nemen aan onze gratis introductie-middag. Deze middag geeft een goede indruk van de inhoud van de opleiding en biedt de mogelijkheid kennis te maken met onze docenten en mentoren. Als je niet kunt deelnemen aan een introductiedag, ben je uiteraard van harte welkom voor een persoonlijk oriëntatiegesprek.
De eerstvolgende introductiemiddag is op:

 • Donderdag 6 juni 2024
  (live in Scherpenzeel van 13.00-16.00u.)

Ik meld mij aan voor de introductie-middag

Omschrijving opleiding Professioneel Trainer

Wil jij die trainer worden die vol zelfvertrouwen en ontspannen voor een groep staat? Vind je het leuk om anderen te helpen bij hun persoonlijke ontwikkeling? Wil je leren hoe je een didactisch sterke training ontwerpt en hoe je omgaat met groepsdynamica en weerstand binnen een groep? Dan is de opleiding Professioneel Trainer echt iets voor jou!

Wij zien trainen als een ambacht, iets wat je voor een belangrijk deel kunt leren en waarin je vaardigheid kunt ontwikkelen.

 

Resultaat

Na het volgen van de opleiding Professioneel Trainer zul je:

 • Meer dan start-bekwaam zijn als Professioneel Trainer
 • Effectiever en diepgaander communiceren met anderen
 • Ervaren zijn in het ontwikkelen en geven van trainingen
 • Een prettige gesprekspartner zijn en beter doorvragen naar de diepere behoeften van anderen
 • Een gereedschapskist vol met praktische trainingstools hebben, die je vol zelfvertrouwen inzet
 • Ontdekt hebben waar jouw passie ligt en wat jou bijzonder maakt als trainer
 • Je bewust zijn van jouw kwaliteiten en zet je deze effectief in
Algemeen

In 8 maanden leer je alle kneepjes van het trainersvak. Hoe je een goed doortimmerde training ontwikkelt met de nieuwste (digitale) werkvormen, hoe je flexibel improviseert en omgaat met onverwachte situaties en hoe je op effectieve wijze opdrachtgevers benadert en opdrachten binnenhaalt. Tijdens de opleiding ontwikkel je jouw eigen persoonlijke stijl, zodat jij stevig in je schoenen staat als Professioneel Trainer.

De belangrijkste competenties van een trainer zijn het vermogen om je in te leven, helder te communiceren met de deelnemers en opdrachtgevers en je eigen creativiteit. De inhoud van een training is belangrijk, maar de manier waarop jij het brengt, maakt het verschil.

 

Voordelen

Waarom kiezen voor deze opleiding?

 • Integrale benadering
  Inhoudelijke theoretische kennis wordt gecombineerd met het onder begeleiding intrainen van praktische vaardigheden.
 • Kleinschalig
  De Academie voor Psychodynamica is een kleinschalig opleidingsinstituut, waar veel persoonlijke aandacht en begeleiding is voor onze studenten.
 • Persoonlijke ontwikkeling
  Een succesvol trainer is zich bewust van de effecten van non-verbale communicatie en overdracht. Daarom vormen zelfonderzoek en zelfreflectie een belangrijk onderdeel van deze opleiding.
 • Persoonlijke begeleiding
  Ons enthousiaste en ervaren team van docenten, mentoren en assistenten staat klaar om jou zo goed mogelijk te begeleiden tijdens je studie. Dat maakt dat je als student vanaf het eerste begin tot aan de dag van de diploma-uitreiking kunt rekenen op een persoonlijke en professionele begeleiding.
 • Certificering:
  De opleiding tot professioneel Coach is als Post-HBO Registeropleiding geaccrediteerd door het CPION. Na succesvolle afronding van de opleiding kun je een officieel diploma van de Stichting Post Hoger Beroeps Onderwijs Nederland aanvragen.
  De trainersopleiding is ook geaccrediteerd door de NOBTRA. Dit is de grootste beroepsvereniging voor trainers in Nederland
Docenten

Klik op de foto’s voor meer informatie

Sonja van der Stelt

Hoofddocent en trainer

 


Cor van Ewijk

Communicatie, NLP en Kernkwaliteiten 
Dideke Ros

Groepsdynamiek en Acquisitie

Investering

Investering

Investering (inclusief digitale syllabus en examen)€4785,-
Of betaal in 4 termijnen van€1221,-
Additionele kosten voor literatuur€120,-

Opmerkingen:

 • Wij bieden mogelijkheden tot gespreide betaling van het lesgeld in vier termijnen, tegen 100 Euro meerkosten.
 • Het lesgeld voor de coach opleiding is aan een halfjaarlijkse prijsverhoging onderhevig.
 • Lesgroepen starten bij een minimum aantal van 10 inschrijvingen.

Vroegboekkorting:

Als je minimaal 3 maanden voor de start van de opleiding inschrijft, krijg je 200 Euro vroegboekkorting.

Facturatie:

De factuur voor de opleidingskosten wordt na de eerste lesdag toegestuurd. Wil je de factuur eerder ontvangen, dan kun je dat bij inschrijving aangeven.

CPION registratie:

Na diplomering kun je je inschrijven in het Post HBO register van het CPION. De kosten voor inschrijving in het CPION Post HBO register bedragen €120,-

Belastingvoordeel:

Ben je ondernemer of ZZP-er? Wanneer je een opleiding volgt voor jouw bedrijfsactiviteit, nieuwe ontwikkelingen of het op peil houden van jouw kennis, zijn de kosten (deels) fiscaal aftrekbaar! Lees meer.

Betaling door werkgever:

Mogelijk heeft jouw werkgever een opleidingsbudget waarmee jij je kunt ontwikkelen en mogelijk doorgroeien binnen jouw carrière. Je kunt nagaan wat de mogelijkheden zijn binnen jouw organisatie door je arbeidsvoorwaarden erop na te slaan of door dit na te vragen bij je leidinggevende of HR. Indien gewenst kunnen wij ook een offerte opstellen voor jouw werkgever.

Jouw opleiding betaald krijgen door het UWV

Het UWV heeft met Psychodynamica een overeenkomst gesloten voor de uitvoering van scholing. Bekijk hier het stappenplan om een opleiding via het UWV vergoed te kunnen krijgen.

Certificeringen

Certificeringen:

Als je aan alle studietaken hebt voldaan en het examen met een voldoende hebt afgerond, kom je in aanmerking voor het diploma Professioneel Trainer. Je bent dan start bekwaam en je kunt je vrij vestigen als Professioneel Trainer.

CPION Post HBO certificering:

De opleiding Professioneel Trainer is gecertificeerd door de Stichting Post Hoger Beroepsonderwijs Nederland (SPHBO). Daarmee is de opleiding een erkende registeropleiding waarvan gediplomeerden worden opgenomen in het register van de stichting. Dit register kan door bijvoorbeeld personeelsfunctionarissen worden geraadpleegd die getuigschriften willen verifiëren. Stichting Post-HBO Nederland is een onderdeel van het Centrum voor Post Initieel Onderwijs Nederland (CPION). Meer informatie is te vinden op www.cpion.nl.

Je kunt je inschrijven in het Post-HBO register van het CPION (kosten voor inschrijving in het CPION Post HBO register bedragen €120,-).

NOBTRA accreditatie:

Onze opleiding tot Professioneel Trainer is geaccrediteerd als NOBTRA erkende opleiding. Trainers die de Trainersopleiding met goed gevolg hebben afgerond, verkrijgen hiermee een NOBTRA erkend diploma.

NRTO Keurmerk

Dit keurmerk is de erkenning voor kwaliteit en professionaliteit in de private opleidingsbranche. Door het NRTO-keurmerk kunnen klanten ervan uitgaan dat de Academie voor Psychodynamica voldoet aan hoge kwaliteitseisen op het gebied van transparantie over producten en diensten, adequate dienstverlening, professionele omgang met klanten en deskundigheid van het personeel.

Een onafhankelijke, externe certificerende instelling toetst of een aanbieder aan de kwaliteitseisen voldoet. Het NRTO-keurmerk wordt afgegeven door de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO), de branchevereniging voor private opleiders.

Zie voor meer informatie www.nrto.nl/keurmerk.


CRKBO-registratie:

De Academie voor Psychodynamica is geregistreerd bij het Centraal Register Kort Beroeps Onderwijs (CRKBO). Dit betekent dat wij ons onderwijsaanbod BTW-vrij mogen aanbieden. De uitgevoerde audit ligt in lijn met de beginselen van de kwaliteitscode voor kort beroepsonderwijs: zorgvuldigheidsbeginsel, rechtszekerheidsbeginsel, redelijkheidsbeginsel, betrouwbaarheidsbeginsel en kenbaarheidsbeginsel.

Studietaken

Studietaken

Naast het volgen van de lesdagen, dien je te voldoen aan een aantal studietaken.

POP      

Op de 1e lesdag bepaal je een persoonlijk ontwikkelthema waar je tijdens de opleiding aan werkt.
Dit ontwikkelthema verwerk je in een Persoonlijk Ontwikkelplan (POP). Tijdens de opleiding vul je het POP aan en aan het einde van de opleiding lever je het POP in. Deze wordt door de mentor beoordeeld.

Minitrainingen

Tijdens de opleiding verzorg je 2 minitrainingen van 20 min. De minitrainingen gaan over een lesonderdeel van de betreffende lesdag. Tijdens de eerste lesdag wordt een verdeling gemaakt van de minitrainingen per lesdag. Jouw medestudenten geven feedback op jouw minitraining, aan de hand van een feedbackformulier. De feedbackformulieren krijg je mee, zodat je de leerpunten kunt gebruiken voor jouw verdere ontwikkeling als trainer.

Training (extern)

Tijdens de opleiding geef je een externe training van min. 1,5 uur bij een bedrijf of organisatie, dit mag het bedrijf zijn waar je zelf werkt. Je laat de training evalueren door de deelnemers aan de hand van een evaluatieformulier. Na de training schrijf je een zelfevaluatie.  De evaluatieformulieren en zelfevaluatie lever je in, de zelfevaluatie wordt beoordeeld.

Intervisie

Aan het begin van de opleiding worden praktijkgroepen samengesteld van vier of meer personen. Doel van deze groepen is het in klein verband oefenen van de werkwijzen en technieken die op de lesdagen gedoceerd worden. De intervisiegroep komt tijdens de opleiding minimaal drie maal samen.

Examen

Het examen bestaat uit het inleveren van een complete, uitgewerkte training en het geven van een deel van deze training (15 min). Beide onderdelen dienen beoordeeld te worden met een voldoende.

Diplomering:

*           POP ingeleverd en akkoord bevonden
*           2 intervisies bijgewoond
*           Studieboeken gelezen
*           2 minitrainingen gegeven
*           Externe training gegeven
*           Uitgewerkte training ingeleverd
en akkoord bevonden
*           Deel van training gegeven en voldoende
*           Minimaal 14 lesdagen bijgewoond

Lesprogramma

Lesprogramma opleiding Professioneel Trainer


Trainen als beroep (1 dag)
Wie ben jij als trainer en wat maakt jou uniek?

 • Kennismaking
 • Verschil tussen begeleiden, trainen en opleiden
 • Jouw rol als trainer
 • Persoonlijke en professionele ontwikkeling POP
 • Minitrainingen verdelen


Communicatie (2 dagen)
Zelfbewustwording en intrainen vaardigheden

 • Vooroordelen
 • Communicatiestijlen
 • Communicatieve vaardigheden
 • Feedback geven en ontvangen
 • Representatiesystemen
 • Overdracht, tegenoverdracht en projectie
 • Fins communiceren
 • Waarnemen op meerdere niveau’s


Trainen met zelfvertrouwen (2 dagen)
Stevig en vol zelfvertrouwen voor de groep staan als trainer

 • Overtuigingen
 • Angsten
 • Presentatie vaardigheden
 • Zelfrechtvaardiging en zelfbeschuldiging
 • Hoe presenteer ik mijzelf?
 • Kernkwaliteiten
 • NLP


Trainingen ontwerpen (3 dagen)
Met kundigheid een passende training ontwerpen

 • Intake en probleem analyse
 • Leerdoelen formuleren
 • Aansluiten bij verschillende leerstijlen
 • Leerbehoefte- en leerniveau inventarisatie
 • KIT: Kennis Inzicht Toepassen
 • INTRO uitwerken
 • Ontwerpen en uitvoeren van een trainingsprogramma
 • Borging en Transfer
 • Evaluatieniveau ’s van Donald Kirkpatrick

Groepsdynamiek & groepsprocessen (2 dagen)
Hoe reageren groepsleden op elkaar én op de leider van de groep en welke reactiepatronen kunnen er ontstaan?

 • Inleiding groepsdynamica
 • Groepsontwikkelingsfasen van Kaufman/Remmerswaal
 • Weestand en veranderen
 • Groepsprocessen en weerstand
 • Groepen leiden en sturen
 • Afweermechanismen
 • Omgaan met overwachte reacties
 • Interventieniveau‘s (TA)
 • Interventieladder
 • Discussies begeleiden

Werkvormen en trainingsacteurs (2 dagen)
Het effectief inzetten van energizers en trainingsacteurs binnen een training

 • Kennismakingsoefeningen
 • Reflectie en feedback geven
 • Energizers
 • Drama werkvormen
 • Effectief werken met een acteur
 • Digitale werkvormen
 • Werkvormen ontwikkelen en inzetten


Minitrainingen
Praktijkervaring opdoen door het geven van minitrainingen

Praktijkdag waarbij minitrainingen worden gegeven in duo’s


Online trainen
Hoe geef je een leuke boeiende training online?

 • Jouw offline programma omzetten naar een online programma
 • ‘Blended learning’ inzetten bij een meerdaagse training
 • De juiste instellingen gebruiken voor een professionele weergave van je powerpoint presentatie
 • Werken met subgroepen in breakout rooms
 • Gebruik maken van online tools als Mentimeter en Jamboard
 • Passende werkvormen inzetten, zodat de training nooit saai wordt
 • Met onze ‘Tips voor Tools’ makkelijker en ontspannen online trainingen geven


Interne en externe acquisitie (2 dagen)
Hoe verkoop jij jouw training op effectieve wijze?

 • Kiezen van de doelgroep
 • Bereiken van de potentiele klant
 • PR en social media
 • Netwerken en relaties
 • Acquisitietechnieken
 • Kansrijke voorstellen maken
 • Overtuigen en beinvloeden
 • Onderhandelingsvaardigheden
 • Tariefstelling en budget
 • Van voorstel tot opdracht
 • Het voeren van intakegesprekken
 • Opdracht ‘klus binenhalen’ (offerte en presentatie voorstel)
 • CAPA
 • Elevator pitch
 • Omgaan met koopbezwaren – BADSOC


Examen (1 dag)

Theorie:            Uitgewerkte training inleveren
Praktijk:             Deel van een training geven (15 min.)

 

 

Toelatingscriteria

Deelname aan de opleiding Professioneel Trainer wordt bepaald op basis van de volgende criteria: opleidingsniveau, werkervaring en motivatie.
Bij voorkeur HBO of HBO werk en denkniveau. Minimaal MBO IV. Openstaand voor zelfreflectie en feedback.

Als je niet hebt deelgenomen aan een introductiemiddag, word je uitgenodigd voor een intake gesprek.

Beroepsmogelijkheden

Wat zijn mijn beroepsmogelijkheden met de opleiding Professioneel Trainer?

Met een diploma Professioneel Trainer van de Academie voor Psychodynamica kun je:

 • Zelfstandig een eigen trainingsbureau starten.
 • Als zelfstandig trainer je verder professionaliseren en je behandelmethoden uitbreiden.
 • In het bedrijfsleven aan de slag. Veel organisaties hebben behoefte aan deskundigen op het gebied van training.
 • Je specialiseren of verder ontwikkelen binnen je huidige baan.
Studiebelasting

Studiebelasting

Voor de gemiddelde studiebelasting mag je uitgaan van 4-6 uur per week, naast het volgen van de lesdagen.

StudiebelastingurenUrenSBUECT
College1121686,0
Thuisstudie40602,1
Minitrainingen913,50,5
Examen6120,4
Totaal167253,59,1
Leslocatie

Opleidingslocatie:

De lessen vinden plaats op ‘Landgoed Huize Scherpenzeel’ in Scherpenzeel. Ondanks de rustige ligging is het centrum van Scherpenzeel slechts enkele loopminuten verwijderd. We zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer, de buslijn Amersfoort-Veenendaal stopt bij ons voor de deur. Tevens beschikken we over gratis parkeergelegenheid op het landgoed.

 

Veelgestelde vragen

Studiekeuze:

Hoe weet ik of een trainersopleiding bij mij past?

De meest belangrijke informatie over onze opleiding Professioneel Trainer, vind je in de opleidingsbrochure. Om een nog betere indruk van de trainersopleiding te krijgen, kun je het best deelnemen aan een introductiemiddag. Hier krijg je informatie over de inhoud van de opleiding en de studietaken. Tevens maak je kennis met enkele docenten en de leslocatie.

Wat is het verschil tussen een éénjarige en een meerjarige opleiding?

Onze trainers opleiding duurt ongeveer 10 maanden. In deze tijd leer je alle basiskennis en -technieken, benodigd om startbekwaam als Professioneel Trainer aan de slag te kunnen. Onze opleiding tot Psychodynamisch Therapeut duurt vier jaar. Tijdens deze periode leer je alle kennis en technieken om als therapeut en coach aan de slag te kunnen. De eerste twee jaar zijn gericht op vakgericht onderwijs en zelfonderzoek. Het 3e en 4e lesjaar zijn gericht op thema gericht onderwijs en ontwikkeling van therapeutschap en het opbouwen van jouw therapeutische praktijk

Wat is trainen?

Trainen is het organiseren van activiteiten die erop gericht zijn om bij bepaalde doelgroepen zodanige leerprocessen op te roepen, dat vooraf beoogde resultaten op het gebied van kennis, vaardigheden of houding, worden bereikt.

Wat is het verschil tussen coaching en training?

Bij coaching kijken we vooral naar hoe je het probleem (coachvraag) in het heden ervaart en wat we nu kunnen doen om daar verbetering in te brengen. Hierbij kijken we naar Wie ben ik? Wat wil ik? En Wat kan ik?

Trainen is het organiseren van activiteiten die erop gericht zijn om bij bepaalde doelgroepen zodanige leerprocessen op te roepen, dat vooraf beoogde resultaten op het gebied van kennis, vaardigheden of houding, worden bereikt.

 

Inschrijving:

Welke opleiding is het meest geschikt voor mij?

Om een goede keuze te maken uit onze opleidingen, organiseren wij meerdere keren per jaar introductie (mid)dagen. Tijdens deze dagen kun je presentaties van de specifieke opleidingen bijwonen en kennismaken met onze docenten en medewerkers. Inschrijven voor onze intro’s kan via deze link. https://www.psychodynamica.nl/introductiedagen/

Voor een persoonlijk gesprek op maat ben je altijd welkom om een vrijblijvende afspraak te maken met onze studieadviseurs.

Wat zijn de toelatingseisen voor de opleiding Professioneel Trainer?

 Vooropleiding

Voor onze trainers opleiding vragen wij een HBO werk- en denkniveau, minimaal MBO IV en openstaand voor zelfonderzoek en feedback.

Heb je een wat ouder diploma en/of twijfel je aan het niveau, neem gerust contact op met onze studieadviseur. Zij kijkt samen met jou naar de mogelijkheden.

Leeftijdsgrenzen

Wij stellen in principe geen leeftijdsgrenzen aan onze studenten. Onze ervaring leert dat je minimaal 18 jaar dient te zijn om deelnemers op een volwassen manier te kunnen trainen.

Fysieke beperkingen

Voor al onze opleidingen geldt dat fysieke beperkingen in principe geen belemmering hoeven te zijn voor het volgen van een studie. Wij hebben studenten begeleid met een visuele of auditieve handicap. De meeste lesruimtes zijn rolstoel toegankelijk. Met zwangerschap wordt, indien nodig, voldoende rekening gehouden.

Hoeveel tijd heb ik nodig voor de opleiding Professioneel Trainer?

Contacturen

Voor de trainers opleiding geldt dat je gemiddeld één dag per veertien dagen les hebt, of eens per maand een lesblok van twee aaneengesloten lesdagen. Je hebt 6 effectieve lesuren per lesdag, waarbij theorie en praktijk voortdurend worden afgewisseld.

Studiebelastingsuren (SBU)

SBU’s bestaan uit contacturen maal een factor voor voorbereiding of literatuurstudie. EC’s staan voor European Credits, waarbij een EC staat voor 28 studie uren. Het aantal uren zelfstudie is afhankelijk van het soort opleiding en jouw persoonlijke leervermogen. Contacturen met een docent zijn gemiddeld 6 uren per lesdag. Zelfstudie bestaat uit het maken van een portfolio, bestuderen van het lesmateriaal en de literatuur, specifieke opdrachten en intervisie bijeenkomsten met je medestudenten. Kijk bij de opleiding van je keuze naar het aantal SBU’s en EC’s.

Verhouding theorie-praktijk

De opleiding Professioneel Trainer heeft een verhouding van gemiddeld 50% leren door te ervaren, 30% leren van elkaar en 20% theorie. De werkvormen die tijdens de les worden gebruikt, zijn erop gericht om de theorie direct in de praktijk te kunnen toepassen.

Is de trainers opleiding te combineren met een (fulltime) baan?

De meeste van onze studenten combineren de coach opleiding met een baan. Zij die fulltime werken kiezen vaak voor een weekendopleiding. Zij die meer tijd beschikbaar hebben, kiezen vaak voor een doordeweekse opleiding.

Kan ik vrijstelling krijgen voor bepaalde lesvakken?

Het is voor individuele lessen niet mogelijk om vrijstelling te krijgen. Voor hen die een vervolgopleiding volgen binnen ons instituut, zijn vaak wel bepaalde vrijstellingen van toepassing.

Is de opleiding Professioneel Trainer erkend?

Voor de opleiding Professioneel Trainer hebben wij een accreditatie aanvraag lopen bij het CPION. Wij gaan er van uit dat deze accreditatie voor oktober 2022 rond zal zijn.

Kan ik mij als Professioneel Trainer aansluiten bij een beroepsvereniging?

Ja dat kan. Er zijn meerdere beroepsverenigingen voor trainers. De meest bekende is de NOBTRA. Na het behalen van het diploma Professioneel Trainer kom je in aanmerking voor een basisaansluiting bij de NOBTRA. Zie hiervoor de voorwaarden op de website van de NOBTRA.

Wie zijn mijn medestudenten?

Het profiel van een gemiddelde student binnen de opleiding Professioneel Trainer is; tussen de 20 en 50 jaar, werkend (fulltime of deeltijd), wil graag anderen helpen en is op zoek naar verdieping. De achtergronden van onze studenten zijn zeer divers; onderwijs, maatschappelijk werk, bankwezen, HRM en IT.

Wat zijn mijn beroepsmogelijkheden met de opleiding Professioneel Trainer?

Met een diploma Professioneel Trainer van de Academie voor Psychodynamica kun je:

 • Zelfstandig een eigen trainingsbureau starten. Meer informatie over beroepsverenigingen en wettelijke verplichtingen vind je op onze opleidingspagina.
 • Als zelfstandig trainer je verder professionaliseren en je behandelmethoden uitbreiden.
 • In het bedrijfsleven aan de slag. Veel organisaties hebben behoefte aan deskundigen op het gebied van training.
 • Je specialiseren of verder ontwikkelen binnen je huidige baan.

Waar kan ik de lesroosters vinden?

Deze vind je op de betreffende opleidingspagina bij ‘startdata eerstvolgende opleidingen’. Hier vind je bij elke opleiding een link naar het lesrooster.

Tot wanneer kan ik annuleren?

Gedurende veertien dagen na inschrijving bestaat de mogelijkheid volgens consumentenrecht kosteloos te annuleren. Voor meer details zie onze Algemene Voorwaarden.

 

Studiemateriaal

Wanneer ontvang ik mijn studiemateriaal?

Na inschrijving via onze website ontvang je van ons een bevestigingsmail met een toegangscode voor onze digitale leeromgeving. Hier vind je al het benodigde lesmateriaal voor de trainers opleiding.

Ik heb een vraag over de inhoud van het lesmateriaal, waar kan ik terecht?

Voor vragen over de inhoud van het lesmateriaal kun je terecht bij de betreffende docent. Heb je andere praktische vragen, dan kun je terecht bij jouw mentor.

Moet ik het studiemateriaal zelf aanschaffen?

Het digitale studiemateriaal van de trainers opleiding is inbegrepen in de prijs van de opleiding. Studieboeken dien je zelf aan te schaffen. Zie hiervoor ‘studiekosten’ op de betreffende opleidingspagina.

 

Financiële zaken

Wat zijn de kosten van de opleiding Professioneel Trainer?

De studiekosten zijn inclusief het digitale lesmateriaal. Bijkomende kosten worden vermeld op de opleidingspagina onder het kopje ‘studiekosten’. Bijkomende kosten bestaan uit:

Literatuur

Enkele boeken worden aangemerkt als verplichte literatuur. Deze hoef je niet verplicht aan te schaffen, maar moeten wel worden gelezen. De kosten bedragen ongeveer 120 Euro. Binnen het lesmateriaal wordt soms verwezen naar aanbevolen boeken. Deze hoef je niet te kopen, maar zijn ondersteunend aan de opleiding.

Supervisie:
Kosten voor begeleiding door een supervisor tijdens twee intervisie bijeenkomsten. Deze kosten worden vaak gedeeld door de deelnemers. Wij geven hiervoor een stelpost op van 100 Euro per persoon.

Lunch
In Scherpenzeel bieden wij je tijdens de pauzes koffie en thee aan. De kosten voor de lunch zijn niet inbegrepen. Voor de opleidingen in Sassenheim en Tilburg geldt dat deze inclusief catering zijn, dit betreft koffie, thee, frisdrank en een versnapering tijdens de pauzes en een lunch. Hiervoor rekenen wij 350 Euro meerkosten.

Vroegboekkorting:

Voor hen die zich minimaal 3 maanden voor de start van de trainersopleiding inschrijven, bieden wij een vroegboekkorting van 200 Euro.

Zijn de opleidingskosten inclusief of exclusief BTW?

Als opleidingsinstituut zijn wij vrijgesteld van BTW. Op onze facturen voor het lesgeld is daarom 0% BTW vermeld. Over de bijkomende kosten als boeken, kan evt. wel BTW geheven worden.

Wat zijn de betalingsvoorwaarden?

Onze betalingsvoorwaarden kun je lezen in onze Algemene voorwaarden.

Kan ik de trainersopleiding in termijnen betalen?

Het is mogelijk om de trainers opleiding in 4 termijnen te betalen, meerkosten hiervoor bedragen 100 Euro. Op het inschrijfformulier op de website kun je aangeven of je vooraf of in 4 termijnen wilt betalen.

Kan ik gebruik maken van een vroegboekkorting?

Ja dat kan. Als je minimaal 3 maanden voor de start van de trainersopleiding inschrijft, kom je in aanmerking voor een vroegboekkorting van 200 Euro.

Staat de opleiding Professioneel Trainer in het UWV scholingsregister?

De afgelopen jaren hebben veel studenten met steun van het UWV hun diploma behaald. Zowel de overheid als het bedrijfsleven realiseren zich dat preventie de meest duurzame oplossing is voor de stijgende ziektekosten. Hierdoor nemen ook de kansen voor onze afgestudeerde studenten toe op de arbeidsmarkt. Vandaar dat het UWV steeds vaker bereid is om mee te betalen aan de studiekosten.

De opleiding Professioneel Trainer staat in het UWV scholingsregister, zie voor details het UWV stappenplan.

Ben je ondernemer of ZZP-er? Wanneer je een opleiding volgt voor jouw bedrijfsactiviteit, nieuwe ontwikkelingen of het op peil houden van jouw kennis, zijn de kosten nog wél (deels) fiscaal aftrekbaar! Lees meer.

 

 

Examens

Wat moet ik doen om mijn diploma Professioneel Trainer te krijgen?

Aanwezigheidsplicht

Wij hanteren een aanwezigheidsplicht, waarbij je maximaal 2 lesdagen mag missen. In geval van overmacht kun je de gemiste lesdag binnen een andere lesgroep inhalen. Het kan gebeuren dat je de lesdag inhaalt in een lesgroep van een andere opleiding die dezelfde lesdag heeft.

Toetsing

De Trainersopleiding wordt afgesloten met een examen, waarbij zowel de theorie als de praktijk wordt getoetst. Beide onderdelen dienen met een voldoende te worden afgesloten.

Studietaken

Naast het volgen van de lesdagen dien je te voldoen aan een aantal studietaken. De opleiding specifieke studietaken vind je op de opleidingspagina Professioneel Trainer.

Hoeveel kost het examen?

Deelname aan het examen Professioneel Trainer is inbegrepen in het lesgeld. Voor een herexamen bedragen de kosten 100 Euro.

Is het examen verplicht?

Voor het behalen van het diploma Professioneel Trainer is het verplicht om examen te doen. Je kunt er ook voor kiezen om geen examen te doen. Als je wel alle lesdagen hebt gevolgd krijg je een bewijs van deelname.

Waar vindt het examen/tentamen plaats?

Het examen Professioneel Trainer vindt plaats op de betreffende leslocatie. Herexamens vinden plaats in Scherpenzeel op centrale herexamen dagen.

Hoe kan ik mij afmelden voor het examen?

Afmelden voor het examen kan door een mail te sturen naar onze administratie info@psychodynamica.nl. Je kunt je vervolgens aanmelden voor een herexamen door een mail te sturen naar de examencommissie examencommissiepsychodynamica@outlook.com. Kosten voor een herexamen bedragen 100 Euro.

Hoe lang worden mijn examens bewaard?

Jouw examen wordt door ons 5 jaar bewaard. Als je een portfolio maakt tijdens je opleiding, bewaar je deze thuis. Het portfolio moet wel tot 5 jaar na je examen voor ons opvraagbaar blijven.

Wanneer krijg ik de uitslag van mijn examen?

Binnen 3 weken na het examen krijg je via de mail jouw uitslag van de examencommissie.

Kan ik de resultaten van mijn examen inzien?

Op verzoek kun je het gemaakte examen inzien. Gedurende 2 maanden na de uitslag van het examen,  hebben belanghebbenden recht op inzage van het werk. Hiervoor dien je een inzageverzoek te richten aan de examencommissie. examencommissiepsychodynamica@outlook.com

Waar vind ik het examenreglement?

Het examenreglement vind je bij de documenten van de studietaken, binnen de digitale leeromgeving.

Kan ik een herexamen doen?

Wanneer je zakt voor het examen Professioneel Trainer, dan heb je recht op 1 herexamen. Kosten hiervoor bedragen 100 Euro. Herexamens vinden plaats op centrale herexamendagen. Je kunt je opgeven voor een herexamen door een mail te sturen naar de examencommissie:  examencommissiepsychodynamica@outlook.com

Wanneer ontvang ik mijn diploma Professioneel Trainer?

Je ontvangt ongeveer 4 weken nadat je bent geslaagd voor het examen je diploma per post.

Wat is het verschil tussen een diploma, certificaat of bewijs van deelname?

Heb je zowel het theorie examen als het praktijkexamen Professioneel Trainer met een voldoende afgerond en heb je alle studietaken afgerond, dan krijg je een diploma. Heb je alle lesdagen gevolgd, het examen met een voldoende afgerond, maar de studietaken niet afgerond, dan krijg je een certificaat. Volg je alleen de lesdagen, dan kom je in aanmerking voor een bewijs van deelname.

 

 

Lesdagen

Waar vinden de lesdagen plaats?

De meeste lesdagen vinden plaats op onze basislocatie in Scherpenzeel. Sommige trainersopleidingen vinden plaats op onze leslocaties in Sassenheim of Tilburg. Inhaallessen vinden plaats in Scherpenzeel.

Waar kan ik mij afmelden voor een lesdag?

Als je onverhoopt een lesdag moet missen, dan kun je je afmelden door een mail te sturen naar ons secretariaat: info@psychodynamica.nl

Hoe kan ik een lesdag inhalen?

Stuur een email naar info@psychodynamica.nl met jouw naam, lesgroep en de lesdagcode van de in te halen lesdag. Hierna zal het secretariaat per mail aangeven waar, wanneer en in welke lesgroep je de betreffende les kunt inhalen. Je kunt ook ‘voorhalen’; wanneer je al weet dat je in de toekomst een  lesdag gaat missen, b.v. vanwege een vakantie.

Waar vind ik het adres van de leslocatie?

Onze basisleslocatie is in Scherpenzeel.

Burgemeester Royaardslaan 3
3925 GG Scherpenzeel

Sommige coachopleidingen worden in Sassenheim of Tilburg verzorgd. Zie hiervoor ‘leslocatie’ op de betreffende opleidingspagina.

Kan ik parkeren bij de leslocatie?

Bij onze leslocaties kun je gratis parkeren

Is de leslocatie bereikbaar met het openbaar vervoer?

Onze leslocaties zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Zie hiervoor ‘leslocatie’ op de opleidingspagina Professioneel Trainer.

Vinden er lesdagen plaats tijdens schoolvakanties?

Tijdens de zomervakantie van half juli tot half augustus vinden er geen lessen plaats, dit geldt ook voor de periode kerst en oud en nieuw. Wij kunnen helaas geen rekening houden met de schoolvakanties en regio gebonden vakanties.

Hoe kom ik in contact met mijn docenten en medestudenten?

Na inschrijving krijg je toegang tot onze digitale leeromgeving. Hier kun je middels de chatfunctie in contact komen met de docenten en medestudenten uit jouw lesgroep.

Is de lunch tijdens de lesdagen inbegrepen?

Voor de lesgroepen Professioneel Trainer in Scherpenzeel geldt dat wij zorgen voor koffie, thee en koekjes. De lunch is niet inbegrepen. De meeste studenten nemen zelf een lunch mee of maken gebruik van een van de horeca gelegenheden op loopafstand van de leslocatie. Voor de lesgroepen die les hebben in Sassenheim of Tilburg geldt dat de catering, inclusief de lunch, inbegrepen is.

 

Overige vragen

Kan ik mijn opleiding tijdelijk onderbreken?

Het kan voorkomen dat je de opleiding Professioneel Trainer tijdelijk moet onderbreken vanwege b.v. een zwangerschap of ziekte. Wij bieden de mogelijkheid om binnen 1 jaar weer aan te sluiten bij een volgende lesgroep, mits er bij de start van die lesgroep plaats over is. Kosten voor overstappen naar een andere lesgroep bedragen in dat geval 300 Euro.

Hebben jullie een klachtenregeling?

Wij doen er alles aan om klachten te voorkomen. Mocht je desondanks toch ergens ontevreden over zijn, dan proberen wij voor jou een goede oplossing te vinden. Jouw klacht wordt altijd serieus genomen en onderzocht. Klachten zien wij als leermomenten. Bekijk hier onze klachtenprocedure. Ondanks onze zorgvuldigheid kan het voorkomen dat we er samen niet uitkomen. Je klacht kan dan worden voorgelegd aan de onafhankelijke geschillencommissie van de NRTO.

Is lid worden van een beroepsvereniging verplicht?

Lid worden van een beroepsvereniging is niet verplicht. Misschien volg je bij ons de trainersopleiding uit persoonlijke interesse of voor je eigen ontwikkeling, dan is aansluiten bij een beroepsvereniging niet van toepassing.

Wat zijn EC’s?

Een studiepunt staat voor het aantal uren onderwijs dat je hebt gevolgd en wordt uitgedrukt in het European Credit Transfer System (ECTS of EC). Zoals de naam al zegt, is dit een systeem dat in heel Europa gelijk is en waardoor studiebelasting van opleidingen met elkaar wordt vergeleken. Een EC staat voor 28 studie uren, ongeacht of je tijdens deze uren een les hebt bijgewoond of thuis aan opdrachten hebt gewerkt.

Hoe gaan jullie om met mijn persoonlijke gegevens?

Per 25 mei 2018 is de Nederlandse wetgeving rondom privacy vervangen door een Europese wet, de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Wij houden ons strikt aan de eisen die deze wet aan ons stelt.

Welke beroepen zijn geen vrije beroepen?

Een vrij beroep betekent meestal dat je diensten aanbiedt en geen producten. De Kamer van Koophandel kijkt dan naar andere vereisten bij een inschrijving. In de zorg zijn een aantal beroepen die onder streng toezicht staan van de overheid en BIG-geregistreerd moeten zijn met alle eisen van dien. Coach, Professioneel Coach, Professioneel Trainer, Kindercoach en Leefstijlcoach zijn vrije beroepen.

Heeft het zin om als trainer lid te worden van een beroepsvereniging?

Om als trainer aan de slag te gaan, is het niet noodzakelijk om lid te worden van een beroepsvereniging. Een lidmaatschap brengt behoorlijke kosten met zich mee, en de vraag is of de baten hoger zijn dan de kosten. Een belangrijke reden om lid te worden van een beroepsvereniging kan zijn om de collectieve beroepsaansprakelijkheidsregeling die sommige beroepsverenigingen bieden. De meest bekende beroepsvereniging voor trainers is de NOBTRA

Waar kan ik een beroepsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten?

Individuele beroepsaansprakelijkheidsverzekeringen zijn behoorlijk prijzig. Als je lid bent van een beroepsvereniging, heb je bijna altijd ook een beroeps- en/of bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Deze worden door beroepsverenigingen collectief afgesloten. Ben je geen lid, informeer dan bij de verzekeringsmaatschappij waar je ook je reguliere verzekeringen hebt afgesloten. Meer alternatieven zijn www.nobtra.nl

Wat is een ethische code?

Een ethische code is een set van gedragsregels die je van een Professioneel Trainer mag verwachten. Door een opleiding bij ons te volgen verbind je je aan de ethische gedragscode van de NRTO (zie NTRO keurmerk) op onze website. Deze kun je ook gebruiken als je een eigen praktijk start. Van een beroepsvereniging ontvang je ook een ethische code met de regels waar de vereniging voor staat.

Bij welke beroepsvereniging kan ik mij aansluiten?

De grootste beroepsvereniging voor trainers is de NOBTRA. Als Professioneel Trainer kom je in aanmerking voor een basisaansluiting bij de NOBTRA. Zie hiervoor de voorwaarden op de website van de NOBTRA.

Resultaat
Algemeen
Voordelen
Docenten
Investering
Certificeringen
Studietaken
Lesprogramma
Toelatingscriteria
Beroepsmogelijkheden
Studiebelasting
Leslocatie
Veelgestelde vragen

Na het volgen van de opleiding Professioneel Trainer zul je:

 • Meer dan start-bekwaam zijn als Professioneel Trainer
 • Effectiever en diepgaander communiceren met anderen
 • Ervaren zijn in het ontwikkelen en geven van trainingen
 • Een prettige gesprekspartner zijn en beter doorvragen naar de diepere behoeften van anderen
 • Een gereedschapskist vol met praktische trainingstools hebben, die je vol zelfvertrouwen inzet
 • Ontdekt hebben waar jouw passie ligt en wat jou bijzonder maakt als trainer
 • Je bewust zijn van jouw kwaliteiten en zet je deze effectief in

In 8 maanden leer je alle kneepjes van het trainersvak. Hoe je een goed doortimmerde training ontwikkelt met de nieuwste (digitale) werkvormen, hoe je flexibel improviseert en omgaat met onverwachte situaties en hoe je op effectieve wijze opdrachtgevers benadert en opdrachten binnenhaalt. Tijdens de opleiding ontwikkel je jouw eigen persoonlijke stijl, zodat jij stevig in je schoenen staat als Professioneel Trainer.

De belangrijkste competenties van een trainer zijn het vermogen om je in te leven, helder te communiceren met de deelnemers en opdrachtgevers en je eigen creativiteit. De inhoud van een training is belangrijk, maar de manier waarop jij het brengt, maakt het verschil.

 

Waarom kiezen voor deze opleiding?

 • Integrale benadering
  Inhoudelijke theoretische kennis wordt gecombineerd met het onder begeleiding intrainen van praktische vaardigheden.
 • Kleinschalig
  De Academie voor Psychodynamica is een kleinschalig opleidingsinstituut, waar veel persoonlijke aandacht en begeleiding is voor onze studenten.
 • Persoonlijke ontwikkeling
  Een succesvol trainer is zich bewust van de effecten van non-verbale communicatie en overdracht. Daarom vormen zelfonderzoek en zelfreflectie een belangrijk onderdeel van deze opleiding.
 • Persoonlijke begeleiding
  Ons enthousiaste en ervaren team van docenten, mentoren en assistenten staat klaar om jou zo goed mogelijk te begeleiden tijdens je studie. Dat maakt dat je als student vanaf het eerste begin tot aan de dag van de diploma-uitreiking kunt rekenen op een persoonlijke en professionele begeleiding.
 • Certificering:
  De opleiding tot professioneel Coach is als Post-HBO Registeropleiding geaccrediteerd door het CPION. Na succesvolle afronding van de opleiding kun je een officieel diploma van de Stichting Post Hoger Beroeps Onderwijs Nederland aanvragen.
  De trainersopleiding is ook geaccrediteerd door de NOBTRA. Dit is de grootste beroepsvereniging voor trainers in Nederland

Klik op de foto’s voor meer informatie

Sonja van der Stelt

Hoofddocent en trainer

 


Cor van Ewijk

Communicatie, NLP en Kernkwaliteiten 
Dideke Ros

Groepsdynamiek en Acquisitie

Investering

Investering (inclusief digitale syllabus en examen)€4785,-
Of betaal in 4 termijnen van€1221,-
Additionele kosten voor literatuur€120,-

Opmerkingen:

 • Wij bieden mogelijkheden tot gespreide betaling van het lesgeld in vier termijnen, tegen 100 Euro meerkosten.
 • Het lesgeld voor de coach opleiding is aan een halfjaarlijkse prijsverhoging onderhevig.
 • Lesgroepen starten bij een minimum aantal van 10 inschrijvingen.

Vroegboekkorting:

Als je minimaal 3 maanden voor de start van de opleiding inschrijft, krijg je 200 Euro vroegboekkorting.

Facturatie:

De factuur voor de opleidingskosten wordt na de eerste lesdag toegestuurd. Wil je de factuur eerder ontvangen, dan kun je dat bij inschrijving aangeven.

CPION registratie:

Na diplomering kun je je inschrijven in het Post HBO register van het CPION. De kosten voor inschrijving in het CPION Post HBO register bedragen €120,-

Belastingvoordeel:

Ben je ondernemer of ZZP-er? Wanneer je een opleiding volgt voor jouw bedrijfsactiviteit, nieuwe ontwikkelingen of het op peil houden van jouw kennis, zijn de kosten (deels) fiscaal aftrekbaar! Lees meer.

Betaling door werkgever:

Mogelijk heeft jouw werkgever een opleidingsbudget waarmee jij je kunt ontwikkelen en mogelijk doorgroeien binnen jouw carrière. Je kunt nagaan wat de mogelijkheden zijn binnen jouw organisatie door je arbeidsvoorwaarden erop na te slaan of door dit na te vragen bij je leidinggevende of HR. Indien gewenst kunnen wij ook een offerte opstellen voor jouw werkgever.

Jouw opleiding betaald krijgen door het UWV

Het UWV heeft met Psychodynamica een overeenkomst gesloten voor de uitvoering van scholing. Bekijk hier het stappenplan om een opleiding via het UWV vergoed te kunnen krijgen.

Certificeringen:

Als je aan alle studietaken hebt voldaan en het examen met een voldoende hebt afgerond, kom je in aanmerking voor het diploma Professioneel Trainer. Je bent dan start bekwaam en je kunt je vrij vestigen als Professioneel Trainer.

CPION Post HBO certificering:

De opleiding Professioneel Trainer is gecertificeerd door de Stichting Post Hoger Beroepsonderwijs Nederland (SPHBO). Daarmee is de opleiding een erkende registeropleiding waarvan gediplomeerden worden opgenomen in het register van de stichting. Dit register kan door bijvoorbeeld personeelsfunctionarissen worden geraadpleegd die getuigschriften willen verifiëren. Stichting Post-HBO Nederland is een onderdeel van het Centrum voor Post Initieel Onderwijs Nederland (CPION). Meer informatie is te vinden op www.cpion.nl.

Je kunt je inschrijven in het Post-HBO register van het CPION (kosten voor inschrijving in het CPION Post HBO register bedragen €120,-).

NOBTRA accreditatie:

Onze opleiding tot Professioneel Trainer is geaccrediteerd als NOBTRA erkende opleiding. Trainers die de Trainersopleiding met goed gevolg hebben afgerond, verkrijgen hiermee een NOBTRA erkend diploma.

NRTO Keurmerk

Dit keurmerk is de erkenning voor kwaliteit en professionaliteit in de private opleidingsbranche. Door het NRTO-keurmerk kunnen klanten ervan uitgaan dat de Academie voor Psychodynamica voldoet aan hoge kwaliteitseisen op het gebied van transparantie over producten en diensten, adequate dienstverlening, professionele omgang met klanten en deskundigheid van het personeel.

Een onafhankelijke, externe certificerende instelling toetst of een aanbieder aan de kwaliteitseisen voldoet. Het NRTO-keurmerk wordt afgegeven door de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO), de branchevereniging voor private opleiders.

Zie voor meer informatie www.nrto.nl/keurmerk.


CRKBO-registratie:

De Academie voor Psychodynamica is geregistreerd bij het Centraal Register Kort Beroeps Onderwijs (CRKBO). Dit betekent dat wij ons onderwijsaanbod BTW-vrij mogen aanbieden. De uitgevoerde audit ligt in lijn met de beginselen van de kwaliteitscode voor kort beroepsonderwijs: zorgvuldigheidsbeginsel, rechtszekerheidsbeginsel, redelijkheidsbeginsel, betrouwbaarheidsbeginsel en kenbaarheidsbeginsel.

Studietaken

Naast het volgen van de lesdagen, dien je te voldoen aan een aantal studietaken.

POP      

Op de 1e lesdag bepaal je een persoonlijk ontwikkelthema waar je tijdens de opleiding aan werkt.
Dit ontwikkelthema verwerk je in een Persoonlijk Ontwikkelplan (POP). Tijdens de opleiding vul je het POP aan en aan het einde van de opleiding lever je het POP in. Deze wordt door de mentor beoordeeld.

Minitrainingen

Tijdens de opleiding verzorg je 2 minitrainingen van 20 min. De minitrainingen gaan over een lesonderdeel van de betreffende lesdag. Tijdens de eerste lesdag wordt een verdeling gemaakt van de minitrainingen per lesdag. Jouw medestudenten geven feedback op jouw minitraining, aan de hand van een feedbackformulier. De feedbackformulieren krijg je mee, zodat je de leerpunten kunt gebruiken voor jouw verdere ontwikkeling als trainer.

Training (extern)

Tijdens de opleiding geef je een externe training van min. 1,5 uur bij een bedrijf of organisatie, dit mag het bedrijf zijn waar je zelf werkt. Je laat de training evalueren door de deelnemers aan de hand van een evaluatieformulier. Na de training schrijf je een zelfevaluatie.  De evaluatieformulieren en zelfevaluatie lever je in, de zelfevaluatie wordt beoordeeld.

Intervisie

Aan het begin van de opleiding worden praktijkgroepen samengesteld van vier of meer personen. Doel van deze groepen is het in klein verband oefenen van de werkwijzen en technieken die op de lesdagen gedoceerd worden. De intervisiegroep komt tijdens de opleiding minimaal drie maal samen.

Examen

Het examen bestaat uit het inleveren van een complete, uitgewerkte training en het geven van een deel van deze training (15 min). Beide onderdelen dienen beoordeeld te worden met een voldoende.

Diplomering:

*           POP ingeleverd en akkoord bevonden
*           2 intervisies bijgewoond
*           Studieboeken gelezen
*           2 minitrainingen gegeven
*           Externe training gegeven
*           Uitgewerkte training ingeleverd
en akkoord bevonden
*           Deel van training gegeven en voldoende
*           Minimaal 14 lesdagen bijgewoond

Lesprogramma opleiding Professioneel Trainer


Trainen als beroep (1 dag)
Wie ben jij als trainer en wat maakt jou uniek?

 • Kennismaking
 • Verschil tussen begeleiden, trainen en opleiden
 • Jouw rol als trainer
 • Persoonlijke en professionele ontwikkeling POP
 • Minitrainingen verdelen


Communicatie (2 dagen)
Zelfbewustwording en intrainen vaardigheden

 • Vooroordelen
 • Communicatiestijlen
 • Communicatieve vaardigheden
 • Feedback geven en ontvangen
 • Representatiesystemen
 • Overdracht, tegenoverdracht en projectie
 • Fins communiceren
 • Waarnemen op meerdere niveau’s


Trainen met zelfvertrouwen (2 dagen)
Stevig en vol zelfvertrouwen voor de groep staan als trainer

 • Overtuigingen
 • Angsten
 • Presentatie vaardigheden
 • Zelfrechtvaardiging en zelfbeschuldiging
 • Hoe presenteer ik mijzelf?
 • Kernkwaliteiten
 • NLP


Trainingen ontwerpen (3 dagen)
Met kundigheid een passende training ontwerpen

 • Intake en probleem analyse
 • Leerdoelen formuleren
 • Aansluiten bij verschillende leerstijlen
 • Leerbehoefte- en leerniveau inventarisatie
 • KIT: Kennis Inzicht Toepassen
 • INTRO uitwerken
 • Ontwerpen en uitvoeren van een trainingsprogramma
 • Borging en Transfer
 • Evaluatieniveau ’s van Donald Kirkpatrick

Groepsdynamiek & groepsprocessen (2 dagen)
Hoe reageren groepsleden op elkaar én op de leider van de groep en welke reactiepatronen kunnen er ontstaan?

 • Inleiding groepsdynamica
 • Groepsontwikkelingsfasen van Kaufman/Remmerswaal
 • Weestand en veranderen
 • Groepsprocessen en weerstand
 • Groepen leiden en sturen
 • Afweermechanismen
 • Omgaan met overwachte reacties
 • Interventieniveau‘s (TA)
 • Interventieladder
 • Discussies begeleiden

Werkvormen en trainingsacteurs (2 dagen)
Het effectief inzetten van energizers en trainingsacteurs binnen een training

 • Kennismakingsoefeningen
 • Reflectie en feedback geven
 • Energizers
 • Drama werkvormen
 • Effectief werken met een acteur
 • Digitale werkvormen
 • Werkvormen ontwikkelen en inzetten


Minitrainingen
Praktijkervaring opdoen door het geven van minitrainingen

Praktijkdag waarbij minitrainingen worden gegeven in duo’s


Online trainen
Hoe geef je een leuke boeiende training online?

 • Jouw offline programma omzetten naar een online programma
 • ‘Blended learning’ inzetten bij een meerdaagse training
 • De juiste instellingen gebruiken voor een professionele weergave van je powerpoint presentatie
 • Werken met subgroepen in breakout rooms
 • Gebruik maken van online tools als Mentimeter en Jamboard
 • Passende werkvormen inzetten, zodat de training nooit saai wordt
 • Met onze ‘Tips voor Tools’ makkelijker en ontspannen online trainingen geven


Interne en externe acquisitie (2 dagen)
Hoe verkoop jij jouw training op effectieve wijze?

 • Kiezen van de doelgroep
 • Bereiken van de potentiele klant
 • PR en social media
 • Netwerken en relaties
 • Acquisitietechnieken
 • Kansrijke voorstellen maken
 • Overtuigen en beinvloeden
 • Onderhandelingsvaardigheden
 • Tariefstelling en budget
 • Van voorstel tot opdracht
 • Het voeren van intakegesprekken
 • Opdracht ‘klus binenhalen’ (offerte en presentatie voorstel)
 • CAPA
 • Elevator pitch
 • Omgaan met koopbezwaren – BADSOC


Examen (1 dag)

Theorie:            Uitgewerkte training inleveren
Praktijk:             Deel van een training geven (15 min.)

 

 

Deelname aan de opleiding Professioneel Trainer wordt bepaald op basis van de volgende criteria: opleidingsniveau, werkervaring en motivatie.
Bij voorkeur HBO of HBO werk en denkniveau. Minimaal MBO IV. Openstaand voor zelfreflectie en feedback.

Als je niet hebt deelgenomen aan een introductiemiddag, word je uitgenodigd voor een intake gesprek.

Wat zijn mijn beroepsmogelijkheden met de opleiding Professioneel Trainer?

Met een diploma Professioneel Trainer van de Academie voor Psychodynamica kun je:

 • Zelfstandig een eigen trainingsbureau starten.
 • Als zelfstandig trainer je verder professionaliseren en je behandelmethoden uitbreiden.
 • In het bedrijfsleven aan de slag. Veel organisaties hebben behoefte aan deskundigen op het gebied van training.
 • Je specialiseren of verder ontwikkelen binnen je huidige baan.

Studiebelasting

Voor de gemiddelde studiebelasting mag je uitgaan van 4-6 uur per week, naast het volgen van de lesdagen.

StudiebelastingurenUrenSBUECT
College1121686,0
Thuisstudie40602,1
Minitrainingen913,50,5
Examen6120,4
Totaal167253,59,1

Opleidingslocatie:

De lessen vinden plaats op ‘Landgoed Huize Scherpenzeel’ in Scherpenzeel. Ondanks de rustige ligging is het centrum van Scherpenzeel slechts enkele loopminuten verwijderd. We zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer, de buslijn Amersfoort-Veenendaal stopt bij ons voor de deur. Tevens beschikken we over gratis parkeergelegenheid op het landgoed.

 

Studiekeuze:

Hoe weet ik of een trainersopleiding bij mij past?

De meest belangrijke informatie over onze opleiding Professioneel Trainer, vind je in de opleidingsbrochure. Om een nog betere indruk van de trainersopleiding te krijgen, kun je het best deelnemen aan een introductiemiddag. Hier krijg je informatie over de inhoud van de opleiding en de studietaken. Tevens maak je kennis met enkele docenten en de leslocatie.

Wat is het verschil tussen een éénjarige en een meerjarige opleiding?

Onze trainers opleiding duurt ongeveer 10 maanden. In deze tijd leer je alle basiskennis en -technieken, benodigd om startbekwaam als Professioneel Trainer aan de slag te kunnen. Onze opleiding tot Psychodynamisch Therapeut duurt vier jaar. Tijdens deze periode leer je alle kennis en technieken om als therapeut en coach aan de slag te kunnen. De eerste twee jaar zijn gericht op vakgericht onderwijs en zelfonderzoek. Het 3e en 4e lesjaar zijn gericht op thema gericht onderwijs en ontwikkeling van therapeutschap en het opbouwen van jouw therapeutische praktijk

Wat is trainen?

Trainen is het organiseren van activiteiten die erop gericht zijn om bij bepaalde doelgroepen zodanige leerprocessen op te roepen, dat vooraf beoogde resultaten op het gebied van kennis, vaardigheden of houding, worden bereikt.

Wat is het verschil tussen coaching en training?

Bij coaching kijken we vooral naar hoe je het probleem (coachvraag) in het heden ervaart en wat we nu kunnen doen om daar verbetering in te brengen. Hierbij kijken we naar Wie ben ik? Wat wil ik? En Wat kan ik?

Trainen is het organiseren van activiteiten die erop gericht zijn om bij bepaalde doelgroepen zodanige leerprocessen op te roepen, dat vooraf beoogde resultaten op het gebied van kennis, vaardigheden of houding, worden bereikt.

 

Inschrijving:

Welke opleiding is het meest geschikt voor mij?

Om een goede keuze te maken uit onze opleidingen, organiseren wij meerdere keren per jaar introductie (mid)dagen. Tijdens deze dagen kun je presentaties van de specifieke opleidingen bijwonen en kennismaken met onze docenten en medewerkers. Inschrijven voor onze intro’s kan via deze link. https://www.psychodynamica.nl/introductiedagen/

Voor een persoonlijk gesprek op maat ben je altijd welkom om een vrijblijvende afspraak te maken met onze studieadviseurs.

Wat zijn de toelatingseisen voor de opleiding Professioneel Trainer?

 Vooropleiding

Voor onze trainers opleiding vragen wij een HBO werk- en denkniveau, minimaal MBO IV en openstaand voor zelfonderzoek en feedback.

Heb je een wat ouder diploma en/of twijfel je aan het niveau, neem gerust contact op met onze studieadviseur. Zij kijkt samen met jou naar de mogelijkheden.

Leeftijdsgrenzen

Wij stellen in principe geen leeftijdsgrenzen aan onze studenten. Onze ervaring leert dat je minimaal 18 jaar dient te zijn om deelnemers op een volwassen manier te kunnen trainen.

Fysieke beperkingen

Voor al onze opleidingen geldt dat fysieke beperkingen in principe geen belemmering hoeven te zijn voor het volgen van een studie. Wij hebben studenten begeleid met een visuele of auditieve handicap. De meeste lesruimtes zijn rolstoel toegankelijk. Met zwangerschap wordt, indien nodig, voldoende rekening gehouden.

Hoeveel tijd heb ik nodig voor de opleiding Professioneel Trainer?

Contacturen

Voor de trainers opleiding geldt dat je gemiddeld één dag per veertien dagen les hebt, of eens per maand een lesblok van twee aaneengesloten lesdagen. Je hebt 6 effectieve lesuren per lesdag, waarbij theorie en praktijk voortdurend worden afgewisseld.

Studiebelastingsuren (SBU)

SBU’s bestaan uit contacturen maal een factor voor voorbereiding of literatuurstudie. EC’s staan voor European Credits, waarbij een EC staat voor 28 studie uren. Het aantal uren zelfstudie is afhankelijk van het soort opleiding en jouw persoonlijke leervermogen. Contacturen met een docent zijn gemiddeld 6 uren per lesdag. Zelfstudie bestaat uit het maken van een portfolio, bestuderen van het lesmateriaal en de literatuur, specifieke opdrachten en intervisie bijeenkomsten met je medestudenten. Kijk bij de opleiding van je keuze naar het aantal SBU’s en EC’s.

Verhouding theorie-praktijk

De opleiding Professioneel Trainer heeft een verhouding van gemiddeld 50% leren door te ervaren, 30% leren van elkaar en 20% theorie. De werkvormen die tijdens de les worden gebruikt, zijn erop gericht om de theorie direct in de praktijk te kunnen toepassen.

Is de trainers opleiding te combineren met een (fulltime) baan?

De meeste van onze studenten combineren de coach opleiding met een baan. Zij die fulltime werken kiezen vaak voor een weekendopleiding. Zij die meer tijd beschikbaar hebben, kiezen vaak voor een doordeweekse opleiding.

Kan ik vrijstelling krijgen voor bepaalde lesvakken?

Het is voor individuele lessen niet mogelijk om vrijstelling te krijgen. Voor hen die een vervolgopleiding volgen binnen ons instituut, zijn vaak wel bepaalde vrijstellingen van toepassing.

Is de opleiding Professioneel Trainer erkend?

Voor de opleiding Professioneel Trainer hebben wij een accreditatie aanvraag lopen bij het CPION. Wij gaan er van uit dat deze accreditatie voor oktober 2022 rond zal zijn.

Kan ik mij als Professioneel Trainer aansluiten bij een beroepsvereniging?

Ja dat kan. Er zijn meerdere beroepsverenigingen voor trainers. De meest bekende is de NOBTRA. Na het behalen van het diploma Professioneel Trainer kom je in aanmerking voor een basisaansluiting bij de NOBTRA. Zie hiervoor de voorwaarden op de website van de NOBTRA.

Wie zijn mijn medestudenten?

Het profiel van een gemiddelde student binnen de opleiding Professioneel Trainer is; tussen de 20 en 50 jaar, werkend (fulltime of deeltijd), wil graag anderen helpen en is op zoek naar verdieping. De achtergronden van onze studenten zijn zeer divers; onderwijs, maatschappelijk werk, bankwezen, HRM en IT.

Wat zijn mijn beroepsmogelijkheden met de opleiding Professioneel Trainer?

Met een diploma Professioneel Trainer van de Academie voor Psychodynamica kun je:

 • Zelfstandig een eigen trainingsbureau starten. Meer informatie over beroepsverenigingen en wettelijke verplichtingen vind je op onze opleidingspagina.
 • Als zelfstandig trainer je verder professionaliseren en je behandelmethoden uitbreiden.
 • In het bedrijfsleven aan de slag. Veel organisaties hebben behoefte aan deskundigen op het gebied van training.
 • Je specialiseren of verder ontwikkelen binnen je huidige baan.

Waar kan ik de lesroosters vinden?

Deze vind je op de betreffende opleidingspagina bij ‘startdata eerstvolgende opleidingen’. Hier vind je bij elke opleiding een link naar het lesrooster.

Tot wanneer kan ik annuleren?

Gedurende veertien dagen na inschrijving bestaat de mogelijkheid volgens consumentenrecht kosteloos te annuleren. Voor meer details zie onze Algemene Voorwaarden.

 

Studiemateriaal

Wanneer ontvang ik mijn studiemateriaal?

Na inschrijving via onze website ontvang je van ons een bevestigingsmail met een toegangscode voor onze digitale leeromgeving. Hier vind je al het benodigde lesmateriaal voor de trainers opleiding.

Ik heb een vraag over de inhoud van het lesmateriaal, waar kan ik terecht?

Voor vragen over de inhoud van het lesmateriaal kun je terecht bij de betreffende docent. Heb je andere praktische vragen, dan kun je terecht bij jouw mentor.

Moet ik het studiemateriaal zelf aanschaffen?

Het digitale studiemateriaal van de trainers opleiding is inbegrepen in de prijs van de opleiding. Studieboeken dien je zelf aan te schaffen. Zie hiervoor ‘studiekosten’ op de betreffende opleidingspagina.

 

Financiële zaken

Wat zijn de kosten van de opleiding Professioneel Trainer?

De studiekosten zijn inclusief het digitale lesmateriaal. Bijkomende kosten worden vermeld op de opleidingspagina onder het kopje ‘studiekosten’. Bijkomende kosten bestaan uit:

Literatuur

Enkele boeken worden aangemerkt als verplichte literatuur. Deze hoef je niet verplicht aan te schaffen, maar moeten wel worden gelezen. De kosten bedragen ongeveer 120 Euro. Binnen het lesmateriaal wordt soms verwezen naar aanbevolen boeken. Deze hoef je niet te kopen, maar zijn ondersteunend aan de opleiding.

Supervisie:
Kosten voor begeleiding door een supervisor tijdens twee intervisie bijeenkomsten. Deze kosten worden vaak gedeeld door de deelnemers. Wij geven hiervoor een stelpost op van 100 Euro per persoon.

Lunch
In Scherpenzeel bieden wij je tijdens de pauzes koffie en thee aan. De kosten voor de lunch zijn niet inbegrepen. Voor de opleidingen in Sassenheim en Tilburg geldt dat deze inclusief catering zijn, dit betreft koffie, thee, frisdrank en een versnapering tijdens de pauzes en een lunch. Hiervoor rekenen wij 350 Euro meerkosten.

Vroegboekkorting:

Voor hen die zich minimaal 3 maanden voor de start van de trainersopleiding inschrijven, bieden wij een vroegboekkorting van 200 Euro.

Zijn de opleidingskosten inclusief of exclusief BTW?

Als opleidingsinstituut zijn wij vrijgesteld van BTW. Op onze facturen voor het lesgeld is daarom 0% BTW vermeld. Over de bijkomende kosten als boeken, kan evt. wel BTW geheven worden.

Wat zijn de betalingsvoorwaarden?

Onze betalingsvoorwaarden kun je lezen in onze Algemene voorwaarden.

Kan ik de trainersopleiding in termijnen betalen?

Het is mogelijk om de trainers opleiding in 4 termijnen te betalen, meerkosten hiervoor bedragen 100 Euro. Op het inschrijfformulier op de website kun je aangeven of je vooraf of in 4 termijnen wilt betalen.

Kan ik gebruik maken van een vroegboekkorting?

Ja dat kan. Als je minimaal 3 maanden voor de start van de trainersopleiding inschrijft, kom je in aanmerking voor een vroegboekkorting van 200 Euro.

Staat de opleiding Professioneel Trainer in het UWV scholingsregister?

De afgelopen jaren hebben veel studenten met steun van het UWV hun diploma behaald. Zowel de overheid als het bedrijfsleven realiseren zich dat preventie de meest duurzame oplossing is voor de stijgende ziektekosten. Hierdoor nemen ook de kansen voor onze afgestudeerde studenten toe op de arbeidsmarkt. Vandaar dat het UWV steeds vaker bereid is om mee te betalen aan de studiekosten.

De opleiding Professioneel Trainer staat in het UWV scholingsregister, zie voor details het UWV stappenplan.

Ben je ondernemer of ZZP-er? Wanneer je een opleiding volgt voor jouw bedrijfsactiviteit, nieuwe ontwikkelingen of het op peil houden van jouw kennis, zijn de kosten nog wél (deels) fiscaal aftrekbaar! Lees meer.

 

 

Examens

Wat moet ik doen om mijn diploma Professioneel Trainer te krijgen?

Aanwezigheidsplicht

Wij hanteren een aanwezigheidsplicht, waarbij je maximaal 2 lesdagen mag missen. In geval van overmacht kun je de gemiste lesdag binnen een andere lesgroep inhalen. Het kan gebeuren dat je de lesdag inhaalt in een lesgroep van een andere opleiding die dezelfde lesdag heeft.

Toetsing

De Trainersopleiding wordt afgesloten met een examen, waarbij zowel de theorie als de praktijk wordt getoetst. Beide onderdelen dienen met een voldoende te worden afgesloten.

Studietaken

Naast het volgen van de lesdagen dien je te voldoen aan een aantal studietaken. De opleiding specifieke studietaken vind je op de opleidingspagina Professioneel Trainer.

Hoeveel kost het examen?

Deelname aan het examen Professioneel Trainer is inbegrepen in het lesgeld. Voor een herexamen bedragen de kosten 100 Euro.

Is het examen verplicht?

Voor het behalen van het diploma Professioneel Trainer is het verplicht om examen te doen. Je kunt er ook voor kiezen om geen examen te doen. Als je wel alle lesdagen hebt gevolgd krijg je een bewijs van deelname.

Waar vindt het examen/tentamen plaats?

Het examen Professioneel Trainer vindt plaats op de betreffende leslocatie. Herexamens vinden plaats in Scherpenzeel op centrale herexamen dagen.

Hoe kan ik mij afmelden voor het examen?

Afmelden voor het examen kan door een mail te sturen naar onze administratie info@psychodynamica.nl. Je kunt je vervolgens aanmelden voor een herexamen door een mail te sturen naar de examencommissie examencommissiepsychodynamica@outlook.com. Kosten voor een herexamen bedragen 100 Euro.

Hoe lang worden mijn examens bewaard?

Jouw examen wordt door ons 5 jaar bewaard. Als je een portfolio maakt tijdens je opleiding, bewaar je deze thuis. Het portfolio moet wel tot 5 jaar na je examen voor ons opvraagbaar blijven.

Wanneer krijg ik de uitslag van mijn examen?

Binnen 3 weken na het examen krijg je via de mail jouw uitslag van de examencommissie.

Kan ik de resultaten van mijn examen inzien?

Op verzoek kun je het gemaakte examen inzien. Gedurende 2 maanden na de uitslag van het examen,  hebben belanghebbenden recht op inzage van het werk. Hiervoor dien je een inzageverzoek te richten aan de examencommissie. examencommissiepsychodynamica@outlook.com

Waar vind ik het examenreglement?

Het examenreglement vind je bij de documenten van de studietaken, binnen de digitale leeromgeving.

Kan ik een herexamen doen?

Wanneer je zakt voor het examen Professioneel Trainer, dan heb je recht op 1 herexamen. Kosten hiervoor bedragen 100 Euro. Herexamens vinden plaats op centrale herexamendagen. Je kunt je opgeven voor een herexamen door een mail te sturen naar de examencommissie:  examencommissiepsychodynamica@outlook.com

Wanneer ontvang ik mijn diploma Professioneel Trainer?

Je ontvangt ongeveer 4 weken nadat je bent geslaagd voor het examen je diploma per post.

Wat is het verschil tussen een diploma, certificaat of bewijs van deelname?

Heb je zowel het theorie examen als het praktijkexamen Professioneel Trainer met een voldoende afgerond en heb je alle studietaken afgerond, dan krijg je een diploma. Heb je alle lesdagen gevolgd, het examen met een voldoende afgerond, maar de studietaken niet afgerond, dan krijg je een certificaat. Volg je alleen de lesdagen, dan kom je in aanmerking voor een bewijs van deelname.

 

 

Lesdagen

Waar vinden de lesdagen plaats?

De meeste lesdagen vinden plaats op onze basislocatie in Scherpenzeel. Sommige trainersopleidingen vinden plaats op onze leslocaties in Sassenheim of Tilburg. Inhaallessen vinden plaats in Scherpenzeel.

Waar kan ik mij afmelden voor een lesdag?

Als je onverhoopt een lesdag moet missen, dan kun je je afmelden door een mail te sturen naar ons secretariaat: info@psychodynamica.nl

Hoe kan ik een lesdag inhalen?

Stuur een email naar info@psychodynamica.nl met jouw naam, lesgroep en de lesdagcode van de in te halen lesdag. Hierna zal het secretariaat per mail aangeven waar, wanneer en in welke lesgroep je de betreffende les kunt inhalen. Je kunt ook ‘voorhalen’; wanneer je al weet dat je in de toekomst een  lesdag gaat missen, b.v. vanwege een vakantie.

Waar vind ik het adres van de leslocatie?

Onze basisleslocatie is in Scherpenzeel.

Burgemeester Royaardslaan 3
3925 GG Scherpenzeel

Sommige coachopleidingen worden in Sassenheim of Tilburg verzorgd. Zie hiervoor ‘leslocatie’ op de betreffende opleidingspagina.

Kan ik parkeren bij de leslocatie?

Bij onze leslocaties kun je gratis parkeren

Is de leslocatie bereikbaar met het openbaar vervoer?

Onze leslocaties zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Zie hiervoor ‘leslocatie’ op de opleidingspagina Professioneel Trainer.

Vinden er lesdagen plaats tijdens schoolvakanties?

Tijdens de zomervakantie van half juli tot half augustus vinden er geen lessen plaats, dit geldt ook voor de periode kerst en oud en nieuw. Wij kunnen helaas geen rekening houden met de schoolvakanties en regio gebonden vakanties.

Hoe kom ik in contact met mijn docenten en medestudenten?

Na inschrijving krijg je toegang tot onze digitale leeromgeving. Hier kun je middels de chatfunctie in contact komen met de docenten en medestudenten uit jouw lesgroep.

Is de lunch tijdens de lesdagen inbegrepen?

Voor de lesgroepen Professioneel Trainer in Scherpenzeel geldt dat wij zorgen voor koffie, thee en koekjes. De lunch is niet inbegrepen. De meeste studenten nemen zelf een lunch mee of maken gebruik van een van de horeca gelegenheden op loopafstand van de leslocatie. Voor de lesgroepen die les hebben in Sassenheim of Tilburg geldt dat de catering, inclusief de lunch, inbegrepen is.

 

Overige vragen

Kan ik mijn opleiding tijdelijk onderbreken?

Het kan voorkomen dat je de opleiding Professioneel Trainer tijdelijk moet onderbreken vanwege b.v. een zwangerschap of ziekte. Wij bieden de mogelijkheid om binnen 1 jaar weer aan te sluiten bij een volgende lesgroep, mits er bij de start van die lesgroep plaats over is. Kosten voor overstappen naar een andere lesgroep bedragen in dat geval 300 Euro.

Hebben jullie een klachtenregeling?

Wij doen er alles aan om klachten te voorkomen. Mocht je desondanks toch ergens ontevreden over zijn, dan proberen wij voor jou een goede oplossing te vinden. Jouw klacht wordt altijd serieus genomen en onderzocht. Klachten zien wij als leermomenten. Bekijk hier onze klachtenprocedure. Ondanks onze zorgvuldigheid kan het voorkomen dat we er samen niet uitkomen. Je klacht kan dan worden voorgelegd aan de onafhankelijke geschillencommissie van de NRTO.

Is lid worden van een beroepsvereniging verplicht?

Lid worden van een beroepsvereniging is niet verplicht. Misschien volg je bij ons de trainersopleiding uit persoonlijke interesse of voor je eigen ontwikkeling, dan is aansluiten bij een beroepsvereniging niet van toepassing.

Wat zijn EC’s?

Een studiepunt staat voor het aantal uren onderwijs dat je hebt gevolgd en wordt uitgedrukt in het European Credit Transfer System (ECTS of EC). Zoals de naam al zegt, is dit een systeem dat in heel Europa gelijk is en waardoor studiebelasting van opleidingen met elkaar wordt vergeleken. Een EC staat voor 28 studie uren, ongeacht of je tijdens deze uren een les hebt bijgewoond of thuis aan opdrachten hebt gewerkt.

Hoe gaan jullie om met mijn persoonlijke gegevens?

Per 25 mei 2018 is de Nederlandse wetgeving rondom privacy vervangen door een Europese wet, de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Wij houden ons strikt aan de eisen die deze wet aan ons stelt.

Welke beroepen zijn geen vrije beroepen?

Een vrij beroep betekent meestal dat je diensten aanbiedt en geen producten. De Kamer van Koophandel kijkt dan naar andere vereisten bij een inschrijving. In de zorg zijn een aantal beroepen die onder streng toezicht staan van de overheid en BIG-geregistreerd moeten zijn met alle eisen van dien. Coach, Professioneel Coach, Professioneel Trainer, Kindercoach en Leefstijlcoach zijn vrije beroepen.

Heeft het zin om als trainer lid te worden van een beroepsvereniging?

Om als trainer aan de slag te gaan, is het niet noodzakelijk om lid te worden van een beroepsvereniging. Een lidmaatschap brengt behoorlijke kosten met zich mee, en de vraag is of de baten hoger zijn dan de kosten. Een belangrijke reden om lid te worden van een beroepsvereniging kan zijn om de collectieve beroepsaansprakelijkheidsregeling die sommige beroepsverenigingen bieden. De meest bekende beroepsvereniging voor trainers is de NOBTRA

Waar kan ik een beroepsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten?

Individuele beroepsaansprakelijkheidsverzekeringen zijn behoorlijk prijzig. Als je lid bent van een beroepsvereniging, heb je bijna altijd ook een beroeps- en/of bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Deze worden door beroepsverenigingen collectief afgesloten. Ben je geen lid, informeer dan bij de verzekeringsmaatschappij waar je ook je reguliere verzekeringen hebt afgesloten. Meer alternatieven zijn www.nobtra.nl

Wat is een ethische code?

Een ethische code is een set van gedragsregels die je van een Professioneel Trainer mag verwachten. Door een opleiding bij ons te volgen verbind je je aan de ethische gedragscode van de NRTO (zie NTRO keurmerk) op onze website. Deze kun je ook gebruiken als je een eigen praktijk start. Van een beroepsvereniging ontvang je ook een ethische code met de regels waar de vereniging voor staat.

Bij welke beroepsvereniging kan ik mij aansluiten?

De grootste beroepsvereniging voor trainers is de NOBTRA. Als Professioneel Trainer kom je in aanmerking voor een basisaansluiting bij de NOBTRA. Zie hiervoor de voorwaarden op de website van de NOBTRA.