banner
4 minuten leestijd

Kindercoach worden: wat komt hierbij kijken?

Wat is een kindercoach

Een kindercoach is een professionele begeleider die zich richt op het ondersteunen van kinderen in hun ontwikkeling en groei. Een kindercoach helpt kinderen om te gaan met uitdagingen, moeilijkheden of veranderingen in hun leven. Dit kan gaan om bijvoorbeeld problemen op school, in de familie, met vrienden of met zichzelf.

 

Wat doet een kindercoach

Een kindercoach werkt op een speelse en oplossingsgerichte manier, waarbij het kind centraal staat. De coach creëert een veilige en vertrouwde omgeving waarin het kind zich vrij voelt om te praten over wat er speelt en waarin het kind zich gezien en gehoord voelt.

De coach ondersteunt het kind in het ontdekken en benutten van zijn of haar eigen kracht, talenten en kwaliteiten. Door het stellen van gerichte vragen, het geven van feedback en het aanreiken van concrete tools en oefeningen, stimuleert de coach het kind om zelf oplossingen te vinden en verantwoordelijkheid te nemen voor zijn of haar eigen ontwikkeling.

Kortom, een kindercoach is een professional die kinderen helpt bij het vinden van hun eigen weg in het leven, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen en groeien.

 

Welke opleiding heb ik nodig om Kindercoach te worden?

Om Kindercoach te worden zijn er verschillende opleidingsmogelijkheden. Er is geen specifieke opleiding vereist om Kindercoach te worden, maar het is wel aan te raden om een gerichte opleiding of training te volgen om de benodigde kennis en vaardigheden op te doen.

Het is belangrijk dat je tijdens de Kindercoach opleiding veel praktijkervaring opdoet in het werken met kinderen. Een schriftelijke opleiding is daarom dan ook minder geschikt.

Er zijn verschillende opleidingen en trainingen die zich richten op het vakgebied kindercoaching. Deze opleidingen variëren in duur, intensiteit en prijs. Het is belangrijk om een opleiding te kiezen die past bij jouw persoonlijke situatie, wensen en behoeften.

Het is aan te raden om goed onderzoek te doen naar verschillende opleidingen en trainingen en om ervaringen van anderen te raadplegen voordat je een keuze maakt. Ook is het belangrijk om te kijken naar de erkenning en kwaliteit van de opleidingen en de mogelijkheden voor bijscholing en registratie bij een beroepsvereniging. Wil je meer informatie over wat een Kindercoach doet, bekijk dan onze praktijkgerichte en verdiepende opleiding tot Kindercoach!

 

Wat zijn de meest voorkomende hulpvragen waarbij een kindercoach helpt?

Een kindercoach kan kinderen helpen bij diverse hulpvragen en uitdagingen die zij in hun leven tegenkomen. Hieronder vind je een aantal veelvoorkomende hulpvragen waarbij een kindercoach kan helpen:

 • Sociale vaardigheden
  Het ondersteunen van kinderen bij het ontwikkelen van sociale vaardigheden zoals samenwerken, communiceren en omgaan met anderen.
 • Zelfvertrouwen en zelfbeeld
  Het ondersteunen van kinderen bij het versterken van hun zelfvertrouwen en het ontwikkelen van een positief zelfbeeld.
 • Omgaan met emoties
  Het helpen van kinderen bij het herkennen, uiten en omgaan met emoties zoals boosheid, verdriet en angst.
 • Gedragsproblemen
  Het ondersteunen van kinderen bij het veranderen van gedrag dat voor problemen zorgt zoals agressie, teruggetrokkenheid en onzekerheid.
 • Leerproblemen
  Het helpen van kinderen bij het ontwikkelen van studievaardigheden, motivatie en zelfregulatie om beter te kunnen presteren op school.
 • Scheiding en verlies
  Het begeleiden van kinderen die te maken krijgen met een scheiding, verlies of andere ingrijpende gebeurtenis in hun leven.
 • Identiteit en ontwikkeling
  Het ondersteunen van kinderen bij het ontdekken en ontwikkelen van hun eigen identiteit en talenten.

 

Er zijn natuurlijk nog veel meer hulpvragen waarbij een kindercoach kan helpen. Het belangrijkste is dat een kindercoach het kind centraal stelt en samen met het kind op zoek gaat naar oplossingen die passen bij zijn of haar unieke behoeften en situatie.

image

Wat is het verschil tussen Kindercoaching en andere vormen van coaching?

Kindercoaching verschilt op een aantal belangrijke punten van andere vormen van coaching, zoals volwassenencoaching of loopbaancoaching. Hieronder vind je enkele belangrijke verschillen:

 • Leeftijd en ontwikkelingsfase
  Kindercoaching richt zich specifiek op kinderen in de leeftijd van 4 tot 18 jaar en houdt rekening met hun specifieke ontwikkelingsfase en behoeften. Bij andere vormen van coaching ligt de focus op volwassenen.
 • Ouders en opvoeders
  Bij Kindercoaching is het betrekken van ouders en opvoeders een belangrijk onderdeel van het proces, omdat zij een belangrijke rol spelen in het leven van het kind. Bij andere vormen van coaching ligt de focus vooral op de persoon die gecoacht wordt.
 • Speelse en creatieve werkvormen
  Bij Kindercoaching worden vaak speelse en creatieve werkvormen ingezet, zoals tekenen, spelen en visualisaties. Hierbij wordt er rekening gehouden met de speelse en creatieve aard van kinderen en hun manier van leren en ontwikkelen. Bij andere vormen van coaching wordt er vaak meer gebruik gemaakt van gesprekken en analyse.
 • Opgroeien en ontwikkelen
  Kindercoaching richt zich op het ondersteunen van kinderen in hun ontwikkeling en groei, waarbij het gaat om persoonlijke ontwikkeling, zelfvertrouwen, sociale vaardigheden en gedragsverandering. Bij andere vormen van coaching kan het bijvoorbeeld gaan om loopbaanontwikkeling, persoonlijke ontwikkeling of teamontwikkeling.
 • Duur en intensiteit
  Kindercoaching is meestal kortdurend en intensief, waarbij er vaak binnen enkele sessies concrete resultaten worden bereikt. Bij andere vormen van coaching kan het proces langer duren en minder intensief zijn.

 

Kortom, Kindercoaching is een specifieke vorm van coaching die zich richt op kinderen en hun ontwikkeling en groei, waarbij rekening wordt gehouden met hun specifieke behoeften en ontwikkelingsfase. Er wordt veel gebruik gemaakt van speelse en creatieve werkvormen en er wordt vaak samengewerkt met ouders en opvoeders om het kind optimaal te ondersteunen.

 

Hoeveel verdient een Kindercoach?

De verdiensten van een kindercoach kunnen sterk variëren en zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de ervaring, de kwalificaties, de regio en het soort werk dat wordt verricht. Over het algemeen verdient een kindercoach tussen de €40 en €100 per uur. Het gemiddelde uurtarief van een kindercoach in Nederland ligt tussen de €60 en €80 per uur.

Het is belangrijk om op te merken dat veel kindercoaches zelfstandig ondernemer zijn en hun eigen uurtarief bepalen. Het kan daarom verschillen per Kindercoach wat het uurtarief is en hoeveel zij verdienen. Ook kan het aantal cliënten dat een Kindercoach heeft invloed hebben op de inkomsten.

Daarnaast zijn er Kindercoaches die in loondienst werken bij bijvoorbeeld een welzijnsorganisatie, zorginstelling of school. In dat geval kan het salaris variëren afhankelijk van de functie, de werkgever en de ervaring en kwalificaties van de Kindercoach.

Kortom, de verdiensten van een Kindercoach kunnen sterk variëren en zijn afhankelijk van verschillende factoren. Over het algemeen verdient een Kindercoach tussen de €40 en €100 per uur.

 

Welk niveau is kindercoach?

In Nederland is er geen wettelijk erkend diploma of certificaat vereist om Kindercoach te worden. Dit betekent dat er geen vastgesteld niveau is voor Kindercoaching.

Wel zijn er verschillende opleidingen en cursussen op verschillende niveaus beschikbaar die gericht zijn op Kindercoaching. Zo zijn er opleidingen en cursussen op mbo-, hbo- en post-hbo-niveau. De inhoud en duur van deze opleidingen kunnen verschillen en er zijn ook diverse specialisaties mogelijk binnen het vakgebied van Kindercoaching, zoals kinder- en jeugdtherapie, opvoedcoaching, en speltherapie.

Het is belangrijk om te vermelden dat de kwaliteit van een Kindercoach niet alleen afhankelijk is van de opleiding of het niveau, maar ook van de persoonlijke ervaring en vaardigheden van de coach. Een goede kindercoach beschikt over een combinatie van kennis, ervaring, vaardigheden en persoonlijke eigenschappen, zoals empathie, luisteren, inlevingsvermogen en creativiteit.

Meer informatie?

Marlou van Maagdenburg

Opleidingsadvies

Gerelateerde blogs