banner
4 minuten leestijd

Voordelen en nadelen bij het nemen van een tussenjaar

Steeds meer jongeren nemen na het afronden van de middelbare school een tussenjaar. Het geeft je de kans om nieuwe levenservaringen op te doen, voordat je start met een verdere studie. Een tussenjaar of breekjaar of gap-year kan zowel voordelen als nadelen met zich meebrengen. Het is goed om deze voordelen en nadelen tegen elkaar af te wegen, voordat je met een tussenjaar start.

Wanneer mag je een tussenjaar nemen?

Wanneer je een diploma havo, vwo of mbo (niveau 2 of hoger) hebt en minimaal 16 jaar bent, dan heb je een zogenoemde startkwalificatie en kun je een tussenjaar nemen. Wanneer je geen startkwalificatie hebt, ben je verplicht om tot je 18e naar school te gaan en kun je daarna een tussenjaar nemen.

De voordelen van een Tussenjaar:

 

Persoonlijke Groei:

Een tussenjaar geeft je de kans om even los van school en studeren te komen en jezelf beter te leren kennen. Je kunt ontdekken wat je echt interesseert, wat je passies zijn en waar je talenten liggen. Als je bijvoorbeeld een tussenjaar Project ME volgt, leer je jezelf beter kennen, ontdek je waar jouw passies en talenten liggen en kun je na dit jaar vol zelfvertrouwen aan een verdere studie of carrière beginnen.

Kennisverrijking:

Anderen gebruiken hun tussenjaar om te studeren, te reizen, of nieuwe vaardigheden te leren. Het voordeel hiervan is dat je bredere wereldkennis opdoet en meer begrip krijgt van verschillende culturen.

Werkervaring:

Je kunt er ook voor kiezen om tijdens je gap-year te gaan werken, dit kan betaald, als stage of je kunt vrijwilligerswerk gaan doen. Je kunt hierbij waardevolle ervaringen opdoen en je bouwt aan jouw professionele vaardigheden. Ook kun je door te werken tijdens het tussenjaar andere leuke dingen doen met het geld wat je verdient.

Heroriëntatie:

Misschien ben je er achter gekomen dat jouw huidige studie niet bij je past. Een tussenjaar kan je helpen om je studiekeuzes en -mogelijkheden te heroverwegen. Hierdoor kun je meer weloverwogen beslissingen nemen voor jouw toekomst.

Voorkomen van een Burn-out:

Als je tijdens je middelbare school veel stress en druk ervaren hebt, kan een tussenjaar je helpen om een burn-out te voorkomen en jouw motivatie te verhogen, zodat je met hernieuwde energie aan je verdere studie kunt beginnen.


Nadelen van een Tussenjaar:

 

Te lange onderbreking:

Als je een tussenjaar neemt, kan dit de voortgang van je studie vertragen. Je kunt tijdens dit jaar je momentum verliezen en je kunt motivatieverlies ervaren bij het weer oppakken van je studie na een jaar van onderbreking.

Financiën:

Voor sommigen kan het nemen van een tussenjaar financieel lastig zijn, vooral wanneer je geen betaalde mogelijkheden kunt vinden en wanneer je afhankelijk bent van je spaargeld of ondersteuning door je ouders. Tijdens een tussenjaar kun je geen gebruik maken van het stelsel voor studiefinanciering en je krijgt geen ov-kaart.

Sociale Isolatie:

Wanneer jij een tussenjaar neemt terwijl jouw vrienden doorgaan met studeren, loop je de kans dat je je geïsoleerd voelt en je contact met je vrienden verliest.

Mogelijk verlies van focus:

Wanneer je voor je tussenjaar geen duidelijke doelen voor ogen hebt, kan het zijn dat je doelloos rondzwerft en je tijd niet echt doelgericht benut. Gevolg hiervan kan zijn dat je negatieve gevoelens, spijt en frustratie over jezelf ontwikkelt.

image

Conclusie

Voordat je een tussenjaar neemt, is het goed om eerst goed voor jezelf te overwegen of dit is wat je werkelijk wilt. Een tussenjaar biedt veel voordelen, maar heeft ook nadelen waarmee je rekening dient te houden. Het is belangrijk dat je duidelijke doelen stelt voor wat je wilt bereiken tijdens het tussenjaar. Wanneer je echter een goede planning en focus hebt, kan een tussenjaar jouw leven op meerdere manieren verrijken.

Wil je je tussenjaar gebruiken om jezelf beter te leren kennen, je passies te ontdekken en meer zelfvertrouwen op te bouwen? Volg dan het tussenjaar van Project ME.
Kijk nu op: https://www.psychodynamica.nl/opleidingen/project-me/

Meer informatie?

Cor van Ewijk

Opleidingsadvies

033 277 88 73
Op werkdagen bereikbaar van 9.00 – 13.00 uur

Gerelateerde blogs