banner
3 minuten leestijd

Organisatie Opstellingen; De diepere lagen van succes en samenwerking

De Populariteit van Organisatie Opstellingen

Organisatie opstellingen hebben in de afgelopen jaren flink aan populariteit gewonnen en worden steeds meer gebruikt door bedrijven, non-profitorganisaties en zelfs overheidsinstellingen over de hele wereld. Deze groeiende populariteit is grotendeels te danken aan de diepgaande inzichten die opstellingen bieden. Ze gaan verder dan traditionele benaderingen van organisatieontwikkeling en helpen om onderliggende problemen en kansen aan het licht te brengen. De weerstand die veel mensen hadden komt voort uit de ‘zweverige’ sfeer die om opstellingen heen hing. Ook het feit dat het geen exacte wetenschap is hielp hier niet bij. Steeds meer organisaties blijken veel baat te hebben bij de inzichten die ze door deze techniek, waardoor de populariteit enorm is gestegen.

De Waarde van Organisatie Opstellingen

De waarde van organisatie opstellingen wordt steeds meer ervaren. Ze bieden een nieuw perspectief op complexe situaties die relatief eenvoudig zichtbaar gemaakt kan worden. De focus ligt op het begrijpen van relaties en dynamieken tussen verschillende elementen binnen een organisatie. Door het visueel neerzetten van de verschillende elementen (zoals bijvoorbeeld teamleden, afdelingen, en leiderschap) ontstaat een dieper inzicht op de onderlinge invloeden.

Het Zichtbaar Maken van Verborgen Dynamieken en Patronen

Eén van de meest opvallende voordelen van organisatie opstellingen is het vermogen om verborgen dynamieken en patronen aan het licht te brengen. Vaak zijn er onderliggende krachten aan het werk die niet direct zichtbaar zijn, maar wel invloed hebben op de prestaties en samenwerking binnen een organisatie. Door deze dynamieken visueel te representeren, kunnen problemen worden geïdentificeerd die anders misschien niet zouden worden gezien.

Het Zichtbaar Maken van Knelpunten en Verstoringen

Organisatie opstellingen maken niet alleen verborgen dynamieken zichtbaar, maar ze kunnen ook knelpunten en verstoringen in de organisatie aanwijzen. Dit kan variëren van communicatieproblemen tussen teams tot onduidelijkheden in rollen en verantwoordelijkheden. Door deze knelpunten te identificeren, kunnen ze doelgericht worden aangepakt, wat kan leiden tot een soepelere en productievere werkomgeving.

De Onderstroom en Verbeterde Werksfeer

De term “onderstroom” verwijst naar de onuitgesproken gevoelens, overtuigingen en relaties die de werkomgeving kunnen beïnvloeden. Organisatie opstellingen zijn bij uitstek geschikt om deze onderstroom zichtbaar te maken. Door te begrijpen wat er onder de oppervlakte gebeurt, kunnen leiders en medewerkers werken aan het creëren van een meer open, eerlijke en gezonde werksfeer.

Betere Resultaten en Communicatie door Begrip van Onderlinge Verhoudingen

Uiteindelijk leidt het verbeterde begrip van onderlinge verhoudingen binnen een organisatie tot betere resultaten en communicatie. Wanneer medewerkers en leiders de complexe relaties en interacties begrijpen die de organisatie vormgeven, kunnen ze effectievere beslissingen nemen, conflicten verminderen en samenwerking vergroten.

Conclusie

Organisatie opstellingen zijn een waardevol instrument gebleken om de onderliggende dynamieken, patronen en knelpunten van een organisatie bloot te leggen. Door de onderstroom zichtbaar te maken, kunnen leiders en medewerkers gericht werken aan het verbeteren van de werksfeer, resultaten en communicatie. Als de populariteit blijft groeien, zullen organisatie opstellingen naar verwachting nog meer organisaties helpen om duurzame positieve verandering te realiseren.

Koen Nieuwenhuijs – Docent Organisatieopstellingen

 

Meer informatie?

Cor van Ewijk

Opleidingsadvies

033 277 88 73
Op werkdagen bereikbaar van 9.00 – 13.00 uur

Gerelateerde blogs