banner
3 minuten leestijd

Coach worden? Hoe word je een goede coach?

Ben je op zoek naar een nieuwe baan die voldoening geeft en waarbij je anderen kunt helpen om hun volledige potentieel te bereiken? Je kunt dan overwegen om Professioneel Coach te worden. In deze blog gaan we dieper in op waarom je coach zou willen worden en wat er voor nodig is om een goede coach te worden.

Waarom zou je coach willen worden?

Eén van de meest belangrijke redenen om coach te worden is het verlangen om anderen te helpen.
Mogelijk merk je in je omgeving dat mensen naar je toe komen om raad, maar je merkt dat je nog niet de juiste tools in handen hebt om deze mensen optimaal te kunnen helpen.

Tijdens de opleiding Professioneel Coach leer je anderen te begeleiden bij het ontdekken van hun passies, bezieling en zingeving, zodat zij hun obstakels kunnen overwinnen en hun doelen in het leven kunnen bereiken. Het mooiste van het vak als coach is de voldoening die je ervaart wanneer je een coachee verder hebt kunnen helpen in zijn of haar leven.

Wat doet een coach?

Een goede coach is een ondersteunende gids voor mensen die verandering en groei in hun leven wensen. Een coach helpt je om je bewust te maken van jouw belemmerende patronen en helpt je om deze patronen te doorbreken. Ook helpt een goede coach je om jouw passie en jouw talenten te ontdekken, zodat je vol vertrouwen jouw levensdoelen kunt bereiken.

Wat doet een coach niet?

Een coach is geen adviseur. Uit onderzoek is gebleken dat adviezen fijn zijn, maar niet leiden tot echte verandering in het gedrag van de coachee. Juist door geen adviezen te geven en samen met de coachee te ontdekken waar zijn of haar passie en zingeving ligt, zul deze volledig eigenaar worden van het ontwikkelingsproces en zal de coachee blijvend veranderen op een wijze die bij hem/haar past.

Kun je coach worden zonder opleiding?

De titel ‘coach’ is niet beschermd en dus mag iedereen zich in principe coach noemen. Coach is dus een vrij beroep. De vraag is echter of je zonder enige opleiding verantwoord anderen kunt begeleiden in hun ontwikkelingsproces. En hoe weet je of je voldoende in huis hebt als coach, als je geen referentiekader hebt?

Je kunt er voor kiezen om een korte coachopleiding te volgen van een paar dagen, maar maakt jou dit start-bekwaam als coach? Onze ervaring is ‘nee’. Om een goede coach te worden heb je veel praktijkervaring nodig en reflectie op jouw eigen handelen. Binnen de opleiding Professioneel Coach doe je zeer veel praktijkervaring op en reflecteer je samen met je medestudenten, jouw mentor en onze docenten, zodat je jouw volledige potentieel benut en een zelfverzekerde en ervaren coach wordt.

Is er veel vraag naar coaches?

Er is zeker veel vraag naar goede coaches. In onze huidige hectische wereld gunnen we onszelf steeds minder tijd om sociale contacten te onderhouden doen we steeds meer op onszelf en zoeken we minder de hulp van anderen. Waar vroeger mensen veel meer tijd voor elkaar hadden en het normaal was om hulp en advies van anderen te vragen, zijn we nu steeds meer op onzelf aangewezen. De rol van een coach is tegenwoordig steeds meer die van een sparring partner. Een objectief luisterend oor waarmee je jouw problemen kunt bespreken en die jou helpt om jouw levensdoelen te behalen.

Hoeveel verdient een coach?

Het inkomen van een coach kan behoorlijk variëren. Het is afhankelijk van een aantal factoren als ervaring, doelgroep, locatie en in hoeverre je in staat bent een bloeiende praktijk op te bouwen.
Over het algemeen ligt het uurtarief van een coach tussen de 80 en 150 Euro/uur.

Het is onze ervaring dat de meest succesvolle coaches een niche in de coachmarkt vinden en zich specialiseren op een specifieke doelgroep.

Sommige coaches hanteren een vast tarief per sessie, anderen berekenen een uurtarief. Het aanbieden van groepsprogramma’s, online cursussen of het schrijven van boeken kan je ook helpen om meer bekendheid als coach te verkrijgen.

image

Conclusie

In principe kun je vandaag al zelfstandig aan de slag als coach. Het is echter aan te raden om een gedegen opleiding tot Professioneel Coach te volgen, zodat je goed beslagen ten ijs komt en vol zelfvertrouwen kunt starten met jouw carrière als coach.

Met de juiste kennis, vaardigheden en mindset kun je een verschil maken in het leven van anderen en een betekenisvolle loopbaan voor jezelf creëren. Dus waar wacht je nog op? Schrijf je nu in voor de leukste en meest diepgaande Professioneel Coach opleiding in Nederland!

Meer weten over de opleiding Professioneel Coach?

Meer informatie?

Cor van Ewijk

Opleidingsadvies

033 277 88 73
Op werkdagen bereikbaar van 9.00 – 13.00 uur

Gerelateerde blogs