Blog

21 Sept
Kindercoaches KC15 Geslaagd!

De studenten van de kindercoach opleiding KC15 hebben na een jaar lang hard werken hun diploma gehaald. Tijdens de diplomering was het een echt feestje. Naast de slingers en ballonnen waren er vooral heel veel blije kindercoaches die samen met familie en vrienden het kwamen vieren. 

We zijn ontzettend trots op de prestaties die geleverd zijn. Zowel op het vlak van coaching als de persoonlijke ontwikkeling die onze studenten hebben doorgemaakt. Dat is toch altijd weer een cadeau om te merken als het jaar wordt afgesloten. 

Susan en ik wensen de KC15 studenten namens het hele team van de academie voor Pschodynamica een mooie start van hun carriere als kindercoach. En heel veel plezier! 

Susan te Raa en Boudewijn Stouthart

Coördinatoren opleiding Kindercoach 

15 Feb
Je zal maar mentor zijn van PT39

Op 9 januari heeft PT39 het 2e tentamen van het eerste jaar gemaakt. Er is hard gestudeerd voor theorie en praktijk.  In de morgen wordt er flink geblokt om de vragen en opdrachten zo goed als mogelijk is te beantwoorden. In de middag laten alle studenten stuk voor stuk zien hoe je een sessie met een cliënt vormgeeft.  In het gebouw hangt een sfeer van verwachtingsvolle energie, maar ook van een beetje spanning. Ga ik het goed doen, zal het een voldoende worden, komt er wel uit wat er in mij zit. Het hoort allemaal bij het doen van tentamen. En dan is het 16.30 uur en sluiten we de dag aan de academie af met een flink schreeuw van opluchting en blijheid.

Lees verder
08 Dec
Mentoren Nieuwe stijl

Na bijna 13 jaar groeien en bloeien met de Academie voor Psychodynamica zijn door de jaren heen de taken van de mentoren verandert. Iedere keer kwam er weer een taak bij of verdween een manier van werken die heel vertrouwd was.

In mei van dit jaar zijn we bij elkaar gekomen voor een brainstorm om van daaruit de inhoud van het mentoraat onder de loep te nemen en af te stemmen op de huidige opleidingen. 

Lees verder
30 Nov
Docententraining

Als Academie voor Psychodynamica vinden we het heel belangrijk dat onze docenten steeds geschoold worden. Na de ruim twaalf jaar dat onze opleiding bestaat kunnen wij oprecht zeggen dat wij een geweldig en zeer professioneel docententeam hebben.

Lees verder
27 Nov
Seniorencoach; een prachtig hartverwarmend beroep

Laat ik mij eerst even voorstellen. Ik ben Vera Nuus, coördinator van de seniorencoach opleiding aan de Academie voor Psychodynamica. Binnen Psychodynamica heb ik verschillende rollen en mijn nieuwe rol is dus die van coördinator senioren coach. Op het gebied van seniorenbeleving vindt een flinke verschuiving plaats. Mensen worden niet alleen ouder, maar worden dat vaak ook vitaler. Een serie als het geheime dagboek van Hendrik Groen, geeft op een humoristische wijze weer wat zij kunnen, willen, waar ze behoefte aan hebben, maar ook de minder prettige lichamelijke ongemakken en onverwerkte zaken worden niet geschuwd.

 

 

Lees verder
16 Nov
Materie geeft kracht

Krachtsieraad
Als goudsmid ben je bezig met het vormgeven van materie. Materie is natuurlijk niet datgene waar het om gaat of waar we naar moeten streven maar … er is een uitzondering: materie ter ondersteuning van emotie.

Lees verder
09 Nov
Stage bij ‘Who Cares’

Vandaag zijn wij met de auto in de vroege ochtend naar Haaksbergen gereden. Aangekomen op Het Assink  Lyceum worden wij verwelkomd. We worden verwezen naar een aula waar de stoelen al klaar staan. De stoelen staan in kringen opgesteld. Hier ontmoeten we onze collega's. Dit zijn jongerencoaches, zorgcoördinatoren, de mama van het Lyceum en wij met kriebels in de buik als psychodynamische therapeuten. Wat hebben wij er zin in!

 

Lees verder
02 Nov
Schuld en Schaamte

Na twee dagen Innerlijk kind opleidingsdagen raakt het me altijd weer hoe wij vanuit onze opvoeding gevoel van schuld en schaamte meekrijgen. Onze ouders geven ons het beste van wat zij in huis hebben mee in de opvoeding en toch gaat het vaak mis. Meestal in ogenschijnlijk onschuldige opmerkingen. Deze opmerkingen bepalen voor een groot deel hoe wij als volwassen mensen over onszelf denken.

 

Lees verder
13 Okt
Emoties, waarom hebben we die eigenlijk?

In de praktijk zijn veel van onze dagelijkse gevoelens zogenoemde beheerste gevoelens. Te denken valt aan irritatie, onzekerheid, verveling, schaamte of jaloezie. Echt voelen daarentegen is in onze cultuur minder belangrijk. Dit kan de boel namelijk flink in de war brengen. Voor ons zou het echter beter zijn als denken en voelen meer in balans zijn.

Lees verder
28 Sept
De vijf talen van de liefde

In het vak van therapeut of coach is het heel belangrijk om de verschillende liefdestalen te kennen. Gary Chapman heeft hier een mooi boekje over geschreven dat op eenvoudige wijze duidelijk maakt waarom liefdestalen zo belangrijk zijn.

Hij gaat er in zijn boekje vanuit dat iedereen een zgn. ‘liefdes-tank’ heeft. Hoe voller deze liefdes-tank zit, des te gelukkiger wij ons voelen. De kunst als therapeut of coach is om zo snel mogelijk te ontdekken wat de liefdestaal van onze cliënt of coachee is, zodat we afgestemd op die ander gemakkelijker het hart van die ander kunnen bereiken.

Lees verder
22 Sept
Hoe word ik kindercoach?

Hij zegt het met een glimlach, omdat hij niet meer beter weet dan dit beeld dat men van hem schetst. Ik vraag of hij wil gaan zitten en zeg dat ik het dossier nog niet gelezen heb. Ik ben meer geïnteresseerd in zijn kwaliteiten en vraag daar dan ook naar. Roy valt stil en weet even niet meer iets uit te brengen. "Hoezo?" zegt hij verward. "Dat weet ik echt niet! Waarom wil u dat weten? Dan ben ik aan het opscheppen?". Na enige uitleg (dat ik kindercoach ben en graag uit wil gaan van de talenten en kwaliteiten van kinderen; dat ik in mogelijkheden wil denken) kan...

Lees verder
15 Sept
Boys will be boys

Deze zomer ben ik samen met mijn vriend en zijn twee broers op vakantie geweest naar Kreta. Met vier mannen van rond de 40 jaar in een prachtige villa hebben we een super vakantie gehad. Naast het heerlijke weer heb ik genoten van ons man-zijn.‘s Morgens waren de plannen voor de dag snel gemaakt, omdat we onze goals helder hadden. Vandaag hebben we behoefte aan rust, dus doen we dat. Op zo’n...

Lees verder
11 Sept
KC11 Diplomauitreiking!

Op 29 Juni hebben studenten van de KC11 hun diploma tot kindercoach ontvangen! Een hele prestatie waarin ze met kinderen hebben gewerkt, kindercoach vaardigheden eigen hebben gemaakt en zichzelf hebben ontwikkeld. Als mentor van deze groep ben ik super trots op hun resultaat. Daarom hebben we van de diplomering een feestje gemaakt inclusief slingers en dansen. Zo doen wij dat op de Academie voor Psychodynamica! 

Lees verder
02 Nov
9e Systemische jaartraining weer gestart!

Het was weer heel inspirerend om twee dagen te werken met mensen die graag verder willen leren kijken naar hoe een systemisch veld werkt en wat je ermee kunt doen. Een waarlijk geschenk! Maar, wat is er nou zo bijzonder aan het systemische werk? 

 

Lees verder
24 Okt
Een bijzondere gewone dag!

Drie jaar geleden is er een emotionele bom op mijn leven gevallen en die heeft ervoor gezorgd dat mijn kwetsbare kern meer ruimte heeft gekregen. Samen met ‘de overgang’ blijkt dit een bijzondere cocktail die veel schillen weg laat vallen. Daardoor ben ik dieper gaan voelen en dieper gaan waarnemen, iets wat natuurlijk ook gewoon met ouder worden te maken heeft.

Lees verder
02 Okt
Werken met paarden; wanneer werken geen werken is

Zondagochtend en langzaam komt de zon achter de bomen tevoorschijn, de lucht is helder blauw en de dauw ligt nog op het gras. Ik laat de omgeving op me inwerken, de wei,  de bosrand, het natte gras en de vogels die al druk doende zijn.  De zon verwarmd mijn huid en ik voel me heerlijk.

Lees verder
24 Juli
Loyaliteit

In de opleiding tot kindercoach leren we dat de loyaliteit van kinderen naar hun ouders toe ontzettend groot is en dat het belangrijk is dit te onderkennen en te herkennen. Loyaliteit verwijst naar de onlosmakelijke band tussen de ouders en het kind. Kinderen zijn van nature trouw aan hun ouders. Ze willen dat hun ouders gelukkig zijn en zullen daar alles voor doen. In mijn ogen een hele mooie en waardevolle eigenschap. Maar soms kan het ook mis gaan en plaatsen de kinderen het geluk van hun ouders boven hun eigen geluk.  Zo was het ook voor mij.

Lees verder
11 Juli
Een goede monteur is niet automatisch een goede garagehouder

Ik weet nog goed dat ik mijn rijbewijs haalde. Man wat was ik blij! Mijn rijbewijs stelde me in staat om veel sneller en ook verder te komen. Het vergrootte mijn hele wereld. Een ding had ik me op verkeken: ik dacht dat als ik het papiertje eenmaal had, ik dan ook direct een goede chauffeur zou zijn. Want het examen is best lastig en als je iets haalt wat best lastig is, kan je het ook! Toch?  

Lees verder
19 Juni
Hoe angst overwonnen werd
Ze wist het zeker. Ze was er zelfs helemaal van overtuigd. Zó zeker dat niemand haar eigenlijk op andere gedachten kon brengen. Dat probeerden de mensen om haar heen wel met allerlei adviezen en tips. Soms vriendelijk en meelevend maar nog vaker dwingend en ongeduldig. Je moet dit en je moet dat. En als je nou zus of zo doet en gewoon stopt met dat gepieker dan gaat het vast allemaal veel beter met je.
 
Lees verder
07 Juni
Opleiding tot Professioneel Coach: een TOP jaar

Vrijdag 27 mei was een bijzondere dag. Bij het wakker worden voelde ik het meteen; dit is start van een speciale dag. De dag dat we aan elkaar de ontwikkelingen van ons Persoonlijk Ontwikkelings Plan presenteren. De laatste dag van de opleiding tot Professioneel Coach. Mijn eigen presentatie was al weken in ontwikkeling. Het voelde letterlijk als ...

Lees verder
18 Mei
Niet de enige

Regelmatig gebeurt het in mijn praktijk dat cliënten vooral in hun eerste sessies de neiging of
eigenlijk eerder de behoefte hebben om te vragen: hoor je dit wel vaker? Of als ze spontaan beginnen te huilen, hun diepste en donkerste gedachten vertellen, komen met: Sorry.

Weet één ding zeker, je bent niet de enige.

Lees verder
04 Mei
Energetisch werken
Als ik energetisch werken opschrijf dan klinkt dat wel heel zweverig. In mijn vakgebied, regressie, is dit
echter een kreet die we vaak gebruiken. In het systemische werk komen we dit ook veelvuldig tegen.
Wat bedoelen we dan met energetisch werken?
Lees verder
18 Apr
Waarom Seniorencoaching?
Er bestaan vele vormen van coaching in Nederland, maar het begrip ‘Seniorencoach’ is nog relatief 
onbekend. Bij het begrip ‘coaching’ denken we al snel aan het begeleiden van vitale mensen met 
toekomstperspectief vanuit de vragen: ‘wie ben ik?’, ‘wat kan ik?’ en ‘wat wil ik?’. In eerste instantie 
lijkt dit misschien niet toepasbaar op ouderen in hun laatste levensfase. Wat is dan de bedoeling van 
Seniorencoaching?
Lees verder
14 Dec
Hoe kan ik Psychosociaal therapeut worden?

Binnen de reguliere opleidingen geldt nog steeds het uitgangspunt dat je een psychologiestudie dient te volgen om Psychosociaal therapeut te kunnen worden. Een Psychologie opleiding is een studie welke zich bezig houdt met het bestuderen van menselijk gedrag en denken. Ons land kent een keuze aan psychologieopleidingen met een grote diversiteit aan inhoud en toepassingsmogelijkheden. Veelal zijn deze opleidingen gericht op wetenschappelijk onderzoek en niet zozeer op het praktisch werken met clienten.

Lees verder

 

Het mooiste wat je kunt worden is jezelf

Wilt u meer informatie over de Academie voor Psychodynamica en wat wij u te bieden hebben?

 

Bekijk onze introductieworkshops