banner

Opleiding Coachend Leiderschap Post-HBO

 • Al 19 jaar de beste in verdiepende coachopleidingen
 • Praktijkgerichte opleiding coachend leidinggeven met diepgang
 • Je leert hoe je een effectief team samenstelt en aanstuurt
 • Je leer hoe je een team optimaal coacht en begeleidt
 • Door authentiek leiderschap, dat hoofd en hart verbindt

In het kort

Niveau
Post-HBO gecertificeerd door het CPION
Startdata
23 oktober, 2024
Bekijk alle startdata
Duur
7 maanden (15 lesdagen)
Locatie
Landgoed Huize Scherpenzeel
Studiebelasting
4 uur per week
Investering
€7450,-

Meer informatie?

Cor van Ewijk

Opleidingsadvies

033 277 88 73
Op werkdagen bereikbaar van 9.00 – 13.00 uur

Loading...

Nog geen opleidingskeuze gemaakt?

Introductiemiddagen

De beste manier om een volledige indruk van onze opleiding Coachend Leidinggeven te krijgen, is door deel te nemen aan een introductiemiddag. Hierdoor krijg je een goede indruk van de inhoud van de opleiding en onze leslocatie. Als je niet kunt deelnemen aan een introductiemiddag, ben je uiteraard van harte welkom voor een persoonlijk oriëntatiegesprek.

De eerstvolgende introductiemiddagen zijn op:

 • Dinsdag 11 juni 2024
 • Vrijdag 20 september 2024

De introductiemiddag start om 13.00 uur en duurt tot ca. 16.00 uur. Deelname is gratis.

Ik meld mij aan voor de introductiemiddag

Omschrijving opleiding Coachend Leiderschap

Tijdens de opleiding Coachend Leiderschap leer je hoe jij jouw team optimaal begeleidt en hoe je het beste in jouw medewerkers naar boven haalt.

Authentiek coachend leiderschap, dat hoofd en hart verbindt en daarmee effectief jouw team aanstuurt vanuit echtheid (wie jij als mens bent), respect (naar het tempo van de ander zonder direct in oplossingen te schieten) en empathie (vanuit de verbinding van hoofd en hart en begrip van waar de ander staat).

Je leert hoe je met zelfvertrouwen en vanuit rust, effectief jouw team aanstuurt.

De opleiding Coachend Leidinggeven is bedoeld voor ondernemers, managers en directeuren die open staan voor zelfreflectie en feedback en vanuit bezielend leiderschap hun team willen coachen en begeleiden.

Resultaat

Na het volgen van de opleiding Coachend Leiderschap zul je:

 • Meer dan start-bekwaam zijn als coach en teamcoach
 • Effectiever en diepgaander communiceren met anderen
 • Een prettige gesprekspartner zijn en beter doorvragen naar de diepere behoeften van anderen
 • Bewust zijn van onderstroom en bovenstroom binnen teams
 • Bewust zijn van persoonlijkheidsprofielen en teamrollen
 • Een gereedschapskist vol met praktische coachtools hebben, die je vol zelfvertrouwen inzet
 • Ontdekt hebben waar jouw passie ligt en wat jou bijzonder maakt in jouw coachend leiderschap
Voordelen

Waarom kiezen voor deze coachend leidingschap opleiding?

 • Integrale benadering:
  Inhoudelijke theoretische kennis van het coachvak wordt gecombineerd met het onder begeleiding intrainen van praktische vaardigheden.
 • Kleinschalig:
  De Academie voor Psychodynamica is een kleinschalig opleidingsinstituut,  waar veel persoonlijke aandacht en begeleiding is voor onze studenten.
 • Persoonlijke ontwikkeling:
  Een succesvol Coach is zich bewust van de effecten van non-verbale communicatie en overdracht. Daarom vormen zelfonderzoek en zelfreflectie een belangrijk onderdeel van deze coach opleiding.
 • Persoonlijke begeleiding:
  Ons enthousiaste en ervaren team van docenten, mentoren en assistenten staat klaar om jou zo goed mogelijk te begeleiden tijdens je studie.  Dat maakt dat je als student vanaf het eerste begin tot aan de dag van de diploma-uitreiking kunt rekenen op een persoonlijke en professionele begeleiding.
Studiebegeleiding

Begeleiding door jouw persoonlijke mentor:

Je wordt tijdens de gehele opleiding coachend leiderschap begeleid door jouw persoonlijke mentor. Elke lesgroep heeft een vaste mentor die elke lesdag aanwezig is en jouw vraagbaak is voor alles waar je tegenaan loopt tijdens de opleiding. De mentor adviseert, stimuleert en motiveert je, zodat je vol zelfvertrouwen en met plezier je coachingsvaardigheden zult inzetten.

Docenten

Klik op de foto’s voor meer informatie


Cor van Ewijk
Communicatie, NLP en Teamcoaching 
Dideke Ros

Assen van Verandering

Kirsten Kok

Situationeel Leiderschap & Organisatieopstellingen

Sonja van der Stelt

DISC en Leiderschap

 

 

Wat leer je tijdens de opleiding?

Wat leer je tijdens de opleiding Coachend Leiderschap?

 • Theoretische kennis van de psychologische aspecten van coaching
 • Hoe je weloverwogen gebruik maakt van specifieke coaching stijlen en coaching vaardigheden binnen het coachend leidinggeven
 • Hoe je een effectief team samenstelt en aanstuurt
 • Hoe je op een praktische en effectieve manier situationeel leiding geeft en hoe je teams effectief begeleidt in verschillende situaties.
 • Hoe je conflicten op een effectieve manier oplost en hoe je je teamleden motiveert en inspireert.
 • Wat jouw unieke communicatiestijl is binnen het coachend leidinggeven en welke gedragsvoorkeur en interactiepatronen bij jou en jouw team horen.
 • Hoe je de communicatie en samenwerking binnen jouw team versterkt.
Lesprogramma

Lesprogramma Coachend Leiderschap 

Het lesprogramma omvat alle basiskennis en -technieken binnen het coachend leidinggeven, welke nodig zijn om coachgerichte persoonlijke- en organisatievraagstukken op effectieve wijze te begeleiden.

Communicatie:

Communicatie is de manier waarop we informatie, gedachten en gevoelens uitwisselen met anderen. Het is de basis van elke menselijke interactie en heeft een enorme invloed op onze persoonlijke en professionele levens. In elke relatie of zakelijke aangelegenheid is het cruciaal om je boodschap duidelijk en effectief over te brengen. Maar hoe doe je dat precies?

Als leidinggevende speelt communicatie een cruciale rol in het bereiken van jouw persoonlijke- en bedrijfsdoelen. Het is de
manier waarop je jouw visie, doelen en verwachtingen overbrengt
aan jouw team en hoe je het beste uit hen haalt.

Onze interactieve aanpak zal je helpen om de theorie in de praktijk te brengen en snel resultaten te zien. Je zult leren hoe je de juiste boodschap overbrengt, hoe je beter luistert naar anderen, hoe je conflicten op een effectieve manier kunt oplossen en hoe je jouw team aanstuurt en motiveert.


Assen van verandering:


Michael Hall is een wereldberoemde trainer en auteur op het gebied van persoonlijke groei en verandering. Hij gelooft dat verandering begint met het begrijpen van jezelf en hoe je in de wereld staat. Zijn unieke aanpak, de Assen van Verandering, biedt een heldere en diepgaande manier om dit te begrijpen.

Met de Assen van Verandering kun je jouw gedachten, gevoelens en gedrag beter begrijpen en veranderen. Het model biedt een eenvoudige manier om de verschillende aspecten van jezelf en je leven te onderzoeken en te verbeteren. Of je nu op zoek bent naar meer zelfkennis, groei en vervulling in je werk of relaties, of je wilt begrijpen hoe je patronen kunt doorbreken en beperkende overtuigingen kunt veranderen, de Assen van Verandering kan je hierbij helpen.

Met Michael Hall’s beproefde en effectieve methoden en tools, zul je leren hoe je jouw eigen vermogens kunt activeren en hoe je de veranderingen in jouw leven kunt realiseren die je wilt. De Assen van Verandering biedt de inzichten, de kennis en de mogelijkheden die je nodig hebt om verder te groeien als mens en coachend leidinggevende.

 

Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP):

 

Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP) is een wetenschappelijke aanpak die de verbanden onderzoekt tussen de menselijke geest, taal en gedrag. Als leidinggevende kun je met NLP vaardigheden ontwikkelen om je communicatie- en leiderschapskwaliteiten te verbeteren en effectiever te leiden.

NLP is een krachtige tool die je helpt bij het beter begrijpen van jezelf en anderen. Het leert je hoe je de taal en communicatie van jezelf en je medewerkers kunt aanpassen om effectiever te communiceren en beter samen te werken. NLP geeft je de mogelijkheid om je eigen denk- en gedragspatronen te analyseren en verbeteren, wat kan leiden tot meer zelfvertrouwen en assertiviteit.

Als coachend leidinggevende kun je met NLP leren hoe je conflicten op een effectieve manier kunt oplossen en hoe je je teamleden kunt motiveren en inspireren. Het biedt je ook inzicht in hoe je kunt omgaan met stress en emoties en hoe je kunt voorkomen dat deze je prestaties beïnvloeden.

 

Situationeel Leiderschap:

Situationeel leidinggeven is een managementstijl ontwikkeld door Paul Hersey en Ken Blanchard. Het is gebaseerd op de gedachte dat de beste leiderschapsstijl afhangt van de behoeften van de medewerkers en de specifieke situatie waarin ze zich bevinden. In plaats van een vast leiderschapsstijl te volgen, past een situationeel leider zijn aanpak aan, aan de behoeften van zijn medewerkers en de specifieke situatie waarin hij zich bevindt.

Situationeel leidinggeven biedt managers de flexibiliteit om effectief te leiden in verschillende situaties, door de juiste combinatie van begeleiding, delegatie en richting te bieden. Het model identificeert vier verschillende situaties waarin managers kunnen opereren: sturende stijl, coachende stijl, delegerende stijl en ondersteunende stijl. Elke stijl heeft een ander niveau van verantwoordelijkheid en begeleiding.

Situationeel leidinggeven is een praktische en effectieve manier van leiden die managers helpt om effectieve beslissingen te nemen en hun teams te begeleiden in verschillende situaties. Het biedt managers en teamleiders de flexibiliteit om aan te passen aan veranderende omstandigheden en de behoeften van hun medewerkers.


Teamcoaching:

 


Als coachend leidinggevende wil je het beste uit je team halen. Je wil dat ze presteren op een hoog niveau, samenwerken als een hecht team en tegelijkertijd gelukkig zijn in hun werk. Maar hoe bereik je dit?

Teamcoaching is een effectieve en praktische aanpak om het functioneren van een team te verbeteren. Een teamcoach begeleidt het team door middel van gerichte sessies en oefeningen, die erop gericht zijn om de communicatie en samenwerking binnen het team te versterken.

Hierdoor krijgt het team inzicht in elkaars kwaliteiten en uitdagingen en leren ze elkaar beter begrijpen.

Er zijn tal van redenen waarom teamcoaching zinvol is voor jouw team. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen:

 • Verbetering van de samenwerking: door de gerichte sessies en oefeningen verbetert de communicatie en samenwerking binnen het team, wat leidt tot een betere en efficiëntere manier van werken.
 • Boost van het teammoraal: wanneer het team beter functioneert en elkaar beter begrijpt, verhoogt dit het teammoraal en de tevredenheid van de medewerkers.
 • Versterking van coachend leiderschapsvaardigheden: Je leert hoe je je team op een effectieve manier kunt leiden en begeleiden.
 • Verhoging van de prestaties: als gevolg van verbeterde samenwerking, verhoogd teammoraal en versterkte coachend leiderschapsvaardigheden, zal het team betere prestaties leveren.

 

DISC persoonlijkheidsprofiel:

 

Als coachend leidinggevende speel je een belangrijke rol in het creëren van een productieve en harmonieuze werkomgeving. DISC biedt jou de mogelijkheid om jouw teamleden beter te begrijpen en te leiden op basis van hun unieke persoonlijkheden.

Een DISC-persoonlijkheidsprofiel onthult jouw unieke communicatiestijl, gedragsvoorkeur en interactiepatronen.
Het geeft inzicht in hoe jij reageert onder verschillende omstandigheden en hoe je communiceert met anderen. Als manager kun je hierdoor beter begrijpen hoe je teamleden denken en communiceren, waardoor je effectiever kunt samenwerken en communiceren met hen.

Bovendien kun je met deze kennis je eigen leiderschapsstijl verbeteren door aan te passen waar nodig, wat resulteert in verbeterde prestaties en een meer harmonieuze werkomgeving.

Met DISC krijg je inzicht in de volgende aspecten van iemands persoonlijkheid:

Dominantie: hoe iemand reageert op uitdagingen en beslissingen neemt

Invloed: hoe iemand communiceert en invloed uitoefent op anderen

Stabiliteit: hoe iemand omgaat met veranderingen en stress

Conformiteit: hoe iemand regels en procedures volgt

Dit inzicht geeft jou de mogelijkheid om gerichte feedback en coaching te geven, de juiste taakverdeling te maken en samenwerkingsverbanden te creëren die gebaseerd zijn op complementaire persoonlijkheden.

 

Organisatieopstellingen:

 

Als coachend leidinggevende wil je je organisatie vooruit helpen en je medewerkers het beste uit zichzelf laten halen. Soms lijkt het echter alsof je vastzit in oude structuren en denkpatronen. Organisatieopstellingen bieden een unieke manier om deze uitdagingen het hoofd te bieden.

Met deze methodiek kijk je op een nieuwe en andere manier naar de werkelijkheid van je organisatie. Je ontdekt verborgen verbanden en patronen die je inzicht geven in wat er werkelijk speelt. Hierdoor kun je nieuwe oplossingen bedenken en de juiste veranderingen doorvoeren.

Organisatieopstellingen zijn niet alleen inzichtelijk, maar ook krachtig en effectief. Ze geven de deelnemers de kans om op een veilige en respectvolle manier met elkaar in gesprek te gaan. Hierdoor ontstaat er ruimte voor verandering en groei.

 

Studietaken

Naast het volgen van de lesdagen, ga je tijdens de opleiding coachend leidinggeven een aantal studietaken uitvoeren. Doel van deze studietaken is het stimuleren van jouw persoonlijk ontwikkelproces.

Persoonlijk Ontwikkelthema

Aan het begin van de opleiding coachend leidinggeven kies je een persoonlijk ontwikkelthema, welke tijdens de opleiding verder uitgewerkt wordt. Dit thema zal uitgediept worden tijdens de lesdagen, in de intervisiegroep en tijdens de leercoaching.

Praktijkgroepen

Aan het begin van de opleiding coachend leidinggeven worden praktijkgroepen samengesteld van drie of meer personen. Doel van deze groepen is het in klein verband oefenen van technieken die op de lesdagen gedoceerd worden. De praktijkgroepen komen minimaal eens per maand een dagdeel samen.

 Leercoaching

Tijdens de opleiding volg je minimaal vier coachsessies bij een gediplomeerd coach. Doel is het persoonlijk jaarthema uit te diepen en bekend te raken met de praktische werkwijze van coaches.

Praktijkontwikkeling

Tijdens de opleiding coachend leidinggeven begeleid je minimaal 4 coachees van buiten de opleiding in minimaal 4 coachsessies. Het doel hiervan is dat je voldoende praktische ervaring opdoet en je eigen leerpunten als coach duidelijk krijgt.

Investering

Investering (incl. digitale syllabus en examen)€7450,-
Of betaal in 4 termijnen van€1887,-

 

Catering:

Tijdens de opleiding coachend leidingeven wordt je culinair verwend. Uitgebreide catering is inbegrepen in de studiekosten. De catering wordt verzorgt door Swijnenburg.

Bijkomende kosten:

Tijdens de opleiding coachend leidinggeven volg je vier leercoach sessies bij een externe leercoach op jouw ontwikkelthema. Het doel hiervan is tweeledig: je kijkt eens mee in de keuken van een ervaren coach en je werkt samen met de coach jouw persoonlijk ontwikkelthema uit. Gezien coaches verschillende tarieven hanteren, geven wij hiervoor een stelpost op van ongeveer 500 Euro. Deze kosten zijn niet inbegrepen in de opleidingskosten.

Opmerkingen:

 • Wij bieden mogelijkheden tot gespreide betaling van het collegegeld in vier termijnen, tegen 100 Euro meerkosten.
 • Het collegegeld voor de opleiding coachend leidinggeven is aan een halfjaarlijkse prijsverhoging onderhevig.
 • Lesgroepen starten bij een minimum aantal van 8 inschrijvingen.
  Maximaal 14 deelnemers.

 

Certificeringen

Certificeringen:

Als je aan alle studietaken hebt voldaan en het examen met een voldoende hebt afgerond, kom je in aanmerking voor het diploma Coachend Leiderschap.

Heb je alle lesdagen gevolgd, het examen met een voldoende afgerond, maar de studietaken niet afgerond, dan krijg je een certificaat.

Volg je alleen de lesdagen, dan kom je in aanmerking voor een bewijs van deelname.


CPION Post HBO certificering:

De opleiding Coachend Leidinggeven is gecertificeerd door de Stichting Post Hoger Beroepsonderwijs Nederland (SPHBO). Daarmee is de opleiding een erkende registeropleiding waarvan gediplomeerden worden opgenomen in het register van de stichting. Dit register kan door bijvoorbeeld personeelsfunctionarissen worden geraadpleegd die getuigschriften willen verifiëren. Stichting Post-HBO Nederland is een onderdeel van het Centrum voor Post Initieel Onderwijs Nederland (CPION). Meer informatie is te vinden op www.cpion.nl.

 

NOBCO


Tevens kom je in aanmerking voor een basisaansluiting bij de NOBCO ( lees de voorwaarden op de website van de NOBCO).

 

NRTO Keurmerk

Dit keurmerk is de erkenning voor kwaliteit en professionaliteit in de private opleidingsbranche. Door het NRTO-keurmerk kunnen klanten ervan uitgaan dat de Academie voor Psychodynamica voldoet aan hoge kwaliteitseisen op het gebied van transparantie over producten en diensten, adequate dienstverlening, professionele omgang met klanten en deskundigheid van het personeel.

Een onafhankelijke, externe certificerende instelling toetst of een aanbieder aan de kwaliteitseisen voldoet. Het NRTO-keurmerk wordt afgegeven door de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO), de branchevereniging voor private opleiders.

Zie voor meer informatie www.nrto.nl/keurmerk.


CRKBO-registratie:

De Academie voor Psychodynamica is geregistreerd bij het Centraal Register Kort Beroeps Onderwijs (CRKBO). Dit betekent dat wij ons onderwijsaanbod BTW-vrij mogen aanbieden. De uitgevoerde audit ligt in lijn met de beginselen van de kwaliteitscode voor kort beroepsonderwijs: zorgvuldigheidsbeginsel, rechtszekerheidsbeginsel, redelijkheidsbeginsel, betrouwbaarheidsbeginsel en kenbaarheidsbeginsel.

 

Toelatingscriteria

Deelname aan de opleiding Coachend Leidinggeven wordt bepaald op basis van de volgende criteria: opleidingsniveau, werkervaring en motivatie. Bij voorkeur HBO of HBO denkniveau en openstaand voor zelfonderzoek en feedback. Minimum instroom niveau MBO-IV.

Als je niet hebt deelgenomen aan een introductiemiddag, word je uitgenodigd voor een intake gesprek.

Studiebelasting

Voor deze opleiding coachend leidinggeven mag je uitgaan van een studiebelasting van 4-6 uur per week, naast het volgen van de lesdagen. Deze studiebelasting bestaat uit:

 • Voorbereiding voor de volgende lesdag
 • Samenkomsten intervisiegroep
 • Leercoaching sessies
 • Praktijksessies met coachees
 • Verslaglegging
Opleidingslocatie

De lessen coachend leidinggeven vinden plaats in het kasteel op het ‘Landgoed Huize Scherpenzeel’. Ondanks de rustige ligging is het centrum van Scherpenzeel slechts enkele loopminuten verwijderd. We zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer, de buslijn Amersfoort-Veenendaal stopt bij ons voor de deur. Tevens beschikken we over gratis parkeergelegenheid op het landgoed.

Catering:

De catering tijdens de lesdagen wordt verzorgt door Swijnenburg Hospitality Group.

Wij organiseren en verzorgen op onze stijlvolle locatie hoogwaardige, volledig verzorgde evenementen, die garant staan voor bijzondere ervaringen, overtroffen verwachtingen en blijvende herinneringen. Wij vinden dat iedereen zich af en toe even vorstelijk moet kunnen voelen.

 

Veelgestelde vragen

Studiekeuze:

Hoe weet ik of een opleiding coachend leidinggeven bij mij past?

De meest belangrijke informatie over onze opleiding Coachend Leiderschap, vind je in de opleidingsbrochure. Om een nog betere indruk van de coachopleiding te krijgen, kun je het best deelnemen aan een introductiemiddag. Hier krijg je informatie over de inhoud van de opleiding en de studietaken. Tevens maak je kennis met enkele docenten en de leslocatie.

Wat is het verschil tussen een éénjarige en een meerjarige opleiding?

Onze opleiding coachend leidinggeven duurt ongeveer 7 maanden. In deze tijd leer je alle basiskennis en -technieken, benodigd om startbekwaam als coachend leidinggevende aan de slag te kunnen.

Onze opleiding tot Psychodynamisch Therapeut duurt vier jaar. Tijdens deze periode leer je alle kennis en technieken om als therapeut en coach aan de slag te kunnen. De eerste twee jaar zijn gericht op vakgericht onderwijs en zelfonderzoek. Het 3e en 4e lesjaar zijn gericht op thema gericht onderwijs en ontwikkeling van therapeutschap en het opbouwen van jouw therapeutische praktijk

Wat is het verschil tussen therapie en coaching?

Bij coaching kijken we vooral naar hoe je het probleem (coachvraag) in het heden ervaart en wat we nu kunnen doen om daar verbetering in te brengen. Hierbij kijken we naar Wie ben ik? Wat wil ik? En Wat kan ik?

Bij therapie gaan we vooral op zoek naar waar en wanneer de problematiek is ontstaan in het verleden. Therapie is erop gericht om cognitief inzicht te verschaffen en emotionele ladingen uit het verleden te verwerken, zodat je in het heden vrijer kunt leven.

Wat is het verschil tussen een counselor, een coach en een psycholoog?

Wat is counseling?

Counseling is een laagdrempelige vorm van (emotionele) hulpverlening. Letterlijk vertaald uit het Engels betekent het raadgeven. Het doel van counseling is het helpen van mensen bij het oplossen of hanteren van problemen. Een counselor onderzoekt samen met de cliënt waar het probleem in het verleden is ontstaan en kijkt vervolgens hoe de onderliggende oorzaken en patronen veranderd of opgelost kunnen worden. Een counselor geeft geen adviezen, maar stelt open vragen om mensen zelf onderzoek te laten doen. Je gaat er als counselor vanuit dat cliënten de antwoorden zelf in zich hebben opgeslagen.

Wat is coaching?

Coaching is een vorm van begeleiding die erop gericht is om de coachee een positief veranderingsproces te laten doormaken. Coaching richt zich vooral op het probleem wat je nu in het heden ervaart en hoe je hier op een andere, meer positieve manier mee om kunt gaan. Zoals minder stress, ander werk, een fijne relatie of meer zingeving in je leven.

Er zijn coaches die opgeleid zijn om meer cognitief werken en er zijn coaches die meer verdiepend werken en die samen met de coachee op zoek gaan naar onderliggende blokkades die het veranderingsproces in de weg staan.

Wat doet een psycholoog?

Een psycholoog richt zich op het voorkomen en behandelen van psychische problemen, klachten en aandoeningen. Psychologen kunnen mensen met psychische aandoeningen zoals depressies, angststoornissen of persoonlijkheidsstoornissen classificeren en behandelen.

Cognitieve gedragstherapie is een voorbeeld van een behandelingsvorm die vaak wordt gebruikt door psychologen. Daarbij staat de relatie tussen gedrag, gedachten, gevoelens en gebeurtenissen centraal. In deze therapievorm helpt de psycholoog om niet-helpende kerngedachten te vinden en te vervangen door kerngedachten die wel helpend zijn. Bij milde psychische problemen kan het traject bij een psycholoog kortdurend zijn, maar het is ook mogelijk om langere tijd onder psychologische behandeling te blijven. Noodzakelijke zorg binnen de ggz wordt vergoed via de basisverzekering.

Wat is het verschil tussen coaching en training?

Bij coaching kijken we vooral naar hoe je het probleem (coachvraag) in het heden ervaart en wat we nu kunnen doen om daar verbetering in te brengen. Hierbij kijken we naar Wie ben ik? Wat wil ik? En Wat kan ik?

Trainen is het organiseren van activiteiten die erop gericht zijn om bij bepaalde doelgroepen zodanige leerprocessen op te roepen, dat vooraf beoogde resultaten op het gebied van kennis, vaardigheden of houding, worden bereikt.

Wat is het verschil tussen een NLP Coach en Coachend Leiderschap?

Een NLP Coach zet vooral NLP technieken en modellen in tijdens het coachtraject. Een  coachend leidinggevende werkt zowel met NLP technieken en modellen als met andere technieken zoals de Assen van Verandering. Dit is een belangrijke coachtool uit de Neurosemantiek.  De Neurosemantiek is meer geëvolueerde vorm van NLP.

Wat is het verschil tussen een Mental Coach en Coachend Leiderschap?

Een Mental Coach werkt over het algemeen op dezelfde wijze als een coachend leidinggevende. Beiden richten zich op de psyche van de coachee vanuit de basis coachvragen; wie ben ik? wat wil ik? en wat kan ik? Een leidinggevend coach richt
zich meer op groepsprocessen en groepsdynamica.

Wat is het verschil tussen een Mindset Coach en Coachend Leiderschap?

Een Mindset Coach werkt over het algemeen op dezelfde wijze als een coachend leidinggevende. Beiden richten zich op de psyche van de coachee vanuit de basis coachvragen; wie ben ik? wat wil ik? en wat kan ik? Een leidinggevend coach richt zich meer op groepsprocessen en groepsdynamica.

Inschrijving:

Welke opleiding is het meest geschikt voor mij?

Om een goede keuze te maken uit onze opleidingen, organiseren wij meerdere keren per jaar introductie middagen. Tijdens deze dagen kun je presentaties van de specifieke opleidingen bijwonen en kennismaken met onze docenten en medewerkers. Inschrijven voor onze intro’s kan via deze link. https://www.psychodynamica.nl/introductiedagen/

Voor een persoonlijk gesprek op maat ben je altijd welkom om een vrijblijvende afspraak te maken met onze studieadviseurs.

Wat zijn de toelatingseisen voor de opleiding  Coachend Leiderschap?

Vooropleiding

Voor onze coach opleiding vragen wij een HBO werk- en denkniveau, minimaal MBO IV en openstaand voor zelfonderzoek en feedback.

Heb je een wat ouder diploma en/of twijfel je aan het niveau, neem gerust contact op met onze studieadviseur. Zij kijkt samen met jou naar de mogelijkheden.

Leeftijdsgrenzen

Wij stellen in principe geen leeftijdsgrenzen aan onze studenten. Onze ervaring leert dat je minimaal 18 jaar dient te zijn om coaches op een volwassen manier te kunnen begeleiden.

Fysieke beperkingen

Voor al onze opleidingen geldt dat fysieke beperkingen in principe geen belemmering hoeven te zijn voor het volgen van een studie. Wij hebben studenten begeleid met een visuele of auditieve handicap. De meeste lesruimtes zijn rolstoel toegankelijk. Met zwangerschap wordt, indien nodig, voldoende rekening gehouden.

Hoeveel tijd heb ik nodig voor de opleiding Coachend Leiderschap?

Contacturen

Voor de coach opleiding geldt dat je gemiddeld één dag per veertien dagen les hebt, of eens per maand een lesblok van twee aaneengesloten lesdagen. Je hebt 6 effectieve lesuren per lesdag, waarbij theorie en praktijk voortdurend worden afgewisseld.

Studiebelastingsuren (SBU)

SBU’s bestaan uit contacturen maal een factor voor voorbereiding of literatuurstudie. EC’s staan voor European Credits, waarbij een EC staat voor 28 studie uren. Het aantal uren zelfstudie is afhankelijk van het soort opleiding en jouw persoonlijke leervermogen. Contacturen met een docent zijn gemiddeld 6 uren per lesdag. Zelfstudie bestaat uit het maken van een portfolio, bestuderen van het lesmateriaal en de literatuur, specifieke opdrachten en intervisie bijeenkomsten met je medestudenten. Kijk bij de opleiding van je keuze naar het aantal SBU’s en EC’s.

Verhouding theorie-praktijk

De opleiding Coachend Leiderschap heeft een verhouding van gemiddeld 50% leren door te ervaren, 30% leren van elkaar en 20% theorie. De werkvormen die tijdens de les worden gebruikt, zijn erop gericht om de theorie direct in de praktijk te kunnen toepassen.

Is de opleiding Coachend Leiderschap te combineren met een (fulltime) baan?

De meeste van onze studenten combineren de coach opleiding met een baan. Zij die fulltime werken kiezen vaak voor een weekendopleiding. Zij die meer tijd beschikbaar hebben, kiezen vaak voor een doordeweekse opleiding.

Kan ik vrijstelling krijgen voor bepaalde lesvakken?

Het is voor individuele lessen niet mogelijk om vrijstelling te krijgen. Voor hen die een vervolgopleiding volgen binnen ons instituut, zijn vaak wel bepaalde vrijstellingen van toepassing.

Kan ik mij als coach aansluiten bij een beroepsvereniging?

Ja dat kan. Er zijn meerdere beroepsverenigingen voor coaches. De meest bekende is de NOBCO. Na het behalen van het diploma Coachend Leiderschap kom je in aanmerking voor een basisaansluiting bij de NOBCO. Zie hiervoor de voorwaarden op de website van de NOBCO.

Wie zijn mijn medestudenten?

Het profiel van een gemiddelde student binnen de opleiding Coachend Leiderschap is; tussen de 25 en 50 jaar, werkend (fulltime of deeltijd), wil graag anderen helpen en is op zoek naar verdieping. De achtergronden van onze studenten zijn zeer divers; onderwijs, maatschappelijk werk, bankwezen, HRM en IT.

Wat zijn mijn beroepsmogelijkheden met de opleiding Coachend Leiderschap?

Met het diploma Coachend Leiderschap van de Academie voor Psychodynamica kun je:

 • Beter met teams werken. Je leert hoe je effectief teams aanstuurt vanuit een non-directieve houding
 • Zelfstandig een eigen coachpraktijk starten. Meer informatie over beroepsverenigingen en wettelijke verplichtingen vind je op onze opleidingspagina.
 • Als Teamcoach je verder professionaliseren door bijvoorbeeld een opleiding Familie- en Organisatieopstellingen te volgen.

Waar kan ik de lesroosters vinden?

Deze vind je op de betreffende opleidingspagina bij ‘startdata eerstvolgende opleidingen’. Hier vind je bij elke opleiding een link naar het lesrooster.

Tot wanneer kan ik annuleren?

Gedurende veertien dagen na inschrijving bestaat de mogelijkheid volgens consumentenrecht kosteloos te annuleren.

Studiemateriaal:

Wanneer ontvang ik mijn studiemateriaal?

Na inschrijving via onze website ontvang je van ons een bevestigingsmail met een toegangscode voor onze digitale leeromgeving. Hier vind je al het benodigde lesmateriaal voor de coach opleiding.

Ik heb een vraag over de inhoud van het lesmateriaal, waar kan ik terecht?

Voor vragen over de inhoud van het lesmateriaal kun je terecht bij de betreffende docent. Heb je andere praktische vragen, dan kun je terecht bij jouw mentor.

Moet ik het studiemateriaal zelf aanschaffen?

Het digitale studiemateriaal van de coachopleiding en de studieboeken zijn inbegrepen in de prijs van de opleiding.


Financiële zaken:

Wat zijn de kosten van de opleiding Coachend Leiderschap?

De studiekosten zijn inclusief het digitale lesmateriaal en de studieboeken. Bijkomende kosten worden vermeld op de opleidingspagina onder het kopje ‘studiekosten’. Bijkomende kosten bestaan uit:

Supervisie:
Kosten voor begeleiding door een supervisor tijdens twee intervisie bijeenkomsten. Deze kosten worden vaak gedeeld door de deelnemers. Wij geven hiervoor een stelpost op van 100 Euro per persoon.

Leercoaching:
Tijdens de coach opleiding volg je 4 sessies bij een erkend coach. Doel hiervan is het uitwerken van jouw persoonlijke leerthema wat onderdeel is van jouw Persoonlijk Ontwikkelplan (POP). Kosten hiervoor zijn variabel en afhankelijk van de gekozen begeleider. Wij geven hiervoor een stelpost op van 600 Euro.

Zijn de opleidingskosten inclusief of exclusief BTW?

Als opleidingsinstituut zijn wij vrijgesteld van BTW. Op onze facturen voor het lesgeld is daarom 0% BTW vermeld. Over de bijkomende kosten als boeken en leercoaching kan evt. wel BTW geheven worden.

Wat zijn de betalingsvoorwaarden?

Onze betalingsvoorwaarden kun je lezen in onze Algemene voorwaarden.

Kan ik de coach opleiding in termijnen betalen?

Het is mogelijk om de coach opleiding in 4 termijnen te betalen, meerkosten hiervoor bedragen 100 Euro. Op het inschrijfformulier op de website kun je aangeven of je vooraf of in 4 termijnen wilt betalen.

Staat de opleiding Coachend Leiderschap in het UWV scholingsregister?

De afgelopen jaren hebben veel studenten met steun van het UWV hun diploma behaald. Zowel de overheid als het bedrijfsleven realiseren zich dat preventie de meest duurzame oplossing is voor de stijgende ziektekosten. Hierdoor nemen ook de kansen voor onze afgestudeerde studenten toe op de arbeidsmarkt. Vandaar dat het UWV steeds vaker bereid is om mee te betalen aan de studiekosten.

De opleiding Coachend Leiderschap staat in het UWV scholingsregister, zie voor details het UWV stappenplan.

Ben je ondernemer of ZZP-er? Wanneer je een opleiding volgt voor jouw bedrijfsactiviteit, nieuwe ontwikkelingen of het op peil houden van jouw kennis, zijn de kosten nog wél (deels) fiscaal aftrekbaar!

Examens:

Wat moet ik doen om mijn diploma Coachend Leiderschap te krijgen?

Aanwezigheidsplicht

Wij hanteren een aanwezigheidsplicht, waarbij je maximaal 2 lesdagen mag missen. In geval van overmacht kun je de gemiste lesdag binnen een andere lesgroep inhalen. Het kan gebeuren dat je de lesdag inhaalt in een lesgroep van een andere opleiding die dezelfde lesdag heeft.

Toetsing

De opleiding Coachend Leiderschap wordt afgesloten met een examen, waarbij zowel de theorie als de praktijk wordt getoetst. Beide onderdelen dienen met een voldoende te worden afgesloten.

Studietaken

Naast het volgen van de lesdagen dien je te voldoen aan een aantal studietaken. De opleiding specifieke studietaken vind je op de opleidingspagina Coachend Leiderschap.

Hoeveel kost het examen?

Deelname aan het examen Coachend Leiderschap is inbegrepen in het lesgeld. Voor een herexamen bedragen de kosten 100 Euro.

Is het examen verplicht?

Voor het behalen van het diploma Coachend Leiderschap is het verplicht om examen te doen. Je kunt er ook voor kiezen om geen examen te doen. Als je wel alle lesdagen hebt gevolgd krijg je een bewijs van deelname.

Waar vindt het examen/tentamen plaats?

Het examen Coachend Leiderschap vindt plaats op de betreffende leslocatie. Herexamens vinden plaats in Scherpenzeel op centrale herexamen dagen.

Hoe kan ik mij afmelden voor het examen?

Afmelden voor het examen kan door een mail te sturen naar onze administratie info@psychodynamica.nl. Je kunt je vervolgens aanmelden voor een herexamen door een mail te sturen naar de examencommissie examencommissiepsychodynamica@outlook.com. Kosten voor een herexamen bedragen 100 Euro.

Hoe lang worden mijn examens bewaard?

Jouw examen wordt door ons 5 jaar bewaard. Als je een portfolio maakt tijdens je opleiding, bewaar je deze thuis. Het portfolio moet wel tot 5 jaar na je examen voor ons opvraagbaar blijven.

Wanneer krijg ik de uitslag van mijn examen?

Binnen 3 weken na het examen krijg je via de mail jouw uitslag van de examencommissie.

Kan ik de resultaten van mijn examen inzien?

Op verzoek kun je het gemaakte examen inzien. Gedurende 2 maanden na de uitslag van het examen,  hebben belanghebbenden recht op inzage van het werk. Hiervoor dien je een inzageverzoek te richten aan de examencommissie. examencommissiepsychodynamica@outlook.com

Waar vind ik het examenreglement?

Het examenreglement vind je bij de documenten van de studietaken, binnen de digitale leeromgeving.

Kan ik een herexamen doen?

Wanneer je zakt voor het examen Coachend Leiderschap, dan heb je recht op 1 herexamen. Kosten hiervoor bedragen 100 Euro. Herexamens vinden plaats op centrale herexamendagen. Je kunt je opgeven voor een herexamen door een mail te sturen naar de examencommissie:  examencommissiepsychodynamica@outlook.com

Wanneer ontvang ik mijn diploma Coachend Leiderschap?

Je ontvangt ongeveer 4 weken nadat je bent geslaagd voor het examen je diploma per post.

Wat is het verschil tussen een diploma, certificaat of bewijs van deelname?

Heb je zowel het theorie examen als het praktijkexamen Coachend Leiderschap met een voldoende afgerond en heb je alle studietaken afgerond, dan krijg je een diploma. Heb je alle lesdagen gevolgd, het examen met een voldoende afgerond, maar de studietaken niet afgerond, dan krijg je een certificaat. Volg je alleen de lesdagen, dan kom je in aanmerking voor een bewijs van deelname.

Lesdagen:

Waar vinden de lesdagen plaats?

De meeste lesdagen vinden plaats op onze basislocatie in Scherpenzeel. Sommige coachopleidingen vinden plaats op onze leslocaties in Sassenheim of Tilburg. Inhaallessen vinden plaats in Scherpenzeel.

Waar kan ik mij afmelden voor een lesdag?

Als je onverhoopt een lesdag moet missen, dan kun je je afmelden door een mail te sturen naar ons secretariaat: info@psychodynamica.nl

Hoe kan ik een lesdag inhalen?

Stuur een email naar info@psychodynamica.nl met jouw naam, lesgroep en de lesdagcode van de in te halen lesdag. Hierna zal het secretariaat per mail aangeven waar, wanneer en in welke lesgroep je de betreffende les kunt inhalen. Je kunt ook ‘voorhalen’; wanneer je al weet dat je in de toekomst een  lesdag gaat missen, b.v. vanwege een vakantie.

Waar vind ik het adres van de leslocatie?

Onze basisleslocatie is in Scherpenzeel.

Burgemeester Royaardslaan 3
3925 GG Scherpenzeel

Kan ik parkeren bij de leslocatie?

Bij onze leslocaties kun je gratis parkeren

Is de leslocatie bereikbaar met het openbaar vervoer?

Onze leslocaties zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Zie hiervoor ‘leslocatie’ op de opleidingspagina Coachend Leiderschap.

Vinden er lesdagen plaats tijdens schoolvakanties?

Tijdens de zomervakantie van half juli tot half augustus vinden er geen lessen plaats, dit geldt ook voor de periode kerst en oud en nieuw. Wij kunnen helaas geen rekening houden met de schoolvakanties en regio gebonden vakanties.

Hoe kom ik in contact met mijn docenten en medestudenten?

Na inschrijving krijg je toegang tot onze digitale leeromgeving. Hier kun je middels de chatfunctie in contact komen met de docenten en medestudenten uit jouw lesgroep.

Is de lunch tijdens de lesdagen inbegrepen?

Voor de lesgroepen Coachend Leiderschap in Scherpenzeel geldt dat wij zorgen voor een uitgebreide catering, inclusief een uitgebreide lunch.

Overige vragen:

Kan ik mijn opleiding tijdelijk onderbreken?

Het kan voorkomen dat je de opleiding Coachend Leiderschap tijdelijk moet onderbreken vanwege b.v. een zwangerschap of ziekte. Wij bieden de mogelijkheid om binnen 1 jaar weer aan te sluiten bij een volgende lesgroep, mits er bij de start van die lesgroep plaats over is. Kosten voor overstappen naar een andere lesgroep bedragen in dat geval 300 Euro.

Hebben jullie een klachtenregeling?

Wij doen er alles aan om klachten te voorkomen. Mocht je desondanks toch ergens ontevreden over zijn, dan proberen wij voor jou een goede oplossing te vinden. Jouw klacht wordt altijd serieus genomen en onderzocht. Klachten zien wij als leermomenten. Bekijk hier onze klachtenprocedure. Ondanks onze zorgvuldigheid kan het voorkomen dat we er samen niet uitkomen. Je klacht kan dan worden voorgelegd aan de onafhankelijke geschillencommissie van de NRTO.

Is lid worden van een beroepsvereniging verplicht?

Lid worden van een beroepsvereniging is niet verplicht. Misschien volg je bij ons de coach opleiding uit persoonlijke interesse of voor je eigen ontwikkeling, dan is aansluiten bij een beroepsvereniging niet van toepassing. Ook staat het je altijd vrij om mensen te begeleiden, oftewel je beroep uit te oefenen, zonder dat je bent aangesloten bij een beroepsvereniging. Let er wel op dat je aan de eisen van de WKKGZ en WTZA voldoet.

Wat zijn EC’s?

Een studiepunt staat voor het aantal uren onderwijs dat je hebt gevolgd en wordt uitgedrukt in het European Credit Transfer System (ECTS of EC). Zoals de naam al zegt, is dit een systeem dat in heel Europa gelijk is en waardoor studiebelasting van opleidingen met elkaar wordt vergeleken. Een EC staat voor 28 studie uren, ongeacht of je tijdens deze uren een les hebt bijgewoond of thuis aan opdrachten hebt gewerkt.

Moet ik aan de WKKGZ voldoen?

Als je beroepsmatig (je ontvangt geld) coacht of op een andere manier zorg verleent, dan moet je voldoen aan de eisen van de WKKGZ. Op de pagina Wettelijke Verplichtingen vind je meer informatie en ook een doorverwijzing naar een WKKGZ zelftest. Binnen de opleiding Professioneel Coach werk je met oefencliënten. Meld altijd vooraf aan je oefencliënten dat je nog in opleiding bent en onder supervisie staat van de opleiding. Je mag geen geld vragen aan oefencliënten tenzij je al voldoet aan de voorwaarden vanuit de WKKGZ.

Als je valt onder de WKKGZ, dan is, per 1 januari 2022, ook de Wtza op jouw dienstverlening van toepassing. In de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza) zijn de toetredingsregels voor zorg- en jeugdhulpaanbieders vastgelegd, waaronder een meldplicht. Hoofddoel van de toetredingsregels is een verbetering van de zorgkwaliteit. De Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) houdt hierop toezicht. Daarnaast zorgen de regels voor een betere bewustwording van startende aanbieders. Nog voordat zij beginnen als zorg- of jeugdhulpaanbieder. Informeer jezelf over deze wet bijvoorbeeld via de websites van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport of de Kamer van Koophandel.

Hoe gaan jullie om met mijn persoonlijke gegevens?

Per 25 mei 2018 is de Nederlandse wetgeving rondom privacy vervangen door een Europese wet, de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Wij houden ons strikt aan de eisen die deze wet aan ons stelt.

Welke beroepen zijn geen vrije beroepen?

Een vrij beroep betekent meestal dat je diensten aanbiedt en geen producten. De Kamer van Koophandel kijkt dan naar andere vereisten bij een inschrijving. In de zorg zijn een aantal beroepen die onder streng toezicht staan van de overheid en BIG-geregistreerd moeten zijn met alle eisen van dien. Coach, Professioneel Coach, Kindercoach en Leefstijlcoach zijn vrije beroepen.

Heeft het zin om als coach lid te worden van een beroepsvereniging?

Om een coachpraktijk te voeren, is het niet noodzakelijk om lid te worden van een beroepsvereniging. Een lidmaatschap brengt behoorlijke kosten met zich mee, en de vraag is of de baten hoger zijn dan de kosten. Het is wel belangrijk dat je aan de eisen van de WKKGZ voldoet. Een belangrijke reden om lid te worden van een beroepsvereniging kan zijn om de collectieve beroepsaansprakelijkheidsregeling die sommige beroepsverenigingen bieden.

Als je niet bent aangesloten bij een beroepsvereniging, kun je dan wel WKKGZ aanvragen?

Ja, dat kan. Dan is inschrijven bij het www.catcollectief.nl een optie.

Waar kan ik een beroepsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten?

Individuele beroepsaansprakelijkheidsverzekeringen zijn behoorlijk prijzig. Als je lid bent van een beroepsvereniging, heb je bijna altijd ook een beroeps- en/of bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Deze worden door beroepsverenigingen collectief afgesloten. Ben je geen lid, informeer dan bij de verzekeringsmaatschappij waar je ook je reguliere verzekeringen hebt afgesloten. Meer alternatieven zijn www.catcollectief of www.klachtenportaalzorg.nl.

Wat is een ethische code?

Een ethische code is een set van gedragsregels die je van een Coachend leidinggevende mag verwachten. Door een opleiding bij ons te volgen verbind je je aan de ethische gedragscode van de NRTO (zie NTRO keurmerk) op onze website. Deze kun je ook gebruiken als je een eigen praktijk start. Van een beroepsvereniging ontvang je ook een ethische code met de regels waar de vereniging voor staat.

Bij welke beroepsvereniging kan ik mij aansluiten?

De grootste beroepsvereniging voor coaches is de NOBCO. Met het diploma Coachend Leiderschap kom je in aanmerking voor een basisaansluiting bij de NOBCO. Zie hiervoor de voorwaarden op de website van de NOBCO.

 

Resultaat
Voordelen
Studiebegeleiding
Docenten
Wat leer je tijdens de opleiding?
Lesprogramma
Studietaken
Investering
Certificeringen
Toelatingscriteria
Studiebelasting
Opleidingslocatie
Veelgestelde vragen

Na het volgen van de opleiding Coachend Leiderschap zul je:

 • Meer dan start-bekwaam zijn als coach en teamcoach
 • Effectiever en diepgaander communiceren met anderen
 • Een prettige gesprekspartner zijn en beter doorvragen naar de diepere behoeften van anderen
 • Bewust zijn van onderstroom en bovenstroom binnen teams
 • Bewust zijn van persoonlijkheidsprofielen en teamrollen
 • Een gereedschapskist vol met praktische coachtools hebben, die je vol zelfvertrouwen inzet
 • Ontdekt hebben waar jouw passie ligt en wat jou bijzonder maakt in jouw coachend leiderschap

Waarom kiezen voor deze coachend leidingschap opleiding?

 • Integrale benadering:
  Inhoudelijke theoretische kennis van het coachvak wordt gecombineerd met het onder begeleiding intrainen van praktische vaardigheden.
 • Kleinschalig:
  De Academie voor Psychodynamica is een kleinschalig opleidingsinstituut,  waar veel persoonlijke aandacht en begeleiding is voor onze studenten.
 • Persoonlijke ontwikkeling:
  Een succesvol Coach is zich bewust van de effecten van non-verbale communicatie en overdracht. Daarom vormen zelfonderzoek en zelfreflectie een belangrijk onderdeel van deze coach opleiding.
 • Persoonlijke begeleiding:
  Ons enthousiaste en ervaren team van docenten, mentoren en assistenten staat klaar om jou zo goed mogelijk te begeleiden tijdens je studie.  Dat maakt dat je als student vanaf het eerste begin tot aan de dag van de diploma-uitreiking kunt rekenen op een persoonlijke en professionele begeleiding.

Begeleiding door jouw persoonlijke mentor:

Je wordt tijdens de gehele opleiding coachend leiderschap begeleid door jouw persoonlijke mentor. Elke lesgroep heeft een vaste mentor die elke lesdag aanwezig is en jouw vraagbaak is voor alles waar je tegenaan loopt tijdens de opleiding. De mentor adviseert, stimuleert en motiveert je, zodat je vol zelfvertrouwen en met plezier je coachingsvaardigheden zult inzetten.

Klik op de foto’s voor meer informatie


Cor van Ewijk
Communicatie, NLP en Teamcoaching 
Dideke Ros

Assen van Verandering

Kirsten Kok

Situationeel Leiderschap & Organisatieopstellingen

Sonja van der Stelt

DISC en Leiderschap

 

 

Wat leer je tijdens de opleiding Coachend Leiderschap?

 • Theoretische kennis van de psychologische aspecten van coaching
 • Hoe je weloverwogen gebruik maakt van specifieke coaching stijlen en coaching vaardigheden binnen het coachend leidinggeven
 • Hoe je een effectief team samenstelt en aanstuurt
 • Hoe je op een praktische en effectieve manier situationeel leiding geeft en hoe je teams effectief begeleidt in verschillende situaties.
 • Hoe je conflicten op een effectieve manier oplost en hoe je je teamleden motiveert en inspireert.
 • Wat jouw unieke communicatiestijl is binnen het coachend leidinggeven en welke gedragsvoorkeur en interactiepatronen bij jou en jouw team horen.
 • Hoe je de communicatie en samenwerking binnen jouw team versterkt.

Lesprogramma Coachend Leiderschap 

Het lesprogramma omvat alle basiskennis en -technieken binnen het coachend leidinggeven, welke nodig zijn om coachgerichte persoonlijke- en organisatievraagstukken op effectieve wijze te begeleiden.

Communicatie:

Communicatie is de manier waarop we informatie, gedachten en gevoelens uitwisselen met anderen. Het is de basis van elke menselijke interactie en heeft een enorme invloed op onze persoonlijke en professionele levens. In elke relatie of zakelijke aangelegenheid is het cruciaal om je boodschap duidelijk en effectief over te brengen. Maar hoe doe je dat precies?

Als leidinggevende speelt communicatie een cruciale rol in het bereiken van jouw persoonlijke- en bedrijfsdoelen. Het is de
manier waarop je jouw visie, doelen en verwachtingen overbrengt
aan jouw team en hoe je het beste uit hen haalt.

Onze interactieve aanpak zal je helpen om de theorie in de praktijk te brengen en snel resultaten te zien. Je zult leren hoe je de juiste boodschap overbrengt, hoe je beter luistert naar anderen, hoe je conflicten op een effectieve manier kunt oplossen en hoe je jouw team aanstuurt en motiveert.


Assen van verandering:


Michael Hall is een wereldberoemde trainer en auteur op het gebied van persoonlijke groei en verandering. Hij gelooft dat verandering begint met het begrijpen van jezelf en hoe je in de wereld staat. Zijn unieke aanpak, de Assen van Verandering, biedt een heldere en diepgaande manier om dit te begrijpen.

Met de Assen van Verandering kun je jouw gedachten, gevoelens en gedrag beter begrijpen en veranderen. Het model biedt een eenvoudige manier om de verschillende aspecten van jezelf en je leven te onderzoeken en te verbeteren. Of je nu op zoek bent naar meer zelfkennis, groei en vervulling in je werk of relaties, of je wilt begrijpen hoe je patronen kunt doorbreken en beperkende overtuigingen kunt veranderen, de Assen van Verandering kan je hierbij helpen.

Met Michael Hall’s beproefde en effectieve methoden en tools, zul je leren hoe je jouw eigen vermogens kunt activeren en hoe je de veranderingen in jouw leven kunt realiseren die je wilt. De Assen van Verandering biedt de inzichten, de kennis en de mogelijkheden die je nodig hebt om verder te groeien als mens en coachend leidinggevende.

 

Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP):

 

Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP) is een wetenschappelijke aanpak die de verbanden onderzoekt tussen de menselijke geest, taal en gedrag. Als leidinggevende kun je met NLP vaardigheden ontwikkelen om je communicatie- en leiderschapskwaliteiten te verbeteren en effectiever te leiden.

NLP is een krachtige tool die je helpt bij het beter begrijpen van jezelf en anderen. Het leert je hoe je de taal en communicatie van jezelf en je medewerkers kunt aanpassen om effectiever te communiceren en beter samen te werken. NLP geeft je de mogelijkheid om je eigen denk- en gedragspatronen te analyseren en verbeteren, wat kan leiden tot meer zelfvertrouwen en assertiviteit.

Als coachend leidinggevende kun je met NLP leren hoe je conflicten op een effectieve manier kunt oplossen en hoe je je teamleden kunt motiveren en inspireren. Het biedt je ook inzicht in hoe je kunt omgaan met stress en emoties en hoe je kunt voorkomen dat deze je prestaties beïnvloeden.

 

Situationeel Leiderschap:

Situationeel leidinggeven is een managementstijl ontwikkeld door Paul Hersey en Ken Blanchard. Het is gebaseerd op de gedachte dat de beste leiderschapsstijl afhangt van de behoeften van de medewerkers en de specifieke situatie waarin ze zich bevinden. In plaats van een vast leiderschapsstijl te volgen, past een situationeel leider zijn aanpak aan, aan de behoeften van zijn medewerkers en de specifieke situatie waarin hij zich bevindt.

Situationeel leidinggeven biedt managers de flexibiliteit om effectief te leiden in verschillende situaties, door de juiste combinatie van begeleiding, delegatie en richting te bieden. Het model identificeert vier verschillende situaties waarin managers kunnen opereren: sturende stijl, coachende stijl, delegerende stijl en ondersteunende stijl. Elke stijl heeft een ander niveau van verantwoordelijkheid en begeleiding.

Situationeel leidinggeven is een praktische en effectieve manier van leiden die managers helpt om effectieve beslissingen te nemen en hun teams te begeleiden in verschillende situaties. Het biedt managers en teamleiders de flexibiliteit om aan te passen aan veranderende omstandigheden en de behoeften van hun medewerkers.


Teamcoaching:

 


Als coachend leidinggevende wil je het beste uit je team halen. Je wil dat ze presteren op een hoog niveau, samenwerken als een hecht team en tegelijkertijd gelukkig zijn in hun werk. Maar hoe bereik je dit?

Teamcoaching is een effectieve en praktische aanpak om het functioneren van een team te verbeteren. Een teamcoach begeleidt het team door middel van gerichte sessies en oefeningen, die erop gericht zijn om de communicatie en samenwerking binnen het team te versterken.

Hierdoor krijgt het team inzicht in elkaars kwaliteiten en uitdagingen en leren ze elkaar beter begrijpen.

Er zijn tal van redenen waarom teamcoaching zinvol is voor jouw team. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen:

 • Verbetering van de samenwerking: door de gerichte sessies en oefeningen verbetert de communicatie en samenwerking binnen het team, wat leidt tot een betere en efficiëntere manier van werken.
 • Boost van het teammoraal: wanneer het team beter functioneert en elkaar beter begrijpt, verhoogt dit het teammoraal en de tevredenheid van de medewerkers.
 • Versterking van coachend leiderschapsvaardigheden: Je leert hoe je je team op een effectieve manier kunt leiden en begeleiden.
 • Verhoging van de prestaties: als gevolg van verbeterde samenwerking, verhoogd teammoraal en versterkte coachend leiderschapsvaardigheden, zal het team betere prestaties leveren.

 

DISC persoonlijkheidsprofiel:

 

Als coachend leidinggevende speel je een belangrijke rol in het creëren van een productieve en harmonieuze werkomgeving. DISC biedt jou de mogelijkheid om jouw teamleden beter te begrijpen en te leiden op basis van hun unieke persoonlijkheden.

Een DISC-persoonlijkheidsprofiel onthult jouw unieke communicatiestijl, gedragsvoorkeur en interactiepatronen.
Het geeft inzicht in hoe jij reageert onder verschillende omstandigheden en hoe je communiceert met anderen. Als manager kun je hierdoor beter begrijpen hoe je teamleden denken en communiceren, waardoor je effectiever kunt samenwerken en communiceren met hen.

Bovendien kun je met deze kennis je eigen leiderschapsstijl verbeteren door aan te passen waar nodig, wat resulteert in verbeterde prestaties en een meer harmonieuze werkomgeving.

Met DISC krijg je inzicht in de volgende aspecten van iemands persoonlijkheid:

Dominantie: hoe iemand reageert op uitdagingen en beslissingen neemt

Invloed: hoe iemand communiceert en invloed uitoefent op anderen

Stabiliteit: hoe iemand omgaat met veranderingen en stress

Conformiteit: hoe iemand regels en procedures volgt

Dit inzicht geeft jou de mogelijkheid om gerichte feedback en coaching te geven, de juiste taakverdeling te maken en samenwerkingsverbanden te creëren die gebaseerd zijn op complementaire persoonlijkheden.

 

Organisatieopstellingen:

 

Als coachend leidinggevende wil je je organisatie vooruit helpen en je medewerkers het beste uit zichzelf laten halen. Soms lijkt het echter alsof je vastzit in oude structuren en denkpatronen. Organisatieopstellingen bieden een unieke manier om deze uitdagingen het hoofd te bieden.

Met deze methodiek kijk je op een nieuwe en andere manier naar de werkelijkheid van je organisatie. Je ontdekt verborgen verbanden en patronen die je inzicht geven in wat er werkelijk speelt. Hierdoor kun je nieuwe oplossingen bedenken en de juiste veranderingen doorvoeren.

Organisatieopstellingen zijn niet alleen inzichtelijk, maar ook krachtig en effectief. Ze geven de deelnemers de kans om op een veilige en respectvolle manier met elkaar in gesprek te gaan. Hierdoor ontstaat er ruimte voor verandering en groei.

 

Naast het volgen van de lesdagen, ga je tijdens de opleiding coachend leidinggeven een aantal studietaken uitvoeren. Doel van deze studietaken is het stimuleren van jouw persoonlijk ontwikkelproces.

Persoonlijk Ontwikkelthema

Aan het begin van de opleiding coachend leidinggeven kies je een persoonlijk ontwikkelthema, welke tijdens de opleiding verder uitgewerkt wordt. Dit thema zal uitgediept worden tijdens de lesdagen, in de intervisiegroep en tijdens de leercoaching.

Praktijkgroepen

Aan het begin van de opleiding coachend leidinggeven worden praktijkgroepen samengesteld van drie of meer personen. Doel van deze groepen is het in klein verband oefenen van technieken die op de lesdagen gedoceerd worden. De praktijkgroepen komen minimaal eens per maand een dagdeel samen.

 Leercoaching

Tijdens de opleiding volg je minimaal vier coachsessies bij een gediplomeerd coach. Doel is het persoonlijk jaarthema uit te diepen en bekend te raken met de praktische werkwijze van coaches.

Praktijkontwikkeling

Tijdens de opleiding coachend leidinggeven begeleid je minimaal 4 coachees van buiten de opleiding in minimaal 4 coachsessies. Het doel hiervan is dat je voldoende praktische ervaring opdoet en je eigen leerpunten als coach duidelijk krijgt.

Investering (incl. digitale syllabus en examen)€7450,-
Of betaal in 4 termijnen van€1887,-

 

Catering:

Tijdens de opleiding coachend leidingeven wordt je culinair verwend. Uitgebreide catering is inbegrepen in de studiekosten. De catering wordt verzorgt door Swijnenburg.

Bijkomende kosten:

Tijdens de opleiding coachend leidinggeven volg je vier leercoach sessies bij een externe leercoach op jouw ontwikkelthema. Het doel hiervan is tweeledig: je kijkt eens mee in de keuken van een ervaren coach en je werkt samen met de coach jouw persoonlijk ontwikkelthema uit. Gezien coaches verschillende tarieven hanteren, geven wij hiervoor een stelpost op van ongeveer 500 Euro. Deze kosten zijn niet inbegrepen in de opleidingskosten.

Opmerkingen:

 • Wij bieden mogelijkheden tot gespreide betaling van het collegegeld in vier termijnen, tegen 100 Euro meerkosten.
 • Het collegegeld voor de opleiding coachend leidinggeven is aan een halfjaarlijkse prijsverhoging onderhevig.
 • Lesgroepen starten bij een minimum aantal van 8 inschrijvingen.
  Maximaal 14 deelnemers.

 

Certificeringen:

Als je aan alle studietaken hebt voldaan en het examen met een voldoende hebt afgerond, kom je in aanmerking voor het diploma Coachend Leiderschap.

Heb je alle lesdagen gevolgd, het examen met een voldoende afgerond, maar de studietaken niet afgerond, dan krijg je een certificaat.

Volg je alleen de lesdagen, dan kom je in aanmerking voor een bewijs van deelname.


CPION Post HBO certificering:

De opleiding Coachend Leidinggeven is gecertificeerd door de Stichting Post Hoger Beroepsonderwijs Nederland (SPHBO). Daarmee is de opleiding een erkende registeropleiding waarvan gediplomeerden worden opgenomen in het register van de stichting. Dit register kan door bijvoorbeeld personeelsfunctionarissen worden geraadpleegd die getuigschriften willen verifiëren. Stichting Post-HBO Nederland is een onderdeel van het Centrum voor Post Initieel Onderwijs Nederland (CPION). Meer informatie is te vinden op www.cpion.nl.

 

NOBCO


Tevens kom je in aanmerking voor een basisaansluiting bij de NOBCO ( lees de voorwaarden op de website van de NOBCO).

 

NRTO Keurmerk

Dit keurmerk is de erkenning voor kwaliteit en professionaliteit in de private opleidingsbranche. Door het NRTO-keurmerk kunnen klanten ervan uitgaan dat de Academie voor Psychodynamica voldoet aan hoge kwaliteitseisen op het gebied van transparantie over producten en diensten, adequate dienstverlening, professionele omgang met klanten en deskundigheid van het personeel.

Een onafhankelijke, externe certificerende instelling toetst of een aanbieder aan de kwaliteitseisen voldoet. Het NRTO-keurmerk wordt afgegeven door de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO), de branchevereniging voor private opleiders.

Zie voor meer informatie www.nrto.nl/keurmerk.


CRKBO-registratie:

De Academie voor Psychodynamica is geregistreerd bij het Centraal Register Kort Beroeps Onderwijs (CRKBO). Dit betekent dat wij ons onderwijsaanbod BTW-vrij mogen aanbieden. De uitgevoerde audit ligt in lijn met de beginselen van de kwaliteitscode voor kort beroepsonderwijs: zorgvuldigheidsbeginsel, rechtszekerheidsbeginsel, redelijkheidsbeginsel, betrouwbaarheidsbeginsel en kenbaarheidsbeginsel.

 

Deelname aan de opleiding Coachend Leidinggeven wordt bepaald op basis van de volgende criteria: opleidingsniveau, werkervaring en motivatie. Bij voorkeur HBO of HBO denkniveau en openstaand voor zelfonderzoek en feedback. Minimum instroom niveau MBO-IV.

Als je niet hebt deelgenomen aan een introductiemiddag, word je uitgenodigd voor een intake gesprek.

Voor deze opleiding coachend leidinggeven mag je uitgaan van een studiebelasting van 4-6 uur per week, naast het volgen van de lesdagen. Deze studiebelasting bestaat uit:

 • Voorbereiding voor de volgende lesdag
 • Samenkomsten intervisiegroep
 • Leercoaching sessies
 • Praktijksessies met coachees
 • Verslaglegging

De lessen coachend leidinggeven vinden plaats in het kasteel op het ‘Landgoed Huize Scherpenzeel’. Ondanks de rustige ligging is het centrum van Scherpenzeel slechts enkele loopminuten verwijderd. We zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer, de buslijn Amersfoort-Veenendaal stopt bij ons voor de deur. Tevens beschikken we over gratis parkeergelegenheid op het landgoed.

Catering:

De catering tijdens de lesdagen wordt verzorgt door Swijnenburg Hospitality Group.

Wij organiseren en verzorgen op onze stijlvolle locatie hoogwaardige, volledig verzorgde evenementen, die garant staan voor bijzondere ervaringen, overtroffen verwachtingen en blijvende herinneringen. Wij vinden dat iedereen zich af en toe even vorstelijk moet kunnen voelen.

 

Studiekeuze:

Hoe weet ik of een opleiding coachend leidinggeven bij mij past?

De meest belangrijke informatie over onze opleiding Coachend Leiderschap, vind je in de opleidingsbrochure. Om een nog betere indruk van de coachopleiding te krijgen, kun je het best deelnemen aan een introductiemiddag. Hier krijg je informatie over de inhoud van de opleiding en de studietaken. Tevens maak je kennis met enkele docenten en de leslocatie.

Wat is het verschil tussen een éénjarige en een meerjarige opleiding?

Onze opleiding coachend leidinggeven duurt ongeveer 7 maanden. In deze tijd leer je alle basiskennis en -technieken, benodigd om startbekwaam als coachend leidinggevende aan de slag te kunnen.

Onze opleiding tot Psychodynamisch Therapeut duurt vier jaar. Tijdens deze periode leer je alle kennis en technieken om als therapeut en coach aan de slag te kunnen. De eerste twee jaar zijn gericht op vakgericht onderwijs en zelfonderzoek. Het 3e en 4e lesjaar zijn gericht op thema gericht onderwijs en ontwikkeling van therapeutschap en het opbouwen van jouw therapeutische praktijk

Wat is het verschil tussen therapie en coaching?

Bij coaching kijken we vooral naar hoe je het probleem (coachvraag) in het heden ervaart en wat we nu kunnen doen om daar verbetering in te brengen. Hierbij kijken we naar Wie ben ik? Wat wil ik? En Wat kan ik?

Bij therapie gaan we vooral op zoek naar waar en wanneer de problematiek is ontstaan in het verleden. Therapie is erop gericht om cognitief inzicht te verschaffen en emotionele ladingen uit het verleden te verwerken, zodat je in het heden vrijer kunt leven.

Wat is het verschil tussen een counselor, een coach en een psycholoog?

Wat is counseling?

Counseling is een laagdrempelige vorm van (emotionele) hulpverlening. Letterlijk vertaald uit het Engels betekent het raadgeven. Het doel van counseling is het helpen van mensen bij het oplossen of hanteren van problemen. Een counselor onderzoekt samen met de cliënt waar het probleem in het verleden is ontstaan en kijkt vervolgens hoe de onderliggende oorzaken en patronen veranderd of opgelost kunnen worden. Een counselor geeft geen adviezen, maar stelt open vragen om mensen zelf onderzoek te laten doen. Je gaat er als counselor vanuit dat cliënten de antwoorden zelf in zich hebben opgeslagen.

Wat is coaching?

Coaching is een vorm van begeleiding die erop gericht is om de coachee een positief veranderingsproces te laten doormaken. Coaching richt zich vooral op het probleem wat je nu in het heden ervaart en hoe je hier op een andere, meer positieve manier mee om kunt gaan. Zoals minder stress, ander werk, een fijne relatie of meer zingeving in je leven.

Er zijn coaches die opgeleid zijn om meer cognitief werken en er zijn coaches die meer verdiepend werken en die samen met de coachee op zoek gaan naar onderliggende blokkades die het veranderingsproces in de weg staan.

Wat doet een psycholoog?

Een psycholoog richt zich op het voorkomen en behandelen van psychische problemen, klachten en aandoeningen. Psychologen kunnen mensen met psychische aandoeningen zoals depressies, angststoornissen of persoonlijkheidsstoornissen classificeren en behandelen.

Cognitieve gedragstherapie is een voorbeeld van een behandelingsvorm die vaak wordt gebruikt door psychologen. Daarbij staat de relatie tussen gedrag, gedachten, gevoelens en gebeurtenissen centraal. In deze therapievorm helpt de psycholoog om niet-helpende kerngedachten te vinden en te vervangen door kerngedachten die wel helpend zijn. Bij milde psychische problemen kan het traject bij een psycholoog kortdurend zijn, maar het is ook mogelijk om langere tijd onder psychologische behandeling te blijven. Noodzakelijke zorg binnen de ggz wordt vergoed via de basisverzekering.

Wat is het verschil tussen coaching en training?

Bij coaching kijken we vooral naar hoe je het probleem (coachvraag) in het heden ervaart en wat we nu kunnen doen om daar verbetering in te brengen. Hierbij kijken we naar Wie ben ik? Wat wil ik? En Wat kan ik?

Trainen is het organiseren van activiteiten die erop gericht zijn om bij bepaalde doelgroepen zodanige leerprocessen op te roepen, dat vooraf beoogde resultaten op het gebied van kennis, vaardigheden of houding, worden bereikt.

Wat is het verschil tussen een NLP Coach en Coachend Leiderschap?

Een NLP Coach zet vooral NLP technieken en modellen in tijdens het coachtraject. Een  coachend leidinggevende werkt zowel met NLP technieken en modellen als met andere technieken zoals de Assen van Verandering. Dit is een belangrijke coachtool uit de Neurosemantiek.  De Neurosemantiek is meer geëvolueerde vorm van NLP.

Wat is het verschil tussen een Mental Coach en Coachend Leiderschap?

Een Mental Coach werkt over het algemeen op dezelfde wijze als een coachend leidinggevende. Beiden richten zich op de psyche van de coachee vanuit de basis coachvragen; wie ben ik? wat wil ik? en wat kan ik? Een leidinggevend coach richt
zich meer op groepsprocessen en groepsdynamica.

Wat is het verschil tussen een Mindset Coach en Coachend Leiderschap?

Een Mindset Coach werkt over het algemeen op dezelfde wijze als een coachend leidinggevende. Beiden richten zich op de psyche van de coachee vanuit de basis coachvragen; wie ben ik? wat wil ik? en wat kan ik? Een leidinggevend coach richt zich meer op groepsprocessen en groepsdynamica.

Inschrijving:

Welke opleiding is het meest geschikt voor mij?

Om een goede keuze te maken uit onze opleidingen, organiseren wij meerdere keren per jaar introductie middagen. Tijdens deze dagen kun je presentaties van de specifieke opleidingen bijwonen en kennismaken met onze docenten en medewerkers. Inschrijven voor onze intro’s kan via deze link. https://www.psychodynamica.nl/introductiedagen/

Voor een persoonlijk gesprek op maat ben je altijd welkom om een vrijblijvende afspraak te maken met onze studieadviseurs.

Wat zijn de toelatingseisen voor de opleiding  Coachend Leiderschap?

Vooropleiding

Voor onze coach opleiding vragen wij een HBO werk- en denkniveau, minimaal MBO IV en openstaand voor zelfonderzoek en feedback.

Heb je een wat ouder diploma en/of twijfel je aan het niveau, neem gerust contact op met onze studieadviseur. Zij kijkt samen met jou naar de mogelijkheden.

Leeftijdsgrenzen

Wij stellen in principe geen leeftijdsgrenzen aan onze studenten. Onze ervaring leert dat je minimaal 18 jaar dient te zijn om coaches op een volwassen manier te kunnen begeleiden.

Fysieke beperkingen

Voor al onze opleidingen geldt dat fysieke beperkingen in principe geen belemmering hoeven te zijn voor het volgen van een studie. Wij hebben studenten begeleid met een visuele of auditieve handicap. De meeste lesruimtes zijn rolstoel toegankelijk. Met zwangerschap wordt, indien nodig, voldoende rekening gehouden.

Hoeveel tijd heb ik nodig voor de opleiding Coachend Leiderschap?

Contacturen

Voor de coach opleiding geldt dat je gemiddeld één dag per veertien dagen les hebt, of eens per maand een lesblok van twee aaneengesloten lesdagen. Je hebt 6 effectieve lesuren per lesdag, waarbij theorie en praktijk voortdurend worden afgewisseld.

Studiebelastingsuren (SBU)

SBU’s bestaan uit contacturen maal een factor voor voorbereiding of literatuurstudie. EC’s staan voor European Credits, waarbij een EC staat voor 28 studie uren. Het aantal uren zelfstudie is afhankelijk van het soort opleiding en jouw persoonlijke leervermogen. Contacturen met een docent zijn gemiddeld 6 uren per lesdag. Zelfstudie bestaat uit het maken van een portfolio, bestuderen van het lesmateriaal en de literatuur, specifieke opdrachten en intervisie bijeenkomsten met je medestudenten. Kijk bij de opleiding van je keuze naar het aantal SBU’s en EC’s.

Verhouding theorie-praktijk

De opleiding Coachend Leiderschap heeft een verhouding van gemiddeld 50% leren door te ervaren, 30% leren van elkaar en 20% theorie. De werkvormen die tijdens de les worden gebruikt, zijn erop gericht om de theorie direct in de praktijk te kunnen toepassen.

Is de opleiding Coachend Leiderschap te combineren met een (fulltime) baan?

De meeste van onze studenten combineren de coach opleiding met een baan. Zij die fulltime werken kiezen vaak voor een weekendopleiding. Zij die meer tijd beschikbaar hebben, kiezen vaak voor een doordeweekse opleiding.

Kan ik vrijstelling krijgen voor bepaalde lesvakken?

Het is voor individuele lessen niet mogelijk om vrijstelling te krijgen. Voor hen die een vervolgopleiding volgen binnen ons instituut, zijn vaak wel bepaalde vrijstellingen van toepassing.

Kan ik mij als coach aansluiten bij een beroepsvereniging?

Ja dat kan. Er zijn meerdere beroepsverenigingen voor coaches. De meest bekende is de NOBCO. Na het behalen van het diploma Coachend Leiderschap kom je in aanmerking voor een basisaansluiting bij de NOBCO. Zie hiervoor de voorwaarden op de website van de NOBCO.

Wie zijn mijn medestudenten?

Het profiel van een gemiddelde student binnen de opleiding Coachend Leiderschap is; tussen de 25 en 50 jaar, werkend (fulltime of deeltijd), wil graag anderen helpen en is op zoek naar verdieping. De achtergronden van onze studenten zijn zeer divers; onderwijs, maatschappelijk werk, bankwezen, HRM en IT.

Wat zijn mijn beroepsmogelijkheden met de opleiding Coachend Leiderschap?

Met het diploma Coachend Leiderschap van de Academie voor Psychodynamica kun je:

 • Beter met teams werken. Je leert hoe je effectief teams aanstuurt vanuit een non-directieve houding
 • Zelfstandig een eigen coachpraktijk starten. Meer informatie over beroepsverenigingen en wettelijke verplichtingen vind je op onze opleidingspagina.
 • Als Teamcoach je verder professionaliseren door bijvoorbeeld een opleiding Familie- en Organisatieopstellingen te volgen.

Waar kan ik de lesroosters vinden?

Deze vind je op de betreffende opleidingspagina bij ‘startdata eerstvolgende opleidingen’. Hier vind je bij elke opleiding een link naar het lesrooster.

Tot wanneer kan ik annuleren?

Gedurende veertien dagen na inschrijving bestaat de mogelijkheid volgens consumentenrecht kosteloos te annuleren.

Studiemateriaal:

Wanneer ontvang ik mijn studiemateriaal?

Na inschrijving via onze website ontvang je van ons een bevestigingsmail met een toegangscode voor onze digitale leeromgeving. Hier vind je al het benodigde lesmateriaal voor de coach opleiding.

Ik heb een vraag over de inhoud van het lesmateriaal, waar kan ik terecht?

Voor vragen over de inhoud van het lesmateriaal kun je terecht bij de betreffende docent. Heb je andere praktische vragen, dan kun je terecht bij jouw mentor.

Moet ik het studiemateriaal zelf aanschaffen?

Het digitale studiemateriaal van de coachopleiding en de studieboeken zijn inbegrepen in de prijs van de opleiding.


Financiële zaken:

Wat zijn de kosten van de opleiding Coachend Leiderschap?

De studiekosten zijn inclusief het digitale lesmateriaal en de studieboeken. Bijkomende kosten worden vermeld op de opleidingspagina onder het kopje ‘studiekosten’. Bijkomende kosten bestaan uit:

Supervisie:
Kosten voor begeleiding door een supervisor tijdens twee intervisie bijeenkomsten. Deze kosten worden vaak gedeeld door de deelnemers. Wij geven hiervoor een stelpost op van 100 Euro per persoon.

Leercoaching:
Tijdens de coach opleiding volg je 4 sessies bij een erkend coach. Doel hiervan is het uitwerken van jouw persoonlijke leerthema wat onderdeel is van jouw Persoonlijk Ontwikkelplan (POP). Kosten hiervoor zijn variabel en afhankelijk van de gekozen begeleider. Wij geven hiervoor een stelpost op van 600 Euro.

Zijn de opleidingskosten inclusief of exclusief BTW?

Als opleidingsinstituut zijn wij vrijgesteld van BTW. Op onze facturen voor het lesgeld is daarom 0% BTW vermeld. Over de bijkomende kosten als boeken en leercoaching kan evt. wel BTW geheven worden.

Wat zijn de betalingsvoorwaarden?

Onze betalingsvoorwaarden kun je lezen in onze Algemene voorwaarden.

Kan ik de coach opleiding in termijnen betalen?

Het is mogelijk om de coach opleiding in 4 termijnen te betalen, meerkosten hiervoor bedragen 100 Euro. Op het inschrijfformulier op de website kun je aangeven of je vooraf of in 4 termijnen wilt betalen.

Staat de opleiding Coachend Leiderschap in het UWV scholingsregister?

De afgelopen jaren hebben veel studenten met steun van het UWV hun diploma behaald. Zowel de overheid als het bedrijfsleven realiseren zich dat preventie de meest duurzame oplossing is voor de stijgende ziektekosten. Hierdoor nemen ook de kansen voor onze afgestudeerde studenten toe op de arbeidsmarkt. Vandaar dat het UWV steeds vaker bereid is om mee te betalen aan de studiekosten.

De opleiding Coachend Leiderschap staat in het UWV scholingsregister, zie voor details het UWV stappenplan.

Ben je ondernemer of ZZP-er? Wanneer je een opleiding volgt voor jouw bedrijfsactiviteit, nieuwe ontwikkelingen of het op peil houden van jouw kennis, zijn de kosten nog wél (deels) fiscaal aftrekbaar!

Examens:

Wat moet ik doen om mijn diploma Coachend Leiderschap te krijgen?

Aanwezigheidsplicht

Wij hanteren een aanwezigheidsplicht, waarbij je maximaal 2 lesdagen mag missen. In geval van overmacht kun je de gemiste lesdag binnen een andere lesgroep inhalen. Het kan gebeuren dat je de lesdag inhaalt in een lesgroep van een andere opleiding die dezelfde lesdag heeft.

Toetsing

De opleiding Coachend Leiderschap wordt afgesloten met een examen, waarbij zowel de theorie als de praktijk wordt getoetst. Beide onderdelen dienen met een voldoende te worden afgesloten.

Studietaken

Naast het volgen van de lesdagen dien je te voldoen aan een aantal studietaken. De opleiding specifieke studietaken vind je op de opleidingspagina Coachend Leiderschap.

Hoeveel kost het examen?

Deelname aan het examen Coachend Leiderschap is inbegrepen in het lesgeld. Voor een herexamen bedragen de kosten 100 Euro.

Is het examen verplicht?

Voor het behalen van het diploma Coachend Leiderschap is het verplicht om examen te doen. Je kunt er ook voor kiezen om geen examen te doen. Als je wel alle lesdagen hebt gevolgd krijg je een bewijs van deelname.

Waar vindt het examen/tentamen plaats?

Het examen Coachend Leiderschap vindt plaats op de betreffende leslocatie. Herexamens vinden plaats in Scherpenzeel op centrale herexamen dagen.

Hoe kan ik mij afmelden voor het examen?

Afmelden voor het examen kan door een mail te sturen naar onze administratie info@psychodynamica.nl. Je kunt je vervolgens aanmelden voor een herexamen door een mail te sturen naar de examencommissie examencommissiepsychodynamica@outlook.com. Kosten voor een herexamen bedragen 100 Euro.

Hoe lang worden mijn examens bewaard?

Jouw examen wordt door ons 5 jaar bewaard. Als je een portfolio maakt tijdens je opleiding, bewaar je deze thuis. Het portfolio moet wel tot 5 jaar na je examen voor ons opvraagbaar blijven.

Wanneer krijg ik de uitslag van mijn examen?

Binnen 3 weken na het examen krijg je via de mail jouw uitslag van de examencommissie.

Kan ik de resultaten van mijn examen inzien?

Op verzoek kun je het gemaakte examen inzien. Gedurende 2 maanden na de uitslag van het examen,  hebben belanghebbenden recht op inzage van het werk. Hiervoor dien je een inzageverzoek te richten aan de examencommissie. examencommissiepsychodynamica@outlook.com

Waar vind ik het examenreglement?

Het examenreglement vind je bij de documenten van de studietaken, binnen de digitale leeromgeving.

Kan ik een herexamen doen?

Wanneer je zakt voor het examen Coachend Leiderschap, dan heb je recht op 1 herexamen. Kosten hiervoor bedragen 100 Euro. Herexamens vinden plaats op centrale herexamendagen. Je kunt je opgeven voor een herexamen door een mail te sturen naar de examencommissie:  examencommissiepsychodynamica@outlook.com

Wanneer ontvang ik mijn diploma Coachend Leiderschap?

Je ontvangt ongeveer 4 weken nadat je bent geslaagd voor het examen je diploma per post.

Wat is het verschil tussen een diploma, certificaat of bewijs van deelname?

Heb je zowel het theorie examen als het praktijkexamen Coachend Leiderschap met een voldoende afgerond en heb je alle studietaken afgerond, dan krijg je een diploma. Heb je alle lesdagen gevolgd, het examen met een voldoende afgerond, maar de studietaken niet afgerond, dan krijg je een certificaat. Volg je alleen de lesdagen, dan kom je in aanmerking voor een bewijs van deelname.

Lesdagen:

Waar vinden de lesdagen plaats?

De meeste lesdagen vinden plaats op onze basislocatie in Scherpenzeel. Sommige coachopleidingen vinden plaats op onze leslocaties in Sassenheim of Tilburg. Inhaallessen vinden plaats in Scherpenzeel.

Waar kan ik mij afmelden voor een lesdag?

Als je onverhoopt een lesdag moet missen, dan kun je je afmelden door een mail te sturen naar ons secretariaat: info@psychodynamica.nl

Hoe kan ik een lesdag inhalen?

Stuur een email naar info@psychodynamica.nl met jouw naam, lesgroep en de lesdagcode van de in te halen lesdag. Hierna zal het secretariaat per mail aangeven waar, wanneer en in welke lesgroep je de betreffende les kunt inhalen. Je kunt ook ‘voorhalen’; wanneer je al weet dat je in de toekomst een  lesdag gaat missen, b.v. vanwege een vakantie.

Waar vind ik het adres van de leslocatie?

Onze basisleslocatie is in Scherpenzeel.

Burgemeester Royaardslaan 3
3925 GG Scherpenzeel

Kan ik parkeren bij de leslocatie?

Bij onze leslocaties kun je gratis parkeren

Is de leslocatie bereikbaar met het openbaar vervoer?

Onze leslocaties zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Zie hiervoor ‘leslocatie’ op de opleidingspagina Coachend Leiderschap.

Vinden er lesdagen plaats tijdens schoolvakanties?

Tijdens de zomervakantie van half juli tot half augustus vinden er geen lessen plaats, dit geldt ook voor de periode kerst en oud en nieuw. Wij kunnen helaas geen rekening houden met de schoolvakanties en regio gebonden vakanties.

Hoe kom ik in contact met mijn docenten en medestudenten?

Na inschrijving krijg je toegang tot onze digitale leeromgeving. Hier kun je middels de chatfunctie in contact komen met de docenten en medestudenten uit jouw lesgroep.

Is de lunch tijdens de lesdagen inbegrepen?

Voor de lesgroepen Coachend Leiderschap in Scherpenzeel geldt dat wij zorgen voor een uitgebreide catering, inclusief een uitgebreide lunch.

Overige vragen:

Kan ik mijn opleiding tijdelijk onderbreken?

Het kan voorkomen dat je de opleiding Coachend Leiderschap tijdelijk moet onderbreken vanwege b.v. een zwangerschap of ziekte. Wij bieden de mogelijkheid om binnen 1 jaar weer aan te sluiten bij een volgende lesgroep, mits er bij de start van die lesgroep plaats over is. Kosten voor overstappen naar een andere lesgroep bedragen in dat geval 300 Euro.

Hebben jullie een klachtenregeling?

Wij doen er alles aan om klachten te voorkomen. Mocht je desondanks toch ergens ontevreden over zijn, dan proberen wij voor jou een goede oplossing te vinden. Jouw klacht wordt altijd serieus genomen en onderzocht. Klachten zien wij als leermomenten. Bekijk hier onze klachtenprocedure. Ondanks onze zorgvuldigheid kan het voorkomen dat we er samen niet uitkomen. Je klacht kan dan worden voorgelegd aan de onafhankelijke geschillencommissie van de NRTO.

Is lid worden van een beroepsvereniging verplicht?

Lid worden van een beroepsvereniging is niet verplicht. Misschien volg je bij ons de coach opleiding uit persoonlijke interesse of voor je eigen ontwikkeling, dan is aansluiten bij een beroepsvereniging niet van toepassing. Ook staat het je altijd vrij om mensen te begeleiden, oftewel je beroep uit te oefenen, zonder dat je bent aangesloten bij een beroepsvereniging. Let er wel op dat je aan de eisen van de WKKGZ en WTZA voldoet.

Wat zijn EC’s?

Een studiepunt staat voor het aantal uren onderwijs dat je hebt gevolgd en wordt uitgedrukt in het European Credit Transfer System (ECTS of EC). Zoals de naam al zegt, is dit een systeem dat in heel Europa gelijk is en waardoor studiebelasting van opleidingen met elkaar wordt vergeleken. Een EC staat voor 28 studie uren, ongeacht of je tijdens deze uren een les hebt bijgewoond of thuis aan opdrachten hebt gewerkt.

Moet ik aan de WKKGZ voldoen?

Als je beroepsmatig (je ontvangt geld) coacht of op een andere manier zorg verleent, dan moet je voldoen aan de eisen van de WKKGZ. Op de pagina Wettelijke Verplichtingen vind je meer informatie en ook een doorverwijzing naar een WKKGZ zelftest. Binnen de opleiding Professioneel Coach werk je met oefencliënten. Meld altijd vooraf aan je oefencliënten dat je nog in opleiding bent en onder supervisie staat van de opleiding. Je mag geen geld vragen aan oefencliënten tenzij je al voldoet aan de voorwaarden vanuit de WKKGZ.

Als je valt onder de WKKGZ, dan is, per 1 januari 2022, ook de Wtza op jouw dienstverlening van toepassing. In de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza) zijn de toetredingsregels voor zorg- en jeugdhulpaanbieders vastgelegd, waaronder een meldplicht. Hoofddoel van de toetredingsregels is een verbetering van de zorgkwaliteit. De Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) houdt hierop toezicht. Daarnaast zorgen de regels voor een betere bewustwording van startende aanbieders. Nog voordat zij beginnen als zorg- of jeugdhulpaanbieder. Informeer jezelf over deze wet bijvoorbeeld via de websites van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport of de Kamer van Koophandel.

Hoe gaan jullie om met mijn persoonlijke gegevens?

Per 25 mei 2018 is de Nederlandse wetgeving rondom privacy vervangen door een Europese wet, de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Wij houden ons strikt aan de eisen die deze wet aan ons stelt.

Welke beroepen zijn geen vrije beroepen?

Een vrij beroep betekent meestal dat je diensten aanbiedt en geen producten. De Kamer van Koophandel kijkt dan naar andere vereisten bij een inschrijving. In de zorg zijn een aantal beroepen die onder streng toezicht staan van de overheid en BIG-geregistreerd moeten zijn met alle eisen van dien. Coach, Professioneel Coach, Kindercoach en Leefstijlcoach zijn vrije beroepen.

Heeft het zin om als coach lid te worden van een beroepsvereniging?

Om een coachpraktijk te voeren, is het niet noodzakelijk om lid te worden van een beroepsvereniging. Een lidmaatschap brengt behoorlijke kosten met zich mee, en de vraag is of de baten hoger zijn dan de kosten. Het is wel belangrijk dat je aan de eisen van de WKKGZ voldoet. Een belangrijke reden om lid te worden van een beroepsvereniging kan zijn om de collectieve beroepsaansprakelijkheidsregeling die sommige beroepsverenigingen bieden.

Als je niet bent aangesloten bij een beroepsvereniging, kun je dan wel WKKGZ aanvragen?

Ja, dat kan. Dan is inschrijven bij het www.catcollectief.nl een optie.

Waar kan ik een beroepsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten?

Individuele beroepsaansprakelijkheidsverzekeringen zijn behoorlijk prijzig. Als je lid bent van een beroepsvereniging, heb je bijna altijd ook een beroeps- en/of bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Deze worden door beroepsverenigingen collectief afgesloten. Ben je geen lid, informeer dan bij de verzekeringsmaatschappij waar je ook je reguliere verzekeringen hebt afgesloten. Meer alternatieven zijn www.catcollectief of www.klachtenportaalzorg.nl.

Wat is een ethische code?

Een ethische code is een set van gedragsregels die je van een Coachend leidinggevende mag verwachten. Door een opleiding bij ons te volgen verbind je je aan de ethische gedragscode van de NRTO (zie NTRO keurmerk) op onze website. Deze kun je ook gebruiken als je een eigen praktijk start. Van een beroepsvereniging ontvang je ook een ethische code met de regels waar de vereniging voor staat.

Bij welke beroepsvereniging kan ik mij aansluiten?

De grootste beroepsvereniging voor coaches is de NOBCO. Met het diploma Coachend Leiderschap kom je in aanmerking voor een basisaansluiting bij de NOBCO. Zie hiervoor de voorwaarden op de website van de NOBCO.